Tujina

FOTO in VIDEO: EU bo uvedla sankcije. Janukovič naj bi pristal na predčasne volitve

Kijev, 20. 02. 2014 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
1380

Zunanji ministri EU so se dogovorili za uvedbo sankcij proti odgovornim za nasilje. Janukovič je pripravljen pristati na predčasne parlamentarne in predsedniške volitve še letos, pravi poljski premier Tusk. Po podatkih ukrajinskega ministrstva je v nekaj dneh umrlo najmanj 75 ljudi.

Ukrajino so danes pretresli novi krvavi spopadi med protivladnimi protestniki in varnostnimi silami. Premirje, ki so ga v Kijevu ponoči sklenili opozicijska voditelja Vitalij Kličko in Arsenij Jasenjuk ter ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, ni trajalo. Že nekaj ur za tem so spet izbruhnili nemiri in spopadi.

Ukrajinsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je od torka umrlo najmanj 75 ljudi, najmanj 550 je bilo ranjenih. Samo danes je bilo po podatkih ministrstva ubitih 39 ljudi. Medtem zdravniki, ki oskrbujejo ranjence na Trgu neodvisnosti oziroma Majdanu, trdijo, da je samo danes umrlo 70 ljudi. Fotograf agencije Reuters pravi, da je na Majdanu videl 15 trupel. Vsi umrli so civilisti, je dejal.

Protestniki zasedli hotel Ukrajina, parlament evakuirali

Oboroženi protestniki so zasedli bližnji hotel Ukrajina. Preddverje uporabljajo za oskrbo ranjencev in za začasno mrtvašnico. BBC je poročal, da je ob recepciji ležalo najmanj sedem trupel.

Janukovič je po torkovem nasilju, v katerem je bilo ubitih vsaj 28 ljudi, okoli 1000 pa ranjenih, za danes razglasil dan žalovanja.

Nekaj sto protestnikov se je napotilo pred parlament, iz katerega so evakuirali ljudi. Izpraznili so vladne prostore, oblasti so prebivalce pozvale, da ostanejo doma. Kot je poročal ruski RT, so proti trgu v spremstvu protestnikov korakali neoboroženi pripadniki varnostnih sil, ki naj bi bili ujetniki protestnikov.

Protestniki so tudi danes metali molotovke, policija je odgovorila z vodnimi topovi. Slišali so se streli. Da pripadniki varnostnih sil razpolagajo s strelnim orožjem in pravimi naboji, je potrdil ukrajinski notranji minister Vitalij Zahračenko. "Z namenom zaščititi življenja in zdravje pripadnikov varnostnih sil je bila sprejeta odločitev o uporabi orožja v samoobrambi," je sporočilo notranje ministrstvo.

Opozicija krivi Janukoviča, ta opozicijo

Janukovič je za prekinitev premirja in današnje nasilje okrivil protestnike. ''Protestniki so šli v ofenzivo. Delujejo v organiziranih skupinah. Uporabljajo orožje, tudi ostrostrelske puške. Streljajo, da bi ubijali. Med mrtvimi in ranjenimi je ducat policistov,'' Reuters povzema izjavo Janukovičevega urada.

Kličko pa je nasilje označil za provokacijo proruske vlade ukrajinskega predsednika Janukoviča. "Nadaljevanje spopadov na Majdanu v času premirja je načrtovana provokacija oblasti proti mirnim protestnikom," je v izjavi zapisal Kličko.

Rusija je medtem protestnike ponovno obtožila poskusa državnega udara. "Brez dvoma, in današnji dogodki to potrjujejo, ko razgrajači uporabljajo šibrovke, je to odkrit poskus državnega udara v Ukrajini oz. nasilno prilaščanje oblasti," je dejal tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič in dodal, da Rusija kar najostreje obsoja nasilje protestnikov.

Ukrajina - 19
Ukrajina - 19 FOTO: Reuters

EU bo uvedla sankcije

Zunanji ministri EU so se v Bruslju dogovorili za uvedbo usmerjenih sankcij proti odgovornim za nasilje, uporabo prekomerne sile in kršitve človekovih pravic v Ukrajini, ki vključujejo prepoved potovanja v unijo in zamrznitev premoženja ter za začasno prepoved izvoza opreme, ki se lahko uporabi za notranjo represijo. Za embargo na orožje, ki je bila ena od možnosti ukrepanja proti Kijevu, o kateri so razpravljali, pa se niso odločili. Seznam kaznovanih oseb bo predvidoma pripravljen v petek. Eno od glavnih vprašanj je, ali bo na tem seznamu tudi ukrajinski predsednik Janukovič.

Slovensko zunanje ministrstvo zaradi zaostrovanja razmer v Ukrajini slovenskim državljanom odsvetuje vsa potovanja v državo, ki niso nujne narave.

Ministri so sicer danes izrazili zgroženost nad poslabšanjem razmer v Ukrajini in najostreje obsodili nasilje. Tudi ameriški predsednik Barack Obama je ogorčen nad posnetki ukrajinskih varnostnih sil, ki z avtomatskim orožjem streljajo na sodržavljane. Predsednika Janukoviča poziva, naj takoj umakne varnostne sile iz središča Kijeva ter spoštuje pravico do mirnih protestov, je sporočila Bela hiša. Obama ob tem protestnike poziva, naj se mirno izražajo.

ZDA so uvedle prepoved izdajanja vizumov za okoli 20 visokih ukrajinskih predstavnikov, ki naj bi bili odgovorni za nasilje nad protestniki v Ukrajini. Neimenovani ameriški diplomat sicer ni navedel, za katere ukrajinske predstavnike velja prepoved. ZDA so že januarja prepovedale izdajo vizumov za ukrajinske voditelje, ki naj bi bili odgovorni za politično nasilje.

Obama, nemška kanclerka Angela Merkel in ruski predsednik Vladimir Putin so danes pozvali k nujni politični rešitvi v Ukrajini.

Janukovič naj bi pristal na predčasne volitve

Zunanji ministri Francije, Nemčije in Poljske Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius in Radoslaw Sikorski se mudijo na pogovorih v Kijevu. Govorili so tako z Janukovičem kot tudi s predstavniki opozicije. Poljski premier Donald Tusk je zatrdil, da je Janukovič v pogovorih z ministri izrazil pripravljenost na predčasne volitve. Sklenili so tudi, da se v desetih dneh oblikuje vlada narodne enotnosti, do poletja pa naj bi bile pripravljene reforme ustave.

Sikorski je medtem na Twitterju po pogovorih z voditelji opozicije sporočil, da so na pogovorih dosegli napredek, da pa ostajajo pomembna razhajanja ter da se bodo danes zvečer znova sestali z Janukovičem. "Po pogovorih z opozicijo se vračamo k predsedniku, da bi pomagali pogajanjem," je dodal.

Viri blizu Fabiusa pa so po navedbah AFP dejali, da doslej še niso dosegli političnega dogovora, čeprav je Janukovič pristal na nekaj popuščanja.

Vodja opozicije Vitalij Kličko pa je po pogovorih z ministri iz EU dejal, da "za zdaj ni nobenega rezultata".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1380)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

-BZ-
21. 02. 2014 23.23
+1
povsod kje se je Amerika vmešala je bilo vojna. USA stay out of Ukraine and rest of Europe!!!
redfox
21. 02. 2014 06.31
+4
Zunanji ministri EU so se dogovorili za uvedbo sankcij proti odgovornim za nasilje.- Ta je pa bosa,kdo zdaj dela nasilje,vlada ali protestniki?
Feinstein
21. 02. 2014 06.50
-1
Armani85
21. 02. 2014 07.02
+6
Ehrlich- zanima me ce si pismen oziroma ce imas kak sindrom neumnosti?
tapunkljast
21. 02. 2014 08.20
+3
protestniki ehrlich se vid da si lažnivc kot sds
tines93
21. 02. 2014 12.11
+1
spran folk... misli da protestniki delajo teror sej nemorm vrjet zato pa je svet tam ko je... VLADA GA ZGANJA A STE ZABITI MALO, janukovič reče da je 5000 tujih plačancev zato da noben ne krivi več specialnih enot policija da pobija protestnike pa mu kar verjamete bravo prizadetki
Ka pa mislis
21. 02. 2014 06.25
+1
Zaprite plin eu in takoj nebo vec sankcij. Mam obcutek glede volitev da bozmagal amerisku nastavljenec.
asdfghjklqwertz
21. 02. 2014 04.38
+5
Še letos? Leto se še niti ni prav začelo .. kje še je le konec leta ...
Dante18
21. 02. 2014 00.14
+8
vlada narodne enotnosti je v tem trenutku najslabša stvar, sam zavlačevanje nič drugega. Ljudje bojo pa še vedno umirali.
Ustavimo-IPCC
20. 02. 2014 22.06
+2
Torej..... decembra 2014 bodo "predčasne volitve"..... redne pa naj bi bile marca 2015.... za samo 4 mesece prej...... Se je fašističnima EU in ZDA splačalo izzvati vse te nemire... in zakriviti preko 50 smrti ?????? ... ... ... .. ... Moje mnenje je, da NE.... in da bi morali prav vsi "politiki", ki so v zadnjih zadnjih štirih mesecih podpirali ekstremne desničarje in neo-naciste.... KONČATI PRED HAŠKIM SODIŠČEM !!!!!!!
appollyon
20. 02. 2014 22.13
-8
Te nemire je povzročila rusija, ki je ponudila miljarde posameznikom če odstopijo od trgovskega sporazuma! Zakaj pa nebi mogli imeti sporzuma z evropo kot z rusijo, ker to gre v nos samo Putinu, money money money! Aja sem pozabil povedat da najbogatejši ukrainc, ki trdno stoji za janukovičem trguje z ruskim plinom.
Klimova
20. 02. 2014 23.05
+16
appollyon, ves zemeljski plin, ki pride iz Uzbekistana, Turkmenistana ali Kazahstana MORA skozi (ruski) Gazpromov plinovod, tako, da glej- nemire spodbujajo ukrajinski oligarhi in ne ruski, ker ruski jih nimajo za kaj. Pa še nekaj- Putin je dal pobudo za svobodno trgovino z Evropo, pa mu je Evropa obrnila hrbet. Kr neki nakladaš...
Ustavimo-IPCC
20. 02. 2014 23.49
+4
@appollyon... in tudi "pozabil si povedati", da je prej z ruskim plinom obogatela "cesarica Timošenkova".... ki je v dobrem letu postala najbogatejša Ukrajkinka.... in sedaj sedi v zaporu zaradi DAVČNIH UTAJ in GOLJUFIJ (podobno kot Hodorkovski) !!!!!! ... ... . . ... Karkoli si misliš o Rusiji in Ukrajini..... znajo pa vsaj davčne utajevalce bolje preganjati in prej zapreti kot v Sloveniji (razni Jankovići, in podobni....).....
tines93
20. 02. 2014 22.02
-4
en prhan naj še reče da so tuji plačanci tam prizadetki eni policija strelja na protestnike to je pa to vsem vam sperejo možgane takoj ste pa ja nori malo kake pišete...
.jest
20. 02. 2014 23.30
+1
vitos122
21. 02. 2014 01.10
+0
lahko ti potrdim da so tuji placanci!!!!!!policija ne strelja na protestnike!!!!!!!!tako da boste mal vedli kaj se tu dogaja
tines93
21. 02. 2014 09.48
zmislili so si tuje plačance da so vam lahk sprali možgane bedaki zato pa noben ne krivi več policije ko ste sami habani specialne enote policije streljajo na ljudi
yarrick
21. 02. 2014 15.20
tko kot je bilo v primeru libije in sirije, kajne?
lenatina
20. 02. 2014 22.01
+1
Majkovski šalje, UHVAĆEN AMERIČKI PLAĆENIK NA TRGU MAIDEN U KIEVU
obiskovalecsmetisca
20. 02. 2014 22.33
+1
.....en ameriški plačanec??...a yugo ni blo nobenga?...kaj pa slovenski??
lenatina
20. 02. 2014 22.00
+0
Poglejte članek na SupportSyriaFromBalcan1
tornadotex
20. 02. 2014 21.59
+3
Kaj se pravi organiziranost poglejte na EuroMajdan kjer v živo spremljate napore protestnikov.
lenatina
20. 02. 2014 22.02
-4
Poglejte članek na SupportSyriaFromBalcan1
obiskovalecsmetisca
20. 02. 2014 21.59
+8
..a lohk jest povem,ker ostali ssrralci niso upali;janković bi se moral že davno spokati in odpeljati s sabo svojo prečudovito ,veliko mol familijo.....
white power
20. 02. 2014 21.51
+7
brez milosti za politike in njihove čuvaje palicaje,napred protestniki
.jest
20. 02. 2014 21.38
+3
Zunanji ministri EU so se v Bruslju dogovorili za uvedbo sankcij proti odgovornim za nasilje. Ali to pomeni, da bodo prekinili dobave tero....pardon opoziciji?
lenatina
20. 02. 2014 21.31
+2
Samo človek res lahko joče nad razgledanostjo naroda in komentarjih ta desnih! Ni čudno, da smo tukaj kjer smo. Očitno nimamo še dovolj demokracije!
AmonRaa
20. 02. 2014 21.28
+25
Alo slovenski policajcki..na kateri strani boste ko se bo to zgodilo pri nas???
Klimova
20. 02. 2014 21.15
+12
Uboga Ukrajina se je znašla v popolnem precepu. Medvedjev je izjavil, da bo Rusija sodelovala z Ukrajino (15 milijard dolarjev), le če bo oblast v državi legitimna in učinkovita. Izjavil je še to, da se mora Uk oblast osredotočiti na to, DA NE BO IGRALA PREDPRAŽNIKA NA PRAGU RUSIJE. Eu in Zda pa pritiskata z druge strani (s praznimi obljubami). Zgodovina nas uči, da kadar narod zapušča svoja domovanja, preti naravna nesreča ali pa vojna.
obiskovalecsmetisca
20. 02. 2014 22.24
+2
Klimova
20. 02. 2014 23.25
+0
nightfly, res je, hladna vojna sploh nikoli ni bila končana in Rusi imajo polhn kufr debelih amerosov. En dan bo Vladimir res postavil Iskander rakete na Poljsko mejo (če že niso tam), pa Srbom bo prodal sirijske MIG-e, pa BRIC banko bodo ustanovili (še za lokacijo se zmenijo), pa še kabel potegnejo, da jim ne bodo prisluškovali, pa je zahod mrzel
obiskovalecsmetisca
21. 02. 2014 01.00
+0
ebiga
20. 02. 2014 20.51
+12
Janukovič ima probleme z demonstranti, jankovič pa z bobovnikom v tarči :)
Netajkun
20. 02. 2014 21.00
+5
Napaka Bobovnika , z Jankovićem ni možno narediti normalne oddaje . Predlagam podaljšan vikend v Stožicah ( odprto za javnost ) in menjave voditeljev in gostov - če bo dovolj
Netajkun
20. 02. 2014 21.25
+2
dzons
20. 02. 2014 20.49
+3
ok, še čisto malo manjka, da bojo začeli protestniki protestnike pobijat, da bojo lahko oblast obtožli okrutnih dejanj... zakaj o bosni se ne govovori nič, ko ljudje protestirajo?? aja sem pozabil v demokraciji ljudje nimajo prav....in jih je doboljeno zatirat...
Netajkun
20. 02. 2014 20.40
-1
Slovenija je podprla sankcije proti Ukrajini .
Vrnil sem se ?iw ?iw ...
20. 02. 2014 20.43
-1
Slovenija sankcij ne podpira, ker bolj prizadenejo prebivalstvo kot oligarhe. sta.si .... čiw čiw ...
damirg@email.si
20. 02. 2014 20.43
+3
to zato ker ne podpiramo demokracije, ampak teroriste in anarhijo.
belaovca
20. 02. 2014 20.47
-2
Kakšne sankcije...kaj bomo sankcijonirali...
yarrick
20. 02. 2014 20.47
+5
Tadej Miheli?
20. 02. 2014 20.30
-14
ma, kaj so nori? še naši policaji so bolj premlatili nasilneže, tam pa nasilneži tepejo policaje s palicami in na njih mečejo molotivke in topovske udare. Malo več odločnosti pričakujem od ukrajinskih policajev, pretepst nasilneže pa v zapor. Se bo hitro pokazalo, da so se miroljubni protestniki odvrnili od teh zavrženih protestov.