Tujina

FOTO in VIDEO: Zaradi 'nepravične' sodbe goreli avtomobili in stavbe

St. Louis, 25. 11. 2014 06.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Velika porota ni našla nobenih razlogov za kakršnokoli obtožnico proti belemu policistu Darrenu Wilsonu, ki je ubil neoboroženega 18-letnega temnopoltega Michaela Browna. Njegova družina je ogorčena in razočarana.

Velika porota okrožja mesta St. Louis v Claytonu ni našla nobenih razlogov za kakršnokoli obtožnico proti belemu policistu Darrenu Wilsonu, ki je 9. avgusta v predmestju St. Louisa Fergusonu ubil neoboroženega 18-letnega temnopoltega Michaela Browna. Njegova družina je globoko razočarana.

Odvetniki Brownove družine so odločitev porote označili za nepravično. Odvetnik Benjamin Crump je dejal, da je bil proces pretrgan, dan za tem, ko je vrhovna porota odločila, da belopoltega policista Darrena Wilsona ne bo poslala pred sodišče.

Borec za človekove pravice Al Sharpton, ki se je udeležil tiskovne konference skupaj z Brownovo družino, pa je dejal, da je bila takšna odločitev neodgovorna. "Porota je strla naša srca," je dejal in dodal, da nasilni protesti niso v duhu pokojnega Michaela Browna.

Ob tem pa se je zavzel za novo zakonodajo za zaščito državljanov in določbo, da morajo vsi policisti nositi videokamere.

Velika porota
Velika porota FOTO: Reuters

Sledili so izgredi

Odločitvi so sledili protesti, ki so ponekod prerasli v izgrede. Odjeknili so streli, številne avtomobile in stavbe so zažgali. Policija je odgovorila s solzivcem.

Vodja policije v St. Louisu Jon Belmar je povedal, da je najmanj 25 stavb zagorelo in da so bili ti protesti precej hujši od avgustovskih. Zažgali so tudi več avtomobilov, sam je slišal vsaj 150 strelov. Policija ni streljala. O smrtnih žrtvah ne poročajo. So pa skupno aretirali več kot 80 oseb, samo v Fergusonu pa najmanj 61.

Obama pozval k umirjenosti

Ferguson
Ferguson FOTO: Reuters

K umiritvi razmer so protestnike pozvali tako člani Brownove družine kot ameriški predsednik Barack Obama. Dejal jim je, da morajo sprejeti odločitev velike porote, če želijo kljub temu protestirati, naj to počno na miren način.

Obama je priznal, da obstaja veliko nezaupanje med policijo in temnopoltimi Američani in del tega izvira iz dediščine rasne diskriminacije. To je, po njegovih besedah, še posebej tragično, saj revne skupnosti z visoko stopnjo kriminala najbolj potrebujejo dobro policijo. Obama je pozval k zadržanosti tako policijo, kot protestnike.

Guverner zvezne države Missouri Jay Nixon je pred odločitvijo porote, ki je bila objavljena v zgodnjih jutranjih urah po srednjeevropskem času, pozval prebivalce države k miru, kljub temu pa obenem mobiliziral nacionalno gardo.

Nemiri v Fergusonu - 4
Nemiri v Fergusonu - 4 FOTO: Reuters

Pred poslopjem v Claytonu, kjer je zasedala 12-članska velika porota sestavljena iz devetih belcev in treh črncev, so bile postavljene barikade pred katerimi so stali s puškami oboroženi državni policisti.

Protestniki so že pred objavo odločitve velike porote, ki je zasedala vse od avgusta, ustavili promet pred policijsko postajo v Fergusonu, solidarni protesti proti policijskemu nasilju pa so potekali v številnih velikih mestih po ZDA od Los Angelesa do New Yorka, kjer se je v parku Union Square zbralo več sto ljudi.

Dve zgodbi

Primer je ponovno razdelil Ameriko po rasnih barvah. Anketa televizije CNN je ugotovila, da je večina belcev po ZDA za to, da se policista oprosti, večina temnopoltih pa, da se ga obtoži vsaj za nekaj. Velika porota je slišala dve nasprotujoči si različici tragedije.

Darren Wilson in njegove poškodbe, ki naj bi mu jih zadal temnopolti najstnik.
Darren Wilson in njegove poškodbe, ki naj bi mu jih zadal temnopolti najstnik. FOTO: Reuters

Policija trdi, da je Brown napadel 28-letnega policista, ko mu je ta ukazal naj se s prijateljem umakne z ulice na pločnik. Brown naj bi potem Wilsona napadel in mu skušal odvzeti pištolo. Druge priče dogodka pa pravijo, da je Brown bežal pred policistom in na koncu dvignil roke v zrak, vendar ga je Wilson vseeno ustrelil.

Policist Darren Wilson je od 9. avgusta na plačanem dopustu, povsem varen pa še ni. Zaradi kršenja človekovih pravic ustreljenega ga lahko preganja pravosodno ministrstvo ZDA, družina Michaela Browna pa lahko proti njemu vloži civilno tožbo.

Tudi ZN in Rusija kritična do ZDA

Visoki komisar ZN za človekove pravice Zejd al Husein je ZDA pozval, naj raziščejo rasno diskriminacijo znotraj organov pregona in sodnega sistema. "Globoko sem zaskrbljen zaradi nesorazmernega števila mladih Afroameričanov, ki umrejo v soočenjih s policisti, kot tudi zaradi nesorazmernega števila Afroameričanov v ameriških zaporih in nesorazmernega števila na smrt obsojenih Afroameričanov," je v izjavi zapisal Husein.

Husein je poudaril, da ni seznanjen s podrobnostmi iz dokazov, ki jih je imela pred seboj velika porota v Claytonu v St. Louisu, in torej ne more komentirati njene odločitve, ki je sprožila nemir. Pridružil se je pozivu staršev Michaela Browna k miru in pozval vse protestnike, naj se izognejo nasilju in uničevanju po odločitvi porote.

oudaril je, da je v nekaterih delih ameriškega prebivalstva globoko pomanjkanje zaupanja v pravičnost sodnega sistema in organov pregona. "Pozivam ameriške oblasti, naj izvedejo poglobljeno preiskavo, kako vprašanja, povezana z raso, vplivajo na organe pregona in sodstvo, tako na zvezni ravni kot na ravni držav," je dejal Husein, ki je spomnil, da so zaskrbljenost zaradi institucionalizirane diskriminacije v ZDA izrazile različne agencije ZN.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je prav tako pozval protestnike v ZDA, naj se vzdržijo nasilja, ameriškim oblastem pa je sporočil, naj zagotovijo pravico do mirnega protestiranja.

Rusija je medtem opozorila, da rasni nemiri v Fergusonu osvetljujejo množične notranje probleme ZDA. "Zadnji dogodki v Fergusonu so še en in zelo zaskrbljujoč znak ameriškim oblastem, da je končno nastopil čas, da se osredotočijo na množične notranje probleme na področju zagotavljanja človekovih pravic," je v izjavi zapisalo rusko zunanje ministrstvo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

the kop
26. 11. 2014 08.23
tip še ni rešen kajti naprej še vedno poteka zvezna preiskava! še vedno je lahko obtožen!
iGURT
26. 11. 2014 08.19
+5
.... v deželi svobodnih imajo proteste v 37 državah ?
johnymas
26. 11. 2014 05.23
+8
Če mulc v Ameriki potegne ven pištolo res ne veš ali je prava ali ne. V Ameriki bi te igrače morali prepovedati, ker je toliko orožja po domovih.
Juzni
25. 11. 2014 21.52
+1
Kdaj bodo ZDA uvedle dodatne sankcije proti Rusiji zaradi vojne na vzhodu Ukrajine v kateri Rusija sploh ne sodeluje?
nikhrast
25. 11. 2014 20.41
+10
Požar v Detroitu prejšni teden, dvostanovajnska bajta pogori, dve žrtvi v spodnjem stanovanju. Spodaj stanuje ena črna družina, zgoraj pa bela. Novinarji vprašajo gasilce, kako to da ni nobene žrtve v zgornjem stanovanju kjer stanujejo belci, odgovorijo pa, »Ljudje v zgornjem stanovanju so bili vsi na delu in v šoli.«
.jest
25. 11. 2014 21.45
+4
No, pa je šel mogoče kandidat za njihovega predsednika.
ONniON
25. 11. 2014 19.36
+5
bolna družba ki ji pomoči ni.
nikhrast
25. 11. 2014 20.35
+4
Res bolni, deset let star, pa maha s pištolo, pa kapuco na glavi...
dannyer
25. 11. 2014 19.27
+19
smešno naj bolj so nasilni naj več streljanja imajo slabe vzgoje med tem ko so belci v strahu saj nikoli ne protestirajo zaradi nasilja ustrahovanja ter groznih zločinov .vse je rasizem . če se jim ne da je rasizem , res takoj ko ljudje začenjajo razmišljati s svojo glavo vidijo to propagando . tisti pametnjakoviči pa naj raje preverijo stanje z realnostjo . statisti . pa število žrtve drugače povedano resnica se ne ujema z temi pravljicami sedaj pa oni govorijo o strahu kdo pa dela kriminal ,kdo je naj bolj nasilen ,kdo najbolj strel naokoli . da ne povem o naj bolj groznemu zločinu mučenja v zda ki pa ga 24 ur ni poročal celo napisati ne smeš .
trueC
25. 11. 2014 21.36
+9
zato ker 24ur nima pojma o cem govorijo ali pa pisejo. zivim v zda ze polovico svojga zivljenja in dejstva so zeloooo dalec stran od tega kar 24ur tule pise.
nsiirhilnil
25. 11. 2014 19.00
+1
Majo prepocen nafto!!? ebi ga nej gori!!sej sami dolivajo olje na ogenj! Ko se vrne bumerang jim noben bog.., ni alah ne pomaga!
pkorosec
25. 11. 2014 19.21
-1
alah se nobenemu ni pomagal, samo sranje prinesel.
nsiirhilnil
25. 11. 2014 19.27
+0
nikhrast
25. 11. 2014 18.24
+2
Mi je enkrat rekel en mlad črnc, "Ej sir, ti ne maraš lehih ljudi zakaj ne?" Pa kaj naj rečem, mislil je da je lenoba nekaj pozitivnega.
JosipBrozDrugi
26. 11. 2014 12.40
-1
ficfiric 1
25. 11. 2014 18.12
-7
Pravilno....sej ce nimas si pac vzames...ce si lahko nekdo ki ima vsega 100x prevec se vedno vse kar vzame zakaj potem ne bi en navaden crnc ki nima nic pac vzel kar hoce...men se zdi cist posteno...razbijat in zazigat...sej je kul...zakaj bi imeli samo nekateri...razbijes vse pa tud on ki ima v bistvu nima vec...ima sam se rusevine...pa smo vsi enaki na koncu...
skorpion 1
25. 11. 2014 18.23
+7
Ne zeli si sicer pa zivis v drzavi ki ni dalec stran od tega....
pkorosec
25. 11. 2014 19.10
+4
in ce vzame enemu belemu delavcu, ki si je vse s trdim delom posteno prisluzil, kaj potem? Ne vem kaj dejansko si ficfiric, ampak levicar definitivno ne, ampak si hinavski rasist. Kaj bi bilo, ce bi len crnec oropal delovnega crnca, ki je za svojo lastnino garal? Bi blo prav?
ficfiric 1
25. 11. 2014 20.33
-5
Ej...ni butasto...zdej sm pa jest butast ker napisem v kaksni druzbi zivimo...zdej pa ste pametni drgac pa tulite kaj delajo vojni begunci v evropi( vojno je pa zakuhala glih tista oaza miru in demokracije ki jo tako opevate)....kaj pa ste slovenci...lenuhi...sej noben noce delat...ker pac vi ze ne boste delal za 700e...pol pa glasni ko mate juznake da vam drzavo gradijo...ce njih ne bi blo ne bi mel nic zgrajeno...slovenci hodjo sam se na neke ekonomske fakse...fdv-je itd....vsi bi bli sam v pisarncah na fejsglupu in mel dnarskico 2000e...zdej ste se bosance najugal in vam bojo se tisti v avstrijo utekl...in kdo bo pri vas kaj naredu....zna bit da vi pisarniski tipcki...boste vse postavl cez noc...z svojimi znabli seveda...
pkorosec
25. 11. 2014 21.36
+1
ficfiric, prosit za medicinsko pomoc ni sramotno. Ruglja sicer ni vec, vendar upam,da se najde kak zdravnik - psihiater, ki prepozna nujni primer. Upam, da ni ze prepozno. Drzim pesti.
trueC
25. 11. 2014 21.36
+2
.jest
25. 11. 2014 17.48
+4
Porota za ugotovitev nedolžnosti belopoltega policaja je bila zelo transparentna, saj jo je sestavljalo devet belcev in trije črnci. Policija naj ne bi streljala. V mestu je delala red in zatirala proteste nacionalna garda. Protesti so se solidarnostno razširili tudi na ulice večjih mest po ZDA, kot so New York, Chicago, Seattle, Los Angeles, Oakland, Washington, D.C.
Mb128
25. 11. 2014 17.35
+6
Me nekaj zanima. Kakšna je ta ameriška policija? Kaj imajo američani samo glave, da policija meri ravno v glavo?! Ali ima ameriška policija tudi licenco za ubijanje in to, a priori licenco za ubijanje??! Mar moreš prav vsakega še tako majhnega lopova vstreliti ravno v glavo?! Vprašanj je še in še a nekako generalno vprašanje je sledeče. Mar so to tiste vrednote, ki jih ZDA hoče vsiliti celemu svetu?!
CRNALUKNJA
25. 11. 2014 17.17
+5
amere skrbi kaj rusi delajo a se ne zavedajo da imajo doma kup problemov. ameri so rusom uvedli sankcije,namesto da sklenejo zavezništvo,tudi s kitajsko in ostalim svetom v boju protiv islamistom.ti isti islamisti bojo enega dneva izkoristili medsebojne konflikte amerov in ostalih,ter situacijo spreobrniti v svojo korist. ko gledam in poslušam musomelija ,imam občutek da misli da so oni sami na svetu,da je prav samo njihovo dejanje....
nikhrast
25. 11. 2014 17.00
+6
Vprašati se moreš zakaj je črna populacija vedno na najnižji rangi socialno-ekonomske lestve. Vsi ostali narodi so si opomogli, pridno delajo, gradijo, študirajo..., poglej Kitajce, Vietnamce, Korejce, Latinos.... Pa zakaj je treba razgrajati, zažigati, krasti...
llalalala
25. 11. 2014 17.39
-3
Pojma nimaš, če bi bil ti zaprt v getu bi vidu kako to gre, npr ko si že omenil kitajce, nekateri pridno študirajo drugi pa delajo za pest riža in to je večina... prav tako ostali, tudi vietnamci, korejci in latinoti prodajajo droge in orožje, sploh te, nekateri pač nimajo takih priložnosti, ti pa si seveda sklepal iz reklam ki ti jih prodaja internet in televizija
nikhrast
25. 11. 2014 18.19
-1
Pa kateri Kitajec dela tu za pest riža, seveda se jih precej bori za preživetje, potem pa ogeomno kitajskih multi-milijonerjev ki kupujejo kondominije. Korejci pa imajo svoje cvetličarne, sadje in zelenjavo markete skoraj na vsakem vogalu, Če si priden in sposoben, ni porebno da si revež.
pkorosec
25. 11. 2014 19.14
+5
ilalala, nehaj vohat lepilo. Kdo je zaprt v getu? Poglej si Kitajce v Evropi. Imam kitajsko sodelavko, ki je od vseh cenjena, govori anglesko in nemsko bolje, kot 90% tukajsnih prebivalcev, pa tudi sama pravi iz lastnih izkusenj, da so crnci in arabci pac svoj fenomen - ne prevec pozitivni. Po celi evropi pa ima tudi svojo zlahto in nihce ni na socialni podpori, vsi za svoj denar posteno delajo. Vsaka cast. KAPO DOL njim! Malo pojdite ven iz kaficev, da dejansko vidite svet o katerem tako pametnjakovicite.
lolipoly
25. 11. 2014 19.20
+1
Illalalaala, kar je Nikhrast napisal, se strinjam z njim !00% on misli na Kitajce in Korejce in Latino, ki zivijo v Ameriki in ne tiste na Kitajskem,,
oblikovana realnost
25. 11. 2014 16.57
+2
Vse to zaradi mulca ki je že tako mlad kradel po trgovinah in grozil prodajalcem.
pkorosec
25. 11. 2014 19.16
+7
ah ne, to pa se ne sme rect. On je bil nedolzna ovcka. Policist ga je ustrelil, ker mu je bilo dolgcas in ker si je mislil, da crnska skupnost iz tega umora ne bo delala slona.
Mb128
25. 11. 2014 16.11
-2
Ne vem, nič ne bom zapisal saj bi bil vsak zapis odveč. Imam samo dve vprašanji od katerega je eno za njegovo ekselenco mr. Joshepa Musomelija. Torej vaša ekselenca mr. Joseph Musomeli. Kakšno tablo naj zdaj izobesi naš veleposlanik pri vas? I have a dream mogoče?! Kajti ta dream niso imeli samo vaše državljanke, vaši državljani ta dream smo imeli tudi vaši prijatelji, vaši zavezniki. In ta dream se je žal sprevgel v nočno moro! Torej, vaša ekselenca mr. Joseph Musomeli, kaj boste porekli na vse to, če sploh kaj?! Drugo vprašanje. Razumem da je narod razburjen saj ima, vsaj po moje čisto prav. Ampak kaj ima s tem ropanje trgovin, kraja cigaret, alkohola kot je bilo to vidno v medijih, konkretno na CNN?!
zvit kot presta
25. 11. 2014 15.09
+11
Vso zadevo so zakuhali temnopolti hujskači, ki izkoristijo vsako še tako kvazi rasistično zadevo za opozarjajo na t.i. gojenje rasizma v ZDA. Pa tega ni tam nič več kot kje drugje po svetu. A si predstavljate, da bi policaj po pomoti (?) ustrelil enega belega huligana, ki bi se upiral in celo napadal policijo. 10% toliko protestov in negodovanja javnosti ne bi bilo. Črnci pač znajo samo jamrati in se smiliti sami sebi. Da pa bi v svojih vrstah naredili red (alkohol, kriminal, nasilje, ....) pa ne. Poznamo takšne primere tudi doma. Mogoče se spomnite primera pred leti, ko je naš policist ustrelil nekega albanskega nasilneža. Čeprav se je izkazalo, da ta ni bil oborožen, je policist v dani situaciji po mojem mnenju ukrepal pravilno. Tip le ni bil svetnik, ampak znan nasilnež in kriminalec. Pa se je potem temu policaju življenje obrnilo na glavo. Nanj so se pravili sorodniki žrtve in celo država ( v imenu nekih kvazi človekovih pravic). A policist pa nima pravice do samoobrambe? Celo državno pooblastilo ima za delati red in mir po državi.
pkorosec
25. 11. 2014 19.17
+7
dannyer
25. 11. 2014 19.30
+5
to celo sami priznavajo samo da nasprotni pol ne tveju ne slišiš še posebej v liberalnih državah ,
RADIKALL
25. 11. 2014 13.49
+10
v ameriki še enega policaja nemorejo zapret,kamoli kazga politika...skurupirana država do amena...
RADIKALL
25. 11. 2014 13.45
+12
a ni janez govoru da majo američani nabolj poštena sodišča
dreko123
25. 11. 2014 13.53
+8
RADIKALL
25. 11. 2014 13.44
+12
američani sami seb jamo koplejo...