Tujina

FOTO in VIDEO: Tako so požari v Kaliforniji, ki so terjali vsaj 13 življenj, videti iz vesolja

San Francisco, 10. 10. 2017 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po Kaliforniji divja najmanj 15 požarov v naravi, zaradi katerih je guverner razglasil izredne razmere za sedem okrožij. Najhuje je v treh vinorodnih okrožjih Sonoma, Napa in Yuba, kjer pridelujejo najboljša ameriška vina.

Več videovsebin
  • Zračni posnetki razkrivajo razsežnosti požarov
    01:02
    Zračni posnetki razkrivajo razsežnosti požarov
  • Nočni posnetki požarov
    00:45
    Nočni posnetki požarov
  • Kaj je ostalo po požaru?
    01:42
    Kaj je ostalo po požaru?
  • Ogenj uničuje vse pred seboj
    00:54
    Ogenj uničuje vse pred seboj

Guverner ameriške zvezne države Kalifornije Jerry Brown je zaradi številnih požarov v naravi v ponedeljek razglasil izredne razmere za sedem okrožij na severu države in na jugu v okrožju Orange blizu Los Angelesa.

Najhuje je v treh vinorodnih okrožjih Sonoma, Napa in Yuba, kjer pridelujejo najboljša ameriška vina.

Po najnovejših podatkih tamkajšnjih oblasti je v požaru umrlo najmanj 13 oseb, še vsaj 150 jih pogrešajo. V Sonomi so našteli vsaj sedem smrtnih žrtev, med njimi je umrla slepa starejša ženska, katere truplo so našli na dvorišču pred njeno hišo v kraju Santa Rosa.

V Redwood Valleyju so umrle tri osebe, številni so utrpeli hude opeklinbe, ko je požar zajel mestece z dva tisoč prebivalci. Vsaj 50 domov je bilo popolnoma uničenih. 
V okrožju Napa sta umrli vsaj dve osebi, in sicer 100-letnik in njegova 98 let stara žena. V okrožju Mendocino je umrla ena oseba, so pojasnili na policiji. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Požar je izbruhnil tudi na jugu v okrožju Orange, natančneje v premožnem predelu Anaheim Hills, kjer je bilo uničenih nekaj hiš, tamkajšnje prebivalce pa so evakuirali.

V ponedeljek je po Kaliforniji divjalo najmanj 15 požarov v naravi, za katere vzroka še ne vedo. Delo več tisoč gasilcev je zelo oviral močan veter s sunki do 80 kilometrov na uro.

Tako so požari vidni iz vesolja 

Požari so se na severu Kalifornije širili z veliko hitrostjo, saj so tam pihali močni vetrovi. Območje je izsušeno, temperature so visoke in ta dva faktorja sta ključna, da so se na tem območju ZDA letos borili z več gozdnimi požari, ki so jih med drugim netile tudi strele, so pojasnili pri Nasi. 

Številni požari še niso pod nadzorom.
Številni požari še niso pod nadzorom. FOTO: NASA

Oktober je še vedno mesec požarov v naravi, ampak letos je to še posebej kritično, so pojasnili. ''Smrtonosna kombinacija strel, vetrov in vročine, ki je izsušila pokrajino, je dovolj, da požari v naravi opustošijo na tisoče arov zemlje v le nekaj ure,'' so zapisali. 

Požare so fotografirali s sateliti Aqua. 
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolbek460
10. 10. 2017 19.56
-1
POSNETKI IZ SIRIJE ,AVGANISTANA IN LIBIJE STE PO NAMENOMA IZPUSTILI ,
scipio
10. 10. 2017 09.40
+1
Napa, Sonoma, Calistoga...ostanki Volčje hiše Jacka Londona. Lepi in urejeni kraji, vina -skoraj tako dobrega kot je naše, MOndavi, Krug... zinfandel, gewurztraminer, junejmit-, kolikor hočeš. vprašanje, kdaj spet...