FOTO: 'Božje dete naj vam podeli svoj blagoslov'

Papež Benedikt XVI. je podaril tradicionalni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi) v številnih jezikih, tudi v slovenščini. V poslanici je med drugim zaželel mir po svetu, obsodil pokol nemočnih v Siriji, Izraelce in Palestince pa pozval, naj najdejo pogum za pogajanja.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (12)

 • Papež - 1
 • Papež - 2
 • Papež - 3
 • Papež - 4
 • Papež - 5
 • Papež - 6
 • Papež - 7
 • Tval
 • Betlehem
 • Božič - 3
 • Božič - 2
 • Božič - 1

Papež Benedikt XVI. je z osrednjega balkona bazilike sv. Petra prebral božično poslanico in podaril tradicionalni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi). Z besedami "božje dete naj vam podeli svoj blagoslov" pa je papež voščil slovenskim vernikom, voščilo pa je sicer podal v vsega skupaj 65 jezikih. Dogajanje je na Trgu sv. Petra v Vatikanu ob oblačnem vremenu spremljalo več deset tisoč ljudi, prek televizijskih zaslonov in svetovnega spleta pa več milijonov.

V poslanici je med drugim zaželel mir po svetu, obsodil pokol nemočnih v Siriji, Izraelce in Palestince pa pozval, naj najdejo pogum za pogajanja. Poglavar 1,2 milijarde katoličanov je sicer v božični poslanici vojskujoče se strani v Siriji pozval, naj ustavijo prelivanje krvi, olajšajo dostavo pomoči beguncem in razseljenim ter z dialogom poiščejo politično rešitev konflikta.

Nemški papež, ki je bil videti utrujen, slišati pa nekoliko hripav, je obenem pozval arabske narode, še posebej Egipčane, naj izgradijo pravične in spoštljive družbe. Kot je poudaril, je bil Egipt dežela, ki jo je "blagoslovilo Jezusovo otroštvo".

Papež

Papež je izrekel voščilo tudi v slovenščini. (Foto: Reuters)

Spregovoril je tudi o Afriki, pri čemer je še posebej pozval k vrnitvi sprave v Nigeriji in Keniji, kjer so se zvrstili kruti atentati islamistov na ljudi, še posebej kristjane, in verske objekte. Omenil je tudi konflikte v DR Kongu in Maliju.

Novo kitajsko vodstvo pa je 85-letni papež pozval, naj spoštuje veroizpovedi. Kot je dejal, Kristus usmerja svoj pogled proti novim kitajskim voditeljem, ki imajo pred seboj pomembne naloge. Zadnja leta so sicer zaznamovale napetosti med Svetim sedežem in Kitajsko.

Sicer pa se je papež v božični poslanici izpostavil, da krščansko upanje ne bi smelo nikoli izginiti, niti v najtežjih trenutkih.

Na tisoče ljudi romalo v Betlehem

Na tisoče kristjanov z vsega sveta se je zbralo na božičnih slovesnostih tudi v Sveti deželi, kjer so se udeležili tradicionalne procesije od Jeruzalema do Betlehema. Vrhunec slovesnosti je bila tradicionalna polnočnica, ki jo je v 1700 let stari cerkvi, ki je postavljena na mestu, kjer naj bi se rodil Jezus, daroval 72-letni Tval, arabski kristjan iz Jordanije.

Tval je pred polnočnico vodil procesijo od starega jedra Jeruzalema do cerkve, na poti pa je moral tudi mimo kontrolne točke, ki so jo zgradili Izraelci. Pri maši je med drugim pozval politike, da bi vztrajali pri iskanju in doseganju miru ter sprave med Palestinci in Izraelci. V luči spomina na nedavno obstreljevanje med Izraelom in Gazo je Tval dejal, da so v molitve vključeni tudi muslimani in judje, ki se jih je dotaknil konflikt.

Po podatkih palestinskega ministrstva za turizem naj bi ob letošnjem božiču v Betlehem prispelo okoli 15.000 romarjev z vsega sveta. Lani se je božičnega dogajanja v Sveti deželi udeležilo rekordnih 100.000 turistov, a letošnja številka bo nižja, predvsem zaradi novembrske izraelske ofenzive na območje Gaze.

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 375
 
KisloZelje333 26.12.2012 16:20:16
etul, verujem v boga, jezusa, angele, institucijo vatikan in cerkve in njihov način, da je za verovanje potrebno karkoli darovati....jasno ponavadi finančno, PA PREZIRAM IN DOJEMI ŽE RAZLIKO MED VERO IN INSTITUCIJO!!!! Če te pa že zanima prava resnica, pa maš internet in si preberi!!! Kozlarija ni nič falil s svojim komentarjem, glave oprane!!!
Več komentarjev