Tujina

VIDEO in FOTO: Ruben še ne ve, da je edini preživel

Tripoli, 14. 05. 2010 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
42

Ruben je takoj prepoznal teto in strica, ki sta ga obiskala v bolnišnici v Tripoliju. Poklonil jima je nasmeh. Niso mu še povedali, da so umrli njegova mama, oče in 11-letni brat.

Sem v redu, le noge me zelo bolijo. Ruben van Assouw

Dvomov ni več. Deček, ki je edini preživel letalsko nesrečo v Tripoliju, je devetletni Ruben van Assouw iz Tilburga. Njegovo identiteto sta potrdila teta in stric, ki sta ga obiskala v bolnišnici v Tripoliju.

Srečanje je bilo nabito s čustvi. Takoj ju je prepoznal in se jima nasmehnil. Niso mu še povedali, da so umrli njegova mama, oče in 11-letni brat. Z družino se je vračal s počitnic v Južnoafriški republiki, ko je njihovo letalo strmoglavilo v Tripoliju. V nesreči so umrli 103 potniki in člani posadke.

Po podatkih Afrikijah Airways je umrlo:

67 Nizozemcev,
13 Južnoafričanov,
13 Libijcev (od tega 11 članov posadke),
4 Belgijci,
2 Avstrijca,
Britanec,
Zimbabvijec,
Francoz in
potnik, katerega identiteta še ni uradno potrjena.

Katastrofe se ne spominja. V pogovoru za nizozemski dnevnik De Telegraaf je povedal, da ga bolijo noge in da si želi domov. "Ime mi je Ruben in prihajam iz Nizozemske," je dejal. Dodal je, da je v bolnišnici in da ne ve, kako je prišel tja.

Njegovo stanje je stabilno, med nesrečo je utrpel več kompliciranih zlomov nog, pretres možganov, pa tudi poškodbe hrbta. Operirali so ga več ur. Veliko spi, ko je buden, se pogovarja in posluša. Še vedno je v šoku, omotičen je od narkoze. Okreval naj bi več tednov, kdaj bo lahko odpotoval domov, bo odvisno od presoje libijskih zdravnikov.

''Ko so ga našli na kraju nesreče, je še dihal. Takoj so ga odpeljali v bližnjo bolnišnico,'' je povedal generalni sekretar nizozemskega zunanjega ministrstva Ed Kronenburg. "Vračali so se s počitnic, na katerih sta starša praznovala 12 let in pol zakona, kar je na Nizozemskem posebna obletnica."

Nizozemske oblasti so sicer po intervjuju z dečkom že zahtevale omejitev obiskov. Od pristojnih v bolnišnici zahtevajo, naj dostop do devetletnika poleg zdravstvenega osebja omogočijo le še sorodnikom. Dečka je v bolnišnici v Tripoliju medtem obiskal tudi sin libijskega voditelja Moamerja Gadafija Seif al Islam. Vprašal je po Rubinovem zdravju in se pozanimal o poteku zdravljenja.

Vzrok nesreče še ni znan

Črni skrinjici so našli kmalu po nesreči. Na kraju tragedije so libijski, nizozemski in Airbusovi strokovnjaki, ki preiskujejo vzrok strmoglavljenja. Nesreča se je zgodila med poskusom pristajanja, nekaj sto metrov od pristajalne steze.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wizeman
15. 05. 2010 10.00
presenechenje 14.05.2010, 14:42 Predstavljajte si, da ležite v bolnici, okoli vas pa mrgoli novinarjev s kamerami in fotoaparat. Meni bi potegnilo, da sem (hvalabogu) najverjetneje živ. In dvomim, da bi imel kaj proti temu. Kdo pa bi sploh vedel zanj, če ga ne bi pokazali. Tako so ga vsaj prepoznali. Mislim, da bi vsak od vas zavriskal od sreče, ko bi zagledal, da je vsaj nekdo od vaših svojcev preživel. Verejmite, ni bolj mučnega, kot čakati na uradno obvestilo....
maggie24
15. 05. 2010 07.37
ful dobr, reportaža v arabščini brez podnapisov
Sanja Dejan Savi?
15. 05. 2010 01.34
povsod visijo pravice bolnikov, ljudi,....se zavedate da sami kšite pravice tega ubogega fantka do zasebnosti,...čas je da pustite bogo dete in njegovo familijo na miru, da žalujejo in okrevajo, ...upam in želim, da fant dobi vso podporo svojcev, da preboli to izgubo,in da vas svojci TOŽIJO, ker dvomim da ste dobili dovoljenje za vse te informacije ...
ietsspesiaals
14. 05. 2010 23.01
bols da bi umru k tkole gledas novinarje ko mu tezijo
Alex Kruis
14. 05. 2010 20.34
a bi ga lohk že pustil na miru, pa use druge svojce tud, k da jim ni že dost težko... novinarji so postal že tapravi mrhovinarji... res žalostno RIP
Tonček Balonček
14. 05. 2010 19.02
Le kaj si o tem misli Maddie, če je še živa?
Ramzess
14. 05. 2010 18.27
"Ruben še ne ve, da je edini preživel" Kako so lahko tako prepričani. Samovoljne odločitve niso na mestu, če pa namigujejo, da ne ve, kar so mu zatajili, da sta starša in brat umrla, je možno in ni možno, to ve sam. Sicer pa bo enkrat tako ali tako moral izvedel, v nedogled mu ne morejo tajiti, še prehitro bo posunil, da mu lažejo. O tem in onem. Nikoli nisem razumel, kaj imajo ljudje od tega, zatajevanja resnice. "Vračali so se s počitnic, na katerih sta starša praznovala 12 let in pol zakona, kar je na Nizozemskem posebna obletnica." Ironija je, da je v tem primeru še kako res, posebna obletnica, oz. bo, na nek način. Tonček Balonček="A ima že določene skrbnike?" Kaj si mislil s tem, logično, da bo ostal s sorodniki, še tega treba, da ga dajo v rejo. Res pa je eni enostavno ne morejo mimo zakonov.
vlab
14. 05. 2010 18.19
Pfuj, da posnamejo ubogo žrtev, ko niti ne more reči ne. Za denarje vse. In pomemben podatek - mi ga vidimo še preden on ve zakaj in kaj se je zgodilo. Ko bi ga zlorabili. Bljak. Vsaj Nizozemska vlada ima kaj morale, da tem rjuharjem prepove skakanje mrhovinarjev okoli ubogega dečka.
Vesna Toše
14. 05. 2010 17.57
usoda je včasih pasja. vse ti vzame in pusti življenje. ubogi otrok. upam,da mu bo čimveč sorodnikov stalo ob strani,mu nudilo kar potrebuje in da ga novinarji pustite pri miru. naj v miru okreva in žaluje .
nekdo...
14. 05. 2010 16.57
Jaz mislim da bi blo bol humano ga al pustit umret al pa mu pomagat umret... Sploh zaradi novinarjev!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ko da ni dovol traum že! Več kot preveč. Zdaj se bo moral še nadaljne 2 leti gledat v cajtngah pol pa se bo po 5ih al pa 10 letih spomnu nekdo da ga bo šau vprašat kak je to če edini preživiš letalsko nesrečo!
Savrin
14. 05. 2010 15.50
Kaj res morate tega ubogega otroka in to njegovo tragedijo vleč ven znova in znova???????????????????????
24kokosk
14. 05. 2010 15.15
Vi novinarji vsake pol ure spremenite naslov ...nove fotografije ....nesreče se ne spomni ....začel je govoriti ...itd Polek tega je en kup fotografij tega ubogega otroka ki sploh niso potrebne ...nesramni ste do obisti ...čudno da nimate rentgenskih posnetkov poškodb . Pustite fanta naj počiva in okreva v miru ...ne pa da tu in v oddaji klobasate neumnosti o "Čudežih" ki ne obstajajo ....obstajajo pa naključja in prav zaradi le teh je fant preživel.
eraze
14. 05. 2010 14.59
jaja 24ur sej cist use zastopmo v video se posebi tist arabski ******
presenechenje
14. 05. 2010 14.42
Predstavljajte si, da ležite v bolnici, okoli vas pa mrgoli novinarjev s kamerami in fotoaparat. Verjetno bi vam kaj hitro potegnilo, da nekaj ne štima, a ne? Tudi če fantu še niso povedali, da je izgubil najbližje, bo verjetno kmalu sam dojel... Se pa strinjam - iztožit milijonske odškodnine zaradi kršenja pravice od zasebnosti.
sottozero
14. 05. 2010 14.33
Nekaj je hotelo, da je preživel....verjetno ne moremo vsemu reči, da je "čudež"... Upam, da ga sedaj spremlja vse življenje samo še LEPO in SREČNO... Tragično preminulim pa R.I.P....in lepše življenje v svetu svetlobe.
Hugh_Mungus
14. 05. 2010 14.31
Tudi sam sem presenečen nad vsem cirkusom, ki ga okrog dečka počno :S Fant je še vedno v šoku in mu že zdaj ne dajo dihati. Ne razumem, kdo vodi te bolnišnice, da takoj ne odredi omejitve obiskov, ker bi tako moralo biti že zaradi okrevanja pacienta, ker potrebuje mir, oskrbo in počitek za svoje okrevanje in mislim, da to spada že pod nadlegovanje pacienta. In kot da že to ni dovolj, vsi mediji vlačijo njegove razgaljene slike in posnetke po vsem svetu. Kje je etika ljudje? Kdaj pomislite kako bi se v njegovi koži počutili vi? 24.ur sram vas je lahko, da kljub temu da živimo v EU, ki naj bi bila demokratična... bla bla bla... počnete tako neetična dejanja in služite na tako umazan način. Poleg tega se sprašujem kje je pri tem fantu zasebnost? Namreč dvomim, da je sam rekel "pride lahko kdorkoli, snema me lahko kdorkoli in posneto gradivo se lahko objavlja kjerkoli." Upam, da bodo nizozemski odvetniki, svetovne medijske hiše močno udarili vsaj po žepu, če že ne drugače, ker se morajo te stvari končati! Sicer pa se sprašujem kateri organi v naši državi skrbijo za tako neprimerne stvari, da bi vas nekdo sankcioniral, ker menim, da so te stvari nedopustne in si jih nihče, sploh pa ne tako velika medijska hiša ne sme privoščiti. FANTU PA ŽELIM ČIM PREJŠNJE IN ČIM BOLJŠE OKREVANJE! pa lep pozdrav.
robocop1
14. 05. 2010 14.25
stagehead7474 14.05.2010, 14:20 Svoj glas ste že oddali -1 sm prou pogledu vaše komentarje - ste bolani vsi skupaj _ kaj je tukaj sploh za komentirat ???? KAJ PA POTEM PISES?? TIHO BODI
stagehead7474
14. 05. 2010 14.23
Tonček Balonček 14.05.2010, 11:10 8 A tam nimajo informacijske pooblaščenke in varstva osebnih podatkov? Neko ranjeno siroto zdaj vlačijo po medijih, sramota za demokratični svet! In kaj bi ti potem komentiru ????
stagehead7474
14. 05. 2010 14.20
sm prou pogledu vaše komentarje - ste bolani vsi skupaj _ kaj je tukaj sploh za komentirat ????
robocop1
14. 05. 2010 14.01
Glodalec 14.05.2010, 12:03 5 12,5 je četrtina od 50. Četrt zlate poroke je pa vsespošno znan praznik, sploh za ljudi ki merijo čas v jardih. hahaaahaaahha:))