Tujina

FOTO in VIDEO: Kaos po Evropi

London, 16. 04. 2010 17.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
23

Oblak vulkanskega pepela prekriva vedno večji del Evrope, v zračnem prometu pa se zato obeta še najmanj en dan kaosa. Zvečer so zaprli še zadnje večje letališče v Nemčiji.

"Konca še ni na vidiku." To je o težavah, ki jih v evropskem letalskem prometu povzroča izbruh vulkana na Islandiji, povedal predstavnik Eurocontrola Brian Flynn. Po njegovih besedah se bo četrtkov in petkov kaos nadaljeval tudi v soboto. Podobno sporočilo so poslali z evropske letalske kontrolne agencije. Zaradi oblaka pepela bodo letala vsaj še en dan na tleh, so poudarili.

Danes naj bi z evropskih letališč poletelo med 12 in 13 tisoč letal, včeraj so jih našteli 20.334. Po navadi se ta številka povzpne na 29.500. Takega kaosa v zračnem prometu ni bilo vse od terorističnih napadov na New York in Washington 11. septembra 2001, zapora zračnega prostora pa je največja po koncu druge svetovne vojne!

Popoldne je bila največja koncentracija vulkanskega prahu glede na satelitsko sliko nad osrednjo Nemčijo, zahodno in osrednjo Poljsko, delno pa sega do Rokavskega preliva proti Veliki Britaniji. Zračne mase, ki nosijo ta prah, se počasi pomikajo proti jugu in s tem tudi proti Sloveniji.  Zato so se tudi pri nas odločili za zaprtje zračnega prostora.

 

"Če bo vremenska napoved obveljala, bo oblak do jutri obdal Švico in sever Italije," pa je povedal Kenneth Thomas iz Eurocontrola. "Dokler je visok pritisk tam, kjer je, in ognjenik še vedno bruha, se razmere ne bodo veliko spremenile," je dodal. To pomeni, da bo oblak vztrajal na črti nad severno Romunijo, Madžarsko, Slovenijo, Hrvaško, Švico in severno Italijo, prizanesel pa bo južni obali Francije in vsem krajem južneje.

Oblak pepela se premika s hitrostjo 40 kilometrov na uro.
Oblak pepela se premika s hitrostjo 40 kilometrov na uro. FOTO: Reuters

Odpovedali 60 odstotkov poletov v evropskem zračnem prostoru

Velika Britanija dovoljuje omejeno število poletov iz Severne Irske in Škotske, sicer pa zračni prostor ostaja zaprt najmanj do sobote ob 14. uri po našem času. Letalski prevoznik British Airways pa je že odpovedal vse polete v in iz Londona. V Belgiji bo letalski prostor zaprt še dlje, najmanj do sobote do 10. ure dopoldne, nad severno Francijo s Parizom vred pa vsaj do poldneva.

V Nemčiji so zvečer zaprli še münchensko letališče, zadnje od večjih v državi, ki je še delovalo. Zračni prostor sta zaprli tudi Avstrija in Madžarska.

Kje vse so zapore?

Popolnoma so zračni prostor zaprli v Veliki Britaniji (trenutno sicer dovoljujejo lete iz Škotske in Severne Irske), na Nizozemskem, v Belgiji, Luksemburgu, na Danskem, Švedskem, Finskem in v Estoniji. Danes so se jim pridružile še Nemčija, Poljska, Švica, Slovaška, Češka in Litva, zvečer pa je, kot rečeno, ta ukrep začel veljati še v Avstriji in na Madžarskem. Deloma je zaprt tudi v Franciji.

Več kot polovico evropskih letov je odpovedanih, na letališčih je zato obstalo več stotisoč potnikov. Tista letala, ki vzletijo, so čisto polna, popolnoma pa so zasedeni tudi avtobusi in vlaki, na katere se preusmerjajo potniki.
Več kot polovico evropskih letov je odpovedanih, na letališčih je zato obstalo več stotisoč potnikov. Tista letala, ki vzletijo, so čisto polna, popolnoma pa so zasedeni tudi avtobusi in vlaki, na katere se preusmerjajo potniki. FOTO: Reuters

Švedska in Norveška medtem svoja zračna prostora postopoma odpirata, vendar najprej na severu, kjer ni pomembnejših letališč. Vulkanski pepel pa, zanimivo, težav ne povzroča na Islandiji, saj ga veter odnaša z otoka.

Letalski prevozniki so obupani, izračunali so, da imajo zaradi odpovedi letov kar 120 milijonov evrov škode na dan. Vremenoslovci pa napovedujejo, da bi lahko izbruhi vulkana težave v zračnem prometu povzročali še šest mesecev.

"Mislim, da Evropa doživlja največje težave v zračnem prometu po napadih 11. septembra. Če upoštevamo zaprtje zračnega prostora, je tokrat še huje. Najbrž so motnje v zračnem prometu bolj obsežne, kot smo jih kadar koli doživeli,“ je dejal predstavnik britanske agencije za civilno letalstvo.

Letališča polna potnikov

Zaradi odpovedanih letov je velika gneča na vlakih. Fotografija je bila posneta na pariški postaji Gare du Nord.
Zaradi odpovedanih letov je velika gneča na vlakih. Fotografija je bila posneta na pariški postaji Gare du Nord. FOTO: Reuters

Po evropskih letališčih je na stotisoče potnikov, ki ne morejo nadaljevati poti. Med njimi je tudi veliko Slovencev. V oddaji Svet na Kanalu A so se pogovarjali z Alenko Jelen, ki poskuša iz Frankfurta priti v Manchester.

"Razmere so kaotične, ljudje pravijo, da kaj takega še v življenju niso videli. Na letališče se sploh ne da priti, letališka stavba je nabito polna,“ je dejala. Sama je tja prispela že včeraj, kar se je izkazalo za veliko srečo. Ker pritisk na hotele takrat še ni bil tako velik, ji je letalska družba lahko zagotovila nastanitev. "Letalska družba nam je krila prvih 24 ur hrane in prenočišče, zdaj pa smo tu na lastne stroške, ampak vsi zelo veseli, da sploh imamo sobo, kajti ljudje, ki so na letališču, bodo morali noč preživeti tam. So jim pa postavili zasilna ležišča,“ je povedala.

Po njenih informacijah pred ponedeljkom verjetno ne bodo poleteli, a tudi potem ne bo šlo gladko. Vsi leti so že zdaj popolnoma zasedeni, tako da kaosu še ni videti konca. Nabito polni pa so tudi vlaki, zato bo sama pot najverjetneje nadaljevala z avtomobilom.

Dobre novice z Islandije

Oblak vulkanskega pepela nad Evropo
Oblak vulkanskega pepela nad Evropo FOTO: Reuters

Islandski vulkan se počasi umirja in v ozračje bruha manj pepela, kažejo nočna opazovanja obalne straže in meritve na območju vulkana na jugovzhodu islandskega otoka. Kot je povedala islandska geofizičarka Sigurlaug Hjaltadottir z meteorološkega inštituta v Reykjaviku, dosega oblak iz vulkana na ledeniku Eyjafjalla danes le še višino šest kilometrov, medtem ko je še  včeraj dosegal višino enajst kilometrov. Oblak ima zdaj tudi "čistejšo" sestavo iz vode in kamnitih delcev, je dodala. Ti podatki sicer še ne pomenijo, da se že bliža konec izbruha vulkana, je opozorila. Prav tako to še ne pomeni, da je zračni prostor nad severno in zahodno Evropo "čist" in da bi letala že lahko poletela brez nevarnosti.

Trenutno so največja težava narasle reke

Zaradi vročine se je že stalila tretjina ledenega pokrova nad vulkanom, zaradi česar so reke močno narasle in prestopile bregove. Težave povzročata tudi prah in pepel, ki se nalagata na tla. Iz Islandije tudi poročajo, da je uničen del ceste okoli otoka.

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

.arwen.
17. 04. 2010 13.45
To je povsem naravno, pa še ozračje si bo malo odpočilo od vseh letal in njihovih izpustov. Krasno:)
enit
17. 04. 2010 12.37
Kje so pa sedaj okoljevarstveniki in njihovi birokrati? Nam bodo vsak kubik CO2 zaračunali, da bo še tistih nekaj podjetij ki jih imamo propadlo, tukaj pa narava sama samomor dela....
Irena Vi?ar
17. 04. 2010 12.18
prejca17.04.2010, 10:47 4 na tistih črnobelih slikcah sem našla na glavo obrnjeno režečo se smrt. Kot da bi se celemu svetu režala. A ni grozna? PREJCA HVALA ZA NAMIG RESNIČNO DOBRO VIDIŠ ZANIMIVA JE TA SLIKA
prejca
17. 04. 2010 10.47
na tistih črnobelih slikcah sem našla na glavo obrnjeno režečo se smrt. Kot da bi se celemu svetu režala. A ni grozna?
giita
17. 04. 2010 08.28
Zver upam da boš tam vstal!!!!!!!!!!!!!
yunak
17. 04. 2010 07.46
Osama je kriv, da je prišlo do tega izbruha, 100 %
koly666
16. 04. 2010 23.51
Poljsko letalo bi ga lahko prefiltriralo, ampak je žal že pristalo :))
alyy33
16. 04. 2010 22.49
Joj, mi smo pa lih hotl it iz benetk u barcelono u nedeljo, zdej pa nevem... :((
Boštjan Meši?
16. 04. 2010 21.07
Ja res . Tudi jaz mi smo v sredo imeli točo ob soncu- na Krku. NORO!
freska
16. 04. 2010 21.04
letališča polna potnikov...........halo mediji, a ne bote zadevo napihlni in naravni fenomen povezali z al kaido?????' da se pa narava maščuje -to pa itak,.... vse se vrača, vse se plača-tokrat z miljonskimi izgubami
hanse
16. 04. 2010 20.47
Narava se maščuje, bomo videl, kaj nas bo letos še doletelo. A ste kdaj že doživeli točo 14. aprila? Jaz sem jo že letos.
Dragon_13
16. 04. 2010 20.18
Komu pa bo sedaj evropska komisija izrekla kazen zaradi prekomernih emisij??? Ta vulkan bo v parih dneh nabruhal več stupenih snovi v ozračje, kot celotno človeštvo v enem letu, pa bo vseeno po enem tednu vse vredu...
tomek77
16. 04. 2010 19.58
AAAA! Panika, usi u zaklonišča takoj!
Odpri.oci
16. 04. 2010 19.50
Zver je pa spet vesel.... bo še ene par DNEVNIC več dobil.... neobdavčeno seveda !!!
Odpri.oci
16. 04. 2010 19.48
"Zaradi vročine se je že stalila tretjina ledenega pokrova nad vulkanom, zaradi česar so reke močno narasle in prestopile bregove. Težave povzročata tudi prah in pepel, ki se nalagata na tla. Iz Islandije tudi poročajo, da je uničen del ceste okoli otoka." . No Lučka in Vida.... hitro zračunat, za koliko metrov se je dvignilo morje !!!!!! . Pa hitro PRIREDITI podatke, da boste lahko to pripisali AGW oziroma CO2-ju.....
skydrol7
16. 04. 2010 19.48
ta vulkanski prah je zelo drobnega zrncastega znacaja ki ne pade takoj na zemljo ampak ostane v zgornji troposphere....oblak vrocega zraka vulkanski plin pepel se zadrzuje v visini na kateri nasa draga letala najraje letijo.. ti umazani vulk.oblaki bodo izgubili koncentracijsko gmoto in s casom izgubili svoj ucinek... seveda ce ne bo se en PUFF iz aktivnega vulkana....
Odpri.oci
16. 04. 2010 19.45
.... in angleški piloti so prekinili stavkjo :-) :-) :-)...
miksinho
16. 04. 2010 19.34
Una slika je huda, k je narobe obrnjen obraz. Scary
Tonček Balonček
16. 04. 2010 19.26
A ima vlada sploh pripravlejen kakšne ukrepe, naj spet čakamo na Vizjaka? Pa kaj se grejo ti analfabeti, stvar je resna! Kje je krizni štab, komisija? Mora spet vse prevzeti gasilska zveza?
Drum
16. 04. 2010 19.15
Škodo predvidevajo in štejejo samo glede odpovedanih poletov letal. Kaj pa zdravje?? Kdo bo poravnal to škodo?!