Tujina

FOTO: Zaradi filma o islamu ubili ameriškega veleposlanika v Libiji

Kairo/Bengazi, 12. 09. 2012 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
149

V Libiji so skrajneži, ki jih je užalil ameriški film o islamu, napadli ameriško veleposlaništvo in ubili veleposlanika. Ta naj bi sicer urml zaradi zadušitve. Libijske oblasti napad obžalujejo, Obama pa je povedal, da bodo libijski vladi pomagali odgovorne privesti pred roko pravice. V ZDA se je skril tudi avtor filma.

Libijske oblasti so sporočile, da so bili v napadu na ameriško veleposlaništvo v Bengaziju v Libiji ubiti ameriški 52-letni veleposlanik Christopher Stevens in še trije zaposleni na veleposlaništvu. Njegovo smrt je potrdil ameriški predsednik Barack Obama, ki je tudi obsodil napad na veleposlaništvo.

Se je pa danes oglasil libijski zdravnik Ziad Abu Zeid, ki je veleposlanik Stevensa oživljal 90 minut. Povedal je, da je, veleposlanik umrl zaradi zadušitve in dodal, da so ga v bolnišnico v Bengaziju pripeljali Libijci, zraven pa ni bilo nobenega Američana. Sprva sploh niso vedeli, da gre za ameriškega veleposlanika. Stevens se je najverjetneje dušil zaradi vdihavanja dima, zaradi česar je imel želodčne krvavitve.

Obama je danes sporočil, da bodo ZDA pomagale libijskim oblastem pred roko pravice privesti odgovorne za napad. "Ne motite se – pravici bo zadoščeno," je zatrdil in poudaril, da napad ne bo poslabšal odnosov med novimi libijskimi oblastmi in ZDA.

Američani naj so tako v Libijo že napotili 50 pripadnikov protiteroristične skupine marincev, ki bodo pomagali okrepiti varnost, verjetno pa tudi iskali skupino, ki je napad izvedla. Gre namreč za prvo smrtno žrtev med ameriškimi diplomati na tujem po več kot dveh desetletij.

Libija se je opravičila

Libija se je ZDA že opravičila za uboj veleposlanika in treh uslužbencev konzulata. "Izrekamo naše opravičilo ZDA, ameriškemu narodu in vsemu svetu za to, kar se je zgodilo," je izjavil predsednik libijskega parlamenta Mohamed al Megarif. Za napad je obtožil privržence odstavljenega libijskega voditelja Moamerja Gadafija. "To strahopetno dejanje je epizoda v seriji zla in zarot proti revoluciji 17. februarja", ki je odnesla Gadafija, je v Tripoliju dejal predsednik libijske skupščine. Ob tem je Libijce pozval, naj združeni preprečijo poskuse škodovanja varnosti v državi.

Clintonova: Tega dejanja ne morem razumeti

Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton pa je poudarila, da ni opravičila za nasilje. "ZDA obžalujejo vsa prizadevanja, da bi očrnili verska prepričanja drugih. Od začetka smo zavezani verski strpnosti. A jasno moram povedati, da opravičila za tovrstna nasilna dejanja ni," je dejala. Kasneje je še povedala, da napad na veleposlaništvo ni delo libijskih oblasti ali libijskega ljudstva, temveč majhne barbarske skupine.

"Sprašujem se, kako se lahko kaj takega zgodi? Kako se lahko to zgodi v državi, ki smo ji pomagali do osvoboditve, v mestu, ki smo ga obvarovali pred uničenjem? To vprašanje v teh časih odraža, kako kompleksen in kako zbegan je lahko ta svet," je nadaljevala. Svojo sicer kratko izjavo pa je zaključila z izjavo, da si ZDA želijo stabilno Libijo.

Veleposlaništvo so skrajneži napadli v znak protesta proti v ZDA posnetemu filmu, ki po mnenju protestnikov žali preroka Mohameda. Napadla ga je skupina oboroženih moških, ki so streljali v poslopje.

Dva izmed štirih ubitih Američanov sta bila ubita, ko sta se skušala zateči v t.i. "varno hišo", je pojasnil libijski notranji minister Vanis al Šarif. Konzularno osebje so namreč premestili v omenjeno hišo, od koder naj bi jih evakuirali ameriški varnostni organi, a so skrajneži odkrili lokacijo te hiše in jo napadli. "Šlo naj bi za tajno lokacijo in presenečeni smo, da so militantneži vedeli zanjo. Tudi tam se je streljalo," je pojasnil. Pri tem sta bila ubita dva ameriška pripadnika varnostnega osebja, ranjenih pa je bilo še med 12 in 17 ljudi.

Ubiti ameriški veleposlanik John Christopher Stevens (na levi) se je junija, za novega veleposlanika v Libiji je bil imenovan maja, takole rokoval z vodjo prehodnega sveta Mustafo Abdel Džalilom.
Ubiti ameriški veleposlanik John Christopher Stevens (na levi) se je junija, za novega veleposlanika v Libiji je bil imenovan maja, takole rokoval z vodjo prehodnega sveta Mustafo Abdel Džalilom. FOTO: Reuters

Številne obsodbe napada v Bengaziju

Generalni podsekretar ZN, zadolžen za politične zadeve, Jeffrey Feltman je povedal, da ZN ostro obsojajo napad na ameriško veleposlaništvo v Libiji. "Gre za strašljiv in tragičen napad," je dejal. "ZN ostro zavračajo versko poniževanje v vseh oblikah, vendar pa za nasilje, kot se je zgodilo v Bengaziju, ni nobenega opravičila," je dodal.

Namestnik libijskega veleposlanika pri ZN Ibrahim Dabaši pa je Varnostnemu svetu obljubil, da so že sprožili preiskavo in bodo odgovorne tudi kaznovali. "Ta napad na noben način ne služi libijskemu ljudstvu oziroma libijskim oblastem in ga ni mogoče obravnavati kot varovanje islama. Ta napad močno škodi ugledu islama," je dodal.

Oglasila se je tudi Rusija, ki je nad umorom ameriškega veleposlanika zaskrbljena, hkrati pa je prepričana, da vsakršen napad na diplomate predstavlja dejanje terorizma.

Napad je obsodila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton. Ob tem je libijske oblasti pozvala, naj zagotovijo zaščito tujih diplomatov in osebja na svojem ozemlju. Francija je od libijskih oblasti zahtevala hiter odziv na napad na ameriških konzulat. "Francija zahteva, da libijske oblasti osvetlijo ozadje teh gnusnih in nesprejemljivih zločinov, identificira krivce in jih privede pred roko pravice," je izjavil francoski predsednik Francois Hollande.

Obsodbam napadov na ameriški misiji v Libiji in Egiptu se pridružuje tudi Nemčija. "Takšno nasilje proti diplomatskim objektom ne more biti sredstvo politične debate," je poudaril tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert.

Türk izrekel sožalje Obami

Slovenski predsednik Danilo Türk je zaradi uboja ameriškega veleposlanika v Libiji Obami izrekel sožalje. "V imenu slovenskega naroda in v svojem imenu vam izrekam iskreno sožalje. Prosim vas, da prenesete izraze našega sočutja družinam in prijateljem žrtev. Najostreje obsojam ta nezaslišani napad na diplomatsko predstavništvo ZDA v Benghaziju, za katerega ne more biti nobenega opravičila. Napadi zoper ameriško in druga diplomatska predstavništva, ki smo jim priča v Libiji in drugod v regiji, so nesprejemljivi in jih je treba preprečiti," je v sožalnem pismu zapisal predsednik Türk.

Obami pa je svoje sožalje izrekel tudi slovenski premier Janez Janša. V brzojavki je izrazil pretresenost, hkrati pa obsoja napad.

Avtor filma se skriva

Iz ZDA pa poročajo, da se je Izraelec Sam Bacile, ki sicer živi v Kaliforniji in je avtor spornega filma o islamu ter preroku Mohamedu, zaradi nasilja umaknil in se skril na tajno lokacijo. Gre za 56-letnega Izraelca, ki pravi da je Jud. "To je političen film. ZDA so bile v vojnah v Afganistanu in Iraku ob veliko denarja, mi pa se borimo z idejami," je dejal v pogovoru za ameriško agencijo AP.

Afganistan je zaradi filma zaprl dostop do YouTuba

Afganistan pa je zaradi posnetka, ki je sprožil številne proteste muslimanov, onemogočil dostop do spletne strani YouTube. "Ukazano nam je bilo, da onemogočimo dostop do YouTuba za afganistanske uporabnike, vse dokler s portala ne bo izbrisan sporni video," je povedal generalni direktor informacijskih tehnologij na ministrstvu za komunikacije. V preteklosti so dejanja in medijske objave, ki so bile žaljive do muslimanov, že bile vzrok za nasilne proteste v Afganistanu in so terjale tudi žrtve.

Egipt obsodil napad v Kairu, zahteva pa tudi, da se ZDA ustrezno odzovejo na film

Pred tem je bilo zaradi istega vzroka v torek tarča napada tudi ameriško veleposlaništvo v Kairu, okoli katerega so protestniki prebili zid ter strgali ameriško zastavo. Tam žrtev ni bilo, saj je bilo osebje vnaprej opozorjeno in so se iz poslopja pravočasno umaknili.

Eden izmed protestnikov je dejal, da so se protesta zaradi žaljenja islama udeležili tako muslimani kot kristjani. Okoli polnoči so se protestniki razšli, z veleposlaništva pa so sporočili, da bo danes konzularni oddelek zaprt.

Se je pa danes odzval egiptovski premier Hišam Kandil, ki je dejal, da ameriških oblasti ne gre obsojati zaradi filma o preroku Mohamedu. "Kar se je zgodilo na ameriški ambasadi v Kairu, ni mogoče opravičiti, še posebno, če vemo, da ljudje, ki so naredili ta nizkotni film, niso povezani z ameriško vlado," je dejal in zahteval, da se do filmskih producentov v okviru mednarodnih listin o kriminalizaciji dejanja, ki spodbujajo sovraštvo na podlagi rase, barve ali vere, opredeli tudi uradni Washington.

Mohamed je v filmu prikazan kot prevarant

Napada sta se zgodila prav na obletnico terorističnih napadov 11. septembra, povod pa je na spletu objavljen 14-minutni film, ki naj bi bil žaljiv do islama. V filmu je Mohamed prikazan kot prevarant in ženskar ter poziva k pokolom.

Producent filma Sam Bacile, ameriški državljan judovskega rodu, ki zase trdi, da pozna razmere na Bližnjem vzhodu, je povedal, da je bil objavljen le izsek iz filma, sam pa ni pričakoval tako besnega odziva. Med producenti spornega filma naj bi bil po nekaterih navedbah tudi ameriški pastor Terry Jones, ki je letos zažgal kopije Korana, pa tudi nekateri egiptovski Kopti, ki živijo v ZDA.

Film, ki naj bi bil satira, naj bi sicer prikazoval zatiranje koptskih kristjanov v Egiptu. Film v angleščini je bil na spletu objavljen že julija, a je sprožil malo zanimanja, dokler se ni prejšnji teden pojavila različica s podnapisi v arabščini. Slednjo je v preteklih dneh večkrat predvajala neka egiptovska televizija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MERDE-AVE-MERDE
13. 09. 2012 07.17
-1
ZARADI AMERIKE JE UMRLO TISOČE IN TISOČE LIBIJCEV, mimogrede
Ferdo Crni
13. 09. 2012 08.30
+0
MERDE-AVE-MERDE
13. 09. 2012 09.08
+1
KAJ IMA AMERIKA UBIJAT LJUDI V LIBIJI? V AFGANISTANU? V IRAKU? in dalje po celem planetu?
Turgensis
13. 09. 2012 13.07
-1
a diktatorji pa lahko?? torej po tvoji logiki, če začne janša pobijati slovence mu druge države tega ne smejo preprečiti?!
bobii
13. 09. 2012 07.02
+3
Nekaterim še vedno ni jasno da je več kot polovica Amerike tako ali drugače živi z ameriško vojaško industrijo, od tega so odvisni njihovi prihodki, njihove službe, njihov obstoj! In sedaj si zamislite kaj bi se zgodilo z njimi če bi kar naenkrat ne bilo več vojn, strahu pred sovražnikom, mir, ... PS: Vprašanje za tiste ki jim še vedno ni jasno: kaj se zgodi s tovarno ki nima več naročil?
lolipoly
13. 09. 2012 08.33
+1
Ce bi amerikancem slo za prodajo orozja in dela , bi jim bilo cenejeljudem dati denar , kot pa biti v vojni
Ferdo Crni
13. 09. 2012 08.44
+1
bobii - v ameriki je najbohgatejši mož lastnih softwerske - računalniške firme. Pa to ni zato, ker laptope in serverje ameri mečejo nad \"nedolžne miroljubne narode\".
lolipoly
13. 09. 2012 08.47
+1
Vojna je Amerikance ze stala $ 1,372,296,403,440 in 225.000 mrtviv vojakov. Samo v lanskem letu jih je stalo $ 160 billionov, sedaj pa racunaj, ce se vojna res splaca za profit.?
Winja
13. 09. 2012 09.24
+1
bobii točno tako. Ljudje se ne zavedajo da oni od tega živijo. če ameriki propade vojaška industrija gre amerika v parih letih te države ni več...
sejvam
13. 09. 2012 09.31
Ferdox: pozabil si še na Rockefellerja, Buffett, Soros....mislim da nobeden od njih ne prodaja računalnikov (to so ljudje prijatelj moj ki živijo od vojne)
sejvam
13. 09. 2012 09.32
lolipoly: priporočam ti osnove ekonomije in geopolitike
srpko
13. 09. 2012 06.02
-2
....Zaradi filma o islamu ubili ameriškega veleposlanika v Libiji:::: Zakaj se to redno ameom dogaja? Zakaj le?
lolipoly
13. 09. 2012 06.38
+4
Se je tudi Svedom , ko so objavili risako od mohameda. si ze pozabil , koliko ljudi je bilo ubitih, zaradi risanke?
MERDE-AVE-MERDE
13. 09. 2012 07.07
+1
lolipoly
13. 09. 2012 08.27
+1
Ferdo Crni
13. 09. 2012 08.53
-1
Ne razumem - zakaj me admin briše ko povem samo resnico - Torej zaradi karikatur je bila na udaru DANSKA in ne švedska. In zgodilo se je tudi Nizozemcem - uboj režiserja tea VanGogha - Samo v sloveniji ta enostavna dejstva cenzurirajo ker očitno dejstva označijo za sovražni govor.
MERDE-AVE-MERDE
13. 09. 2012 09.09
sem mislil da mi boš ti povedal, a sigurno jih ni toliko umrlo kot jih umre zaradi bomb ki jih američani mečejo na nič krive civiliste
nikhrast
13. 09. 2012 05.05
+1
Saj je Benghazi najbolj sovražil Gadhafija, pa zakaj prav tam protesti, to je bil načrtovam plan, v Tripoliju pa nobenih večjih protestov.
demogil
13. 09. 2012 00.03
+1
Kot sem rekel pred nekaj urami, vse kaže da je bil ta incident res razlog za izkrcanje Ameriških sil v Libiji (letališče Tripoli in Bengazi) in posledično vzpostavitev permanentne baze na Libijskih tleh...upajmo da se motim, bomo videli v naslednjih dnevih
Mars
12. 09. 2012 22.39
+4
Koliko arabcev so američani ubili v Abu Graibu in Gvantanamu??? Sem pristaš nazora, da je človeško življenje enako vredno za američana ali pa za arabca, tako da naj molčijo in pometejo pred svojimi zločinskimi vrati.
Fillmore
13. 09. 2012 05.22
-3
Ti pa , hops , nazaj od koder si prisel. Tvoj nick pove od kod prihajas.
Ferdo Crni
13. 09. 2012 08.32
+1
Ej Mars - tu Zemlja. Po mojem pa tile ki s ostorili to zločinsko dejanje prav spadajo v Guantanamo. Guantanamo je posledica teh idiotizmov.
Nina Nubia 1
12. 09. 2012 22.19
+0
kolca libijci pokazes jim gadafija pa nehajo kolcati!!!!!
dadocar
12. 09. 2012 22.12
+2
Hahaha ravno tale diplomat je bil eden izmed bolj vplivnih diplomatov, ki je pripomogel da so teroristi zmagali v obracunu z Gadafijem. Kako ze pravijo, kdo drugem jamo koplje je rudar :D
Fillmore
13. 09. 2012 05.22
Pri nas pravijo : kdor drugemu jamo koplje je grobar ...
krtaca15
12. 09. 2012 21.31
+8
Glede na to kako so pokopali Gadafija, njemu pripada podoben postopek....
Nina Nubia 1
12. 09. 2012 21.59
+4
mogoce bo koncal na smetiscu kot vecina amerskih vojakov, sej vemo kaj je delala ameriska vlada.
baigor
12. 09. 2012 20.59
+2
Zakaj morajo Američani provocirati,potem pa so ogorčeni ko se jim nekdo maščuje
Nina Nubia 1
12. 09. 2012 21.47
+8
infadel kje ze svoboda govora??? v ameriki hahahaha cedalje bolj dokazujes,da si samo se za volno!!!!
ppetrov5
12. 09. 2012 20.42
+12
No kaj takega se ne bi zgodilo pod gadafijevim vodstvom! Niti pod Huseinom ni bil ranjen noben tuj predstavnik ali diplomat! To je tisto kar so želeli z svojim širjenjem demokracije ustvarjajo nepopravljivo škodo ki ustvarja totalen kaos! Take države morajo imeti stroge režime kljub temu da jih mi "civiliziranci" gledamo postrani in z gnusom! Samo tako lahko ustvarijo red in disciplino..Torej tisto kar mi "Civiliziranci" nimamo!
demogil
12. 09. 2012 21.31
+3
Infadel_no1: 1. Kaj pa Iransko potniško letalo ki so ga sestrelili Američani leta 88( Air Flight 655)...zakaj njih niso okrcali za teroriste? 2. Al Kaida je nastala med Rusko- Afganistansko vojno in ne Iraško-Iransko 3. iraško-Iranska vojna je bila vojna med Iranom Irakom ( šlo se je predvsem za nadzor nad Kuzestanom in Šaat el Araba se pravi nad naftnimi polji) v kateri sta bili obe strani podprti od Američanov, Iran v obliki podpore z informacijami in Irak v orožju logistiki zakaj? veliko stare tehnike ki se jo je bilo treba "znebiti" in seveda največji razlog sedem sester( seven sisters)...sicer pa vprašaj Kissingerja pa ti bo povedal iz prve roke ;)
Nina Nubia 1
12. 09. 2012 21.51
+3
dadocar
12. 09. 2012 22.20
+5
Infadel od leta 1979 do vceraj ni bil ubit noben ameriski diplomat, tko da ti te zgodbice o zlobnem Gadafiju, ki je pobijal ameriske diplomate prodajaj komu drugemu. Vsi so jih opozarjali, kaj se bo zgodilo ce pridejo na oblast skrajni islamisti, pa so vseeno podpirali te teroriste v boju proti Gadafiju. Isto pocnejo v Siriji, tudi tam ce pridejo na oblast skrajni islamisti pricakujem kaos, se hujsi kot v Libiji. AL Kaida je bila ustvarjena za potrebe zahodnih obvescevalnih sluzb, nekaj neposlusnih vodij vsake tolko likvidirajo, ostali pa poslusajo ukaze in so odlicen bavbav za strasenje neumne ameriske javnosti..
demogil
13. 09. 2012 00.09
+1
Infadel_no1: Saddam je dobil kemično orožje ravno od Američanov (Rumsfeld) o tem je pisal celo New York Times....in bilo je za naftna polja
joja11
12. 09. 2012 20.40
+1
uporniki današnji demokrati
Helmuth
12. 09. 2012 20.29
+2
West accepts terrorism when it’s politically expedient – Russian FM
Matej Andjeli?
12. 09. 2012 20.24
-1
Hilary: They came, you saw, he died!
zbut
12. 09. 2012 20.05
-1
pripravljanje na vojno. ameri tega ne bodo tako lahko požrli...pa še nafta je tam dol...
645468
12. 09. 2012 20.05
+0
no,...vsaj vemo kam bodo nesli demokracijo
Helmuth
12. 09. 2012 19.56
+5
Hugo Chavez: "Pokušati ćemo pomoći Siriji, narod se tamo bori protiv imperijalističkog nasilja
Helmuth
12. 09. 2012 21.18
+1
hahaha....kva pa ti govoris ...evo jst umiram od smeha ...
Nina Nubia 1
12. 09. 2012 21.54
+5
infadel zalostno je,da si zraven interneta tako omejen!!!!!
demogil
13. 09. 2012 00.19
-1
Infadel_no1: Ja in ravno danes si prispel iz enega od tvojih neštetih obiskov po tujih deželah,preko orienta in še dlje...Libya i presume? :)
Helmuth
12. 09. 2012 19.47
+11
Sprašujem se, kako se lahko kaj takega zgodi? Kako se lahko to zgodi v državi, ki smo ji pomagali do osvoboditve, v mestu, ki smo ga obvarovali pred uničenjem? hahahhah....vi obvarovali??? , ubili ste ogromno nedolznih ljudi...posebej otrok ... unicili ste suvereno drzavo , unicili ste vse kar so imeli ...10000X bolje so ziveli prej kot sedaj ... novinarji pa itak ignorirajo in sami ustvarjajo lazne novice , vse kar je resnicno pa ne porocate ...
Turgensis
12. 09. 2012 20.00
-11
in kdo ti je povedal so boljše živeli?? Leteči slon? nevem kako so lahko 10000x boljše živeli ko so imeli nič, manj kot nič tako ne morejo imet!
Helmuth
12. 09. 2012 20.17
+2
kim llsung
12. 09. 2012 20.20
+5
ppetrov5
12. 09. 2012 20.57
+0
exaglikojot
12. 09. 2012 21.55
+1
Kaj si mogoče kdaj bil v Libiji, da lahko rečeš, da niso bolje živeli? Niti eden od novinarjev, ki danes grdo piše o Gadafiju, ni bil nikoli prej v Libiji in dejansko pogledal, kako so živeli... tudi ti nisi bil, zato ne pametuj froc...
mimic
12. 09. 2012 19.39
+7
ja enga amera koknejo je oh in sploh, ko pa ameri mučijo in ubijajo je pa vse ok???????? ali živim jst v peklu al ka?????? bedarija
baigor
12. 09. 2012 21.02
+1
tu pri nas je veliko ameriških ritoliznikov
Helmuth
12. 09. 2012 19.35
+6
kaj se pa una lazniva koza hilary spet oglasa....