FOTO in VIDEO: Irma izgublja moč, a še vedno povzroča težave

Orkan Irma je oslabel v tropsko nevihto, a na zahodni obali še povzroča preglavice, predvsem zaradi poplav. Brez elektrike je več kot pol države, policija pa ima ogromno dela z roparji. Kot poročajo, so doslej prijeli že več deset osumljencev, ki so kradli po trgovinah in domovih.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (8)

 • Poplave na Floridi po orkanu Irma - 4
 • Poplave na Floridi po orkanu Irma - 2
 • Poplave na Floridi po orkanu Irma - 3
 • Poplave na Floridi po orkanu Irma - 1
 • Poplave na Floridi po orkanu Irma - 5
 • Poplave na Floridi po orkanu Irma - 6
 • Poplave na Floridi po orkanu Irma - 7
 • Gajin svet

Medtem na opustošenih Karibih: Primanjkuje hrane, vode in zdravil, v teku evakuacije turistov, na pomoč hiti več križark.

Orkan Irma je, potem ko je včeraj kot orkan četrte stopnje dosegel območje otokov Florida Keys na jugu Floride in povzročil veliko opustošenje, oslabel. Če so včeraj še pihali vetrovi s hitrostjo do 200, so danes v sunkih dosegali manj kot 160 kilometrov na uro.

Veter hitro izgublja svojo moč, zdaj piha le še do 95 kilometrov na uro, je sporočil ameriški nacionalni center za orkane. Irma je tako postala zgolj tropska nevihta. Opozorili pa so, da lahko sunki vetra še vedno dosežejo orkansko moč.

Za floridske otoke Keys so že odpravili opozorilo, še vedno pa je v veljavi za severne dele te ameriške zvezne države. Dviganje nivoja vode namreč še vedno predstavlja hudo nevarnost in lahko ogroža življenja, so opozorili pri centru.

Irma se premika severozahodno proti južni Georgii s približno 30 kilometri na uro.

Irma postavila nove rekorde

Rekordni orkan Irma (Foto: POP TV)

Na terenu že preverjajo, kolikšna bo gmotna škoda, in po prvih ocenah bo za Florido predvidoma manjša, kot so se sprva bali.

Sicer pa je po zadnjih podatkih reševalnih ekip na terenu več kot šest milijonov domov na Floridi trenutno brez elektrike. To je kar 62 odstotkov celotne države. Ponekod bo trajalo več tednov, da elektriko dobijo nazaj.

Poplave na Floridi po orkanu Irma - 5

Številni kraji na Floridi so pod vodo. (Foto: AP)

Včerajšnji prizor z ulic Miamija:

Orkanski vetrovi sicer so sicer v zadnjih dveh dneh pustošili po ozemlju, širokem do 640 kilometrov, in čeprav se je Irma od otočja Keys proti severu pomikala po zahodni obali Floride, so njeno moč čutili tudi na vzhodni atlantski obali v Miamiju in drugih mestih južne Floride.

V Miamiju so vetrovi podrli dva gradbena žerjava, v Fort Lauderdalu enega. Miami in tudi druga mesta se soočajo s poplavljenimi ulicami.

Posledice Irme na Floridi - 2

Posledice Irme na Floridi (Foto: AP)

Fotogalerija (22)

 • Posledice Irme na Floridi - 8
 • Posledice orkana Irme na Floridi - 2
 • Posledice orkana Irme na Floridi - 7
 • Posledice orkana Irme na Floridi - 6
 • Posledice orkana Irme na Floridi - 3
 • Posledice orkana Irme na Floridi - 12
 • Posledice orkana Irme na Floridi - 13
 • Posledice orkana Irme na Floridi - 11
 • Posledice orkana Irme na Floridi - 8
 • Posledice orkana Irme na Floridi - 9
 • Posledice orkana Irme na Floridi - 10
 • Posledice orkana Irme na Floridi - 4
 • Posledice orkana Irme na Floridi - 1
 • Posledice Irme na Floridi - 5
 • Posledice Irme na Floridi - 6
 • Posledice Irme na Floridi - 7
 • Posledice Irme na Floridi - 11
 • Posledice Irme na Floridi - 10
 • Posledice Irme na Floridi - 9
 • Posledice Irme na Floridi - 12
 • Posledice Irme na Floridi - 3
 • Posledice Irme na Floridi - 4

Število smrtnih žrtev naraslo

Zaradi posledic orkana je na Floridi po poročanju ABC News umrlo najmanj pet oseb. Dve osebi sta umrli v okrožju Monroe na otočju Florida Keys. In sicer so enega moškega našli mrtvega na njegovem domu v kraju Shark Key, drugi moški pa je umrl, ko je izgubil nadzor nad vozilom, s katerim je prevažal agregat.

Med mrtvimi sta tudi namestnik šerifa in policistka, ki sta umrla v nesreči na poplavljeni cesti v okrožju Hardee County.

Peta žrtev orkana pa je prav tako umrla v prometni nesreči. V težkih razmerah je nadzor nad vozilom izgubil voznik v okrožju Orange County.

V zavetiščih je 160.000 ljudi, ukaz o evakuaciji pa je zajel 6,4 milijona prebivalcev, čeprav ga vsi niso upoštevali.

Orkan je zaenkrat terjal najmanj 30 smrtnih žrtev, od tega samo 14 na francoskem otoku Sveti Bartolomej in francosko-nizozemskem otoku Sveti Martin. O smrtnih žrtvah so poročali še z britanskih karibskih otočij, ameriških Deviških otokov, Portorika in Barbude.

Ponekod še vedno potekajo evakuacije

V ponedeljek zjutraj so zaradi poplav evakuirali ljudi iz več kot 120 domov v okrožju Orange County. Gasilci in pripadniki Nacionalne garde so hodili od vrat do vrat in s pomočjo čolnov evakuirali prebivalce.

Nekaj kilometrov stran so morali evakuirati še 30 ljudi, ker se je pod stanovanjsko stavbo zazevala 18-metrska luknja. K sreči nihče ni bil poškodovan. 

Gasilci med poplavami na Floridi

Gasilci si ogledujejo teren v okrožju Orange County. (Foto: AP)

Po zadnjih podatkih reševalnih ekip na terenu je več kot šest milijonov domov na Floridi trenutno brez elektrike. To je kar 62 odstotkov celotne države. 

Zaradi ropov uvedli policijske ure

Irma je na vzhodni obali Floride povzročila najmanj en tornado, ki je v kraju Palm Bay uničil šest mobilnih domov, v Fort Lauderdalu, Miamiju, Tampi in drugje pa so uvedli policijske ure, ker je začelo prihajati do ropanj. V Fort Lauderdalu so aretirali devet mladcev, ki so kradli športne copate iz trgovine.

O ropih že poročajo tudi iz drugih mest na vzhodni obali Floride. Po poročanju ameriških medijev so varnostniki v kraju Weston ustrelili 17-letnega roparja, njegovega sostorilca pa so aretirali. Tudi številni drugi storilci naj bi bili mladi, organizirani pa so v skupine.

Na družbenih omrežjih so sarkastično komentirali, da tatovi "rešujejo" čevlje pred poplavami.

Izredne razmere pa še naprej izkoriščajo tudi nepridipravi na francosko-nizozemskem karibskem otoku Sveti Martin, kjer prebivalci prav tako opozarjajo na številne tatvine. 

V Atlanti zaradi Irme prvič v zgodovini razglasili nevarnost pred tropsko nevihto

Irma se je medtem v nedeljo zvečer valila proti Tampi, a že oslabljena. Od tam bo šla naprej na sever proti Georgiji, kjer so v Atlanti prvič doslej razglasili nevarnost pred tropsko nevihto, čeprav je to mesto kar 320 kilometrov oddaljeno od morja. Zajela bo tudi Alabamo, Mississippi, Tennessee in druge zvezne države.

Florida je aktivirala 7000 pripadnikov nacionalne garde, iz drugih zveznih držav jih je na pomoč doslej priskočilo 10.000. 

Trump razglasil naravno katastrofo

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je pred dnevi potrdil prošnjo Floride za zagotovitev izredne zvezne pomoči za odpravo posledic orkana, je v nedeljo tudi podpisal odlok za razglasitev naravne katastrofe. Posamezniki in lastniki podjetij bodo tako lahko zaprosili za zvezno pomoč po uničujočem orkanu.

Trump je še sporočil, da bo, takoj ko bo to možno, odpotoval na Florido, kjer si bo ogledal škodo, ki jo je za seboj pustil orkan. Ob tem je pohvalil vse reševalne službe in druge, ki so se na orkan odzvali med prvimi. Ni pa še želel podati okvirne ocene gmotne škode. "Sedaj nas skrbijo življenja, ne stroški," je dejal.

Eden najdražjih orkanov vseh časov

Ameriško meteorološko podjetje AccuWeather je v soboto ocenilo, da bi skupna škoda orkanov Harvey in Irme lahko znašala okoli 300 milijard dolarjev, kar je 1,5 odstotka ameriškega bruto domačega proizvoda. Ocenjena gmotna škoda zaradi Irme naj bi znašala okoli 100 milijard in je eden od "najdražjih" orkanov vseh časov, je dejal ustanovitelj podjetja Joel Myers.

Harvey, ki je konec avgusta opustošil Teksas in dele Louisiane, pa je povzročil gmotno škodo v višini 190 milijard dolarjev in je tako "najdražja naravna katastrofa v zgodovini ZDA", so še sporočili iz AccuWeather.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 261
M_teorija 11.09.2017 22:51:48
Lahko je z blebetanjem slepiti volivce, da so klimatske spremembe pretirane, ampak Narave se ne da, Doni!?. Proti Državi je možno, briljantno utajiti, davek, ampak pred Naravo se ga ne da, Narava dosledno pobira davke za grehe, Doni!?
Več komentarjev