FOTO: Ob irskem prazniku rajala množica ljudi, nazdravil pa je tudi Obama

V New Yorku je potekala že 251. parada ob dnevu svetega Patrika, ki je potekala po peti aveniji. V Washingtonu pa je praznoval tudi predsednik ZDA Barack Obama, ki si je privoščil kozarec guinnessa v irskem pubu.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (9)

  • Parada - 7
  • Parada - 6
  • Parada - 5
  • Parada - 4
  • Parada - 3
  • Parada - 2
  • Parada - 1
  • Barack Obama - 1
  • Barack Obama - 2

V soboto so Irci po svetu praznovali dan svetega Patrika. Praznovanja ob največjem irskem prazniku so potekala tudi po vseh večjih mestih ZDA, kjer je irska tradicija še vedno živa. V prestolnici Washington je tako slavil tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je presenetil rajajoče v irskem pubu Dubliners pri železniški postaji Union. Spremljal ga je daljni sorodnik iz vasi Moneygall, ki jo je Obama obiskal lani. Obamovi predniki po materini strani prihajajo iz Irske. V torek bo Obama slavil še enkrat, saj bo v Beli hiši sprejel irskega premierja Endo Kennyja.

Kot vedno pa je bila največja parada v New Yorku, kjer množico, ki se je zbrala ob poti parade od 44. do 86. ulice po 5. aveniji na Manhattnu, ocenjujejo med dva do tri milijone. Parade se je udeležil tudi župan Michael Bloomberg, ki je poudaril, da je največja moč mesta to, da kar 40 odstotkov prebivalcev prihaja iz tujine.

V senci slavja so na jugu Mannhatna protestniki gibanja Okupiraj Wall Street pripravili pohod ob polletnici obstoja. Okrog 300 protestnikov proti izkoriščanju finančnega kapitalizma se je zbralo v parku Zuccotti in pripravilo krajši pohod. Brez aretacij tudi tokrat ni šlo in policisti, ki se niso udeležili parade na severu otoka, so za zapahe spravili šest ljudi.

Slavje se je proti večeru spremenilo v glasno rajanje po lokalih in ulicah. V eni izmed hiš v Queensu so morali zabavo, na kateri je bilo okoli 100 ljudi, predčasno zaključiti, saj se je med zabavo tretje nadstropje hiše zrušilo. Dve osebi so odpeljali v bolnišnico, ena od njiju je huje poškodovana, vendar ni v smrtni nevarnosti. Deset oseb pa je odklonilo zdravniško pomoč. Po prvih ugotovitvah tla v tretjem nadstropju preprosto niso zdržala tolikšnega števila ljudi.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 13
eljaske 18.03.2012 17:45:49
Obama pa je že pošteno nasekan!!
Več komentarjev