Tujina

'Ustavili stroj, ki je iztrebljal celotne narode'

Moskva, 09. 05. 2010 06.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vsako leto ob 9. maju na ruskem Rdečem trgu poteka vojaška parada, letos pa je bila unikatna. Skupaj z ruskimi so korakali tudi vojaki iz držav članic Nata. Parado si je ogledal tudi slovenski predsednik.

Moskva je okrašena z zastavami, saj praznujejo najpomembnejši državni praznik – 65. obletnico konca druge svetovne vojne. Vsako leto ob 9. maju na Rdečem trgu poteka tudi vojaška parada, letos pa je bila prav unikatna. Skupaj z ruskimi so namreč korakali tudi vojaki iz držav članic Nata. Da je vse potekalo brez napak, so pokazali že na skupnih vajah.

Gre za pomemben korak, ki kaže na spravo med zmagovalci vojne in na dejstvo, da je hladna vojna dokončno pristala na smetišču zgodovine.

Na Rdečem trgu so poleg ruskih korakale tudi vojaške enote iz ZDA, Francije, Velike Britanije in Poljske. Gre za največjo parado po razpadu Sovjetske zveze, pred očmi številnih obiskovalcev pa se je zvrstilo preko 10.000 vojakov.

Dogodek je spremljalo tudi preko 20 svetovnih voditeljev, med njimi kitajski predsednik Hu Jintao, nemška kanclerka Angela Merkel, večina voditeljev nekdanjih sovjetskih držav, pa tudi slovenski predsednik Danilo Türk.

'Zmagati ali postati sužnji'

Medvedjev na govorniškem odru.
Medvedjev na govorniškem odru. FOTO: Reuters

Zbrane je ob tej priložnosti nagovoril ruski predsednik Dmitrij Medvedjev. Poudaril je, da svet danes obeležuje dan, ko "je bil pred 65 poražen nacizem in s tem ustavljen stroj, ki je iztrebljal celotne narode". "Tekle so solze in tekla je kri. Imeli smo samo eno izbiro - zmagati ali postati sužnji. Vojna nas je združila v še močnejši narod," je dejal Medvedjev.

V 70 minut trajajoči moskovski paradi je tokrat sodelovalo 127 vojaških letal ter 159 vozil in druge vojaške opreme, med drugim rakete topol-M, ki lahko nosijo jedrske konice, ter tanki T-34, ki so jih uporabljali med drugo svetovno vojno.

Častno četo ruske vojske je poleg Medvedjeva pregledal tudi ruski obrambni minister Anatolij Serdjukov. Ta je nato vojaškim poveljnikom namenil poseben pozdrav in jim čestital ob današnjem dnevu zmage. Rusija ga zaradi časovne razlike praznuje 9. in ne 8. maja kot vsa preostala Evropa. Ruske oblasti so si v preteklih tednih sicer prizadevale, da bi današnji praznik praznovalo čim več Rusov. V ta namen so nad osrednjimi mestnimi ulicami med drugim namestili transparente s sloganom Zmaga - Bodimo ponosni!

Brez kritik ni šlo

Britanski vojaki
Britanski vojaki FOTO: Reuters

Za nekakšno protiutež blišču in ponosu, ki ga je ob današnjem dogodku poskušal prikazati Kremelj, pa so poskrbeli ruski liberalni analitiki. Ti so izrazili kritiko predvsem nad stroškovnim vidikom parade, saj naj bi ruske oblasti zanjo odštele preko 31 milijonov evrov. Kritiki ob tem še poudarjajo, da je bil namen parade le razkazovanje ruske moči, ki jo Kremelj želi še okrepiti.

Po paradi so ruske oblasti v Velikem kremeljskem dvorcu pripravile tudi slavnostni sprejem v počastitev 65. obletnice zmage v drugi svetovni vojni. Povabljene gosti ruski predsednik Medvedjev, med povabljenimi gosti pa je tudi slovenski predsednik Türk. Ta je še pred tem dopoldne v parku pred Kremljem položil venec na grob neznanega junaka.

Poleg osrednje proslave v Moskvi slovesnosti potekajo tudi v 71 drugih ruskih mestih in ukrajinskem Sevastopolu.

Vojaki so te dni na Rdečem trgu pridno vadili. Več v galeriji.

Kapitulacija je začela veljati 9. maja

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev pa je dva dni pred parado posvaril pred "ponarejanjem zgodovine". Hkrati je nekdanjo Sovjetsko zvezo označil za totalitaren režim, ki je zatiral pravice, Josipa Stalina pa za diktatorja, čigar zločinov ne bo mogoče nikoli odpustiti.

Rdeča armada je bistveno prispevala k zmagi nad vojsko Adolfa Hitlerja. Druga svetovna vojna se je v Evropi uradno končala 9. maja 1945. Nemške enote so se brezpogojno predale 7. maja, ko je splošno kapitulacijo v štabu ameriškega generala Dwighta Eisenhowerja v francoskem Reimsu v imenu Hitlerjevega naslednika Karla Dönitza podpisal nemški general Alfred Jodl. Na sovjetsko zahtevo, da morajo podpisu prisostvovati tudi predstavniki Rdeče armade, so kapitulacijo dan kasneje podpisali še v sovjetskem vrhovnem poveljstvu v Karlshorstu pri Berlinu. Kapitulacija je začela veljati 9. maja.

V Evropi se je tako uradno končala vojna, ki je prvič v zgodovini prinesla več žrtev med civilisti kot vojaki, holokavst in nepredstavljivo trpljenje milijonov ljudi po svetu. V vojni, ki je trajala šest let in en dan, je sodelovalo 72 držav, zahtevala pa je okoli 60 milijonov smrtnih žrtev. Najhujše izgube, okoli 27 milijonov ljudi, je utrpela prav takratna Sovjetska zveza.

Druga svetovna vojna se je končala z dvema odvrženima atomskima bombama na Japonsko. Konec vojne je prinesel tudi temeljito spremembo ureditve sveta, ki je kasneje privedla do blokovske razdelitve in hladne vojne. Da se morija, ki ji je bil svet priča med to vojno, ne bi nikoli ponovila, se je mednarodna skupnost po drugi svetovni vojni dogovorila o ustanovitvi Organizacije Združenih narodov.

Rdeča armada slovi po številnih bitkah, med njimi tudi po znameniti bitki za Stalingrad, ki je bila ena najhujših in najbrutalnejših bitk v človeški zgodovini. Trajala je od 17. julija 1942 do 2. februarja 1943. Nemci so imeli na razpolago 1.011.000 vojakov, sovjetska vojska pa 1.103.000 vojakov. Bitka za Stalingrad sodi v skupino zgodovinskih bitk, ki so spremenile potek vojne.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (172)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
12. 05. 2010 19.08
carpathian 10.05.2010, 19:05 -4 drang nach osten je precej starejša zadeva kot hitlerjev mein kampf. nekaj me zanima abacus, sovjeti naj bi po tvoje financirali hitlerjev vzpon. kateri sovjeti konkretno pa naj bi to bili? imena, skladi, banke, karteli, tovarne...kdo? // Poglej v Sovjetski Zvezi je glavno besedo imela Komunisticna partija ZSSR ,tudi nad bamkami ,tovarnami ipd. Hitlerjev vzpon ni bil financiran z denarjem ,temvec z izmenjavo potrebscin SZ in Nemcije. Nemcem hrano ter izkusnje ,Sovjetom pa tehnologijo ,katero so Nemci razvili in je niso smeli preiskusati ,niti proizvajati doma v vecjih kolicinah ,zaradi prepovedi iz konca 1.SV in ker Sovjetska Zveza ni nikoli bila podpisnica tega sporazuma ,se ji ni bilo treba zavezati taki politiki do Nemcije ,ki je bila posteno receno ne fer do Nemcije ,saj sta jo zeleli Francija in VB zadusiti. Generalno je jasno ,da je Sovjetska Zveza bila v posebnih odnosih z Nemcijo od leta 1920-1933 ,ko je bil Hitlerjev vzpon. Je pa tudi res, da je Stalin osebno posredoval in pomagal zatreti nemske komuniste da se niso s socialnimi demokrati nemske stranke uprli nacistom ter posledicno njihov vzpon. Ze Stalinov slavni govor iz 1925 se glasi "Komflikti ,spori in vojne nasil sovraznikov ,so nas najvecji zaveznik in najvecja podpora nase revolucije in ce bo vojna izbruhnila ,mi nebomo sedeli prekrizanih rok ,temvec bomo to izkoristili ,ampak bomo zadnji ,ki bomo pristopili k vojni." Sicer pa ni moja stvar prepricevanja ,ce te zanima si poglej sam. Je pa avtor te knjige "Icebreaker" nekdanji clan ,GRU nato KGB ,Specnaz ,ki je tudi izvajal diverzantsje akte v Muinhnu ,Rimu ,Baslu ,Amsterdamu ,Dunaju in Hamburgu.
Abacus
12. 05. 2010 18.45
+1
gozdar1 10.05.2010, 08:21 -4 Abacus Samo nekaj dejstev.... Hitler je ze v svoji knjigi (Mein kampf) omenja zivljenski prostor na vzhodu Rdeca armada je bila v tem casu nesposobna velikih operacij ce ne zaradi drugega zato , ker jo je Stalin s svojjimi cistkami obglavil (glej vojna s Finsko) Rdeca armada je bila sicer ogromna ampak vecino tankov, letal,... je bila zastarela moderni tanki,...pa se zelo redki... -- Ni cisto tako ,Sovjetska rdeca armada je bila navidezno brez vecjih sposobnosti ,zato pa tudi dejstvo ,da je SZ nacrtovala napad na Hitlerja sele nekaj casa po razdelitvi Molotov-Ribentropp. Stalin je ocistil SZ 'dvomljivcev' in je videl v sporu vecnih tekmecev Evrope od Francozov ,Nemcev ,Britancev ,Italijanov priloznost ,da jih spre in nato nastopi kot 'resitelj' v obliki svezega komunizma ,ki naj bi bil odgovor na vse. Zastareli tanki ,letala? Kako pa so potem tako hitro prisli na 1. mesto stevila tankov na svetu med vojno in po vojni ,tudi pred. Letala so bila pa tudi hitro producirana in tehnolosko izpopolnjena zelo hitro . Zakaj? Logicno uporabili so nemsko tehniko iz 'prijateljskega dogovora' pred vojno. Ti ni znano ,da so Nemci vadili na sovjetskih poligonih v zameno za transfer tehnologije Rusom. Seveda so bili zraven tudi dostop do energetntov ter psenicnih zalog SZ za Wehrmacht. In Nemcija je videla v dogovoru iz konca 1.SV neposteno obnasanje Francije in Anglije ,saj so jo spremenili dobesedno v koncentracijsko drzavo ,kar je zrusilo gospodarstvo. Rusija pa ni nikoli podpisala te 'mirovne pogodbe' z Nemcijo ,zato tudi ni bilo takih zamer kot do Francije in Anglije.
carpathian
10. 05. 2010 19.05
drang nach osten je precej starejša zadeva kot hitlerjev mein kampf. nekaj me zanima abacus, sovjeti naj bi po tvoje financirali hitlerjev vzpon. kateri sovjeti konkretno pa naj bi to bili? imena, skladi, banke, karteli, tovarne...kdo?
gozdar1
10. 05. 2010 08.21
-1
Abacus Samo nekaj dejstev.... Hitler je ze v svoji knjigi (Mein kampf) omenja zivljenski prostor na vzhodu Rdeca armada je bila v tem casu nesposobna velikih operacij ce ne zaradi drugega zato , ker jo je Stalin s svojjimi cistkami obglavil (glej vojna s Finsko) Rdeca armada je bila sicer ogromna ampak vecino tankov, letal,... je bila zastarela moderni tanki,...pa se zelo redki...
spartanec_90
10. 05. 2010 00.01
gozdar1 09.05.2010, 15:29 3 @Tehnokrat ce ze primerjas jabolka in hruske (politicni in ekonomski sistem) lahko v to druzbo pristejes tudi kapitalizem, ki je v svojem bistvu nedemokraticen in ima (vsaj posredno) na vesti vsaj toliko zrtev kot komunizem... KAPITALIZEM NE MORE BITI DEMOKRATIČEN V OSNOVI SI NASPOTUJETA SAJ NE MOREŠ TI NA PODLAGI VEČINSKEGA KAPITLA USTVARJATI STRANKO SAJ JE NA KONCI LOGIČNO DA TISTI KI IMA KAPITAL NADZORUJE VLADANJE torej čist enostavna misel ki navadnim ljudem ki nam nonstop bluzijo v janvosti o Demokraciji ne pade na pamet beseda DEMOKRACIJA je pa za moje pojme itak zlorabljena v naših časih....in sprežvekana bluzijo kaj imamo česar v resnici nimamo bolj kot o človeških pravicah nam bluzijo o pravicah potrošnikov
Abacus
09. 05. 2010 23.26
Recimo v vlogi "3.Rima" se vidi Moskva in kontrola nad Evropo in vecjim delom 'sovjetske' Azije. Obstaja celo stranka v Dumi ,ki zagovarja te teze.
Abacus
09. 05. 2010 23.25
Ce recimo verjamemo teorijam o rockfelerju ,zakaj nebi o KGB in vzpostavitvi "3.Rima" . Saj nekdanji KGB-agent Viktor Suvorov omenja ,da je Sovjetska Zveza sama sprozila Hiterjev napad ,oziroma zacetek 2.SV ,SZ ga je napeljala k temu ,da je napadel Zahodno Evropo (Francija ,VB,Skandinavija) in se Srednjo Evropo ter Balkan. Sovjetska Zveza naj bi potempo nacrtih sele leta 1944 -1945 zacela ofenzivo proti Hitlerju in "osvobodila" Evropo izpod nacizma! Tej tezi v prid govorijo dejstva : -Sovjetska Zveza je imela leta 1939 najvecjo vojsko na svetu! -Divizije Nemcev z naci zvezniki so bile 55 divizij proti 128 divizijam Rdece Armade. Vojaskega osebja je leta 1939 Naci Nemcija imela 1.400.000 proti 3.400.000 Rdece Armade. Artilerija: Nemcija(16.300 kosov) proti SZ(38.500 kosov) Tanki: Nemcija (900) proti SZ(7.500) Bojna letala: Nemcija (1.400) proti SZ(6.200) Potem Sovjetska Rdeca Armada je imela relativno sibko defenzivno linijo ,ker je bila pripravljena le na ofenzivo ,kar pojasni hiter prodor nemskega Wehrmachta ,skoraj do Moskve. Potem vojaski zemljevidi najdeni pri mrtvih sovjetskih vojakih so bili izkljucno zemljevidi Srednje Evrope ,Balkana ter Skandinavije. Ne pa kot bi bilo pricakovano zemljevidi Sovjetske Zveze ,kar bi vojakom omogocilo lazje terensko taktiko v prid defenzivi ,to govori o ofenzivnih nacrtih Rdece Armade. Seveda je Hitler leta 1941 ze predlagal Veliki Britaniji premirje in skupno ofenzivo proti SZ ,a so ga Britanci zvrnili ,ko jih je leta 1940 napadel v zracni bitki za Anglijo.
Abacus
09. 05. 2010 23.23
+1
carpathian 09.05.2010, 21:19 5 leta 1946 je rockefellerjeva fundacija porabila 140.000 dolarjev zaro da so predstavili uradno verzijo druge svetovne vojne. glavni namen je bil, da prikrijejo to, da je hitlerjev režim nastal z zelo veliko pomočjo ameriških židovskih bankirjev. rockefellerji, rotschildi in ostali so itak financirali obe strani (korporacija standard oil, kartel IG farben - dandanes megalomanska farmacevtska družba, general motors, ford international harvester, union bank, ...). morda židje le niso samo žrtve druge svetovne vojne, se vam ne zdi? /// Zanimivo je ,da je podobne zgodbice objavljal ze KGB v casu Hladne vojne. Recim jaz pa poznam nekatere podatke ,da so Sovjeti financirali Hitlerja in njegov vzpon in seveda tudi zrezirali njegove plane za okupacijo Evrope ,s pomocjo katere bi potem 'resili' Evropo izpod naci-fasizma.
Abacus
09. 05. 2010 23.20
gozdar1 09.05.2010, 15:37 2 Torej , da smo si na jasnem stalin je bil diktator, ki je dal pobiti oz. so zaradi njegove politike umrli miljoni....nenazadnje je kriv za obglavljenje rdece armade kar je verjetno povzrocilo dodatnih nekaj 100 tisoc zrtev med njenimi vojaki....vendar pa imamo na drugi strani (zavezniski) drzave,, ki so dopustile oborozevanje nemcije in to predvsem ker so hitlerja videle kot protiutez komunisticni SZ, da o njihovi kolonjalni preteklost (oz. takrat sedanjosti ne govorimo)...koncentacijska taborisca npr. so britanski izum... /// Zakaj pa je potem rusija/SZ podpisala sporazum z Japonsko o nenapadanju ,Japonci so se obrnili proti evropskim kolonijam in drugim neodvisnim azijskim drzavam ,ne pa proti sami SZ! Nemcija je tudi sprva napadla Zahod Evrope ,ter Sever in Jugovzhod ,ko je bila se v paktu s Sovjetsko Zvezo ,sele nato SZ!
pijanec22
09. 05. 2010 22.08
Vates: avtohtoni prebivalci so Izraelci. A nisi nikoli bral že 2000 let najbolj popularne knjige na svetu?
Komanov
09. 05. 2010 21.38
Nekdo bi si moral ogledati dokumentarec Sovjetska zgodba, nato pa pisati o tem, kdo je iztrebljal celotne narode. Sam iz nobenega zgodovinskega vira nisem razbral, kateri narod naj bi točno Hitler izbrisal? Če gre pa za Žide, so jih pa preganjali že vseh 3000 let prej, na vsakih 100 ali celo manj let, pa ni nikogar motilo, ker še vedno je bil razlog. Danes lahko svojo zlobo in pohlep javno manifestirajo v svoji zionistični državi, kjer zganjajo teror nad avtohtonim prebivalstvom, cel svet pa jim še vedno naseda zaradi "holokavsta".
erikon
09. 05. 2010 21.29
Huda parada....tudi pri nas so včasih bile...zdaj pa zaradi belih se je sramujemo..
erikon
09. 05. 2010 21.25
carpathian 09.05.2010, 21:19 Podpišem
carpathian
09. 05. 2010 21.19
leta 1946 je rockefellerjeva fundacija porabila 140.000 dolarjev zaro da so predstavili uradno verzijo druge svetovne vojne. glavni namen je bil, da prikrijejo to, da je hitlerjev režim nastal z zelo veliko pomočjo ameriških židovskih bankirjev. rockefellerji, rotschildi in ostali so itak financirali obe strani (korporacija standard oil, kartel IG farben - dandanes megalomanska farmacevtska družba, general motors, ford international harvester, union bank, ...). morda židje le niso samo žrtve druge svetovne vojne, se vam ne zdi?
bongobongo
09. 05. 2010 21.18
spartanc ti dam prov. kdo bo pa povrnu te dolgove za katere se zadolžujejjo v našem imenu. če ne bo grćija vrnila denarrja a bodo potem ta dolg odplačevali tisti ki so glasovali za to,da se jim ga da, ali ga bomo odplačevali vsi tisti, ki za to sploh nismo mogli glasevati. torej to ni demokracija ampak dajanje.denarja tistim ki se znajdejo
krainburger
09. 05. 2010 21.04
dr. france prešeren je bil genij! več kot sto let pred največjo svetovno morijo je pisal o : "..sinovih sloveče matere.." in res je! rusom se moramo zahvaliti za obstoj slovenščine in slovenstva.
spartanec_90
09. 05. 2010 20.23
in svet vodijo illuminati še ena zanimivost ko so se grki zadolževali morajo zdaj vse države EU pomagat in se zadolževat še one in komu mislite teče voda na mlin ???? ja komu pa svetovnim bankirjem ! saj je logično ane ? če bi se ljudje zavedali kako hudo zadolženi smo, bi me zanimalo če bi še kdo jemal kredite zadolženi smo pa tak da nikoli ne bomo prišli iz dolgov ven in osnova v ekonomiji je bolj ko je ena država zadolžena višji bodo posledično davki nižje plače slabše bomo živeli in se še bolj podajali v delo, depresijo, deloholičnost, samomorilnost...ipd to je začaran krog ki ga nam prinaša monetarni sistem !
Herr Immergleich
09. 05. 2010 19.15
Največji poraženec II. svetovne vojne je Britanija. Izgubila je imperij in status velesile.
pravakritika
09. 05. 2010 19.00
....copata-pahor: Tabele, Črnorokce, Domobrance....v glavnem VSE PETOKOLONAŠE je s tem mislil... Kaj se delaš bolj neumnega kot si???
bongobongo
09. 05. 2010 18.34
če smo jih že premagali zakaj jim pustijo še delovato v avstriji nemčiji italiji. a je to tudi demokracija?