Tujina

FOTO in VIDEO: Srbski premier: Opozarjal sem, da Albanci pripravljajo incident

Beograd, 15. 10. 2014 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.Z./M.J./N.D./STA
Komentarji
0

Nogometno tekmo med Srbijo in Albanijo v Beogradu je zaznamoval incident, ki so ga pospremili izgredi, zaradi česar je bila tekma odpovedana. Ker naj bi v ozadju vsega skupaj stal brat albanskega premierja, so ga policisti aretirali, a je kmalu odkorakal na prostost.

Potem ko je bila zaradi izgredov na igrišču in tribunah nogometna tekma med Srbijo in Albanijo prekinjena tik pred iztekom prvega polčasa, so v Beogradu aretirali brata albanskega premierja Edija Rame, Orfija Ramo, ki je osumljen, da stoji v ozadju incidentov, poročajo srbski mediji.

Aretirali so ga v VIP loži, saj naj bi pri njem po poročanju srbskega Blica našli daljinski upravljalnik manjše leteče igrače, ki je priletela na igrišče, in na katero je bila pritrjena albanska zastava s simboli Velike Albanije. Rama naj bi policiji pokazal potni list ZDA in jim dejal: "Jaz sem ameriški državljan, ne morete mi nič."

Blic poroča, da so policisti zadržali tudi ostale člane albanske delegacije, ki je sedela v VIP loži, a naj bi po približno 40 minutah vse izpustili, češ da si zaradi stavke odvetnikov niso mogli priskrbeti zagovornika. Tožilstvo bo sedaj naknadno odločilo, kako bo ukrepalo v tem primeru. Albanska delegacija je nato z letališča Nikole Tesla odletela v Tirano.

Rama vpletenost zanika

Čeprav je bilo to sredi noči, jih je v Tirani pričakalo več kot pet tisoč ljudi, po zraku so plapolale zastave.Namestnik premierja Niko Peleši ter ministrica za izobraževanje in šport Nikola Lindita sta na tiskovni konferenci povedala, da je Albanija ponosna na svoje nogometaše in na to, kar so pokazali v Beogradu.

Spregovoril je tudi Orfija Rama, ki je vpletenost v incident zanikal in informacije o tem označil za špekulacije. "Nič nimam s plovilom, ne vem, od kod je prišla ta zgodba," je dejal. Pravi, da ni bil ne prijet in ne aretiran. "Ko se je incident zgodil, je situacija postala kaotična, policaji so nas vse pregledali. Pokazal sem jim ameriški potni list in fotoaparat. To je trajalo nekaj minut," je še dodal.

Zastava, izgredi in posledično odpoved tekme

Kot je znano, je bila tekma prekinjena v 42. minuti pri rezultatu 0:0, ker je nad igrišče priletelo omenjeno plovilo. Ujel ga je srbski reprezentant Stefan Mitrović, a sta mu dva albanska nogometaša zastavico poskušala odvzeti. Najprej so med seboj začeli obračunavati igralci na zelenici, nato pa so si v lase skočili še navijači. Nekateri so preskočili ograjo in na igrišče metali pirotehnična sredstva, tako da so imeli varnostniki in policisti polne roke dela.

Pozneje so se razmere umirile, igralci in strokovno vodstvo domače reprezentance so se že vrnili na igrišče, kamor pa niso želeli priti gostujoči igralci. Njihova delegacija naj bi pred nadaljevanjem dvoboja zahtevala izpraznitev tribun. Po uri negotovosti je sodnik Martin Atkinson tekmo nazadnje odpovedal. "Dogajale so se stvari, na katere nihče ni mogel vplivati. Provokacija z zastavo in incidenti, ki so sledili, so bili grdi. Sodnik je najprej želel, da bi s tekmo nadaljevali, a gosti niso hoteli iz slačilnice," je povedal generalni sekretar srbske nogometne zveze Zoran Laković.

Albanski navijači naj bi sicer "generalko" z igračo imeli že pred tekmo, v zgodnjih popoldanskih urah. Plovilo z zastavo naj bi namreč opazili tudi nad Kalemegdanom in ulico Kneza Mihajlova.

Izgredi na tekmi med Albanijo in Srbijo - 15
Izgredi na tekmi med Albanijo in Srbijo - 15 FOTO: Reuters
EU je sporočila, da je razočarana zaradi prekinitve tekme, je pa pohvalila profesionalnost srbskih oblasti v danih razmerah. Tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Maja Kocijančič je ob tem v Bruslju izpostavila pomen regionalnega sodelovanja in pozdravila načrtovani obisk albanskega premierja v Beogradu.

Edi Rama na Twitterju: Gostitelji so pustili slab vtis

Albanski premier Edi Rama je na Twitterju napisal, da so gostitelji pustili slab vtis. "Ponosni smo na rdeče-črne, dokler je bil nogomet v igri in priložnostih, na žalost pa so naši sosedje na prireditvi pustili slab vtis," je zapisal.

Rama naj bi prihodnjo sredo sicer obiskal Srbijo, kar bo prvi visoki obisk iz Albanije v zadnjih 68 letih. Albanska obrambna ministrica Mimi Kodheli je danes poudarila, da incident ne bo vplival na obisk. "Odločitev, da po toliko desetletjih obišče Beograd, je pomemben korak za vse na Balkanu, za vse, ki smo sosedje in ki si lahko pomagamo na poti v EU in Nato. To je izrednega pomena za varnost in prihodnost naših držav in državljanov," dejala Kodhelijeva.

Srbski politiki ogorčeni

Zaradi incidenta je srbsko zunanje ministrstvo albanskemu veleposlaniku v Srbiji izročil ostro protestno noto. Beograd je v protestni noti poudaril, da ta očitno skrbno načrtovana provokacija spodkopava napore za izgradnjo zaupanja in sodelovanja v regiji.

Srbski zunanji minister Ivica Dačić je dejal, da je incident na tekmi premišljena in vnaprej pripravljena politična provokacija in da Srbija ni odgovorna za prekinitev tekme. "Zame je osrednje vprašanje, kako bo reagirala EU in Uefa, ker če bi nekdo razvil zastavo Velike Srbije v Tirani ali Prištini bi to bilo že na dnevnem redu Varnostnega sveta Združenih narodov. V tem incidentu je še posebej sporno, da je to storil brat albanskega premierja. Vse to celotnemu dogodku daje politično dimenzijo...," je po poročanju Tanjuga izjavil Dačić. Dodal je, da so diplomati EU cel dan pritiskali, da albanskim navijačem, ki so jih srbski varnostni organi hoteli zadržati na letališču, dovolijo prihod na stadion, čeprav niso imeli vstopnic.

Srbski premier Aleksandar Vučić pa je incident na nogometni tekmi označil za največjo politično provokacijo, ki je poskus ponižanja srbskega naroda in dolgoročne in trajne destabilizacije Zahodnega Balkana, še posebej Srbije. Po njegovih besedah obstajajo indici, kdo je upravljal plovilo.

Dejal je tudi, da je predstavnike EU v Srbiji tri ure pred tekmo obvestil, da Albanci pripravljajo provokacije in incident.

Srbski predsednik Tomislav Nikolić pa je incident označil za "atentat" na vzpostavljanje prijateljskih odnosov med državama. Po njegovih besedah je bil cilj provokacije na nogometni tekmi v Beogradu, da sproži nemire v Srbiji in destabilizira celotno regijo. Ob tem je pripomnil, da športne tekme niso kraj za izražanje provokativnih političnih prepričanj. Albansko državno vodstvo je pozval k obsodbi torkovega dogodka.

Policija na Dunaju preprečila najhujše

Tekma je odmevala tudi na Kosovu, kjer so v središču Prištine pripravili praznovanje z ognjemetom in glasbo. Policija je blokirala vse dostope za vozila do glavnega trga, a se je na ulicah in trgih v središču glavnega mesta zbrala velika množica ljudi. Prekinitev tekme so proslavljali tudi Albanci v Črni gori in Makedoniji.

Napeto je bilo tudi na Dunaju. Skupina albanskih navijačev je s steklenicami in pirotehničnimi sredstvi napadla lokale v četrti, kjer so lastniki in gostje večinoma srbski državljani.

Policija jih je odgnala stran, nato pa se je zbralo okoli 200 Srbov, ki so se Albancem želeli maščevati. Policija, ki je v okrepitev poklicala tudi svoje specialne enote, je zaprla vse poti do glavne ulice, dokler se razgreteži niso razšli. Kljub temu, da se niso uspeli spopasti med seboj, so poškodovali veliko avtomobilov, med njimi tudi policijskih.

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3