Tujina

Fidela Castra pokopali v zasebnosti v Santiagu de Cuba

Santiago de Cuba, 04. 12. 2016 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Kubi so po devetih dnevih žalovanja pokopali dolgoletnega predsednika Fidela Castra. Njegov brat Raul, sedanji predsednik, je povedal, da bodo prepovedali kakršno koli imenovanje spomenikov ali cest po preminulem Fidelu.

V mestu Santiago de Cuba, ki velja za mesto začetka revolucije, so v zasebnosti brez televizijskih kamer pokopali minuli teden preminulega nekdanjega predsednika in voditelja revolucije Fidela Castra. Vojaki v svečanih uniformah in z žalnimi trakovi na rokavih so žaro s pepelom pokojnika prinesli na pokopališče Santa Ifigenia.

Žaro s posmrtnimi ostanki Fidela Castra so pokopali na zasebni pogrebni slovesnosti.
Žaro s posmrtnimi ostanki Fidela Castra so pokopali na zasebni pogrebni slovesnosti. FOTO: AP

Pogrebna slovesnost na pokopališču je potekala v ožjem krogu in je bila zaprta za širšo javnost, se je pa na cesti do pokopališča zbralo na tisoče ljudi, ki so peli kubansko himno, vojska pa je v njegovo čast izstrelila 21 strelov. Fidela Castra, ki je umrl 25. novembra v starosti 90 let, so pokopali v bližini mavzoleja pesnika in narodnega junaka Joseja Martija

Sprva so kubanske oblasti želele prenašati pogrebno slovesnost, a so to nato preklicale, potem kot je njegov brat in zdajšnji predsednik Raul Castro prepovedal poimenovanja znamenitosti po Fidelu Castru.

S pogrebom se je tudi končalo devetdnevno žalovanje za pokojnikom, med katerim je žara z njegovimi posmrtnimi ostanki prepotovala 900 kilometrov dolgo pot, po kateri je leta 1959 šla kubanska revolucija.

Na pogrebu tudi številni voditelji

Pogreba komunistične ikone so se udeležili številni voditelji, med njimi predvsem kubanski levičarski zavezniki v Latinski Ameriki, to so predsedniki Venezuele, Nikaragve, Bolivije in Ekvadorja - Nicolas Maduro, Daniel Ortega, Evo Morales in Rafael Correa.

ZDA, ki so pod Castrovim bratom Raulom začele normalizirati odnose s Kubo, na pogreb niso poslale uradne delegacije, sta pa navzoča veleposlanik Jeffrey DeLaurentis in svetovalec za nacionalno varnost Ben Rhodes. Pogreba se ni udeležil ruski predsednik Vladimir Putin.

Več deset tisoč ljudi se mu je poklonilo že v soboto zvečer, ko je v Santiagu njegov brat Raul Castro, sedanji kubanski predsednik, vodil žalno slovesnost. Obljubil je, da bodo na Kubi spoštovali načela in cilje revolucije ter upoštevali Fidelovo željo in mu ne bodo postavljali spomenikov.

V nagovoru je obljubil spoštovanje načel in ciljev revolucije, ki jo je vodil njegov brat.

"Kljub bolečini v teh dneh smo ponosni, ker bodo otroci Kube sledili Fidelovim idejam," je dejal. "Pokazal nam je, da lahko z odločenostjo, da bomo na Kubi zgradili socializem, premagamo vse ovire," je dodal.

Vzroka Castrove smrti niso sporočili, po neuradnih navedbah pa je že vrsto let bolehal zaradi težav na črevesju. Nazadnje se je v javnosti pojavil 13. avgusta ob praznovanju svojega 90. rojstnega dne.

Napovedal je tudi, da bo Kuba spoštovala Fidelovo željo, da mu po smrti ne bi postavljali spomenikov ali po njem poimenovali ulic ali zgradb. "Vodja revolucije je odločbo nasprotoval kakršnemu koli čaščenju kulta osebnosti," je poudaril.

Množica pa je na slovesnosti vzklikala: "Naj živi Fidel" in "Jaz sem Fidel".

Mnenja o Castru, ki je skoraj pol stoletja vodil Kubo, ostajajo deljena. Njegovi privrženci menijo, da je Kubo vrnil ljudem ter ga častijo zaradi njegovih socialnih politik, kot sta javno zdravstvo in šolstvo.

Kritiki pa ga iznačujejo za diktatorja, ki je vodil vlado, ki ni sprejemala nobene opozicije in nasprotovanja.

Castra so na njegovo željo upepelili 26. novembra, prvi dan devetdnevnega žalovanja, ki so ga razglasile oblasti. Na Kubi so v znak žalovanja zastave spuščene na pol droga, prepovedana je prodaja alkohola, odpovedani so številni koncerti in druge prireditve.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (398)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M_teorija
04. 12. 2016 20.20
+3
Kastro se ni imel za komunista ali marksista. Po zmagi nad fašizmom, pod katerim je bilo pobitih vsaj 20 000 ljudi, in katerega so podpirale ZDA so ga za komunista ustvarile ZDA same. Namreč po zmagi je Castro ponudil ZDA roko , vendar so ga zavrnili in prisilili, da se je zaradi mnogiterih poskusov atentatov in blamaže v Prašičjem zalivu obrne na SZ. Torej za gospodarsko blokado ni bil kriv Castro, ampak ZDA same, tudi za postavljanje raketnih ramp!?
Zmaga Ukrajini ..
05. 12. 2016 08.47
BRAVO! Podpišem. Res se je za vprašati kdo na svetu predstavlja največjo grožnjo in kdo dejansko je terorist in "os zla".
Zmaga Ukrajini ..
05. 12. 2016 09.15
+1
Bravo, končno en pameten komentar. Tisti, ki vsaj malo pozna zadeve ve, da so ZDA tako v Latinski Ameriki kot na Bližnjem vzhodu, v Aziji, pa še kje, naredile ogromno škode in se pogosto tudi same "ustrelile v koleno". Žal mi je le, da Kuba ni mogla zaobiti ameriške blokade in v soseščini najti političnih in gospodarskih zaveznikov. Tudi soseščina žal ni gospodarsko močna. Zakaj bi se morali vedno vsi uklanjati zahtevam ZDA?
jakec1575
04. 12. 2016 19.47
+9
Kubo ni sesula le gospodarska blokada ZDA. Saj so tudi druge države naokoli. Kubo je sesul Castro sam. kdor obvlada nafto obvlada države, kdor obvlada hrano, obvlada narod. Kissinger. Castro je pocel natanko to. z revscino je obvladoval lasten narod in sebe na oblasti. Cena? Kuba bo po privatizaciji otoka se bolj suznjelastniska kot pred revolucijo. tujci bodo diktirali place in cene. pobirali smetano, domorodcem pa dali na vzemi ali pusti sluzbe za male place. Socialni kapitalizem ni nic drugega kot socializem, ki je voden pravilno. Če so avtoritarne države po revolucijah s trdo roko zavirale malo podjetnistvo, je bila to napaka vseh in so zato propadle. Tudi kvote poslovanja so pomebno dejstvo. Zato je Tito sel v neuvrščene. Sicer pa so v Sloveniji velike firme nastale se v socializmu. Veliko jih je nastalo tudi v Sloveniji po osamosvojitvi. Ni se vse zacelo z letom 90. Sam ne obujam socializma. Imam pa rad dejstva in resnico. pac priznati je treba + in - vzeto najboljse, priznati napake in ziveti naprej. V preteklosti ne mores nic spremeniti. Čudi me pa vztrajnost nekaterih komentatorjev.
Saloreich
04. 12. 2016 20.03
+5
Ate_ist
04. 12. 2016 20.11
+3
kdo pa pravi, da bodo hoteli kaj spremeniti? Zdrav primer neizprosnega kapitalizma imajo v neposredni bližini. Haiti. Pa zvezno državo ZDA Puerto Rico (ki je nde facto že bankrotirala. Če vi leta 90 rekli, da bomo fasali kapitalizem tipa Haiti ali Somalija, bi bili še vedno v SFRJ. Tako pa smo šli na pot v Anu.s!
dugi159
04. 12. 2016 21.50
-1
Jakec se strinjam kar si napisal sam veliko firm pa zal ni nastalo pod titom...
METKA102
05. 12. 2016 08.55
-1
dugi, ali si tako mlad, da ne veš ali pa se delaš, da ne veš ali pa provociraš.
Fifi 24
05. 12. 2016 09.42
Jakec zato pa kapitalističen sosednji otok haiti cveti kaj??? Daj otrok ne blebetaj če je castro uničil kako je potem sploh prišel na oblast?? Prej je bila kuba Ameriško kapitalisticna!! Očitno je bil prej švica kaj ovca!!
dugi159
05. 12. 2016 09.50
+0
Metka veliko firm za katere MISLIMO da so zrasle v socializmu so plod predvijnih obrtnikov katerim so po vojni pobrali vse. A si ti premlada da ne ves al se ti norca delas? Zelezarne jesenice peko gorenje....
tomazzek
05. 12. 2016 10.36
Gre za to, da je bila dejansko zatrta podjetniška pobuda. Ustvariš 5 kolosov, ki jih zlahka nadziraš. Kdo bo imel službo, kdo bo direktor, kdo bo v proizvodnji itn. Če so ljudje neodvisni, ti sistem lahko hitro propade. Še sedaj vidimo posledice te tovarišijske gospodarske politike.
Julijann
04. 12. 2016 18.07
+2
če pogreb poteka v ožjem krogu, potem je pri ceremoniji prisotna samo družina !
Mauzahecmauzares
04. 12. 2016 17.52
+2
obisk Ameriskih delegatov mi asocira na mafijske pogrebe, ko se Boss-u pridejo poklont sovrazniki
tomazzek
05. 12. 2016 10.36
Mogoče so ju poslali pogledat, če je stari ziher hin.
?rnogled
04. 12. 2016 17.45
+6
No,pa je vzel k sebi še enega zadnjih borcev proti kapitalizmu,ki so živeli bolje,kot marsikateri kapitalist.Morali bomo še malo počakati,pa bo svet očiščen kvazi revolucionarjev,čas dela za ljudi,če že ljudje sami ne zmorejo tega.
NajboljsiBoguniverzuma
04. 12. 2016 17.38
+4
Švajcarac, če sva že pri gramatiki; ti uporabljaš polvikanje, ki pa na tvojo žalost ne obstaja, samo za info...
BildiTheEmperor
04. 12. 2016 17.13
+12
Na Kubi umre diktator in se nič ne spremeni. V Ameriki zamenjajo predsednika in podjetja masovno začno ohranjat delovna mesta v Ameriki in začenja se proces masovne debirokratizacije poslovanja in davčnih olajšav za podjetja. Tu lahko naši paraziti vidijo kako je moč znižat davke, olajšat poslovanje in da se poveča število delovnih mest ter še bolj napolni proračun. Kar razlagam v SLO že desetletje pa redki to razumejo. Trump še nastopil ni z vladanjem pa je vsled svoje pojave in priprav naredil za Ameriko več kot vsi dosedanji predsedniki skupaj. Na Kubi tile delali niso nič razen držali dolge govore. Pri nas pa se dela diametralno nasprotno temu kar počne Trump ker so naši dokazano sposobni strokovnjaki v JS, očitno veliko pametnejši od Trumpa. Za vse slabše rezultate je pač kriva revščina v možganih državljanov. Da se je Trump odpovedal plači, naš glavni parazit si jo je pa že tretjič dvignil, .... je samo dokaz vsega tega.
JanzeLjj
04. 12. 2016 17.27
-3
Kollerik
04. 12. 2016 19.07
+0
Fifi 24
04. 12. 2016 17.06
-1
Jah očitno diplomant rdeče FDV in strasten komunist do leta 1989 torej JJ ni vzel tega dela o ne poimenovanju in je LJ letališče navdušeno poimenoval po Jožetu Pučniku
Nightyfly
04. 12. 2016 17.00
+1
ŠtefkovJoža 04.12.2016 16:46:58 0 1 1 Švajcarac, ki se ima za kulturnega je omenil Argentino, no naj omenim, da NIHČE od mojih ni nikoli bil v Argentini, niti ni delal na zahodu, kot ste to delali kaviar komunisti, za čas, ko ste vi pili Chivase in hodili v bordele, so moji delali in zaslužili penzijo doma.******************Chivas sem pil v Sloveniji in ga pijem po svetu . Za moj denar . Kaviar komunista lahko imenujete in primis vasega idola - Janeza Janso ,ki se je zaradi uzaljenosti ´´prepisal´´ v cisto nasprotno ideologijo . Bil je nesprejemljiv za komuniste , prevec radikalen , pa so ga prosili naj gre . Pa tudi na desni ga ni nihce prosil naj se jim pridruzi . se je kar sam vrinil in razdejal tudi desnico . J res ali ni ? Razdejal je celo Slovenijo . Desni opotrunisti ( ne pa desnica ) so vnesli veliko slabeg v ze spravljeno Slovenijo .Zanetili so mrznjo med ljudmi . To je tisto , cesar bi se moral slovenski narod zavedati , to resiti , in iti naprej v gradnji svoje dezele ,mislec predvsem na svoje otroke , da bodo zaziveli v moderni in posteni drzavi .
Nightyfly
04. 12. 2016 17.01
-1
Stefucev joza ,,,,,, ne da se imam za kulturnega . Za takega me imajo ljudje ,ki jih poznam ,delam z njimi in zivim z njimi .
Nightyfly
04. 12. 2016 17.08
-2
Tudi slovenscina vam ne gre prevec od rok . Osebni zaimki tudi ne . Jaz sem res kar malo zarjavel v gramatiki , mislim pa, da razumete moj namen , povdarek . Ne razumem , da clovek , ki naj bi bil del razvitega Zahoda , kapitalisticne miselnosti , torej prostega pretoka ,blaga , idej ,ljudi etc etc , ocita nekomu , torej meni , ce sem v neki drugi dezeli drzavi , ki je na kontinentu Evropa . Slovenija je del Evrope , torej sva oba v Evropi in vi se nekaj repencite in drugim ocitate - se sami ne veste kaj in se zapletate sami s seboj . Pa vi veste kaj sploh hocete ? Provokatorjev je tu gori malo morje ,,,,no ja , nekaj , kolikor vas je ,pristasev slovenske desne opozicije . Razumete , da vam na tak nacin nikoli ne bo uspelo ?
NajboljsiBoguniverzuma
04. 12. 2016 17.00
+4
Castro in Stari sta pila Chivas in se nažirala z uvoženimi sladkarijami, narod je pa lahko samo sanjal o tem....ja par nepar dnevi, redukcije elektrike. Ljudem so miličniki na meji pokradli pošteno zaslužen denar itd...tolko o njiju, bo dovolj ali še kaj napišem???
Fifi 24
04. 12. 2016 17.02
+0
Ja tako je kaj ovca ..daj poglej si sosednji otok Haiti kako uživa v ameriški demokraciji..............mim grede ovca daj povej ti meni kako je castru sploh uspelo prit na oblast s ca 80% podporo kubancev če je bilo v ameriški demokraciji pred tem tako lepo???
mkug5g
04. 12. 2016 17.06
-3
kubanske ovce slepo sledijo fidelu še posthumno, tako kot slovenske ovce ala fiti diktatorju titu
Nightyfly
04. 12. 2016 17.09
+0
korintos23
04. 12. 2016 17.00
-2
Spodaj berem desnjake kako grozijo da bodo ubijali, a to je že to?
Kollerik
04. 12. 2016 19.07
+1
Morda pa bo komu res treba osvežit spomin....
Dragica Loboda
04. 12. 2016 16.45
+11
Danes sem plačala sveto mašo za rajnega Fidela Castra. Ko bo znan datum, vas vse tukaj obvestim, da se v čim večjem številu te maše tudi udeležimo in tako izrazimo spoštovanje.
korintos23
04. 12. 2016 16.57
-4
Čuj Dragica, a ti si francekova? Toti so s totimi mešami čisto vsekani!
ne rabimo predsednika
04. 12. 2016 21.04
+0
rum , cigare in kubanke/kubanci to bo zraven?
trucker77
04. 12. 2016 16.37
+9
Počivaj v miru,Comandante.Ko je prišel na oblast,je bila Kuba ameriški bordel,tako je izjavil sam nekdanji kancler Gerhard Schroeder.
nikhrast
04. 12. 2016 17.02
+3
attack
04. 12. 2016 16.24
+3
Fidel bo večen v zgodovini, poimenovane ulice ali ne po njem, človek bo zapisan zgodovini kot tisti ki se je boril proti zahodnem kapitalizmu, kod tak bo tudi čez 300 let aktualen:) Kot je bil ves cas Che...karizma je karizma:)
mkug5g
04. 12. 2016 16.34
+3
boril se je proti napredku in demokraciji ter se zavzemal za enopartijski komunistični sistem,...rezultat pa je današnja kuba, .na ravni srednjega veka
Nightyfly
04. 12. 2016 16.52
+1
mkug5g.......... ste zgresil .Ce se nekdo bori za svoj narod , se avtomaticno bori proti ekonomskin zavojevalcem tega naroda . To se je zgodilo s Kubo . Kubo si je v bistvu lastila kubansko-ameriska mafija preden je temu naredil konec Castro . To je njegov najvecji greh .Toda on se je boril za svoj narod , za Kubo . In tako kot v Sloveniji so taki ljudje zbezali v Ameriko , nasi pa v Argentino . Bodocnost Kube je v rokah ljudi Kube .
trucker77
04. 12. 2016 16.56
mkug5g....poglej si včerajšnji dokumentarec,Kapitalizem-Ljubezenska zgodba.
nikhrast
04. 12. 2016 17.04
-1
trucker77
05. 12. 2016 08.39
+2
Kanal A,sobota od 13,30.Michael Moore-gnili kapitalizem
tomazzek
05. 12. 2016 10.44
Lol nightfly, nisem zasledil, da bi kdorkoli bežal na Kubo! Tam je pa ja fino. Vključno z mladimi, ki se izseljujejo iz Slovenije. Vsi bežijo na Kubo, pa v S. Korejo, pa v
attack
04. 12. 2016 16.16
-1
Zahodni kapitalizem se seseda...danes gre Italija...vi pa živel kapiatlizem:) kter smeh so desni:) Levi so vsaj skromno satirični na dogodke vi pa? ajajajaj...kaj bo to še žalostno, kaj kmalu...
tomazzek
05. 12. 2016 10.45
Si predolgo živel na kakšen samotnem otoku, morda?
Paskakvali
04. 12. 2016 16.15
-2
Komentarji @desnih kažejo na mentalno in kulturno stopnjo na kateri so.....in ta res ni ravno visoka........pravzaprav je pravi poden od podna......žalostno!
attack
04. 12. 2016 16.20
-1
ne dojemajo sebe in okolja kaj šele razsežnosti trenutka v katerem se nahajajo.....to dela nevednost in zaplankanost, enoumnost. Kaj ćeš ravno oni bodo najbolj trpeli v prihodnosti..
mkug5g
04. 12. 2016 16.38
-1
torej vam je stanje in sistem na kubi za zgled in merilo napredka?
Nightyfly
04. 12. 2016 16.54
+1
mkug .... ne , ni zgled , ker ne more biti . Mi nismo Kubanci . Tudi Slovenci so tujim okupatorjem rekli -NE . Se spomnite ?
Kollerik
04. 12. 2016 18.50
+1
Odkar so tudi župniki začeli počevati zgodovino, je spomi na naš ponos že malce obledel. Tako ti je to, če pride plesen zraven.
tomazzek
05. 12. 2016 10.46
En reven komentar, ki se ga malokrat vidi (morda zaradi nizkega kulturnega nivoja): Komentarji @levih kažejo na mentalno in kulturno stopnjo na kateri so.....in ta res ni ravno visoka........pravzaprav je pravi poden od podna......žalostno!
ccirisimo
04. 12. 2016 16.15
+4
Nightyfly
04. 12. 2016 16.11
+2
RockSt 04.12.2016 15:47:47 3 3 Nihtyfly te vest peče a veliki zagovornik socializma pokaj saj ni tako draga letalska karta***************Rock ....... ce semkam v zivljenju sel , sem sel zaradi moje odlocitve , na mojo iniciativo . Nikogar se nisem bal , tako da ....... vi pa res ne morete drugim narekovati , ce so vasi bezali ko sam vrag --- po lastni iniciativi a ne ??? hahaha . No ja , tudi prah ste s seboj vzeli , ali pa so vzeli .Tako se je kadilo za njimi , ker je bil greh zelo velik .
Nightyfly
04. 12. 2016 16.12
+2
....aja , za mene ne skrbeti .Sem na toplem ,kamorkoli grem ,in v druzbi cudovitih ljudi ,kakrsni so cisto povsod po svetu .
NajboljsiBoguniverzuma
04. 12. 2016 16.14
+2
Kupljeni svajcarac najprej reče, da je šel v Švico zaradi ljubezni, pred časom se je pa izdal, da je šel s prazno ritjo po franke.....hehehheh...
RockSt
04. 12. 2016 16.16
+3
Seveda so bežali drugače bi jih Komunisti žive zmetali v jame. Komunisti pa vemo kdo so lopovi morilci in uničevalci slovenskega naroda. Prilastili so si Slovenijo mi pa vemo da nikoli ni bila njihova.
Nightyfly
04. 12. 2016 16.39
+0
ŠtefkovJoža........... a ne , tega kar ste napisal pa res nisem rekel . Naj vam nekaj zaupam . Imeti v rokah ljubljeno telo je vedno bolj toplo in prijetno kot biti sam z denarjem na banki . Je pa res , da mora clovek ziveti v sozitju z oklico in manirami ,ki smo jih vpeljali . Ste razumel ? Hmm , ne verjamem . Vas skrbi moja Francozinja ? Na vas ne skrbi , je pa tudi ona socialistka ,torej Leva . Drugic, vam svetujem , ne lagati , ne si izmisljevati . A na vasi strani poznate pojem integritete cloveka ? Hudica, saj so tudi na desni ,torej konservativni strani korektni in posteni ljudje .Zatorej , kam spadate vi ? Ne k nam , ne k njim , torej kam ? V brezno nicevosti ?
Nightyfly
04. 12. 2016 16.41
+1
Joza stefkov ,,,,,kko so vase ime pisali v Arhentini ? Jose ?
Nightyfly
04. 12. 2016 16.42
+1
Moj e s e v tujini se vedno pise tako kot je na rostnem listu - slovanstva pac nisem zatajil , matere in oceta tudi ne .
NajboljsiBoguniverzuma
04. 12. 2016 16.46
+0
Švajcarac, ki se ima za kulturnega je omenil Argentino, no naj omenim, da NIHČE od mojih ni nikoli bil v Argentini, niti ni delal na zahodu, kot ste to delali kaviar komunisti, za čas, ko ste vi pili Chivase in hodili v bordele, so moji delali in zaslužili penzijo doma.
tomazzek
05. 12. 2016 10.50
Šumnike si pa nehal uporabljati, kajneda.
NajboljsiBoguniverzuma
04. 12. 2016 16.09
+4
Putin je s potezo, da se ni udeležil pogreba dobro nakazal, kaj si misli o komunistih...Jap partijci ste samo še za v zgodovino, ljudje imamo dovolj vašega natepavanja z nekimi idealizmi in lažmi....Samo pri nas si še upajo paradirati s temi simboli...
RockSt
04. 12. 2016 16.11
-2
RockSt
04. 12. 2016 16.12
+2
Tudi Putin se je spreobrnil iz levičarja v desničarja.
attack
04. 12. 2016 16.13
+2
Tudi italija gre ciao...desni. Sesuva se vam zahodni kapitalistični svet pred učmi vi pa proti papirnatem zmaju komunizma dvigate glas....100 let za medvedi ste zaplankanc, smeh...i:)
nikhrast
04. 12. 2016 17.06
+1
Res si revežče misliš da je komunizem raj.
Kollerik
04. 12. 2016 18.47
attack +++++, kapitalizem o katerim smo sanjali, se pred našimi očmi spreminja v greznico bankirsko korporativnega ropanja celih ljudstev Evrope. Tile desnjakarski kekci pa nekaj skačejo po pokojnem Castru....
BobbyP
04. 12. 2016 16.02
+0
BMK za Fidela in njegovo truplo.