Tujina

FOTO in VIDEO: Italijo ogrožajo novi potresi, reševalci medtem še vedno iščejo pokopane pod snežnim plazom

Pescara, 21. 01. 2017 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Reševalci so iz hotela Rigopiano v osrednji Italiji, ki ga je zasul snežni plaz, rešili še štiri preživele, do zdaj je torej rešenih devet ljudi. Še dva preživela so uspeli locirati, a ju še niso potegnili na varno. Ker so številne hotelske sobe nepoškodovane, obstaja upanje, da bodo našli še koga. Strokovnjaki medtem napovedujejo nove potrese.

Več videovsebin
  • Rešili mamo in sina
    01:41
    Rešili mamo in sina
  • Reševalci so se prebili v notranjost hotela
    01:36
    Reševalci so se prebili v notranjost hotela

Minulo noč so reševalne enote iz hotela Rigopiano v osrednji Italiji, ki ga je v sredo zasul snežni plaz, rešile še štiri preživele. Dve ženski in moškega so rešili po tretji uri zjutraj, kmalu po zori pa še enega moškega. S tem se je skupno število rešenih povzpelo na devet. Vse so prepeljali v bolnišnico v Pescari, njihovo zdravstveno stanje pa da je dobro.

Civilna zaščita je danes malo pred 14. uro sporočila, da so pod snegom locirali še vsaj dva preživela, ki pa ju morajo še potegniti izpod snega.

Izpod ruševin je slišati zvoke

Številne hotelske sobe so nepoškodovane, zato še vedno obstaja upanje, da bodo našli še več preživelih. Prav tako naj bi bilo izpod ruševin še vedno slišati zvoke, ki reševalcem dajejo dodatno upanje. "Slišimo zvoke izpod ruševin in snega ter jih preverjamo. Lahko bi bili preživeli, a možno je tudi, da gre za zvoke premikajočih se struktur hotela pod težo snega," so dopoldne sporočili gasilci.

Drugod v deželi Abruci je v snežnih plazovih v petek umrlo pet ljudi, so sporočili iz urada za civilno zaščito.

Pri iskanju si poskušajo pomagati z GSM signalom njihovih telefonov. Iskanje sicer otežujejo vremenske razmere, saj se reševalci bojijo, da bi zaradi velikih količin novozapadlega snega sprožili nove plazove.

Pet trupel in 23 pogrešanih

Po zadnjih podatkih so reševalci doslej našli pet trupel, navaja italijanski časnik La Repubblica. Po njihovem poročanju pogrešajo še 23 ljudi.

Štirje otroci, ki so jih rešili v petek, so preživeli po zaslugi dejstva, da so bili v času zasutja hotela v igralni sobi. Med preživelimi je tudi celotna štiričlanska družina preživelega Giampiera Pareteja. Ta je poslal prvi klic na pomoč zaradi plazu, ki pa so ga zaradi spleta okoliščin sprva ignorirali. Reševalec, ki je na smučeh prvi prispel na kraj dogodka, mu je obljubil, da bo rešil njegovo družino, kar je naposled tudi storil.

Utrujeni reševalci med počitkom.
Utrujeni reševalci med počitkom. FOTO: AP

Eden od preživelih opisal, kako je ves čas za roko držal svojo ženo

Giampaolo Matrone, eden od moških, ki so ga izpod snega rešili minulo noč, je reševalcem povedal, da je ujet pod snegom ves čas držal za roko svojo soprogo Valentino Cicioni, jo klical ter spodbujal, naj ostane budna, prisebna, naj ga ne zapusti. A kot je povedal, je malo pred tem, ko so ga gasilci uspeli rešiti, utihnila, po čemer predvideva, da ga je zapustila. V njegovi bližini naj bi bila ujeta še ena ženska, ki pa po oceni Matroneja ni dajala znakov življenja.

Bi oblasti morale izdati ukaz za evakuacijo?

Tožilstvo v Pescari je sicer začelo preiskavo zaradi suma uboja in preverjajo morebitne odgovornosti posameznikov za nesrečni dogodek. Med drugim preverjajo, ali bi glede na razmere morale regijske oz. lokalne oblasti izdati ukaz o evakuaciji območja pod goro Gran Sasso. Italijanski nacionalni servis za spremljanje nevarnosti snega in plazov je namreč pred dogodkom izdal opozorilo o nevarnosti plazov četrte stopnje na petstopenjski lestvici.

Če bi se izkazalo, da je bil vzrok smrti žrtev v hotelu Riugopiano mraz, bodo preiskovalci preverjali, ali bi bilo zamude pri začetku reševalne akcije mogoče preprečiti. Med drugim bodo preverjali tudi, ali je lastnik hotela zahteval pluženje ceste do hotela.

Kot je znano, se je plaz v sredo sprožil v kraju Farindola sredi Abrucev v osrednji Italiji le 45 kilometrov stran od obale Jadranskega morja. Oblasti domnevajo, da se je sprožil zaradi niza potresov. Smučarski hotel Rigopiano pod goro Gran Sasso je popolnoma uničen in povsem zasut s snegom. Prvi reševalci so hotel zaradi močnega sneženja dosegli šele v četrtek zjutraj, dve osebi pa sta plazu uspeli ubežati.

Italijanski strokovnjaki opozarjajo na možnost novih potresov

Italijanska nacionalna komisija za napovedovanje in preprečevanje velikih tveganj, v kateri so številni strokovnjaki s področja seizmologije, vulkanologije, meteorologije, plazenja ter nuklearnih, kemijskih in drugih tveganj, je v posebni izjavi danes opozorila na možnost "novih dogodkov, tudi še bolj intenzivnih", na območjih, ki so jih v preteklosti že prizadeli potresi.

"Seizmična dejavnost, ki se je začela s potresom 24. avgusta lani v osrednjih Apeninih in nadaljevala z močnejšimi sunki 26. in 30. oktobra lani ter z zadnjim 18. januarja letos, se očitno ne umirja," ugotavlja komisija. Ob tem svarijo pred še "intenzivnejšimi dogodki", kot je bil lanski potres, ne izključujejo niti možnosti potresa magnitude 6 do 7. Strokovnjaki so med drugim izpostavili problem varnosti na kritični infrastrukturi na potresno ogroženem območju, predvsem so opozorili na velike jeze.

Največ možnosti za nove seizmične dogodke naj bi imela nekatera območja ob prelomnici Vettore-Gorzano, ki je "kriva" za vse potrese zadnjih mesecev.

Osrednjo Italijo je 24. avgusta lani prizadel katastrofalen potres z magnitudo 6, v katerem je umrlo 298 ljudi, 3000 jih je ostalo brez strehe nad glavo. Najbolj je prizadel dežele Umbrija, Lacij in Marke, opustošil pa kraj Amatrice, kjer je zahteval več kot 230 življenj. Vlada je škodo ocenila na najmanj štiri milijarde evrov.

Italijani tudi še niso pozabili hudega potresa, ki je 6. aprila 2009 stresel L'Aquilo. V njem je umrlo skoraj 300 ljudi, poškodovanih in uničenih je bilo na tisoče hiš, mnogi prizadeti v potresu še danes živijo v šotorih, saj se obnova nikoli ni končala.

Po potresu leta 2009 je tožilstvo med drugim sprožilo preiskavo zoper takratne člane italijanske nacionalne komisije za napovedovanje in preprečevanje velikih tveganj. Leta 2012 je sodišče v L'Aquili sedem italijanskih znanstvenikov in strokovnjakov tudi spoznalo krive uboja iz malomarnosti, ker da so spomladi 2009 podcenili smrtonosni potres, in jih obsodilo na šest let zapora. Prizivno sodišče je sicer dve leti kasneje to obsodbo razveljavilo. Kljub temu je imela Italija po tem procesu precej težav s popolnitvijo mest v komisiji z ustrezno usposobljenimi strokovnjaki.

Zaskrbljenost italijanskih strokovnjakov za varnost jezov izvira tudi iz izkušenj; 9. oktobra 1963 je namreč plaz v Vajontu na meji med deželama Veneto in Furlanija-Julijska krajina, ki je zdrsnil z gore Tok v akumulacijsko jezero za takrat največjim jezom na svetu, povzročil vodni val, ki je pod seboj pokopal mesto Longarone in več vasi. V sedmih minutah je umrlo skoraj dva tisoč ljudi.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

omega _v6
21. 01. 2017 19.44
-1
Kar naprdj vozite migrante kazen bo huda in močno beča!!
Ramzess
21. 01. 2017 18.20
-3
Italijanski strokovnjaki opozarjajo na možnost novih potresov in to je očitno tudi vse kar bodo dali od sebe, ... ljudje pa ostajajo v negotovosti, ne samo v Italiji, temveč tudi v okolici.
tali?ni tom
21. 01. 2017 18.16
-1
bo užgal vulkan al ne?
tali?ni tom
21. 01. 2017 18.18
+2
prpravlja se nekaj "velikega" kot je nekoč dejal un v odiseji 2010 se mi zdi,bownn al kaj je bil ! kakorkoli,kot kaže nekaj kuha mati zemlja pod italijo!
Ramzess
21. 01. 2017 18.14
-3
"Slišimo zvoke izpod ruševin in snega ter jih preverjamo. Lahko bi bili preživeli, a možno je tudi, da gre za zvoke premikajočih se struktur hotela pod težo snega," Preverjali kaj, nekaj kar bi morali že znati razlikovati. ... saj človek ne more verjeti.
ochi
21. 01. 2017 14.24
+4
Ramzess
21. 01. 2017 12.39
+2
"Bi oblasti morale izdati ukaz za evakuacijo?" Ne vem zakaj sploh debatirati o čem takem, kar bi morali biti samoumevno, ... seveda na koncu ne bo nihče odgovarjal, ... da ne omenjamo ignoriranja plazu zaradi nekega spleta okoliščin, ... ki ga je seveda tudi treba pojasniti.
SEJBOBOL
21. 01. 2017 13.00
+1
brez skrbi bo skor zih potres kriv , vsaj sokrajani bližnji so tega mnenja .....
SEJBOBOL
21. 01. 2017 13.04
+1
Tud avtobusar je bil mrbit utrujen pa je to botrovalo nesreči , kaj vse bi morali .... seveda bi morali če bi vnaprej že vse to veld .....
Ramzess
21. 01. 2017 18.15
-2
Ja, no, zaleteti se z avtobusom polnim šolarjev v steber mostu, nadvoza, ni kar tako, ... pa tudi prvič ni, se je že zgodilo, mislim, da s češkimi.