Tujina

FOTO: Na Wall Streetu aretirali več ljudi

New York, 14. 10. 2011 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ker so se lastniki parka Zuccotti odločili, da ga ne bodo čistili, protestniki ostajajo in še naprej izražajo svoje nasprotovanje korporativnemu pohlepu. Med njimi in policisti je prišlo do hude krvi, zato so jih policisti nekaj prijeli.

Ker se je podjetje Brookfield Properties, ki ima v lasti park Zuccoti, odločilo, da bo za danes napovedano čiščenje parka, v katerem že skoraj mesec dni potekajo protesti proti pohlepu finančnih institucij, preložilo, protestniki ostajajo na svojih mestih, protesti pa se nadaljujejo.

Kot poroča Reuters, je policija danes na bližnji ulici Beaver Street aretirala sedem protestnikov. Tiskovni predstavnik policije je aretacije sicer potrdil, a ni razkril števila prijetnih oseb ali povedal kakšnih koli podrobnosti o aretacijah. CNN poroča celo o 14 aretacijah.

Zgodil se je tudi manjši incident. Del protestnikov, ki se je podal proti newyorški borzi, ni upošteval opozoril policije. Ti so se z motorji podali proti njim in jim v obliki črke V poskušali omejiti gibanje, pri čemer je eden od protestnikov izgubil ravnotežje in padel po tleh, policist na motorju pa mu je zapeljal čez nogo. 31-letni Zainab Akbar, eden od očividcev, sicer član nacionalnega odvetniškega združenja, je povedal, da je celotno zadevo videl na lastne oči. "Da bi izvlekel nogo, je moški brcnil v kolo policijskega motorja, policist pa ga je podrl na tla, ga aretiral in strpal v policijsko vozilo," je opisal. Ni znano, ali je policist moškega povozil namerno.

So pa za tem policisti postavili kontrolno točko, na kateri preverjajo osebne izkaznice ljudi, ki želijo priti na Wall Street. Razmere so se potem umirile in večina protestnikov se je vrnila v park, kjer so legli k počitku.

Policisti so aretirali več protestnikov.
Policisti so aretirali več protestnikov. FOTO: Reuters

Čiščenje parka le pretveza?

Sinoči so protestniki, ki sicer mirno demonstrirajo proti korporativnemu pohlepu, napovedali, da se ob napovedanem čiščenju parka iz njega ne bodo umaknili. V sredo jih je namreč obiskal newyorški župan Michael Bloomberg, ki je napovedal, da želi podjetje, v katerega lasti je park Zuccotti, le-tega očistiti.

"Pridite jutri zjutraj, pasivno se bomo upirali in otežili proces našega umika, kolikor bo to mogoče. To ni okupacija, saj ne moreš okupirati parka," je sinoči dejal predstavnik gibanja Okupirajmo Wall Street Tyler Combelic. Podprlo ga je več kot tisoč protestnikov, ki so bili včeraj v parku. "Ves dan! Ves teden! Okupirajmo Wall Street!" so vzklikali.

Combelic je ob tem menil, da županov poziv, naj park zapustijo, pri čemer je zagotovil, da se bodo lahko po čiščenju vanj vrnili, predstavlja ne tako zelo prikrit poskus izgona protestnikov. Ti so se v park naselili 17. septembra, protestirajo pa zaradi oslabljenega ameriškega gospodarstva, kar je po njihovem prepričanju posledica velikega pohlepa korporacij.

A omenjeno podjetje se je odločilo, da se bo skušalo s protestniki dogovoriti, da bi park ostal čist, varen in dostopen tudi drugim ljudem. Hkrati želijo tudi, da bi bili protestniki spoštljivi do bližnjih prebivalcev in poslovnežev. Stanje v parku bodo še naprej budno spremljali, so sporočili iz urada newyorškega župana. Protestniki so se  te novice razveselili, saj so svoje stvari, čeprav parka niso nameravali zapustiti, kot jim je bilo to naročeno, že pospravljali.

Protestnike podpirajo tudi drugje po državi

Protestnike pa so podprli tudi nekateri politiki. Tako je newyorški mestni svetnik Charles Barron Bloombergu javno zabrusil, naj raje "očisti sleparje na Wall Streetu". Predstavnik gibanja MoveOn.Org Daniel Mintz pa je napovedal, da namerava županu predati več kot 350.000 podpisov pod peticije, s katerimi Američani podpirajo protestnike na Wall Streetu. "Župan bi storil veliko več dobrega, če bi počistil Wall Street kot pa park," je dodal.

Protestniki so legli k popoldanskemu počitku.
Protestniki so legli k popoldanskemu počitku. FOTO: Reuters

Predstavnica sveta v mestni četrti Brooklyn Letitia James pa je menila, da je park čist. "Gre za zvito potezo, s katero želijo končati protest v parku," je prepričana.

Udeležence protesta je podprlo tudi veliko sindikatov, ki so v drugih mestih organizirali shode v podporo. Predstavnica sindikata UAW local 2110 Maida Rosenstein je napovedala, da se nameravajo nekateri člani danes zjutraj zbrati v parku, ko naj bi se začelo čiščenje. "Če župan misli, da bo lahko izgnal protestnike in tako končal proteste, ga moramo opozoriti, da ga Newyorčani opazujemo," je povedala.

Park je v lasti družbe Brookfield Properties, ki je sporočila, da že štiri tedne parka niso čistili, sicer pa to počnejo vsako noč. "Naš cilj je park ohraniti čist, varen in dostopen za vse," so dodali v pisnem sporočilu.

Kot poroča televizija CNN, je park povsem čist, med sprehodom po parku pa je ponekod mogoče zaznati vonj marihuane. Škatle, v katerih udeleženci protesta hranijo svoja oblačila, so lično pospravljene in zložene na enem mestu, vreče s smetmi pa so nakopičili na za to predvidenih mestih.

So pa oblasti protestnikom predale tudi seznam pravil, ki naj bi veljala po napovedanem, a pozneje odpovedanem čiščenju. Med drugim naj bi jim bilo prepovedano postavljanje šotorov, ležanje na tleh ali klopcah, nameščanje ponjav, kolesarjenje, rolkanje in kotalkanje in hranjenje osebnih stvari, ki niso v skladu s pravili o uporabi parka.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kmardra
15. 10. 2011 11.33
To so kontrolirani protesti organizirani pri CIA-i.Kapitalizem je mrtev.Končni cilj je kaos in postavitiev diktature " NOVI SVETOVNI RED".
Jokerr
14. 10. 2011 23.20
Lahko jih aretirate kokr hočte, sam stem neboste naredil nč.
nihce13
14. 10. 2011 21.41
vojna je na poti , kapitalistom se bliža konec,ker bojo krvave revolucije ,kar ne gre zlepa gre zgrda tako pač je in tako bo ostalo
Guy_Fawkes
14. 10. 2011 20.55
Priča smo največji kraji v zgodovini človeštva. Elite ki so pokradle premoženje prebivalstvu, zdaj izčrpavajo in zasužnjujejo prebivalstvo s krediti. Privatne izgube se nacionalizirajo, vse sile in napori se vlagajo v rešitev sistema. Banke naj bi sanirali, da bi davkoplačevalski denar posodile prebivalstvu za nov zagon potrošnje. Potrošnja je tisto kar poganja sistem. Kupujte le tisto kar nujno rabite, hrano in energijo za ogrevanje, kuhanje. Oblačila lahko počakajo, računalniki lahko počakajo. Predvsem pa ohranite mirno kri in se ne odzivajte na provokacije. Sistem bo poskusil vse, da protesti prerastejo v nasilne demonstracije. Takrat bodo dobili povod za nasilno zatrtje protestov, kot je bilo ničkolikokrat do sedaj. A nekaj je vendarle novega, če so bile vse dosedanje zmagovite revolucije lokalne in nasline, in jih je bilo treba nasilno izvažat, je tokratna bližujoča se revolucija oz. evolucija globalna in je ne bo treba izvažat. Ne bo novega Napoleona, novega Stalina, Hitlerja ali lokalno balkanskega Tita. Imamo internet in anonimne blogerje.
Guy_Fawkes
14. 10. 2011 20.45
Naša levica se zaveda da je sistem pred padcem. Nekaj je hudo narobe, da bivši komunisti postavljajo kot svojega rešitelja neoliberalca in kapitalista podmazanega z neštetimi aferami, Zorana Jankovića. Konec je s sistemom, ko sistem pade, bodo krivci za padec sodno odgovarjali, pokraden denar in premoženje bo nacionalizirano. Opozarjam pa na vzpon novih elit, zgodovina se namreč ponavlja. 5. november pa naj bo dan svobode.
Guy_Fawkes
14. 10. 2011 20.42
Aretacije protestnikov so patetičen način obrambe obstoječega sistema, ki ga izvajajo prestrašeni, zakreditirani in demoralizirani policaji. Sistem se lahko le obrne na suženjsko policijsko in vojaško formacijo. Treba je ohraniti mirno kri in z bojkotom sistema zrušiti le tega. V časih globalizacije, interneta in mobilnih komunikacij ne potrebuješ več 36-ih sodov smodnika, da bi se te slišalo. Prav tako ne potrebuješ več smodnika da bi zrušil parlament in ubil kralja kot absolutnega avtokrata. Predsednik je le nastavljen od lobijev, da pa zrušiš te je potrebna krvava revolucija. In kdo si želi v današnjih časih umazati roke s krvjo? Teden dni bojkota v globalnih razsežnostih povzroči stotine milijard izgube najbogatejših, mesec dni bojkota prepolovi vrednost premoženja, po pol leta je sistem na tleh. Do božiča smo lahko zmagovalci, pa ne zmagovalci po vzoru Boruta Pahorja.
upornik_007
14. 10. 2011 20.25
Ferdox 14.10.2011, 15:46 to je sele zacetek!
upornik_007
14. 10. 2011 20.15
vse to se je ze zgodilo in se bo spet zgodilo
upornik_007
14. 10. 2011 20.12
kapitalisticni sistem razpada to je dejstvo
upornik_007
14. 10. 2011 20.08
Martian ti si res ena velika zalost za clovestvo ignorant vase zagledan sam nase gledas in ne vids dalj od svojega nosa ozkogledan
upornik_007
14. 10. 2011 20.00
gerald celente je imel spet prov upor je postal globalni!
nikhrast
14. 10. 2011 18.04
Folk pa res hitro pozabi, skoraj 50 let smo trpeli po revoluciji leta 1945, zdaj pa propagirajo še eno.
kim llsung
14. 10. 2011 17.48
zibelka demokracije
korintos1
14. 10. 2011 17.27
Če je za njimi ostalo tako kot pred našim parlamentom, potem komunalci-na juriš.
Vigil
14. 10. 2011 16.49
Kaj ima slovenska ter ljubljanska smetana tam iskati? To je prava farsa. Dajmo Zoranu Jankoviću povedati, da on ne sodi na te proteste ter naj se solidarno umakne s prizorišča kot tudi Katarina Kresal in podobni, da jim na kraj pameti ne pride, da bi nagovorili protestnike. ZAKAJ se NE bi udeležili protestov, če imate kaj za povedati in če ste za pravičnejši svet? Mar vaše mnenje o primernosti obiska Katarine Kresal ter govora Jankovića ni zadosti pomembno, da se bi udeležili protesta? Janković je oportunist kot tudi Kresalova in njima podobni ljudje.
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
14. 10. 2011 16.32
TO JE ODLICNA NOVICA NAROD SE UPIRA KAPITALISTICNEM SISTEMU KI IMA KONEC LETA 2012 .ZA TEM LETOM DENARJA VEC NEBO.LEP POZDRAV
Jimi1
14. 10. 2011 16.08
Verjetno (se bojim) bo Jankovičev govor jutri predstavljal sam vrhunec protestov proti skorumpiranim politikom, bogatim bankirjem in menedžerjem, ter brezobzirnemu turbokapitalizmu in korporizmu ter gospodarsko bančniški mafiji. V prvi vrsti mu bodo ploskali za delavnega človeka brez dela ali na minimalcu zaskrbljeni socialci tipa KK, ......in vsi danes aktivni homo in podobni govorci.... Za kapitalistično manjšino in ostale marginalce, se bo na koncu zavzel še zaskrbljeni Hanžek....UPS !
Rok Leban
14. 10. 2011 16.01
Borimo se za pravice, ki smo jih v socializmu imeli za samoumnevne :D
Ferdo Crni
14. 10. 2011 15.46
tisoč ljudi se je zbralo v 8 miljonskem NewYorku?????
anon001
14. 10. 2011 15.42
hehe, demokracija deluje samo ko politiki/bankam kimaš. Ko si pa proti, si pa takoj razgrajač in huligan.