Tujina

FOTO: Orkan na Kubi zahteval 10 življenj. Na Karibih primanjkuje hrane, vode in zdravil, v teku evakuacije turistov

Miami, 11. 09. 2017 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
B.G./K.H./STA
Komentarji
12

Irma je med svojim pohodom čez Karibe po zadnjih podatkih terjala več deset življenj – največ, 14, na otokih Sveti Bartolomej in Sveti Martin. O 10 smrtnih žrtvah poroča tudi kubanska vlada. Na območju je še vedno veliko ljudi, ki brez hrane, vode in zdravil čakajo na pomoč. K njim hiti več križark in nekaj letal. Oglasili so se tudi Kubanci, ki česa podobnega ne pomnijo.

Vreme nad Karibi se je razjasnilo in počasi na najbolj opustošene otoke prihaja več humanitarne pomoči. Prav tako bodo stekle evakuacije na območjih, ki jih je orkan Irma dobesedno odrezal od sveta. 

Irma je med svojim pohodom čez Karibe po zadnjih podatkih terjala več deset življenj – največ, 14, na otokih Sveti Bartolomej in Sveti Martin.

Sprva je v sredo zadela otok Barbuda, in sicer kot orkan najvišje, pete stopnje z vetrovi do 295 kilometrov na uro. Otok je bil opustošen, okoli 30 odstotkov vseh stavb je popolnoma uničenih. Lokalne oblasti so ocenile, da bi obnova lahko stala več sto milijonov dolarjev.Orkan je isti dan kot Barbudo zadel tudi otoka Sveti Martin in Sveti Bartolomej, ki sta utrpela najhujšo škodo. Na francoski strani otoka Sveti Martin je umrlo deset ljudi, na nizozemski pa štiri. Na tej strani je orkan uničil 70 odstotkov celotne infrastrukture. Francoska zavarovalnica CCR je ocenila gmotno škodo na obeh otokih na 1,2 milijarde evrov.

Večina prizadetih prebivalcev je sicer kritična do oblasti, ki da se po naravni katastrofi niso dovolj hitro odzvale in poslale še kako potrebne pomoči, tako v obliki hrane in vode kot tudi evakuacij.

Posnetki prikazujejo grozljivo opustošenje orkana pete stopnje. Kjer je bilo prej zelenje z grmičevjem, so zdaj uničena polja zemlje, številne zgradbe so zravnane z zemljo. Prebivalci poročajo, da jim primanjkuje hrane, pitne vode in tudi zdravil, hkrati pa pričajo o številnih ropih in krajah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na pomoč prva letala, na poti tudi "humanitarne" križarke

Francija in Nizozemska sta že pohiteli z logistično podporo, na otoke sta med drugim poslali tudi več sto policistov, ki bodo varovali pred plenjenjem. Francozi so na svoja prekomorska ozemlja poslali tudi helikopterje, inženirsko opremo, medicinsko opremo in več milijonov litrov vode, saj čistilne naprave na otoku še več mesecev ne bodo operativne.

Vlada ZDA je na enega najbolj opustošenih otokov, Sveti Martin, danes poslala več letal za evakuacijo ameriških državljanov. Vnaprej so jih opozorili, da lahko na letališču pričakujejo dolge vrste, prav tako pa na letališču ni tekoče vode. Na otoku naj bi v kratkem pristala tudi križarka, ki jo na pomoč pošilja družba Royal Caribbean. Pred njo so na otok s čolni pripeljali žerjav, s pomočjo katerega bodo lahko z ladje raztovorili velike zabojnike s pomočjo. V torek na otoku pričakujejo tudi francosko vojaško ladjo, ki naj bi pripeljala material za obnovo in izgradnjo začasnih bivališč.

Uničena bolnišnica, uničene tudi vse lekarne na otoku

V francoskem delu otoka je veliko škodo utrpela tudi bolnišnica. Ostali so brez približno 70 odstotkov bolniških postelj, več kot 100 ljudi, ki so nujno potrebovali medicinsko oskrbo, so morali evakuirati. Uničenih je tudi vseh enajst lekarn, osnovna zdravila pa so bolnikom dostavili z otoka Gvadelup.

Royal Caribbean svojo “humanitarno” križarko pošilja tudi na otok Sveti Tomaž. Na ta otok naj bi v kratkem prispela tudi križarka družbe Norwegian Cruise Line, ki bo tam pobrala približno 2000 ljudi, ki otoka niso uspeli zapustiti še pred prihodom orkana.

V torek naj bi Sveti Martin obiskal tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Z njim prihaja tudi pomoč, hkrati pa bi rad odgovoril na kritike, ki letijo nanj. Notranji minister Gerard Collomb je sicer dejal, da je vsa vlada zavihala rokave in takoj po orkanu prekinila tekoče delo, da bi pomagala prizadetim.

Na Kubi deset mrtvih, že dolga leta ne pomnijo česa podobnega

Potem ko je orkan opustošil manjše karibske otoke, je s peto stopnjo udaril Kubo. Tam se je tudi upočasnil, zato so bili Kubanci več ur izpostavljeni izjemno močnim vetrovom, dežju in visokemu valovanju.

Kubanska vlada je sporočila, da je orkan Irma terjal deset smrtnih žrtev. Po navedbah kubanske civilne zaščite so žrtve umrle zaradi električnega udara, utopitve ali zrušenja zgradb, večinoma na območju Havane. Nekatere žrtve niso upoštevale navodil o evakuaciji, so še dodali po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Predstavniki vlade so sicer pohvalili pripravljenost na ujmo. Že pred prihodom so z območij, ki so jim grozile poplave, evakuirali več kot milijon ljudi. Hector Pulpito, nočni skrbnik parkirišča v Havani, je za televizijo ABC dejal, da so poplavne vode segale do pet ulic stran od obale. "To je bilo najhujše neurje, ki sem jih doživel. Morje je bilo veliko višje, drevesa je močno treslo, kovinske strehe je pulilo in raznašalo po ulicah."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kubanska državna televizija je sicer poročala tudi o hudi škodi na hotelskih objektih v severnih provincah Ciego de Avila in Camaguey. Morje naj bi na nekaterih predelih prodrlo tudi do pol kilometra v notranjost Kube. Granma, časopis komunistične partije, pa je poročal, da je letališče Jardines del Rey povsem uničeno. Na Twitterju so objavili fotografije, ki prikazujejo razbito terminalsko dvorano.

Irma je v Havani pustošila z vetrovi s hitrostjo do 150 kilometrov na uro. Deli mesta so bili poplavljeni. Orkan je veliko škode povzročil v osrednjem delu otoka, kjer so vetrovi pihali s hitrostjo do 256 kilometrov na uro, so poročali kubanski mediji.

Kubanske oblasti so preventivno evakuirale več kot milijon ljudi.

EU namenila dva milijona evrov za karibske otoke

Gmotna škoda samo na otokih Sveti Martin in Sveti Bartolomej naj bi znašala 1,2 milijarde evrov. V ZDA škodo ocenjujejo na 300 milijard dolarjev, kar je približno 1,5 odstotka ameriškega BDP.

Evropska unija je danes namenila nov sveženj humanitarne pomoči v višini dveh milijonov evrov za karibske otoke, ki jih je orkan Irma najbolj prizadel. Sredstva bodo namenjena za oskrbo z vodo in sanitarne storitve ter ukrepe na področju zdravja, ravnanja z odpadki in logistike. EU je pripravljena zagotoviti dodatna dolgoročna sredstva za obnovo. Današnja pomoč dopolnjuje že uvedene ukrepe v podporo prizadetim karibskim državam in ZDA. Evropska komisija je prejšnji teden aktivirala instrumente za nujni odziv, Center za usklajevanje nujnega odziva pa je v stalnem stiku z državami članicami EU zaradi koordinacije pomoči. Satelitski sistem Copernicus slika prizadeta območja in pomaga pri ocenjevanju posledic in škode, ki jo je povzročil orkan. Humanitarni strokovnjaki EU, napoteni na prizadeta območja, še naprej sodelujejo z lokalnimi organi in koordinirajo dostavo pomoči.

Evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Christos Stylianides je ob tem povedal, da je naša moralna obveznost pomagati ljudem, ki so jim bila uničena ali ogrožena življenja in domovi. Vsaka država in regija lahko zaprosi za pomoč prek mehanizma EU na področju civilne zaščite, EU pa jim je pripravljena zagotoviti podporo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
11. 09. 2017 11.54
+25
Ko bi ljudje namesto jeklenih bojnih ladij, tankov, letal, topov, pušk raje izdelali malo bolj armirane hiše. Narava nam vsako leto hudo zagode; cunamiji, potresi, suše poplave,..... "mi" pa še dodatno izdelujemo jedrske bombe. Mogoče bi jih bilo potrebno vse naenkrat sprožiti (oprostite za ironijo). ... Ne vem zakaj bi imel doma tri gajbe pira in bi jih samo ogledoval in razkazoval. ..... Ko elita ne bi toliko denarja potrošili za vojskovanje bi vsi ljudje na svetu živeli v BOGASTVU. ... Nobeden tornado nam ne bi prišel do živega. ... Ker se dve državi ne morete dogovoriti za en hribček in dolinico je treba v smrt poslati na tisoče ljudi. In na koncu ena stran osvoji ves požgan, raztreščen hribček, pol trupel.
MATEJ5321
11. 09. 2017 12.09
-14
Aneane ti ne zamirim, če si star 10 let. Drugače je pa življenje čisto nekaj drugega. Tudi jaz bi želel nekakšno pravljico, ampak to ne obstaja. So jo sicer obljubljali komunisti = pesek v oči. Upam da te niso sprali. Sej veš se rodiš in potem umreš. Živiš cca 80 let. Na koncu si bolan, kakor koli obrneš. Z naravo vesoljem je podobno.
MATEJ5321
11. 09. 2017 12.13
-12
In, če veš da zemlja obstaja 5 miljard let , človek pa 3 mil let ti pa živiš 80 let je prav vseeno kako in kaj
MATEJ5321
11. 09. 2017 12.17
-10
In za konec, vidiš da živiš najboljše v zgodovini in med 10 % najbolj bogatih na svetu - pa vseeno slišiš levake kako jamrajo da je slabo. Še to si ne zaslužijo
MATEJ5321
11. 09. 2017 12.19
-7
Aja pa razvoj se ne dogaja v blagostanju :)
Madeni
11. 09. 2017 12.34
+10
Ljudje tudi vedo zakaj so bili biseri v ATLANTIKU otoki nenaseljeni, ravno tako vedo kaj se lohka zgodi tam ob nadmorski višini treh, dveh ali štirih metrov ljudem je vse jasno, pa še veno gradijo na plazovitem, na poplavnem ob rekah, kot LJUBLJANČANOM da gradijo v sto let znanem naselju Koliščarjev, močvirju, poplavnih območjih še celo ime imajo tako MOČVIRNIKI pa nimajo niti malo razuma in zdrave pameti pa gradijo naprej..
Madeni
11. 09. 2017 12.35
+3
In v večini primerih še na ČRNO...tudi OBČINA..NEKAJ LOPAT ZASADIJO..TRI cigle PRESTAVIJO tablo ljubljana IN DRAGO PRODAJO POPLAVNO PARCELO NAPREJ..
romeob
11. 09. 2017 13.14
-1
Pejt u svoje selo...pa tam jamri..pozdrav iz Lj.
ArkaMast
11. 09. 2017 15.41
+6
Uuuuu, eden se pa ne strinja :)))) ..... ta pravi; "če si desničar ljubiš vojno, trpljenje in "razvoj", levaki pa ljubijo mir, življenje in razumevanje soljudi in razumevanje narave" .... Desni bi izkopali vso rudo in jo zažgali, posekali bi gozdove, polovili vse ribe, zasužnili vse kar ni belo ..... "to je življenje"... oni so baje kristjani?! ... tako pravijo ;)) .... Kot tisto meso (pridelano v Sloveniji) v resnici pa je iz bog ve kje.
KungFuPanda
11. 09. 2017 20.19
+2
Madayy, če bi pa imel parcelo na poplavnem območju, pa 20 let ne bi bilo poplav, bi ba bentil čez administracijo češ: kaj mi ne pustijo gradit, sej ni poplavno, ker ne pomnim, da bi sploh kdaj poplavilo. Tako so že bili primeri, da nihče ne pomni, da je poplavilo že od 70ih (spomin, tudi kolektivni, dlje ne seže), pa je v zadnjih 4 letih zdaj že 2x.
komarec
11. 09. 2017 21.52
Matej pravljice o življenju obstajajo, še bolj te sperejo v RKC.
York
11. 09. 2017 11.49
+30
Ubogi ljudje. Imeli so bore malo in še tisto jim je Irma uničila. Nekateri si ne bodo nikoli več opomogli in bodo še večji reveži kot so bili. Če so sploh lahko še bolj revni. Karibi so eksotika za tiste, ki imajo dovolj pod palcem, za večino tistih, ki tam živijo ni nič eksotičnega. Vsakodnevni boj za preživetje.