Tujina

FOTO in VIDEO: Zaradi poplav se premikajo minska polja; nevarnost eksplozije min je velika

Sarejevo, 18. 05. 2014 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na severu BiH so razmere izredno napete. Oblasti opozarjajo, da po katastrofalnih poplavah zdaj grozi nevarnost zemeljskih plazov. Kritično je tudi na vzhodu Hrvaške, kjer je vodna ujma zahtevala prvo žrtev.

Ne le v Srbiji, razmere so še vedno kritične tudi v BiH. Čeprav se je vreme izboljšalo pa so razmere napete predvsem na severu države. Trenutno je najhuje v Bosanskem Šamcu, ki je od sobote skoraj v celoti pod vodo. Poplavni val je od tu krenil proti Bjeljini, kjer so so v soboto pod pritiskom vode začeli popuščati nasipi na štirih mestih. Oblasti so začele evakuirati prebivalce. Po besedah župana mesta Mića Mićića jih bodo na varno prepeljali približno 10.000. Sava je ponekod višja od devetih metrov.

Na sever BiH so trenutno osredotočene tudi reševalne akcije in dostave pomoči s helikopterji, v katerih sodelujejo helikopterji Euforja ter iz Slovenije in Hrvaške. Pomoč je usmerjena na območje Odžaka, Orašja, Bijeljine, Bosanskega Šamca in širše območje Zenice.

Oblasti v BiH opozarjajo, da po katastrofalnih poplavah zdaj grozi nevarnost zemeljskih plazov. Marsikje, med drugim v Orašju, pa je zaradi premikanja minskih polj spričo poplav oz. plazov tudi velika nevarnost eksplozije min.

V preostalih delih BiH potekajo prizadevanja za očiščenje naplavin mulja in zemlje. Še vedno je blokirano veliko prometnic na severu države.

Vsega skupaj je v državi zaradi poplav in zemeljskih plazov ogroženih 1,2 milijona ljudi, število žrtev pa narašča. Največji davek poplav je sicer zaenkrat moral plačati Doboj, kjer so do nedelje našli že 20 trupel. Doboj je bil skoraj tri dni odrezan od sveta. Drugje po državi so našteli še sedem smrtnih žrtev.

Še vedno kritično na vzhodu Hrvaške, ena oseba umrla

S Hrvaške poročajo o upočasnjevanju naraščanja višine Save v Brodsko-posavski županiji pri Slavonskem Brodu in Slavonskem Šamcu. Po drugi strani pa je stanje še vedno kritično v Vukovarsko-sremski županiji na vzhodu Hrvaške, kjer Sava prebija nasipe. Minister za notranje zadeve Ranko Ostojić pa je potrdil, da so poplave terjale prvo žrtev, piše Dnevnik.hr. Gre za moškega. Porešani sta bili dve osebi, a so enega moškega danes pripadniki vojske našli živega, a premraženega. Tako pogrešajo še eno osebo.

Iz več krajev, med drugim Gunje in Račinovaca, evakuirajo prebivalce. V mestu Županja medtem vodostaj Save že več ur stagnira.

Posnetek iz zraka razkriva grozljive razsežnosti poplav v BiH.
Posnetek iz zraka razkriva grozljive razsežnosti poplav v BiH. FOTO: APTN Video

Slovenija je bila med prvimi državami, ki so na poplavljena območja v Srbiji in BiH poslale pomoč.

Ministrstvo za zunanje zadeve Slovencem zaradi kritičnih razmer odsvetuje potovanje na poplavljena območja. Državljanom Slovenije, ki se kljub temu odpravljajo na pot, in tistim, ki se tam že nahajajo, ministrstvo svetuje, da v zvezi z razmerami v krajih, kamor potujejo, in glede prevoznosti cest redno spremljajo medije in spletno stran Avto moto kluba Bosne in Hercegovine bihamk.ba.

Slovenskim državljanom, ki se nahajajo na prizadetih območjih, na MZZ še svetujejo previdnost in upoštevanje navodil lokalnih organov pri izvajanju ukrepov reševanja in zaščite. Tistim, ki se na prizadeta območja nameravajo odpraviti, priporočajo, da pot preložijo do ureditve razmer.

Slovenski državljani se lahko za nudenje konzularne pomoči in morebitne dodatne informacije obrnejo tudi na slovensko veleposlaništvo v Sarajevu, Bentbaša 7 (dežurni telefon +387 61 130 753).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

williamwallace
19. 05. 2014 09.58
+3
Koga pa, če ne sirotinjo? Pa naj kdo reče, da je kje pravica! In ni dvakrat za rečt, da je to vse umetno sproženo!!!
Jaka Planinc
19. 05. 2014 09.05
+1
SOLIDARNOST,POMOČ V NESREČI JE PRVA IN NAJPOMEMBNEJŠA ČLOVEŠKA LASTNOST.PRAVEGA PRIJATELJA SPOZNAŠ V NESREČI.!!!
Gavrane20
19. 05. 2014 01.38
+105
Danes sem videl slovenca hrvata bosanca in srba kako si pomagajo ne sprasujejo kdo si vazno je kaksen si... Danes sem spet videl bratstvo i jedinstvo :)
Tucci
19. 05. 2014 06.59
+19
cirenij
19. 05. 2014 07.04
+4
Tucci
19. 05. 2014 07.17
+14
Kako lahko Gavranu20 delite minuse? Ne razumem.
ghee
19. 05. 2014 00.46
+9
JVX
19. 05. 2014 00.42
-7
zanimivo je, da se ob katastrofi očitno da pomagat, a da bi države take akcije nardile vsaj enkrat na pol leta in pomagale pomoči potrebnim, pa ne. folk ni to neumno?! in potem večina objavlja svojo dobrodelnost na fb, twitterju in se pederiši! in pa seveda tisti ki nima da, tisti, ki ima ne da! kar se pa tiče pomoči.. vem, da jo nujno potrebujejo, vendar me odziv slovencev preseneča, v poplavah po sloveniji ni bilo niti približno takega odziva, polek tega nam "južni bratje" v obdobju naše katastrofe niso pomagali... pomagali so nam avstrijci. gre se za princip, vem da se poplave v sloveniji ne morejo primerjat! razumem pa da veliko slovencev izvira od tam in želijo pomagat. če bi se ljudje take dobrodelnosti lotevali pogosteje bi se lahko marsikaj spremenilo, pa se je ne.
Gavrane20
19. 05. 2014 01.39
+11
JVX ne lazi tako hrvatje kot srbi so pomagali Slovencem in tudi ko je bil zled je veliko ljudi pomagalo se sedaj jih veliko pomaga vecinoma kokr nas klices "juznih" cisti gozdove .. samo pac ni toliko v medijih
Brcavrit
19. 05. 2014 05.24
-14
Noben Slovenec ne izvira od tam! Slovenci izvirajo iz Slovenije in ne objavljaj nekih nebuloz! Ljudje, ki so prišli v Slovenijo od tam so kvečjemu državljani Republike Slovenije in ne Slovenci. Opaziš in razumeš razliko!?
pravica1
19. 05. 2014 07.52
+1
državljan republike Slovenije == Slovenec, državljan Nemčije == Nemec, državljan Portugalske je Portugalec itd. Razen če se greš indijance in govoriš o nativnosti, potem pa državljanstvo nima veze in si na tanki meji nacionalizma :)
miska_mala
19. 05. 2014 00.02
+34
star sem 18 let in bom jutri nekaj svojih odvečnih cun odpeljal v zbirno mesto..vendar me vseeno zaboli, ko pomisim, da najstniki iz Bih, Srbije skoraj vsakič, ko grem v petek ven, tako sli drugače kvarijo večer...ma nazadnje ko smo bli, je eden prišel z nožem in zahteval denarnice..pa vseeno, vsi smo ljudje, vse najbolse vsem prizadetim pa upam da EU konkretno pomaga prizadetim!
miska_mala
19. 05. 2014 00.16
+20
pa itak ni primerno da sedaj govorim o tem, ampak hočem povedat da jaz nisem doživel nobene vojne, da jaz svoje vrstnike poznam iz sedanjosti...in v življenju mi ni nek slovenski mulc delal problemov, iz "bivse" juge pa vseskozi..in ne razumem, kakšna je to vzgoja staršev itd....lepo bi bilo, da bi iz te katastrofe izvlekli vsaj eno dobro stvar in to je malce več medsebojnega spoštovanja.in to govorim tudi za mlade "najmocnejse" fante, ki ob petkih folku pobirajo denar ter mislijo, da so kul.
wurm5
19. 05. 2014 00.21
+24
Ljudje v Bosni in Srbiji so prave dobričine, pomoč bo vsekakor prišla v prave roke, žal pa so nekateri izseljeni prevzeli neprave navade in izkoriščajo "pravno državo" pri nas :(
Lojs501
19. 05. 2014 00.32
+18
Povsod so dobri in slabi, ne moremo posploševati. Je pa tudi moj sin v srednji šoli imel probleme v glavnem z iči. Sicer pa, bolje poplave, kot vojne, ki so si jih zakuhali sami, škoda le, ker takratko vedno potegnejo nedolžni in dobri ljudje.
Sodnik_Kriv
19. 05. 2014 00.55
+5
js osebno nisem tak ! in sm veseu da nisem tak kot ti zgoraj! ker si neizbiram prijatlov po njihovem imenu in priimku ampak po karakterju !
Handschar
19. 05. 2014 00.59
+4
Jaz osebno sem se že navadil na to. Ce nekaj poslusas iz dneva v dan se enostavno navadiš . Smo si pa sami krivi da nismo tako glasni ko drugi nam delajo škodo ;).
Garuda
19. 05. 2014 02.19
+2
Jure Grm meni pa je bilo obratno v šoli pa ne pravim da so Slovenci vsi takšni ker poznam tudi ogromno takih ki so fajn ljudje.
Garuda
19. 05. 2014 02.27
+1
Miška vprašaj se kam in s kom hodiš ven ! Če hodiš z slabimi ljudmi ven oziroma kam slabi ljudje hodijo pričakuj težave ! Jaz sem 9 let starejši od tebe pa sem nikoli nisem imel težav pa sem hodil ven od Anglije do Indonezije.
cirenij
19. 05. 2014 07.10
+3
miska-mala----------------Te razumem. Mogoče imaš take izkušnje. Ampak izlastnih, preteklih in sedanjih ti povem, da med mladimi iz BIH, Srbije, Hrvaške, pa tudi Slovenije, ni razlike. Imel sem v preteklosti pa imam tudi danes stike z vsemi. Na čagah. Lahko mi verjameš.
pravica1
19. 05. 2014 07.55
+2
Miska_mala pusti te mlade tu, tej niso vredni, da se jih daje v isti koš kot mladino pri njih doma. Sem bil podobnega mnenja, pa sem preživel dva poletja v tistih krajih in ne boš verjel, to niso isti ljudje.
Mars
18. 05. 2014 22.33
+14
Katastrofa, bogi ljudje in živali.
VOLITVEKAMPANJA2014
18. 05. 2014 21.41
-102
začutimo janšo slovenci VSI ZA JANŠO JANŠA ZA VSE JANŠA ZMAGUJ SDS NA VOLITVAH KRALJUJ GRDE RDEČKARJE UNIČUJ SLOVENCI NA VOLITVE HITIMO SDS NA VOLITVAH OBKROŽIMO POTEM PA V DRUŽINSKEM KROGU FANATIČNO VZKLIKAMO VSI V EN GLAS KOT PRED SODIŠČEM SDS SDS SDS SDS SDS SDS ZA SLOVENIJO GRE!!VSI ZA JANŠO JANŠA ZA VSE JANŠA ZMAGUJ SDS NA VOLITVAH KRALJUJ GRDE RDEČKARJE UNIČUJ SLOVENCI NA VOLITVE HITIMO SDS NA VOLITVAH OBKROŽIMO POTEM PA V DRUŽINSKEM KROGU VZKLIKAMO VSI V EN GLAS KOT PRED SODIŠČEM SDS SDS SDS SDS SDS SDS ZA SLOVENIJO GRE!!VSI ZA JANŠO JANŠA ZA VSE JANŠA ZMAGUJ SDS NA VOLITVAH KRALJUJ GRDE RDEČKARJE UNIČUJ SLOVENCI NA VOLITVE HITIMO SDS NA VOLITVAH OBKROŽIMO POTEM PA V DRUŽINSKEM KROGU VZKLIKAMO VSI V EN GLAS KOT PRED SODIŠČEM SDS SDS SDS SDS SDS SDS ZA SLOVENIJO GRE!!VSI ZA JANŠO JANŠA ZA VSE JANŠA ZMAGUJ SDS NA VOLITVAH KRALJUJ GRDE RDEČKARJE UNIČUJ SLOVENCI NA VOLITVE HITIMO SDS NA VOLITVAH OBKROŽIMO POTEM PA V DRUŽINSKEM KROGU VZKLIKAMO VSI V EN GLAS KOT PRED SODIŠČEM SDS SDS SDS SDS SDS SDS ZA SLOVENIJO GRE!!VSI ZA JANŠO JANŠA ZA VSE JANŠA ZMAGUJ SDS NA VOLITVAH KRALJUJ GRDE RDEČKARJE UNIČUJ SLOVENCI NA VOLITVE HITIMO SDS NA VOLITVAH OBKROŽIMO POTEM PA V DRUŽINSKEM KROGU VZKLIKAMO VSI V EN GLAS KOT PRED SODIŠČEM SDS SDS SDS SDS SDS SDS ZA SLOVENIJO GRE!!VSI ZA JANŠO JANŠA ZA VSE JANŠA ZMAGUJ SDS NA VOLITVAH KRALJUJ GRDE RDEČKARJE UNIČUJ SLOVENCI NA VOLITVE HITIMO SDS NA VOLITVAH OBKROŽIMO POTEM PA V DRUŽINSKEM KROGU VZKLIKAMO VSI V EN GLAS KOT PRED SODIŠČEM SDS SDS SDS SDS SDS SDS ZA SLOVENIJO GRE!!VSI ZA JANŠO JANŠA ZA VSE JANŠA ZMAGUJ SDS NA VOLITVAH KRALJUJ GRDE RDEČKARJE UNIČUJ SLOVENCI NA VOLITVE HITIMO SDS NA VOLITVAH OBKROŽIMO POTEM PA V DRUŽINSKEM KROGU VZKLIKAMO VSI V EN GLAS KOT PRED SODIŠČEM SDS SDS SDS SDS SDS SDS ZA SLOVENIJO GRE!!VSI ZA JANŠO JANŠA ZA VSE JANŠA ZMAGUJ SDS NA VOLITVAH KRALJUJ GRDE RDEČKARJE UNIČUJ SLOVENCI NA VOLITVE HITIMO SDS NA VOLITVAH OBKROŽIMO POTEM PA V DRUŽINSKEM KROGU VZKLIKAMO VSI V EN GLAS KOT PRED SODIŠČEM SDS SDS SDS SDS SDS SDS ZA SLOVENIJO GRE!! VSI ZA JANŠO JANŠA ZA VSE JANŠA ZMAGUJ SDS NA VOLITVAH KRALJUJ GRDE RDEČKARJE UNIČUJ SLOVENCI NA VOLITVE HITIMO SDS NA VOLITVAH OBKROŽIMO POTEM PA V DRUŽINSKEM KROGU VZKLIKAMO VSI V EN GLAS KOT PRED SODIŠČEM SDS SDS SDS SDS SDS SDS ZA SLOVENIJO GRE!!VSI ZA JANŠO JANŠA ZA VSE JANŠA ZMAGUJ SDS NA VOLITVAH KRALJUJ GRDE RDEČKARJE UNIČUJ SLOVENCI NA VOLITVE HITIMO SDS NA VOLITVAH OBKROŽIMO POTEM PA V DRUŽINSKEM KROGU VZKLIKAMO VSI V EN GLAS KOT PRED SODIŠČEM SDS SDS SDS SDS SDS SDS ZA SLOVENIJO GRE!!VSI ZA JANŠO JANŠA ZA VSE JANŠA ZMAGUJ SDS NA VOLITVAH KRALJUJ GRDE RDEČKARJE UNIČUJ SLOVENCI NA VOLITVE HITIMO SDS NA VOLITVAH OBKROŽIMO POTEM PA V DRUŽINSKEM KROGU VZKLIKAMO VSI V EN GLAS KOT PRED SODIŠČEM SDS SDS SDS SDS SDS SDS ZA SLOVENIJO GRE!!VSI ZA JANŠO JANŠA ZA VSE JANŠA ZMAGUJ SDS NA VOLITVAH KRALJUJ GRDE RDEČKARJE UNIČUJ SLOVENCI NA VOLITVE HITIMO SDS NA VOLITVAH OBKROŽIMO POTEM PA V DRUŽINSKEM KROGU VZKLIKAMO VSI V EN GLAS KOT PRED SODIŠČEM SDS SDS SDS SDS SDS SDS ZA SLOVENIJO GRE!!VSI ZA JANŠO JANŠA ZA VSE JANŠA ZMAGUJ SDS NA VOLITVAH KRALJUJ GRDE RDEČKARJE UNIČUJ SLOVENCI NA VOLITVE HITIMO SDS NA VOLITVAH OBKROŽIMO POTEM PA V DRUŽINSKEM KROGU VZKLIKAMO VSI V EN GLAS KOT PRED SODIŠČEM SDS SDS SDS SDS SDS SDS ZA SLOVENIJO GRE!!VSI ZA JANŠO JANŠA ZA VSE JANŠA ZMAGUJ SDS NA VOLITVAH KRALJUJ GRDE RDEČKARJE UNIČUJ SLOVENCI NA VOLITVE HITIMO SDS NA VOLITVAH OBKROŽIMO POTEM PA V DRUŽINSKEM KROGU VZKLIKAMO VSI V EN GLAS KOT PRED SODIŠČEM SDS SDS SDS SDS SDS SDS ZA SLOVENIJO GRE!!VSI ZA JANŠO JANŠA ZA VSE JANŠA ZMAGUJ SDS NA VOLITVAH KRALJUJ GRDE RDEČKARJE UNIČUJ SLOVENCI NA VOLITVE HITIMO SDS NA VOLITVAH OBKROŽIMO POTEM PA V DRUŽINSKEM KROGU VZKLIKAMO VSI V EN GLAS KOT PRED SODIŠČEM SDS SDS SDS SDS SDS SDS ZA SLOVENIJO GRE!!VSI ZA JANŠO JANŠA ZA VSE JANŠA ZMAGUJ SDS NA VOLITVAH KRALJUJ GRDE RDEČKARJE UNIČUJ SLOVENCI NA VOLITVE HITIMO SDS NA VOLITVAH OBKROŽIMO POTEM PA V DRUŽINSKEM KROGU VZKLIKAMO VSI V EN GLAS KOT PRED SODIŠČEM SDS SDS
micky3
18. 05. 2014 23.35
+12
ma kej spet ta bedak? ga ne znate odstranit rabite pomoc
Tucci
19. 05. 2014 07.02
+3
Tudi ti potrebuješ pomoč, ampak potem ko vode odtečejo.
pravica1
19. 05. 2014 07.56
Ko nekdo napiše iz strani SDS za Slovenijo gre, vem da imajo nek prikrit in skrivljen namen.
FCL
18. 05. 2014 21.28
+2
Kako lahko pomagamo, kje, kam se prinesejo stvari...kako in kaj se zbira?
ojla1
18. 05. 2014 21.10
+69
V teh dnevih ni pomembno ali kruh, hleb ali hbljeb, mi pomembno ali si Bosanc, Hrvat ali Srb. Vsi smo iz mesa in krvi.
FCL
18. 05. 2014 21.30
+61
Pa sej nikol ji pomembno...politka je vse z....ebala! Ljudje smo bratje od nekdaj.
ojla1
18. 05. 2014 21.46
+10
ghee
19. 05. 2014 00.44
+3
undisputed
18. 05. 2014 21.10
+53
Evropska unija pa pravi, da je z mislimi z ogroženimi, z mislijo si ne moreš pomagat
dekra
18. 05. 2014 20.47
+2
pol pa vidiš kaj je človek proti naravi, ne pomaga nobena tehnologija in znanstveniki samo Jezusa lahko prosim da nas obvaruje
Tu_je_Slovenija
18. 05. 2014 21.37
+8
matija 1
18. 05. 2014 20.38
+6
lahko bi jim slovenija kučana in jankovića ... dol poslala
1adler
18. 05. 2014 20.42
+11
Ka pa mislis
18. 05. 2014 20.47
+4
LuC_MuC
18. 05. 2014 20.19
+13
Ubogi ljudje... :(
psyho22
18. 05. 2014 20.21
-1
Jezus Kristus
18. 05. 2014 20.14
+82
Moj poklon vsem, ki priskočijo na pomoč ljudem v sili. Če lahko, pomagajte, če ne, pa ne pametujte.
Pika Mika
18. 05. 2014 21.33
+9
abigail
18. 05. 2014 23.31
+6
Sentis
18. 05. 2014 20.02
+10
filip900
18. 05. 2014 19.50
+4
BMWmunja
18. 05. 2014 19.54
+66
filip900
18. 05. 2014 19.50
+0
NAJ JIH BOG VARUJE IN POMAGA!!!
Jezus Kristus
18. 05. 2014 20.15
+21
Če bi jih bog res varoval, jim ne bi poslal poplav ....
Sekretservis
18. 05. 2014 19.22
-48
MeaParvitas
18. 05. 2014 19.36
+38
Goflja_1
18. 05. 2014 19.20
+29
Ta konec sveta ima pa res smolo. Želim vse najboljše.