Tujina

FOTO: 'Ženske na ulicah skupaj z moškimi'

Kairo, 01. 02. 2011 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

80-letna egiptovska borka za človekove pravice Naval El Sadavi pravi, da je na ulicah skupaj s protestniki, ki zahtevajo svobodo, pravico in enakost. "Ženske in dekleta so na ulicah skupaj z moškimi in mladeniči," dodaja.

Naval El Sadavi, 80-letna egiptovska borka za človekove pravice, pisateljica in feministka, je spregovorila za spletno stran Democracy now. Skupaj z drugimi se je odpravila na ulice Kaira in zahteva odstop osovraženega predsednika Hosnija Mubaraka. Zakaj? "Zahtevamo pravico, svobodo in enakost, resnično demokracijo in novo ustavo, zahtevamo, da ni diskriminacije med moškimi in ženskami, med muslimani in kristjani, zahtevamo spremembo sistema … in da imamo pravo demokracijo,“ je dejala 80-letnica, ki pravi, da so se na ulice odpravili vsi – stari in mladi, moški in ženske in tudi otroci.

Naval al Sadavi leta 2001
Naval al Sadavi leta 2001 FOTO: Reuters
Anvar El Sadat, predsednik Egipta med letoma 1970 in 1981. Nasledil je Gamala Abdela Nasserja. Sadat je umrl za posledicami atentata 6. oktobra 1981.

"Ženske in dekleta so na ulicah skupaj z moškimi in mladeniči,“ je poudarila. "Na ulicah smo vsak dan,“ pravi El Sadavijeva, ki je bila žrtev tako Mubarakovega sistema kot prejšnjega, Sadatovega. Poudarila je, da je žrtev sistema že pol stoletja, saj je Mubarak le nadaljeval Sadatovo politiko. "Njun režim je deloval zoper ljudi, zoper ženske in moške. Ustvarila sta tudi vrzel med bogatimi in revnimi. Pripeljala sta tako imenovani poslovni razred, ki nam je vladal. Egipt je postal ameriška kolonija. ZDA in Izrael nam dominirata. 80 milijonov ljudi, moških in žensk, v državi nima pravice besede,“ je kritična El Sadavijeva.

Dejala je tudi, da ljudje na ulicah zahtevajo od Mubaraka, da odide. "Če spoštuje voljo ljudstva, bi moral oditi. To je demokracija! Kajti, kaj je demokracija? Da spoštuješ voljo ljudstva. Ljudje so tisti, ki vladajo,“ je poudarila. Meni, da ZDA, Izrael, Savdska Arabija in nekatere druge sile zunaj in znotraj Egipta želijo uničiti egiptovsko revolucijo. "Ustvarjajo govorice, kako bo Egipt uničen, izropan … Trenutno nimamo kruha in trgovci to zlorabljajo, da višajo cene. Torej, poskušajo nas ustrahovati. Imajo dve strategiji: da strašijo ljudi, ki bi nato rekli: 'Oh, potrebujemo varnost, potrebujemo Mubaraka!', kajti ljudje živijo v strahu. Toda ko grem na ulice, tam ni strahu. Ko pa sedim doma in poslušam medije, si mislim: 'Kaj se bo zgodilo?'. Ko grem na ulice, ko grem na trg Tahrir, ko vidim ljudi, mlade ljudi, stare ljudi, moške, se počutim varno in sem prepričana, da je revolucija uspela. Torej, poskušajo prekiniti moč tako od zunaj kot od znotraj. Toda mi bomo zmagali,“ je razložila 80-letna borka.

Ženske, tako kot moški, kričijo na ves glas in pozivajo Mubaraka k odstopu.
Ženske, tako kot moški, kričijo na ves glas in pozivajo Mubaraka k odstopu. FOTO: Reuters
Ženske na protestih v Egiptu - 2
Ženske na protestih v Egiptu - 2 FOTO: Reuters

Na vprašanje, da se v svetu pojavljajo ugibanja, ali bi se lahko egiptovska revolucija končala kot iranska, torej se ne govori o tem, da narod želi zrušiti "diktatorja“, temveč o tem, da se dogaja "fundamentalistična revolucija“, je dejala, da so to poskusi ustrahovanja. "Že leta nam skušajo dopovedati naslednje: 'Kdo nas varuje pred fundamentalisti, kot je Homeini in Irak? Mubarak.' Veste, to ni res. Mladi ljudje, ki so sprožili revolucijo in jo varujejo, niso v politiki. To so navadni mladi moški in ženske. Ne pripadajo levici niti desnici, niti muslimanom. Na ulicah ne slišite verskih islamskih sloganov. Niti enega. Oni kričijo, da želijo pravico, enakost, svobodo in da morata Mubarak in ta režim oditi. Kričijo, da moramo spremeniti ta sistem in pripeljati ljudi, ki so pošteni. Egipt živi v korupciji, v zlaganih volitvah, zatiranju žensk in mladih ljudi, v brezposelnosti. Revolucija je prišla, a prepozno. Ta revolucija je prišla prepozno, a je prišla,“ je razložila El Sadavijeva, ki je razložila, da jo je pred leti Sadat dal zapreti, Mubarak pa nikoli. "A iz zapora z rešetkami sem prišla v zapor brez rešetk. V Kairu živim v izgnanstvu. Cenzurirajo me,“ je dodala.

Ženske na ulicah Egipta: 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

n3yya
01. 02. 2011 18.24
Vsaka jim čast da so se gor postavle! Naj se še drugod po svetu zgledujejo za njih(predvsem vzhod) Pa za moške,ki mislijo dat tej spodbude minuse; one niso feministke,saj zahtevajo le kar vsak srčen človek ne glede na spol in barvo,enakost in pravico! Ta beseda-feministke- mi gre strašno na živce med mediji! Te nimajo nič opraviti z manipulacijo z moškimi itd. Za njih pa upam,da bodo uspele z borbo z čimj manj bolečinami :(
Cannabis1
01. 02. 2011 17.45
"Oni kričijo, da želijo pravico, enakost, svobodo in da morata Mubarak in ta režim oditi. Kričijo, da moramo spremeniti ta sistem in pripeljati ljudi, ki so pošteni. Egipt živi v korupciji, v zlaganih volitvah, zatiranju mladih in brezposelnosti" Pa recite, da je tu kaj drugače...NI! Lažite sami sebi! Ko ljudje ne bojo meli več kaj zgubiti, ne bo potrebno nikogar klicat! Bojo sami uletel na ulice!
tomi.passion@gmail.com
01. 02. 2011 17.30
"ZDA in Izrael nam dominirata" Hja, mar ne vidi, da os vsi te protesti pravzaprav ameriško delo oz. delo CIE, ki želi povečati svoj vpliv v regiji? Kdor je gledal kakršen koli dokumentarec o CII ve, da so takšne kvazi revolucije pravzaprav tipična akcija te organizacije, kar smo pred desetletji že videli vIranu, Vietnamu in marsikje v Afriki.
JanezNovakJohn
01. 02. 2011 17.26
Me prav zanima kaj bo. Druženje moških in žensk pri protestu najavlja demokracijo in liberalizacijo v Muslimanskem svetu.
Audy
01. 02. 2011 16.39
"Sadat je umrl za posledicami atentata 6. oktobra 1981." Napišite še, da so ga ubili islamski skrajneži
grdavs
01. 02. 2011 16.21
Desktop.Messiah01.02.2011, 15:34 Ja, tako je. In burka bo njihov "prijatelj".
Desktop.Messiah
01. 02. 2011 15.34
S padcem trinoga bodo ženske končno deležne stopnje emancipacije, kot jo poznajo v Iranu in Savdki Arabiji!