Tujina

FOTO in VIDEO: Skrivnostni orkan na Saturnu

Washington, 30. 04. 2013 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ko so prvi svetlobni žarki osvetlili Saturnov severni tečaj, je vesoljsko plovilo Cassini posnelo neverjeten prizor. Orjaško oko orkana, ki v premer meri kar 2000 kilometrov.

Obarvani posnetek orkana spominja na čudovito rdečo rožo, obdano z zeleno tančico.
Obarvani posnetek orkana spominja na čudovito rdečo rožo, obdano z zeleno tančico. FOTO: NASA

Nasa je te dni objavila posnetek orkana na Saturnovem severnem polu. Posnetek sicer ni letošnji, pač pa ga je vesoljsko plovilo Cassini posnelo že 27. novembra lani, a ga je Nasa šele zdaj predstavila javnosti. Na posnetku je videti središče orkana, ki je neverjetnih razsežnosti. Premer očesa orkana meri kar 2000 kilometrov. Posnetek je vesoljsko plovilo Cassini naredilo z višine 420.000 kilometrov. Plovilo Saturn spremlja že od leta 2004, a je bil do zdaj severni pol v popolni temi, saj je bila takrat na severnem polu Saturna zima.

Nasine strokovnjake nevihta na Saturnu močno spominja na orkane, ki smo jim priča na Zemlji.
Nasine strokovnjake nevihta na Saturnu močno spominja na orkane, ki smo jim priča na Zemlji. FOTO: NASA

Nasini strokovnjaki so ocenili, da so vetrovi v orkanu pihali s hitrostjo 150 metrov na sekundo, ne vedo pa, koliko časa že divja ta super nevihta. Strokovnjaki so bili nad posnetkom navdušeni, saj posnetek nevihte na Saturnu močno spominja na orkane na Zemlji, le da gre v primeru Saturna za nevihto neverjetnih razsežnosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mb128
30. 04. 2013 16.23
+2
Stvar me malo spominja na ono iz Jupitra, ki baje obstaja že 300.-400. let. Ker sta oba planeta plinasta je verjetno vzrok nastanka tega pojava vsaj podoben.
kolcamož
30. 04. 2013 13.32
+11
čemu tolika tajnost pri nasi,star posnetek.....so se bal,da nebo saturnovček ven skoču.....