Tujina

FOTO: 'Kradejo nam izobrazbo!'

Berlin/Ljubljana, 18. 06. 2009 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Šolnine in bolonjska reforma sta razloga, da so študentje v številnih državah nezadovoljni. Tokrat so se uprli nemški študenti, ki so skupaj s svojimi učitelji protestirali na ulicah.

Po podatkih policije je več kot 100 tisoč študentov, otrok in učiteljev preplavilo ulice številnih nemških mest in opozarjalo, da je tamkajšnji šolski sistem nepravičen. Glavni problem so seveda finance.

Včerajšnji protesti so del t. i. šolske stavke, ki poteka že cel teden. Protestniki so blokirali vhode v številne univerze, zasedli upravne pisarne in na nepravičnost opozarjali s pohodi po mestih in transparenti, na kateri je bilo moč prebrati slogane tipa "Rešite izobrazbo, ne le banke“.

Skupina študentov je vzklikala: "Tukaj smo in glasni smo, ker nam kradejo izobrazbo!Marlene Gesche, ena izmed študentk, je dejala, da se je protesta v Berlinu udeležila, ker se počuti, kot da se na svoji fakulteti ničesar ne nauči. "Ni denarja za knjige, pogosto pa tudi ni dovolj učiteljev,“ je dejala.

Predstojnica združenja rektorjev univerz Margret Wintermantel je dejala, da se ne more strinjati z vsemi razlogi za proteste. Priznava sicer, da je premalo učiteljev, a zavrnila je zahteve protestnikov po odpravi šolnin, ki so jih uvedle nekatere dežele in odpravi bolonjskega sistema. "Napačno je mnenje, da šolnine onemogočajo enakovredne možnosti za študij," je dejala. "Nismo opazili upada pri številu študentov tam, kjer so uvedli šolnine.“ Šolnine sicer znašajo okoli tisoč evrov na študijsko leto.

Protest v Nemčiji-5
Protest v Nemčiji-5 FOTO: Reuters

Šolska ministrica Annette Schavan je dejala, da se je šolski sistem v Nemčiji v zadnjih letih izboljšal. Hkrati je poudarila, da bolonjski sistem ni zgolj nemška zadeva, pač pa je Nemčija del širšega evropskega šolskega območja.

Ti novi protesti so spomnili na hrvaške študente, ki so nedavno tega blokirali zagrebško Filozofsko fakulteto. Opozarjali so, da je potrebno uvesti brezplačno izobraževanje za vse, a jim upora ni uspelo razširiti po celi državi. Pri blokadi so vztrajali 34 dni, nato pa so se odločili za blokado v mirovanju, saj so želeli svojim kolegom omogočiti normalen zaključek šolskega leta.

Kaj pa Slovenija?

Slavoj Žižek
Slavoj Žižek FOTO:

Slovenski filozof Slavoj Žižek, ki je izrazil podporo hrvaškim študentom, je pri tem okrcal slovenske, češ da niso dovolj podprli svojih kolegov. Študentska organizacija Slovenije je sicer očitke zavrgla, saj so tudi uradno dali podporo sosedom. Vseeno se zdi, da protesti po Evropi ne izzovejo nekih večjih negodovanj doma. Študentje so sicer nazadnje prišli v medije, ko so opozarjali na precejšnji podražitev bonov.

A še večji problem se skriva drugje. Tudi slovenskim študentom je namreč trn v peti bolonjska reforma. A zaenkrat kaj veliko uspeha pri opozarjanju na njene nepravilnosti niso imeli. Sicer težave večinoma rešujejo tiste fakultete, ki bolonjske programe že izvajajo. Pravi učinek bolonjske reforme na slovenski šolski sistem se bo verjetno pokazal že prihodnje šolsko leto, ko bodo morale vse fakultete začeti izvajati nove študijske programe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
19. 06. 2009 00.43
vetlan Šolstvo sicer nima nobene zveze ,ki bi imela pogoj glede na sistemsko ureditev! Kar se pa tiče elitnih šol jih je pa samo v Ameriki veliko,tako da tukaj se ne strinjam ,res pa je ,da so samoplačniške,ampak te profesorji zares veliko naučijo,kajti tam si profesor vzame čas in se posveti majhni skupinici študentov 3-6 ljudi! Pri nas jih pa ima eden običajno med 30-50 študenti ,kar je res težko pričakjovati ,da bodo vsi uspešni ,ker preprosto ni časa ,da bi se posvetil vsem! Amerika pa kot vedno strokovnjake dobi med številnimi narodi,sicer kaj pa je Amerika ,oziroma ameriški narod??? To so številni narodi ,ki so združeni v eni državi,tako da potem so dejansko skoraj vsi tujci v državi!? Kajti le 6% prebivalcev ZDA se je opredelilo kot "American" de-facto!
vetlan
18. 06. 2009 19.49
-1
Prav imajo, tudi v Sloveniji je izobrazba "nikakva". Sicer vse, kar je prinesel kapitalizem je bedno. Znano je, da že od nekdaj Amerika kupuje tuje strokovnjake, ki so pridobili izobrazbo pretežno v socializmu.
Caterpillar
18. 06. 2009 14.16
a mi lahko vrnete komentar, plis? :/
RenatoI
18. 06. 2009 13.17
Jaz sicer nebi vedel kako je blo točno v prejšnjem sistemu, ker en govorijo da je blo težje drugi da je blo lažje. Res je nekoliko natrpano, nonstop so obveznosti, vaje, sprotna preverjanja, obvezna prisotnostu tu in tam. se pa strinjam s tem da se skupna ocena porazdeli med kolokvije, ter vaje, da je vse skupaj malo bolj praktično naravnano. Velik problem pa je seveda če ti za kakšne 3 točke na koncu zmanjka da bi te vaje opravil. Takrat pa lahko čakaš drugo leto. Pa tudi več je pogojev - predmetov ki jih moraš opraviti da lahko napreduješ v višji letnik.
051852963
18. 06. 2009 12.59
bolonjski program je živi na*eg !!! V 3 letih (prej v 4-ih) moraš narediti isto število izpitov, logično da je manj predvidenih rokov za opravljanje.... Obveznost predavanj, vaj, seminarske pri vsakem predmetu, točke za sodelovanje.....izpiti so slabih vrednosti (celo po 30 točk znašanjo nekateri) ostale točke pa so kr tak.... Obvezan si za prisotnost in delo....kot je @ Helianthus izrazil/a gre za sistem srednjih šol....nimajo vsi študentje premožnih družin da lahko študirajo " brezskrbno" amapk jih je velika večina, ki mora sama prislužiti denar, da si poplača drag študij.... Ja kr se tiče izpitov in sistem ocenjevanja....če ima izpit malo vrednost (malo točk), kljub temu da vsebuje vso snov je praktično brezvezn....tudi če ga pišeš 100% je tvoje znanje komaj da pozitivno ali celo negativno => tuki se kaže nesmiselnost !!!! Potem je problem še v statusih....en let je absolvent, drug let ga ni.....in spet tako..... Na začetku je bilo rečeno, da bo zaradi bolonjskega sistema PODIPLOMSKI STUDIJ brezplačen, kar je seveda pritegnilo zanimanje in veselje mnogih študentov......a spet neresnica....plača se....2700€ / letno....pa še po opravljenem podiplomskem študiju (3 2 = 5 let študija), dobiš naziv magistra, le da tvoj status dejansko ni takšen in si enak prejšnji generaciji, tisti ki so imeli 4 leta normalnega faksa.....se pravi več obveznosti, več vsega...pa manjša izobrazba.....res na*eg stoletja.... Uvedl so sistem, ki ga sploh niso poznal, sploh niso imel informacij, pa so impliciral v prakso.....mislm res se sklada z vsemi naukami, sprejemanje odločitev brez popolnih informacij..... Potem je tu še druga stvar, ki se imenuje Erazmus....program za izmenjavo študentov, študij v tujini...diskriminacija....spet je na voljo za tiste študente, ki imajo bolj polne žepe, to kar erazmus nekako " doplača " še za hrano ni....in evo....brezveznost..... V SLO je sistem gnil zarad tega, ker bi študentje mogli študirat in sedeti v klopeh, ne pa da delajo.....gospodarstvo trpi, ker študentje študirajo leta in leta....skratka beda*ija...... PA KEJ VI BRIŠETE KOMENTARJE....!!!!!!!!!
RenatoI
18. 06. 2009 12.28
didlos pa tudi ko bojo streljali na njih ne bo nihče na nogah, ker vsi sedijo pred TV.
RenatoI
18. 06. 2009 12.25
Se čisto strinjam da šolanje v sloveniji sploh ni poceni, kakor je Caterpillar naštel, imajo starši podobne izdatke, boknedaj da imajo še kakšnega šoloobveznega otroka. Navljub vsemu temu pa kot je po evropi - sosedje avstrijci, hrvati imajo že šolnine, in se ne čudim ko jih bojo začeli uveljavljati v pri nas! Welcome Evropa. Ko bomo morali vsem ostalim stroškom prišteti še 600€ za samo šolnino! Državni denar pa bo šel za Patrie, za finančni primankljaj direktorjev bank, firm...
Caterpillar
18. 06. 2009 11.57
soba: 200€ s stroski / mesec*5 let= 10.000€ hrana: 120€ /mesec*5let = 6.500€ obleke, knjige, prevoz, strokovne ekskurzije... tega nisem stel zraven. Ne govorite da je studij v SLO zastonje, ker ni! Lahko so veliko manjsi stroski za studente, ki zivijo v kraju studija (LJ, MB, ...), za vse ostale pa se mesecni odhodek za fiksne stroske studija krepko pozna. In potem drazijo bone, zahtevajo, da studenti manj delajo... Kr neki. Ni tezko nekomu, ki ima 4 ali pa 5 tisoc neto place na mesec placati solanje otrokom. Magari v tujini. V ostalih primerih pa je to lahko velik problem.
didlos
18. 06. 2009 11.55
Upam da so tolko inteligentne oblasti, da ne začnejo še na otroke streljat, ker potem je pa cel svet na nogah !
bulldog113
18. 06. 2009 11.10
Šola zastonj ???? 5 let resnega študija, brez da bi delal preko ŠS stane brez šolnine okoli 20 000 eurou. (stanovanje, prehrana, življenje). Verjetno prihajaš iz bogatega okolja.
RenatoI
18. 06. 2009 11.05
Šolnine omogočijo izobraževanje samo tistim ki imajo kaj pod palcem, katerih starši so privatniki, kakšni direktori na firmah, vodje, takšni ki imajo že spriden um, ki vidijo samo keš. Ti študentje so tako naduti, ubogljivi sledijo sistemu, ker vedo da bojo nagrajeni še z večjim kupom denarja. Na koncu še postanjeo POLITIKI!!! In takšne potem narod brez izobrazbe voli ker jih lahko učeni z leposlovjem obračajo kakor se jim zazdi.
RenatoI
18. 06. 2009 11.00
Vsa podpora tistim ki so se postavili po robu, tiraniji v šolstvu. Res ima država raje narod ki ni tako izobražen, da ga lahko lažje nahujska na volitvah. Da jih lahko politiki obračajo z svojim leposlovjem kakor se jim zdi.
laufer
18. 06. 2009 10.54
Treba je stremeti k čim širši izobrazbi množic in ne k visoko izobražnim posameznikom (ti naj kvalifikacijo pšlajao sami), ki potem na račun družbe svoje znanje vnovčijo v tujini!
federal
18. 06. 2009 10.48
Pametni in izobraženi ljudje so edina garancija uspešne države. Žal pa to ni v interesu politike, ki želi obvladovat budaste ljudi.
Helianthus
18. 06. 2009 10.48
Bolonjska reforma pri nas je popolnoma neizpopolnjena. Vse kar so naredili je to, da so nabutali izpite iz 4 let v 3 leta. Poleg tega so obvezna predavanja in pomankanje časa za učenje,ker vse skupaj meji že na srednješolski sistem. Vzeli so nam izobrazbo....oziroma še raztegnili študij na 5 let. Ker če želiš dostojno izobrazbo moraš opravljati podiplomski študij!!!
Presskiller
18. 06. 2009 10.40
Sej zato pa če greš kam v tujino delat ti izobrazbo nočejo priznati ker imamo preslabe fakultete
bulldog113
18. 06. 2009 10.39
Ko je bila predstavitev bolonjskega študija na eni fakulteti so priznali, da nimajo informacij s strani države kaj in kako. Profesorji nimajo kakega posebnega vpliva na to, večjega imamo študetje, ki se nimamo časa ali se nočemo obremnjevat s tem v kakšnem sistemu študiramo ali pa se se nočemo izpostavljat, ker so bili izpostavljeni (brez doktorata in podobnih nazivov) že velikokrat preveč ponižani. Preveč se je za učit.
ta-pridna
18. 06. 2009 10.35
Caterpillar18.06.2009, 10:033 na EF v Lj. gre na izmenjavo vsak drugi...dobiš štipendijo, živiš v študentskem naselju, kjer je najbrž tud hrana mal cenejša in nekak prideš skoz... men so te izmenjave bolj sporne z vidika pridobljenega znanja. dost študentov sam gleda, kere predmete, ki jih na matični fakulteti ne morjo opravt, bojo lahko na easy nardil v tujini:D
revolver
18. 06. 2009 10.14
Ma pri nas je useno kaj imamo ker se v fakulete prakticno ne vlaga, usi laboratoriji so zastareli, en profesor na 300 studentov, 2 asistenta na 150 studentov, premalo ur usega.. pa se ponavadi so ti profesoriji in asistenti cudni in nerazgledani.
Boey
18. 06. 2009 10.06
Js ne razumem zakaj moramo od evrope pobrat same slabe zadeve :S in za izgovor majo pol: "sej tko je tud drugje v evropi".. kar seveda ne pomeni da je vredu..