Tujina

FOTO: Krvavi napadi pred obletnico zavezniškega vdora v Irak

Bagdad, 19. 03. 2013 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Bagdadu je odjeknilo okoli 20 eksplozij, v katerih je bilo ubitih najmanj 50 ljudi, več kot trikrat toliko pa jih je bilo ranjenih. Odgovornosti ne prevzema nihče, večinoma pa so bile tarča bombnih napadov šiitske četrti.

Dan pred deseto obletnico napada koalicijskih sil na Irak je prestolnico te države pretresel val bombnih napadov, v katerih je bilo ubitih najmanj 50 ljudi, ranjenih pa več kot 150.

V Bagdadu je danes eksplodiralo najmanj 15 avtomobilov bomb in tudi več obcestnih bomb. Večina napadov se je zgodila v predelih mesta, kjer večinoma prebivajo šiiti, zgodili pa so se v razmaku dveh ur.

Prvi napad se je zgodil ob 8. uri po lokalnem času, ko je bomba eksplodirala pred restavracijo v četrti Maštal. Ubiti so bili štirje ljudje, poškodovanih pa je bilo veliko avtomobilov.

Le nekaj minut pozneje sta bila v bližini prvega napada v eksploziji obcestne bombe ubita dva dnevna delavca, ki sta prišla na mesto, kjer vsak dan poskušata dobiti kakšno delo.

Še dva človeka sta bila ubita na bližnji ulici. "Vozil sem svoj taksi in nenadoma sem začutil, da je moj avtomobil zatreslo. Povsod je bil dim, na tleh pa sem videl dve trupli," je povedal taksist Ali Radi, ki je bil v četrti Sadr, ko se je zgodil omenjeni napad. "Ljudje so tekli in kričali vsevprek," je še dodal.

Najbolj smrtonosen napad pa se je, kot kaže, zgodil v bližini ministrstva za delo in socialo v vzhodni četrti Kahira. V napadu je bilo ubitih sedem ljudi, 21 pa je bilo ranjenih.

Šest ljudi je umrlo, 15 pa je bilo ranjenih, ko je pred restavracijo v bližini utrjenega t. i. zelenega območja odjeknila eksplozija. Po eksploziji se je nad mestom vil črn dim.

O napadih poročajo tudi iz šiitskih četrti Husenija, Zafaranija, Šula, Utafija in tudi iz sunitske četrti Tarmija.

Odgovornosti ni prevzel še nihče

V mestu Tadži, severno od Bagdada, je minometna granata priletela v bližino zdravstvene klinike. Napad je terjal dve žrtvi, v samomorilskem napadu pred avtobusno postajo v Iskandriji južno od prestolnice pa je bilo ubitih pet ljudi.

Jezna Iračanka po napadu v četrti Zafaranija
Jezna Iračanka po napadu v četrti Zafaranija FOTO: Reuters

Ob obletnici začetka vojne v Iraku so sicer iraški varnostni organi poostrili varnostne ukrepe, a jim, kot kaže, vala napadov ni uspelo omejiti. Med drugim so policisti in vojaki pregledovali tudi vladna vozila, ki imajo sicer na nadzornih točkah prost prehod.

Današnji dan je bil najbolj krvav dan v Iraku po lanskem 9. septembru, ko je tam v več napadih umrlo 76 ljudi. Nekaj napadov je bilo takrat uperjenih proti varnostnim silam.

Odgovornosti za današnje napade ni prevzela še nobena skrajna skupina, vendar pa tuji dopisniki iz Iraka poročajo, da je v zadnjem času napade stopnjevala organizacija Islamska država Irak, podružnica teroristične mreže Al Kaida.

Tako koordinirani napadi v Iraku niso povsem vsakdanji, vendar pa se domneva, da je bil čas za takšne napade izbran zaradi omenjene obletnice. V tem času v Iraku vlada politična kriza, saj je premier Nuri al Maliki v slabih odnosih s številnimi političnimi predstavniki Kurdov, sunitov in tudi več šiitskih skupnosti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ljx
19. 03. 2013 20.34
+1
Samo podaljšek organiziranega in s strani Zahoda podprtega napada na Sirijo! Zdej boste rekli kakšne veze ma pa to iz Sirijo? Ja Šiiti so tudi Alaviti z Asadom na čelu,potem vemo da je cel Iran Šiitski,pa Hezbolah v Libanonu in tako naprej.Predstavljajte si kako čvrsto vez bi lahko Iran preko Iraka spletel s Sirijo in Hezbolahom v Libanonu,to za Izrael ne bi bilo niti najmanj prijetno.Potem vsi monarhistični Sunitski režimi tipa Savdska Arabija in Katar,katera sta ta glavna zaveznika ZDA v Arabskem svetu,bi se zelo hitro znašla ogrožena. Dejstvo je da je Zahod zelo efektivno razdelil Islamski svet na dva dela,pa se zdej naftne korporacije in Cionisti,samo smejejo in si manejo v roke ob vseh zaslužkih.Sami Muslimani so pa tud svoja največja nesreča,da ne morejo dojeti da dokler se bodo klali,jim bodo Izrael in ZDA pobrali vse kar imajo.
Juzni
19. 03. 2013 17.47
+2
Ameriska demokracija????? Ne hvala.
sime sime
19. 03. 2013 16.28
+2
Ameriška demokracija deluje le tako naprej uspeh je zagotovljen...