Tujina

FOTO in VIDEO: Turčiji se obeta že četrta nemirna noč

Istanbul/Ljubljana, 03. 06. 2013 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
G.G./M.R./Reuters/STA
Komentarji
55

Taksist je v Istanbulu zapeljal v množico in ubil enega protestnika. Obeta se še ena nemirna noč, premier Erdogan pa pravi, da protivladne proteste organizirajo skrajneži. V podporo demonastracijam v Turčiji se je v Ljubljani zbralo okoli sto ljudi.

Čeprav je že kazalo, da se bodo protesti v Istanbulu in Ankari umirili, pa so razmere vse hujše. Turška policija je namreč danes zvečer znova uporabila solzivec proti protestnikom, ki se zbirajo nedaleč od urada premiera Recepa Tayyipa Erdogana v Istanbulu. Več tisoč ljudi se je že četrti večer zapored zbralo tudi na trgu Taksim, epicentru protestov.

"Tayyip, odstopi!" tudi danes vzklikajo protestniki v Carigradu ter obenem vihtijo rdeče zastave. V središču Ankare se je kakih tisoč protivladnih protestnikov zbralo že dopoldne, policija pa je proti njim uporabila solzivec in vodni top.

Danes pa so potrdili prvo žrtev med protestniki. Umrl je 20-letni Mehmet Ayvalitas. V nedeljo ga je povozil taksist, ki je zapeljal v skupino protestnikov, ki so blokirali avtocesto v Istanbulu. Gre za prvo smrtno žrtev, povezano s protesti, ranjeni pa so bili še štirje ljudje, med njim en protestnik huje.

Voznik naj bi v protestnike zapeljal namerno, saj "kljub vsem opozorilom" ni ustavil vozila. Za smrt mladega Ayvalitasa naj bi bila kriva "nepopustljivost" vlade in ostro zatiranje protestov s strani oblasti. "Prva stvar, ki jo je treba storiti, je nemudoma ustaviti brutalnost policije," je zapisala turška zdravniška zbornica TBB.

Nemirno tudi v Ankari

O novih protestih danes med drugim poročajo tudi iz Ankare, kjer je policija uporabila solzivec. V Ankari so se danes že četrti dan zapored zbrali protestniki, ki nasprotujejo islamistični vladi premierja Erdogana. Policija je proti približno tisoč mladim demonstrantom, ki so se zbrali na trgu Kizilay v središču prestolnice, znova uporabila solzivec in vodni top. Na istanbulskem trgu Taksim, epicentru protestov, je bilo medtem dopoldne še dokaj mirno.

Nasilje Turčijo pretresa že od petka. Začelo se je v Istanbulu, ko so množični protesti proti gradnji nakupovalnega centra v parku v bližini trga Taksim prerasli v protivladne proteste. Ti so se nato razširili na več kot 60 drugih turških mest. Protestniki Erdoganovi vladi očitajo, da postaja vse bolj avtoritarna.

Po uradnih podatkih je bilo od petka po vsej državi aretiranih več kot 1700 ljudi. Opozicija opozarja, da je bilo aretacij še veliko več. Tudi glede ranjenih in mrtvih se navedbe oblasti in opozicije razlikujejo – medtem ko uradni viri govorijo o nekaj deset ranjenih protestnikih, opozicija trdi, da jih je bilo ranjenih na stotine, prišlo naj bi celo do smrtnih žrtev.

Kot je danes za dnevnik Hürriyet dejala opozicijska poslanka Aylin Nazliaka, je od policije izvedela, da je samo v priporih v Ankari 1500 protestnikov, nove in nove pa v zapore vozijo kar z avtobusi. Priprte protestnike naj bi imeli v lisicah, jih silili, da podpišejo priznanja ter naj jim ne bi dovoljevali stikov z odvetniki.

Za nameček so za torek sindikati napovedali stavko.

Erdogan zanika turško pomlad

Veliko turških prebivalcev s protesti izraža tudi nestrinjanje s politiko premierja Recepa Tayyipa Erdogana. Predvsem mladi so nezadovoljni z omejitvijo prodaje in oglaševanja alkoholnih pijač, številne pa moti tudi Erdoganova postopna islamizacija družbe in podpora sirskim upornikom v državljanski vojni v Siriji.

Recep Tayyip Erdogan je prepričan, da so družbena omrežja največji sovražnik družbe.
Recep Tayyip Erdogan je prepričan, da so družbena omrežja največji sovražnik družbe. FOTO: POP TV

Erdogan je protestnike obtožil rušenja demokracije, po drugi strani pa priznal, da je policija uporabila pretirano silo. Pred odhodom v Maroko je državljane in državljanke pozval, naj ne nasedejo provokacijam protestnikov, ki jih po njegovem mnenju organizirajo "skrajni elementi".

Sam vztraja, da dogajanja ni mogoče primerjati s "pomladjo" – ljudskimi vstajami, kakršne so leta 2011 pretresle več avtoritarnih arabskih držav in dobile skupno ime arabska pomlad. Kot je opozoril danes na televiziji, je bil on demokratično izvoljen, medtem ko v omenjenih arabskih državah ni bilo sledu večstrankarskega sistema. Ponovil je tudi, da bo vlada ostala trdna in ne bo popuščala. "To bomo premagali," je zatrdil.

Novega sovražnika pa je turški premier našel tudi v Twitterju, kjer se po njegovem širijo najbolj zlonamerne laži, ki jih širijo protestniki in opozicija. "Zame so družbena omrežja največja grožnja družbi," je še dejal turški premier.

AI: Uradni podatki o ranjenih ne držijo

Je pa organizacija Amnesty International (AI), ki se bori za človekove pravice, danes znova izrazila zaskrbljenost zaradi ravnanja turške policije. "Turške oblasti pozivamo, naj dovolijo mirne proteste in naj proti protestnikom ne uporabljajo sile," je v Londonu poudaril predstavnik AI za Turčijo Andrew Gardner.

Ob tem je med drugim izpostavil pretirano rabo solzivca s strani policistov. "Solzivec se ne sme uporabljati proti mirnim protestnikom," je poudaril. O uporabi solzivca sicer iz Turčije poročajo vsak dan, danes so ga med drugim že uporabili proti demonstrantom v Ankari.

Takole je policija danes na protestnikih uporabila solzivec.
Takole je policija danes na protestnikih uporabila solzivec. FOTO: Reuters

Glede števila ranjenih pri AI ocenjujejo, da bi jih lahko bilo več sto ali celo več tisoč, čeprav o številkah težko ugibajo. So pa prepričani, da ne držijo navedbe oblasti, da je bilo doslej ranjenih 58 protestnikov in 115 policistov.

Turški študenti v Ljubljani podprli protestnike v Turčiji

V podporo protestnikom v Turčiji se je danes na Prešernovem trgu v Ljubljani zbralo okoli sto demonstrantov, nato pa so se protesti preselili pred poslopje turškega veleposlaništva. Protestnike je vodila skupina turških študentov, ki so svoja sporočila izražali prek megafona in prepevali turške pesmi. Demonstranti so nosili transparente, na katerih je med drugim pisalo "Solidarnost", "Ustavite nasilje", "Ves svet gleda" in "Turčija, niste sami".

Poslopje turškega veleposlaništva varuje nekaj več kot 10 policistov. Eden od turških študentov je poudaril, da je v teh dneh zanje zelo težko biti v Sloveniji. "Ljudje različnih prepričanj danes tukaj stojimo skupaj. Za nas je težko, ker smo tukaj in ne moremo ničesar storiti tam," je pojasnil.

"Slovence želimo opozoriti na to, kaj se dogaja v Turčiji," je še dodal in poudaril, da so zelo veseli, ker se protesta udeležuje več Slovencev kot Turkov. "Zelo smo srečni, da to vidimo." "Biti predsednik ne pomeni, da lahko počneš, kaj želiš," so turškim oblastem še sporočili demonstranti. Sicer pa, kot so pojasnili, novih akcij zaenkrat ne načrtujejo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sprint
04. 06. 2013 08.03
-2
Za nas je težko, ker smo tukaj in ne moremo ničesar storiti tam," je pojasnil. Kako??? Saj še vozijo letala, vlaki in avtobusi proti Turčiji. Na njih vrli mladci, pa se za svojo državo boriti tam. Lepo je skakati in vrteti jezik na varnem. To me spominja tam nekje na leto 1995, ko so se v času vojne vihre na Balkanu zbrali Bosanski begunci nastanjeni v bivših delavskih barakh Karavanškega predora na Hrušici. In meni nič, tebi nič kar tako zaprli glavno cesto proti Kranjski gori. Seveda. Oni protestoirajo proti vojni na domačih tleh. In potem si videl transparentne "Dajte nam oružje", "Slovenija: Zaustavi rat" itd. In med njimi veliko, veliko mladcev, sposobnih za boj. Ampak ne. Najboljše se je dreti na varnem, kot pa oditi domov in se boriti za svojo zemljo. In s tem obremenjevati še tujce. Ajde Turki. Odidite domov pa protestirajte tam. ERDOGAN je tam, ne tu.
zemljemerec
04. 06. 2013 06.34
Kaj ne bodo mladi ogorčeni, če dobiček od gospodarske rasti politiki vlagajo v gradnjo novih džamij.
Gaja Bobek
04. 06. 2013 02.49
+8
slovenci, a smo sposobni tudi mi za kaj takega? Gorenak je že probal to na nas, gremo še enkrat, naslednica nas isto prodaja bruslu in ne pobere denarja lopovom, ampak nam!
anzi_mahackala
04. 06. 2013 01.22
+5
vstaja se je zacela..ni vec nazaj.
muholovka
04. 06. 2013 00.58
+3
Peta nemirna noč. In že v soboto je bilo 6 smrtnih žrtev. Poiščite posnetke na you tube İstanbul Taksim Gezi Parkı Olay Anı
PolitKomisar`
03. 06. 2013 23.44
+4
Število žrtev se skriva, uradno naj bi umrli 4-je. Nekaj mladih je tudi oslepelih in pohabljenih za vedno. Ob brutalnih policistih pa skupaj z njimi terorizira tudi erdoganova civilna vojska z bejzbol palcami.
Draža
03. 06. 2013 21.15
+16
To se mora zgoditi tudi tukaj.
zemljemerec
04. 06. 2013 06.37
+3
saj se bo...Janez je že nabavil orožje, hujskanje z mediji pa napreduje...
mlazmam
03. 06. 2013 19.46
+34
Bravo Turki....tako se protestira!!!! ne kot pri nas s ploskanjem in petjem enih neu.mnih pesmi !!!! tuki se vid kako jim ni vseeno za drzavo, pri nas pa en druzga v * porivamo na protestih.....!!!!
Gaja Bobek
04. 06. 2013 02.50
+3
ja gremo pa brez tistih kulturnikov k jokajo mi smo tle za kulturo ne smo za upor!
zigoollo
03. 06. 2013 18.15
-11
zanimivi komentarji eni pišejo največji sovražnik družbe je religija drugi pišete bravo turčija tam ljudje znajo stopi skupaj turški predsednik je izjavil da so družbena omrežja največji sovražnik družbe... js pa mislim da največ nasilja zadnje lete od religij ampak to daleč največ nasilja podpira in izvaja muslimanska vera ne vem zakaj ne vme ka majo ti ljudje v glavi da so skos v vojnah... Da je turčija stopila skupaj je to če protestira 1 procent prebivalstva pomeni da so ljudje stopli skupaj kaj pa 99 procentov prebivalstva pa volitve itd pa demokracija? pa družbena omrežja so res nevarna odvisno kakšna omrežja so... js mislim ubistvu čudno se mi zdi zakaj je lahko v življenju pa v kateremkoli primeru tako narejeno če se nekaj dobro dela al v službi al v državi ali v neki skupini ali v športu lahko en bolan,čuden,butast vodja,poslovodja,direktor kkr koli pač šef vse to uniči...
mlazmam
03. 06. 2013 19.45
+13
ce bi mal mnj brau te neu.mne novice na 24 ur potem nebi verjeu da so muslimani tisti ki podpirajo nasilje.....!! in ce neb bli pod takim vplivom amerike bi blo vse leps....
knapeljc
04. 06. 2013 06.20
Northwest
03. 06. 2013 18.07
+30
Samo ne vem kako to,da politikom ni jasn, ko se bo delavski narod upru jim ne pomaga ne policija ne vojska.
DOLENC1991
03. 06. 2013 18.02
+3
zdej nej majo turki pa še u Nemčiji, Avstriji in na Nizozemskem množične demonstracije.. sej so k doma
mlazmam
03. 06. 2013 19.47
+15
vsaj drzat znajo skupi.....pr nas tega ni ;) pri nas na protestih en druzga v drek porivamo in predajamo policiji....pa se vrtnce jim dajemo
Gal Košnik
04. 06. 2013 00.27
mi smo im dajali nagelne. sem pa videl fotko(današnje) kako polcajem dol proba človek vročit rdečo vrtnico, mel jih je pa še cel šopek
Ataaufbix
03. 06. 2013 17.57
+17
NAjvečji sovražnik družbe so religije!
unatm
03. 06. 2013 16.48
+16
kokr vem so že 4 žrtve... do včeraj zvečer sicer.
mcc
03. 06. 2013 19.59
-6
appollyon
03. 06. 2013 16.34
-10
A zdej je že taksist, nekaj časa nazaj je bil pa policijski panzer! Vprašanje kaj je res, če ni postal mučenik izpod rok protestnikov! Na wiki leaks imate drugi zorni kot panzer mobila, in kjer s vidi kako lepo tipček ki ga panzer malo oplazi lepo ustane in zbeži stran! Vprašanje je samo kdo si to izmišljuje, rusi sirijci, ali kdo drug.
Ausra
04. 06. 2013 19.25
drugače je bila to ženska, ki ni ustala. in ne bo več!!!!
Lyriel
03. 06. 2013 16.28
+21
Bravo Turki, se vidi kako znajo ljudje stopit skupaj!
hot-shot69
03. 06. 2013 16.03
+39
Edini skrajnež v tej zgodbi je Erdogan. Žal protestniki nimajo možnosti, saj je Erdogan marioneta zahoda, ki omogoča neomejen pretok islamskih skrajnežev ter ameriškega orožja v Sirijo. Da ne govorimo o islamizaciji države. Vsa podpora mladim Turkom, ki se zavedajo v katero smer jih vodi Erdo.
nakinaj
03. 06. 2013 15.58
+34
čudno zakaj se pri nas piše ter govori zelo malo o teh protestih, očitno se bojijo da nebi kdo dobil ideje tudi tukaj..
maliButalec.
03. 06. 2013 13.47
+63
To so pravi protesti, ki se naslednji dan nadaljujejo, ne pa pri nas, ko so bli enkrat na tri tedne s glasbenim programom, petjem in nošenjem rožic, ko sta pa dve šipi na občini poknili, pa so že vsi obsojali ta dejanja. Dejstvo pa je, da če v Mariboru nebi bilo razbitih par šip, bi še danes bil Kangler župan, Mi Mariborčani pa bi plačevali kazni od RADAROF. Držite se Turki. Mi smo z Vami. In upam, močno upam, da ste v prva Domina, ki se bo razširila nad celo Evropo in bo to Evropski upor proti sužnje-lastniškemu kapitalizmu in Eliti, ki vodi to igro. Smrt Fašizmu Svoboda Narodom. Narod Celega Sveta - združi se. Mi smo 99%.
besiktas-kara --kartal
03. 06. 2013 13.44
-6
spet bojo prsli dolina vukova z glvnim vrhom polatom alemdarom bo on zrihtu nedj te se barco turci sandzak je zvami turykiye sandzak
D3LIJA
03. 06. 2013 17.12
+4
limonca4
03. 06. 2013 13.35
+32
Na eni tuji spletni strani sem zasledila, da so v času Erdoganove vladavine zgradili kar 1700 mošej in NITI ENE šole. Tako da se po tem ve, kam to pelje ...
appollyon
03. 06. 2013 14.24
+13
Še huje, porušil bi rad operno hišo in tam zgradil največjo džamijo na svetu!
hot-shot69
03. 06. 2013 16.05
+10
Vse to je vpliv Amerike in njihovih demokratičnih kolegov iz Savdske Arabije, ki v Turčiji vidijo odskočno desko za v Evropo.