Tujina

FOTO: 'Odgovor je Božja ljubezen'

Lizbona, 13. 05. 2010 21.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Papež Benedikt XVI. je med mašo v portugalskem romarskem središču Fatima pred več kot 500.000 verniki pozval človeštvo, naj se odmakne od sebičnosti, smrti in terorizma ter se zateče k Božji ljubezni.

"V času, ko je bila človeška družina na oltarju nepomembnih in sebičnih interesov narodov, ras, ideologij, skupin in posameznikov pripravljena žrtvovati vse, kar je bilo najsvetejše, je z nebes prišla naša blagoslovljena mati," je med mašo na prostem poudaril papež. Pri tem je namignil na prvo prikazovanje Marije trem portugalskim pastirjem v Fatimi 13. maja 1917, med prvo svetovno vojno.

Benedikt XVI. je obisk na Portugalskem začel v torek v Lizboni, končal pa ga bo v petek, ko bo med drugim daroval mašo v Portu.

Papež Benedikt XVI. se je v Fatimi srečal tudi z okoli 9000 predstavniki rimskokatoliških organizacij. Na srečanju je ostro kritiziral možnost splava in istospolne poroke, medtem ko se sicer tradicionalno konservativna Portugalska pripravlja na sprejem zakona, ki dovoljuje poroke istospolnih partnerjev.

Papež Benedikt XVI. je ob tem poudaril, da so pobude Rimskokatoliške cerkve nujne za zmago nad "tragedijo", ki jo po njegovih beseda predstavlja splav in poudaril nujnost varovanja "družine, ki temelji na trajni poroki med moškim in žensko". Splav in poroke istospolnih partnerjev je označil za "zahrbtni in nevarni grožnji skupnemu dobremu".

Nič več tako konzervativna Portugalska

Papež na Portugalskem - 6
Papež na Portugalskem - 6 FOTO: Reuters

Portugalska je leta 2007 sprejela zakonodajo, ki dovoljuje splav, februarja letos pa je portugalski parlament sprejel zakon, ki omogoča istospolne poroke in ga bo 17. maja, le tri dni po obisku papeža, podpisal portugalski predsednik Anibal Cavaco Silva. Pobudi za omenjena zakona je dal portugalski premier Jose Socrates, ki pa se na sredinem srečanju s papežem o tem ni pogovarjal.

Papežev obisk v Fatimi je vrhunec njegovega štiridnevnega obiska na Portugalskem. Vrhovni poglavar Rimskokatoliške cerkve v Fatimo prihaja ob 93. obletnici prikazovanja Marije, zaradi katerega je kraj postal eno od najpomembnejših romarskih središč v katoliškem svetu.

Benedikt XVI. je danes še izrazil spoštovanje do Marije in duhovnosti pastirjev, ki se jim je prikazala, ter dejal, da bo Bog izbral "krepostne moške in ženske", da bo končal "krog smrti in terorja" v svetu.

Afere papeža niso oslabile

Na današnji maši se je zbralo okoli 500.000 ljudi, med njimi tudi portugalski predsednik Cavaco Silva, zunanji minister Luis Amado in več kot tisoč duhovnikov različnih narodnosti.

Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je poudaril, da afere, povezane s spolnimi zlorabami otrok s strani duhovnikov, ki v zadnjem času pretresajo Rimskokatoliško cerkev, papeža niso "oslabile".

"Kar se je dogajalo v zadnjih nekaj mesecih, bi lahko vodilo v mišljenje, da je bila pozornost in energija papeža oslabljena, vendar se to ni zgodilo," je poudaril Lombardi. Hkrati je dodal, da je dejstvo, da se moč vere kaže na tako očiten način, zelo opogumljajoče, pri čemer se je nanašal na veliko množico zbranih vernikov v Fatimi.

Papež je Portugalsko obiskal v času, ko število katoličanov v državi, ki velja za tradicionalno katoliško, upada. Obenem je vse manj tudi vernikov, ki vero dejansko prakticirajo. Portugalska se od svojih krščanskih korenin in cerkvene doktrine odmika tudi z liberalnejšo zakonodajo glede splava in porok istospolnih partnerjev, čemur Cerkev ostro nasprotuje.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krivulja
14. 05. 2010 18.51
Papa jaz sem bolj za medčloveško ljubezen-ker potem je tudi božja zraven.Ti poznaš samo božjo-človeške pa ne!!
kenowah
14. 05. 2010 13.49
Biti svet ne pomeni biti brez napak, ampak Boga in bližnjega ljubiti iz vsega srca in se pri vsakem odpuščanju prepustiti božjemu usmiljenju v vsej preprostosti in ponižnosti. Krepost ponižnosti razvozlja vozel zapletenih miselnih tokov in prežene iz srca nevihtne oblake nezadovoljstva in jeze. Ponižnost je bila pot Boga do ljudi. Je tudi pot človeka k Bogu, pot k edinosti v naših družinah in skupnostih, pot k miru v svetu.
carpathian
14. 05. 2010 12.27
+1
ni treba iskati skritih naukov krščanstva, nekih skritih resnic, interpretirati svetega pisma, oziroma predlagati dokazov o zmotah, lažeh...ljudje morajo sami ugotovit da je vse skupaj en nateg in začet razmišljat s svojo glavo. ne rečem, eni nauki so prav lepi - ne ubijaj, ne kradi, ne laži....ampak glavna in največja institucija ravna ravno obratno. če ljudje že hočejo bit verni naj vsaj ne podpirajo te vatikanske korporacije. sam osebno ne priznam nikogar nad mano, ki bi iz nekih neumnih principov imel moč da me sodi, kaznuje ali nadzoruje in ima avtoriteto. pa naj bo to policaj, premier ali bog.
cirenij
14. 05. 2010 08.56
+1
Bog-Jezus ni nikogar pooblastil, da je njegov namestnik na zemlji. So le apostoli, za razširjanje njegovega nauka in še tem je rekel, ne imejte ničesar, tudi dveh sukenj ne. Rekel pa je, da gorje tistim, ki odpuščajo grehe v njegovem imenu, če sami niso popolnoma ponižni n polni ljubezni - takih duhovnikov pa je danes zelo, zelo malo ali nič.
zahod.west
14. 05. 2010 08.28
+1
pomembna institucija evrope in zahoda, če to naši rdečuhi sprejmejo ali ne.
pumedvedek
14. 05. 2010 07.57
+1
Se popolnoma strinjam branchyy. Dejstvo je, da je bil sveti Peter (prvi papež) poročen, ker je napisano da mu je Jezus pozdravil taščo. Dejstvo je, da se duhovniki ne poročajo samo zaradi tega, ker bi potem lastnina (župnišča) prehajala iz cerkveni rok v privatna. Po smrti duhovnika bi župnišče podedovala žena in otroci. Tega pa mi cerkev res nočemo, ker se potem ne bomo mogli kititi z luksuzom. Raje se izmislimo nekaj kar naj bi Kristus učil, da bo denar ostal.
pumedvedek
14. 05. 2010 07.48
+1
illiillliiili O izvoru besed se sprašuje vsem znana veda in jasno je, da se besedam skozi zgodovino spreminja pomen. Primer: Simpatija - danes pomeni, da ti je en všeč - je včasih pomenila, da je nekdo trpel s tabo. Seveda tisti simpatični. Torej ne potrebujemo nove besede, samo spremenimo njen pomen. Zato tudi ni problem, če se poročita dva fanta ali dve punci. Če sta srečna skupaj, kdo si potem ti, ki bi rad kalil to njuno srečo. Ker krščanstvo je ljubezen do bližnjega, vse ostalo je nepomembno. "Ljubi in delaj kar hočeš" (Sv. Avguštin) Nisem nestrpen. Lahko pa, da sem kritičen do Cerkve. To me še ne naredi komunista. Sex je slab, denar je slab ... Zaklaj se škofje vozijo v luksuznih avtomobilih, navadni verniki pa služijo 400€? Ne bi raje poslušali Kristusa glede uboštva in bolj kritizirali svoje vrste kot pa druge? Da ne govorim o sexu med duhovniki ...
Brane Bananee
14. 05. 2010 07.19
+1
Dej no, na zalost sem vzgajan v tej veri in vem marsikatero stvar za katero je bolje da nebi.. Kar se pa tice papeza in ostalih "kraljev" v vatikanu. Se kopajo v denarju in obdani so z zlatom. Nic od tega ni ucil jezus kristus, napisano je bilo da zivi skromno zivljenje ne pa materialisticnega kakrsnega zivijo oni in niso prav nic skromni. Mislite da so kaj vec kot mi preostali ljudje, da so kaj posebni in imajo nekaj vec? Prosim lepo. Medtem ko se oni ne drzijo tistega kar je jezus govoril in pa kar je v svetem pismu pisano, pridigajo pa ostalem svetu, zame niso cist nic manj pokvarjeni kvecjemu bolj kot kak diktator. O raznem pedofilstvu in podobno sploh nebo nacenjal, bom pa omenil tisti ki je bolj podrobno seznanjen z biblijo, ve in je bral da nikjer in nikdar ni omenjeno da morajo pastirji(beri duhovniki) ziveti brez zene in druzine. In zaradi tega se to dogaja pedofilstvo. Zanimivo je da je edina vera ki se tega ne drzi ravno krscanstvo. Zalost. Kako so uspeli spreobrniti in izkriviti voljo boga.
Nejc Furlan 1
14. 05. 2010 06.36
sami komunisti in nestrpneži do Cerkve ste tu gor. Žalost.
Himself
14. 05. 2010 02.08
illiillliiili Ne filozoferi
WikiX
14. 05. 2010 02.02
+1
Vsak, ki to bere, očitno pozna obliko črk in razume pomen besed. Tako zgleda, vendar je to daleč od resnice. Vse današnje besede, so nastale iz drugih besed. Teh je bilo najprej zelo malo, pravzaprav na začetku verjetno ena sama. Zato se sprašujem, kakšen pomen je imela ta prva beseda, ne le, kako je zvenel glas, temveč kaj in kako je opisala, sporočila ostalim. To je moral biti pravi čudež, ko je bila izrečena prva beseda. Čeprav je ni znal nihče zapisati niti razložiti njenega pomena, je glas ustvaril občutek v ljudeh, da so jo ločili od drugih glasov. Beseda je rodila novo besedo, skoti generacije so se ob zvokih podobah in mislih, ki so beseda, v ljudeh ustvarile različne asociacije, s katerimi opisujemo svet okoli sebe. Kaj so pomenile prve besede, pa je verjetno za vedno izgubljeno. Vemo le, da so jih s spoštovanjem zapisali ter hranili in prepisovali, da so se ohranile ter razvile, v kakršne so besede danes. Vendar to niso več iste besede, drugače so izrečene in zapisane, v ljudeh ne puščajo več enakih asociacij. Tok časa je prikril resnični pomen in smisel, teh prvih človeških glasov. Problem je, da je beseda zakon, ta pa je beseda, če me razumete. Jaz pa bi rad samo še enkrat slišal tiste prve besede, iz katerih je nastal ves opis današnje realnosti. Samo vedel bi rad, nič drugega, da bi razumel pomen pomena sveta okoli mene. Poroka je glagolnik od poročiti in pomeni obred, s katerim moški in ženska postaneta pred družbo, javnostjo priznana kot mož in žena. Pika. Torej se ne morete poročiti z osebo, ki ima po naravnih danostih enak spolni organ, niti s sestro, sestrično ali bulmastifom ne, preden se spremeni pomen same besede. Drugače bomo v Slovenščini poročali moškega in karkoli, čemur bo kdo rekel ženska in pri tem mirno gledali v utrip začudene turiste ter antropologe. Sicer ne vem, kako imajo urejeno na Portugalskem, vsekakor mora danes vsaka razvita družba poznati zakonsko urejene oziroma razmejene skupnosti vse partnerjev, ki se odločijo za takšno življenje, ne da bi jim bilo treba spreminjati smisla in pomena besed, ki so temelji jezika. Druga stvar je splav, ki je bolj vprašanje tehnike, kot naravnih, bioloških zakonov. Zmotno namreč domnevajo, da je splav vprašanje vse družbe, podobno kot poroka, ampak se tiče le in izključno žensk, ki lahko tudi edine zanosijo. Vprašanje splava je bolj vprašanje kontracepcije oziroma modernih kontrol rojstva, ki so jih iznašli prav zato, da bi obvarovali ženske pred posegi raznih mazačev. Torej splav ni pravno dejanje, temveč je le način, s katerim ženske upravljajo s svojim telesom oziroma življenjem, ta pravica pa je sveta. Ne dvomim, da se bo filozofija prava razvila nad vse razsežnosti in bodo razne vladavine poiskušale z raznimi bolj ali manj neverjetnimi vsiljenimi kombinacijami partnerjev, ustvariti nekakšne družinske celice. Ljudje so preživeli še v koncentracijskih taboriščih ter rojevali otroke po atomski bombi, zato bodo verjetno preživeli še marsikaj. Vendar je in bo ostala prava, biološka sreča, za vedno skrita v naravnem odnosu ženske in moškega, tega ne more nič nadomestiti. Ne dvomim, da bodo iznašli razne maternice, od industrijskih do takšnih za lastno uporabo, vendar bi bil pravi čudež že preprost način, s katerim bi lahko ženske takoj prepoznale morebitno nosečnost ter imele pri tem na voljo kar najhitrejši in zdravju neškodljiv način, da jo takoj prekinejo. Ni prav, zelo je narobe, ker se v trenutku oploditve jajčeca zgodi še vse kaj drugega kot delijo neke celice, vendar je človeška usoda očitno povezana z razvojem civilizacije, kateri je usojeno trpljenje, za svoje zmote in napake. Najhujša žrtev je iz ljubezni, vendar je žal mogoče prav to tista prva beseda, ki jo bomo mogoče nekoč spet našli. Kot zadnjo, ker so čez njo naložene vse ostale besede.
Himself
14. 05. 2010 01.42
Moja božja ljubezn so €
loden
14. 05. 2010 00.46
@saintjozef ... ne me narobe razumet, ampak a tiste v "civilnih oblekah" za par tisoč evrov, se pa splača bolj poslušat? Isto sr...., drugo pakovanje.
saintjozef
13. 05. 2010 23.53
Kaj vse morjo nase navlečt, da bi si spoštovanje dobili. Včasih je to vžgalo, sedaj so pa klovni.
val7
13. 05. 2010 23.45
+1
kakšna sreča, da ste vsi drugi tako pametni, zato pa je tko kot je na svetu
Libra77
13. 05. 2010 22.52
Odgovor je vatikansko zlato, na katerem se prah nabira.
Luna111
13. 05. 2010 22.46
ta pa res kar nekaj bluzi...
carpathian
13. 05. 2010 21.49
cerkev je zadnja ki ima pravico ljudi učiti o sebičnosti
Krematorij666
13. 05. 2010 21.40
Božja ljubezen? Žuniki bodo zopet narobe razumeli stavek in namest boga sami delili to "ljubezen"
subhanallah
13. 05. 2010 21.28
saj nima pamet,saj jo nerabi,drogi mislijo zanj..