Tujina

FOTO in VIDEO: Prve begunce iz Italije premestili na Švedsko

Rim, 09. 10. 2015 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V okviru načrta za premestitev 160.000 beguncev znotraj Unije je iz Italije na Švedsko odletela skupina 19 Eritrejcev, večinoma moških. Namestili jih bodo v begunskem centru v mestu Östersund na severu Švedske.

Več videovsebin
  • Odhod Eritrejcev na Švedsko
    01:08
    Odhod Eritrejcev na Švedsko
  • Iz 24UR: Premeščanje beguncev znotraj EU
    02:51
    Iz 24UR: Premeščanje beguncev znotraj EU

Skupina 19 državljanov Eritreje, ki se je na nevarno in naporno pot v Evropo podala prek puščave, nato pa s tihotapskimi ladjami v Italijo, je sestavljena večinoma iz moških, nekaj pa je tudi mlajših žensk. Na pot so jih pospremili številni politiki, med njimi tudi italijanski notranji minister Angelino Alfano ter Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos. "Danes je pomemben dan za EU, dan zmage za vse, ki verjamejo v Evropo in v reševanje človeških življenj," je dejal Alfano, medtem ko je letalo vzletalo z letališča v Rimu."To je poraz tistih, ki trdijo, da je najbolje, če Sredozemsko morje postane jezero smrti in tistih, ki verjemejo, da je strašenje Evropejcev pot naprej," je bil odločen Alfano. Prva premestitev ima "simboličen značaj", je poudaril Avramopulos in napovedal, da bosta z Asselbornom iz Italije odpotovala še v Grčijo.

Še zadnji pozdrav zbranim politikom in novinarjem.
Še zadnji pozdrav zbranim politikom in novinarjem. FOTO: Reuters

Skupino Eritrejcev so z letalom italijanske finančne policije odpeljali na sever Švedske, kjer jih bodo nastanili v azilnem centru v mestu Östersund, ki je znan kot prireditelj številnih tekem v nordijskem smučanju.

Zaveza, ki pomeni prvi pozitiven korak, a ne bo rešila begunske krize

Članice EU so se poleti zavezale, da bodo v dveh letih znotraj Evropske unije premestile 160.000 beguncev. Evropska komisija je prvotni majski predlog premestitve 40.000 beguncev septembra nadgradila s predlogom nujne premestitve še 120.000 beguncev.

Večina Eritrejk in Eritrejcev je bila zelo srečna. Kako ne, ko pa so prestali zelo nevarno pot, da so prišli do Evrope, zdaj pa bodo končno dosegli svoj tako zelo želeni cilj na severu Evrope.
Večina Eritrejk in Eritrejcev je bila zelo srečna. Kako ne, ko pa so prestali zelo nevarno pot, da so prišli do Evrope, zdaj pa bodo končno dosegli svoj tako zelo želeni cilj na severu Evrope. FOTO: Reuters

Na začetku jih bodo premeščali le iz Italije in Grčije, v prihodnje pa je shema na voljo tudi drugim članicam, soočenim z izjemnim valom beguncev.

Kot so v četrtek pojasnili v Bruslju, gre pri današnji premestitvi za prvi korak, ki mu bodo sistematično in periodično sledile nove premestitve beguncev.

Evropski komisar za migracije Avramopulos in luksemburški minister za migracije in zunanje zadeve Jean Asselborn sta članice Unije v četrtek v Luksemburgu pozvala, naj se podvizajo pri izvajanju načrta za premestitev beguncev znotraj EU.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1