Tujina

FOTO in VIDEO: Münchenski strelec 'obseden s streljanjem'

München, 23. 07. 2016 06.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.M./STA/S.S.
Komentarji
1571

Strelski pohod 18-letnika, ki si je na koncu sodil sam, je pretresel tako Nemčijo kot svet. Policisti so med hišno preiskavo odkrili, da si je ogledoval posnetke strelskih pohodov. Povezav s skrajneži IS niso odkrili. Napadalec se je rodil in živel v Münchnu. Ali je poznal svoje žrtve, policija še preiskuje. Oglasila se je tudi kanclerka Merklova.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: München še vedno v šoku
    01:15
    Iz 24UR: München še vedno v šoku
  • Iz 24UR: München dan po napadu
    02:04
    Iz 24UR: München dan po napadu
  • Iz 24UR: Nemčija v šoku
    01:34
    Iz 24UR: Nemčija v šoku
Med smrtnimi žrtvami petkovega strelskega pohoda v Münchnu po podatkih nemške policije ni Slovencev, so danes povedali na slovenskem zunanjem ministrstvu.

Ko je včeraj okoli 18.30 odjeknila novica o streljanju v nakupovalnem središču Olympia v Münchnu, so vsi upali, da gre za še en lažni preplah in nesporazum, tako kot se je te dni to zgodilo v Bruslju in pariškem muzeju Louvre

A hitro je bilo jasno, da gre za resničen napad. Policisti so na svojem Twitter profilu pojasnili, da so obvestilo o streljanju dobili ob 17.50. Napadalec je svoj strelski pohod začel v restavraciji hitre prehrane McDonald's, nato se je preselil na ulico in kasneje vstopil v trgovsko središče Olympia blizu olimpijskega stadiona.

Dolgo ni bilo jasno, koliko je napadalcev. V uredništvu smo dogajanje spremljali iz minute v minuto. Podrobno poročilo si lahko preberete TUKAJ.

Policisti so danes na tiskovni konferenci razložili, da še vedno ne poznajo motiva, zakaj je 18-letnik moril. Rodil in šolal se je v Münchnu, po do zdaj zbranih podatkih pa je včeraj deloval sam. Bil je iranskega porekla in je še vedno obiskoval šolo. Policija ni povedala njegovega imena, a nemški mediji navajajo, da je šlo za Davida Alija Sonbolyja. Živel je s starši v stanovanju blizu nakupovalnega centra, kjer je izvedel napad. Njegov oče je voznik taksija, mati pa dela v trgovini.

Zbiral gradivo o strelskih pohodih

Avstrija je po napadih v francoski Nici ter nemških Würzburgu in Münchnu okrepila varnostne ukrepe. Med drugim je povečala navzočnost policije na železniških postajah, letališčih in zelo obiskanih javnih mestih, je danes sporočil avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka.

Na njegovem domu so že opravili hišno preiskavo. Tam niso odkrili dokazov, da bi bil napadalec povezan s skrajneži Islamske države. So pa odkrili dokazno gradivo, ki kaže, da si je ogledoval posnetke in zbiral gradivo o strelskih pohodih. Med drugim naj bi imel knjigo o pobojih na ameriških šolah Columbine in Virginia Tech. "S to temo se je storilec očitno intenzivno ukvarjal," je povedal šef münchenske policije Hubertus Andrae

Menijo, da se na strelski pohod ni odpravil iz političnih ali verskih razlogov. Na podlagi te ugotovitve ocenjujejo, da je šlo za klasično dejanje neuravnovešene osebe. "Dejanje in storilec nimata nobene povezave z begunsko tematiko," je dejal Andrae.

Streljal je s pištolo Glock, kalibra 9-milimetrov, za katero ni imel orožnega lista. Imel pa je tudi 300 nabojev. Kje je dobil orožje in ali je za seboj pustil kakšno poslovilno pismo, še ni znano.

Policija preverja navedbe, da naj bi napadalec vdrl na Facebook profil in tam objavil lažen oglas, da v restavraciji s hitro prehrano delijo brezplačno hrano. Tako naj bi mlade zvabil v past. Ali je svoje žrtve poznal in jih tako zvabil v past, ni jasno in policija te navedbe še preiskuje.

Nakupovalno središče
Nakupovalno središče FOTO: AP

Umoril je devet oseb, na koncu pa sodil še sebi. Napadalec je imel psihične težave, v preteklosti pa je bil dvakrat žrtev mladoletnih nasilnežev. Njega policija ni nikoli obravnavala.

Trije mrtvi so bili stari 14 let, dve žrtvi 15 let. Po ena žrtev je bila stara 17, 19, 20 in 45 let. Vse žrtve so bili nemški državljani, ki so živeli v Münchnu.

Še 27 oseb je bilo ranjenih, od tega so trije v kritičnem stanju.

Policija je včeraj obravnavala 4310 klicev na pomoč, in sicer med 18. uro in polnočjo.

Včeraj je minilo pet let od napada Andersa Breivika na Norveškem. Da je 18-letnik moril prav na obletnico pokola na Norveškem, kaže na povezavo z množičnim morilcem Breivikom. Slednji je bil avgusta leta 2012 obsojen na 21 let zapora, kar je najvišja možna kazen na Norveškem, zaradi bombnega napada v vladni četrti v Oslu in strelskega pohoda na bližnjem otoku Utoya 22. julija 2011. Ubil je skupno 77 ljudi, večinoma mladih. Skrajni desničar naj bi ubijal iz jeze do muslimanov in norveške politike multikulturalizma.

Policija prosi javnost za posnetke

Policija je na javnost naslovila prošnjo, naj jim posreduje vse posnetke, ki so nastali pred, med in po napadu.

Sosedje so novinarjem povedali, da je bil 18-letnik tih mladenič, ki ni delal težav.

Kaj je še znanega?

Po navedbah kosovskega zunanja ministrstva so bile tri smrtne žrtve po rodu s Kosova – 21-letni Dijamant Zabergja (smrt je na Facebooku potrdil njegov oče), Armela Segashi (smrt je na Facebooku potrdil njen brat) in Sabina Sulaj. Vsi so živeli v Münchnu.

Po navedbah njihovih držav so med mrtvimi tudi trije Turki in Grk, sicer vsi nemški državljani.

Nemški mediji so objavili fotografijo napadalca:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sprva so sumili, da sta v napadu sodelovali še dve osebi, a so, potem ko so ju zaslišali, ugotovili, da nista povezani z napadom. Gre za osebi, ki sta panično zbežali iz nakupovalnega središča in se s kraja odpeljali z osebnim vozilom. Kar je najprej delovalo kot nenavadno početje, se je izkazalo za boj za preživetje. 

Truplo napadalca so našli kak kilometer stran od trgovskega centra. 18-letnik se je ustrelil sam, policisti so pregledali njegov nahrbtnik, vendar v njem niso našli eksploziva.

Napadalec ni bil povezan s skrajneži samooklicane Islamske države, saj gre za pripadnika iranske skupnosti. Iran pa je močan nasprotnik IS in gre za drugo vejo islama. Zanimivo je tudi to, da naj bi mladenič med streljanjem vzklikal slogane, ki so bolj blizu nemškim desničarskim skrajnežem. Slišali naj bi ga, da je kričal "prekleti tujci" ter da je Nemec.

Na spodnjem posnetku, ki so ga posneli stanovalci okoliških stavb, je moč slišati napadalca, ki reče, da je Nemec:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Da ne gre za skrajneža, kaže tudi dejstvo, da je napadalec na koncu storil samomor. Skrajneži tega ne bi nikoli storili.

Hiter odziv policije

Po podatkih policije je v akciji sodelovalo 2300 pripadnikov varnostnih služb, tudi iz sosednje Avstrije, ki je zaradi dogajanja na Bavarskem ponoči poostrila varnostne ukrepe.

V Münchnu se medtem življenje vrača v stare tire. Trenutno je na terenu še okoli 800 pripadnikov varnostih sil. Iz varnostnih razlogov niso odpovedali nobene prireditve, ostaja pa zaenkrat zaprto prizorišče napada v trgovskem središču Olympia.

Kako naprej?

Jasno je, da je varnega in brezskrbnega načina življenja, kot smo ga bili vajeni v Evropi, konec. Kako torej naprej?

V Berlinu se je pod vodstvom kanclerke Angele Merkel sestal varnostni kabinet. Na zasedanju je sodeloval tudi nemški notranji minister Thomas de Maiziere, ki je prekinil dopust v ZDA in se vrača v domovino. Skušali bodo odgovoriti na omenjeno vprašanje.

Kot je dejal vodja kanclerkinega kabineta Peter Altmaier, so odločeni storiti vse, da v Nemčiji ne bo razraščanja terorizma in nečloveškega nasilja.

Ameriški predsednik Barack Obama je Nemčiji ponudil vso pomoč, ki bi jo potrebovali, prav tako francoski predsednik Francois Hollande. Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Bahram Ghasemi pa je ostro obsodil napad v Nemčiji in izrazil solidarnost z nemškimi oblastmi.

Poklon žrtvam:

Merklova je danes že nagovorila nemško javnost. Pohvalila je odziv varnostnih sil in reševalnih ekip, prav tako miren odziv prebivalcev Münchna. Zahvalila se je vsem, ki so nemškemu narodu poslali besede sožalja in podpore. Ob tem je poudarila, da narod žaluje za žrtvami pokola.

Nad "smrtonosnim napadom" je bil pretresen tudi predsednik Joachim Gauck. ''Evropa ostaja enotna," pa je sporočila visoka zunanjepolitična predstavnica Federica Mogherini.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1571)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PredsednikPepe
24. 07. 2016 15.07
+7
Nemci nočejo priznati, da so si za marsikaj sami krivi s svojo nespametno politiko do beguncev. Fran Milčinski (ne Ježek, ampak njegov oče) je pisal tudi o skavtu Petru, ki je šel na taborjenje. Tam so se učili tudi kuhati. Pa je Peter pisal domov: "Mamica, jaz že znam kuhati. Kuhati je jako lahko. Samo potem je težko pojesti, kar si skuhal!" Me zanima, kako bo gospa Merkel pojedla to, kar je skuhala ne samo Nemcem, ampak celi Evropi.
helter skelter
24. 07. 2016 14.04
+6
Naši mediji niso pokazali posnetkov prič, ki so povedale, da se je ta "Nemec" ki je streljal, med streljanjem drl ALAH AKBAR. Tudi večina medijev v Nemčiji o tem molči, pišejo, da je bil nor in obseden s streljanjem .....
Tone 12345
24. 07. 2016 13.08
+1
In vesel sem da je to moje čisto prepričanje brez primesi!!
alenka.NN
24. 07. 2016 13.07
+0
oh to je pa že preveč...zdajle najnovejša vest, da se je zdravil na psihiatriji...?!?! le zakaj nas imajo vse za neprištevne s temi izjavami....sploh ne bom več brala teh novic, ker me poneumljajo...
Tone 12345
24. 07. 2016 13.07
+4
Ateizem je zakon!!In edino prepričanje, ki zagovarja realnost okoli nas -brez pravljic-samo realni svet,ki je vedno edini obstajal!Ki ne živi v nekih izmišljenih iluzijah o nekih stvariteljih!!
Tone 12345
24. 07. 2016 13.07
+3
Ateizem je zakon!!In edino prepričanje, ki zagovarja realnost okoli nas -brez pravljic-samo realni svet,ki je vedno edini obstajal!Ki ne živi v nekih izmišljenih iluzijah o nekih stvariteljih!!
Tone 12345
24. 07. 2016 13.02
+1
Vedno bližje!
Principat
24. 07. 2016 12.28
ko je sosed videl ta naslov je prišel k meni in dejal ,, morem tej ban , di povedati , da sem tudi jaz ...
omega _v6
24. 07. 2016 11.52
+7
To se mi zdi zelo čudno!! Takoj po kakem napadu organi javnega reda vedo vse o zločincu!! Kje so pa bili prej?? Tudi v Sloveniji je lepo število islamistov vendar jih samo opazujejo saj niso nič naredili,ko pa bodo jim bodo pa začeli iskati alibije in navajati razne vzroke sda opravičijo zločin od teškega otroštva pa vse do želje po streljanju seveda na žive tarče!! Zavedati se pa moramo,da to ni konec ampak šele začetek!! Nikoli ne veš kje bo počilo naslednjič!! Samo v Nemčijo je prišlo dober miljon borcev islama!!
Tomvojo
24. 07. 2016 12.34
+2
In se počasi oborožujejo da bodo šical €U zblojene ovce ki roke v zrak tišijo.
omega _v6
24. 07. 2016 13.13
-1
Tomvojo Točno samo prizadeti še vedno verjamejo,da so to begunci pred vojno!! Begunci pred vojno namreč bežijo samo do prve varne države!!
emilzapata
24. 07. 2016 11.41
+6
če bi ljudje vedeli, kako nemci s zadnjimi atomi moči brzdajo svoj srh in bes, to mi povedo moji bivši nemški sodelavci. Eden mi je celo dejal_ sem kot Putin, ki se še komaj obvladuje ob vseh zahodnih pravokacijah.
AvstrijcisoklaliSlovence
24. 07. 2016 11.31
-6
KOT ZIVINO: Za domovino se je treba boriti! Na vse nacine. Nemski veleposlanik v Sloveniji je pod strogim nadzorom Slovenske obvescevalne sluzbe.
patria
24. 07. 2016 10.21
+5
Pametni vedo, da je edino smiselno boriti se proti razlogom za terorizem. Kaj so pa razlogi? To je res obsežna tema.
Tomvojo
24. 07. 2016 12.37
+0
Si že zamudu, zdaj se je treba za lastno razpočnico birit in to proti roparski državi kakor tud proti teroristom
Tomvojo
24. 07. 2016 12.37
abigail
24. 07. 2016 13.33
Ferdo Crni
24. 07. 2016 10.09
+1
Marx je menda dejal - religija je opij za ljudstvo. Jaz dodajam - ostali so pa na metadonu. Skratka tale napad dejansko bolj spominja na spsihirano osebo, ki je verjetno v življenju precej fasal. Bolj se mi zdi da je rezultat "bullyinga" v šoli, na ulici... itd - ker pač izvira iz tujine. Še en dokaz, da je treba proti skrajnežem, beguncem azilantom nastopiti previdno in ne po principu "vse pred zid". Kaj hitro se lahko vse obrne.
abigail
24. 07. 2016 13.33
+2
Ja, današnji globalizem in nepredvidljive posledice mešanja vzhoda in zahoda tudi terjajo svoj davek. Mislim, da bi si čim več ljudi moralo še enkrat prebrati knjigo Satanski stihi od Rushdija - res je interesantno preroška in gre zelo v globino problematike. Tragično za Rushdija, da ga na vzhodu preganjajo s smrtno kaznijo zaradi te knjige, na zahodu pa je sploh ne razumejo...celo v svojo škodo.
najjana
24. 07. 2016 09.44
+2
Merklova spet nagovarja javnost..................
Tomvojo
24. 07. 2016 12.37
+2
PredsednikPepe
24. 07. 2016 15.10
+1
Merklova je zavozila vse. Pa smo se vsi zgražali nad Madžari, ki so rekli, da Evropa ne bo nikoli več takšna, kot je bila.
emilzapata
24. 07. 2016 09.22
+4
mene ne boste prepričali. Kaj vse ste nam novinarji in politiki pripravljeni prodati za suho zlato. Do sedaj ste se še vedno izkazali kot nekredebilni in kot sistemska trobila.
emilzapata
24. 07. 2016 09.29
+2
tako sem obseden s streljanjem, da ne morem kaj, da ne bi nekaj deset ljudi kar postrelil. Ob takšnem opravičilu se sprašujem, če je tudi z novinarji vse v redu.
Tomvojo
24. 07. 2016 09.15
+6
Novinarji pa z opravičevanjem muslimanskih bedarij
kemuri
24. 07. 2016 09.24
+6
Neodvisni novinarji pod sponzorstvom Angelce..Angelca se počasi zaveda da je zabredla z migranti,s svojimi sužnji in da bo letela na naslednjih volitvah .
PredsednikPepe
24. 07. 2016 15.11
+2
Nisem prepričan, da se zaveda. Na žalost ima še vedno glavno besedo in še vedno misli, da ima prav.
FoglofffTunekkk
24. 07. 2016 09.12
+9
DOL z religijo!!!...GOR z ateizmom!!!... Kako praf je mel Marx ko je reko..."Religija je opij za ljudstvo."
kemuri
24. 07. 2016 09.22
-3
Glavno da Marx ni opij za ljudstvo in politika..hehehe..najbolj zagreti verniki, ateisti..
Morana7
24. 07. 2016 10.24
+2
Kemuri v kaj pa ateisti verujemo? Tolk da vem kaj mi je sveta knjiga in kdo je moj Bog?
samo_povem
24. 07. 2016 11.34
+1
Morana7 +++ mene tudi zanima v kaj naj bi jaz verjel?
kemuri
24. 07. 2016 11.46
-2
Morana7
24. 07. 2016 11.50
+1
Narobe kemuri, NE verjamem, da Bog obstaja..tak ali drugačen...to ni verovanje v nič...prav tako ne nosim simbola "nič" na ogrlici okoli vratu, ne prižigam svečk za "nič" in tako dalje...
kemuri
24. 07. 2016 12.18
-2
Torej le v nekaj verjameš :) . Tvoje vzdevek je Morana..morana je boginja smrti ali nekaj takega v poganski mitologiji..torej ?
Morana7
24. 07. 2016 12.29
+2
Morda me zgolj zanima zgodovina in sem zato izbrala ta vzdevek? :)
emilzapata
24. 07. 2016 12.35
kemuri
24. 07. 2016 12.37
Tone 12345
24. 07. 2016 13.06
+1
Ateizem je zakon!!In edino prepričanje, ki zagovarja realnost okoli nas -brez pravljic-samo realni svet,ki je vedno edini obstajal!Ki ne živi v nekih izmišljenih iluzijah o nekih stvariteljih!!
Tone 12345
24. 07. 2016 13.07
+1
In vesel sem da je to moje čisto prepričanje brez primesi!!
kemuri
24. 07. 2016 13.46
profi..glavno je da si zadovoljen in da drugim ne vsiljuješ svoja prepričanja .
Samo.Jst
24. 07. 2016 09.01
+2
Opažate kakšne vzporednice med ZDA in EU? Ptički na vejici sredi zabačene doline na južni strani Alp že čivkajo, da je za večino pokolov v Ameriki, kriv preenostaven dostop do orožja. A ni enako samoumevno, da je širitev problemov s terorizmom v Evropi tudi neposredno vezano na določen segment? Za ZDA je jasno, da je NRA velik posel v katerem se obračajo miljarde in niti najbolj "radikalen" predsednik ne bo tikal tega področja. Komu je v interesu da nas v Evropi prepričujejo v neko nesmiselno naključje dogodkov?
kemuri
24. 07. 2016 08.41
+6
Človek ne more verjeti kako se politiki pokažejo v pravi luči, da bi nemcem povedala da ima prav z migranti, se Angela na vsak način trudi , preko medijev prikazat, da omenjeni mladenič ni terorist, da ni migrant ki bi ga ona privlekla v Nemčijo in da v Nemčiji ni terorizma..kakšne pravljice . Ampak Angelca, ene stvari ne morem zmanipulirat..morilec je bil......musliman....
abigail
24. 07. 2016 09.14
+1
Pa je bil res? Veliko Irancev zapusti Iran in dobi azil v Evropi (tudi v Sloveniji) prav zaradi tega, ker so kristijani. Prej kot muslimanski ekstremizem je bil tukaj verjetno kriv sindrom pretiranega občutja žrtve kot posledica ekstremnega krščanstva v kombinaciji s farmacevtiki in odtujenostjo do staršev in sovrstnikov...
kemuri
24. 07. 2016 09.20
+0
Daj kaj zares vsako neumnost popijete od medijev, samo zaradi tega ker le ta paše v vaše razmišljanje ? če boš vprašal Angelo Merkel pa ti bo rekla da je bil belec bo potem to držalo ali kako ?
morski seal
23. 07. 2016 21.59
-2
za vsem tem stoji iranska obveščevalna,najdli so pa socialno izključenega in rezultat je tu
DuhSaSjekirom
24. 07. 2016 08.45
+2
Uzbekistanska obveščevalna pripravlja desant na Zadar. Našli so tam 3 Kazahstance, z njimi se pa neki ne morjo...A to si vedu stari?