Tujina

FOTO: Nezadovoljni protestniki po mestu netili požare, predsednik na ulice poslal vojsko

Brasilia, 25. 05. 2017 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
N.Š./STA
Komentarji
4

V Braziliji se spet krepijo politične napetosti. Potem ko se je ujel v lovke korupcijske afere, predsednika Michela Temerja kot kaže čaka usoda njegove predhodnice, ki so jo odstavili. Njegov odhod so na ulicah zahtevali tudi protestniki, ki so celo napadli uradne stavbe.

Brazilski predsednik Michel Temer, ki se sooča z zahtevami po odstopu, je na ulice prestolnice Brasilie poslal vojsko. Pred tem so morali zaradi hudih protestov evakuirati in zapreti nekaj ministrstev. Policija množice protestnikov, ki poleg Temerjevega odstop zahtevajo predčasne volitve, ni bila sposobna sama obvladati.

Proti poslopju brazilskega kongresa se je v sredo odpravilo več deset tisoč ljudi. Nekateri med njimi so se spopadli s policijo, ki je ščitila uradne stavbe.

Policija je proti protestnikom, ki so tudi zanetili nekaj požarov, uporabila solzivec. Vojska je posredovala s streli v zrak. Ena oseba je bila pri tem ranjena, zaradi česar so uvedli preiskavo. Lokalni mediji poročajo, da je bilo v sredinih nemirih v prestolnici ranjenih najmanj 30 ljudi.

Protestniki so med drugim zanetili ogenj v brazilskem ministrstvu za kmetijstvo. Na stavbah drugih ministrstev so razbili okna. Nekaj vladnih agencij so v celoti evakuirali.

Uničevanje protestnikov je zaustavila šele vojska, ki je obkolila pomembnejše zgradbe v mestu, med drugim predsedniško palačo.

Sedanjega predsednika Temerja najverjetneje čaka podobna usoda kot njegovo predhodnico Dilmo Rousseff, ki so jo lani odstavili. Proti Temerju namreč poteka korupcijska preiskava. Položaj se je zaostril, ko je prišel v javnost posnetek, na katerem podpira podkupovanje zaprtega politika v zameno za njegov molk.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
25. 05. 2017 11.50
+12
bistvo problema današnjega sveta ni v igri levo desno, pač pa v korupciji elit. Le ta dobiva že epohalne razmere. S pomočjo raznih inštrumentov (globalizacija, banksterstvo) elite vsakodnevno plenijo milijarde sodržavljanov in popolnoma nekaznovano nalagajo ukradena sredstva v raznih davčnih oazah. Če i vsi ti politiki mislili resno, bi najprej začeli pri davčnih oazah, toda nič od tega. Saj so tudi politiki njihovi, desni, levi, zeleni, rumeni... nima veze
tedoVV2HCmedo
25. 05. 2017 10.05
-2
Tudi mi bi morali delati tako, napasti stavbe vlade in ljudi, ki gredo notri ali ven.
Principat
25. 05. 2017 08.34
+25
demokracija obstaja samo na papirju , ljudje so nepridvidljivo bitje in demokracija je absolutno v realnosti zelo škodljiva za velikšen del ljudi na planetu ,, vsi , ki imajo škarje in platno se zgovarjajo na demokratičnost , delajo pa drugo ,, bil je sistem , ki je bil najbližje človekovemu dostojanstvu , le spoštovati ga je bilo treba in kapitalisti so to uvideli in Yugoslavijo uničili ,, še danes strokovnjaki proučujejo ta sistem , ampak ne najdejo besede kako bi ga poimenovali , samo da nebi bila podobna prejšnji-emu ( a je požiganje demolracija , mobingiranje -več kot 1/2 vseh delavcev v evropi zdravstvo , neplačevanje , mezde , načrtno zastrupljanje zaradi pohlepa , hrana se ne more primerjati izpred 20ali 30 let in to tudi posledično vpliva na miselnost - strokovnjaki so tiho ker ne smejo v janost lansirati rezultatov raziskav )
vrtnar01
25. 05. 2017 08.01
-5
pometajmo pred svojim pragom