FOTO in VIDEO: Našli del letala, ki se je 11. septembra 2001 zaletelo v WTC

Skoraj 12 let po najhujšem terorističnem napadu na ZDA so med dvema stavbama v New Yorku našli del enega od letal, ki sta se zaleteli v Svetovni trgovinski center. "To je dokaz grozljivega terorističnega dejanja. Prebudi grozne spomine vsem vpletenim," je ob tem dejal policist.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (7)

  • najdba dela letala v New Yorku
  • najdba dela letala v New Yorku - 1
  • najdba dela letala v New Yorku - 2
  • najdba dela letala v New Yorku - 3
  • najdba dela letala v New Yorku - 4
  • del letala
  • del letala

Skoraj 12 let po najhujšem terorističnem napadu na ZDA so v New Yorku našli del enega od letal boeing, ki sta se 11. septembra 2001 zaleteli v stolpnici Svetovnega trgovinskega centra (WTC).

Kovinski del, ki naj bi bil del pristajalnega mehanizma, so našli v pol metra širokem prostoru med dvema stavbama, tri ulice od "Točke nič". Na odkritje so med delom v petek okoli 11. ure po lokalnem času naleteli delavci, ki jih je najel lastnik stavbe na naslovu 51 Park Place.

del letala

Prostor med stavbama je širok približno 45 centimetrov. (Foto: Reuters)

Kos letala, na katerem sta zapisana tudi serijska številka in model letala, je dolg približno meter in pol in širok približno en meter. "Prostor je zelo omejen, gre za 45 centimetrov med dvema stavbama. Tu niso izvajali nobenih del, nobenega čiščenja razbitin ni bilo. Če se samo spomnimo, kakšen kaos je vladal tu, potem ta najdba ni nič presenetljivega," je povedal policijski komisar Ray Kelly. Kljub temu policisti preverjajo tudi možnost, da je kos nekdo namenoma postavil tja, saj so našli kos vrvi, ovit okoli njega. A za zdaj ni nobenih sledi, ki bi to dokazovale.

"To je dokaz grozljivega terorističnega dejanja," je še povedal Kelly. "Prebudi grozne spomine vsem, ki so bili tam ali ki so bili kakor koli vpleteni."

Policija je okolico zavarovala in območje obravnava kot kraj zločina. Del letala so fotografirali, a izvlekli ga ne bodo, dokler strokovnjaki ne bodo ocenili, da je varno. Ta konec tedna bodo kraj najdbe stražili, v ponedeljek pa bodo strokovnjaki pogledali, kako del letala odstraniti. Preiskovalci pa bodo iskali tudi morebitne človeške ostanke.

Spomnimo. V terorističnih napadih v New Yorku, Washingtonu in Pensilvaniji je umrlo 2.976 ljudi. Idejo za 11. september je razvil Kalid Šejk Mohamed, ki jo je Osami bin Ladnu predstavil že leta 1996. Projekt je potreboval kar nekaj let, da je končno dobil privoljenje prvega moža teroristične mreže.

Bin Laden je mrtev, pet drugih osumljencev pa še čaka na razsodbo na vojaškem sodišču v Guantanamu. Obtožnica jih v 2976 točkah bremeni umora. Poleg tega so obtoženi terorizma, ugrabitve letal, zarote, napadov na civiliste, namernega povzročanja telesnih poškodb in uničenja lastnine. Če bodo spoznani za krive, jim grozi smrtna kazen.

del letala

Ker je v kos letala vpletena vrv, preverjajo tudi, ali ga je kdo namenoma postavil tja. (Foto: Reuters)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 397
 
Crownhah 29.04.2013 08:38:10
Kdo od Američanov bi lahko bil tok neumen, da bi se zabil v svojo stavbo zaradi nafte, ki je ne bi nikoli videl
Več komentarjev