Tujina

FOTO in VIDEO: Počasi plazeča grožnja tik pred vasjo, pokopališča ni več, prebivalci odhajajo

Honolulu, 30. 10. 2014 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lava s havajskega vulkana Kilauea se je počasi privalila do vasi Pahoa. Prebivalci zapuščajo domove, saj imajo v boju z lavo le malo možnosti. Pokopališče je že prekrila, dosegla je prve vrtove hiš.

Lava s havajskega vulkana Kilauea se že več tednov počasi plazi do vasi Pahoa in zdaj je dosegla prve ceste in vrtove hiš.

Prebivalci so pobrali svoje imetje in zapustili hiše, saj imajo s staljeno maso, ki dosega okoli 900 stopinj Celzija le malo možnosti.

Jeff in Denise Lagrimas nista želela počakati, da bi videla, ali bo lava zajela tudi njun dom, ki je na poti, ki si jo lava utira do oceana. Spakirala sta, kar sta lahko in odšla. ''Nočem biti tu, nočem je čakati, da nam vzame vse,'' je dejala Lagrimasova.

Kilauea bruha že od leta 1983, a tokrat je lava izbruhnila iz novega žrela. Dve cesti do kraja Pahoa sta zaprti, lava je že popolnoma prekrila pokopališče.

V sredo je sicer nekoliko deževalo, kar lave sicer ni ustavilo, je pa dež vsaj nekoliko omilil dim. Lava je v minulih tednih počasi napredovala in požigala in podirala drevesa in drugo rastlinje na nenaseljenih območjih.

Nekateri domačini verjamejo, da gre za ples bogov. 48-letni Erbin Gamurot tako verjame, da se boginja vulkanov Pele le želi srečati s svojo sestro Namakaokahai, boginjo morja.

Se je sploh mogoče boriti proti lavi?

Lava - 8
Lava - 8 FOTO: Reuters

Lava dosega temperature okoli 1000 stopinj Celzija, uniči vse, česar se dotakne. poleg tega je težko določiti, kam jo bo zanesla pot.

Lavo je sicer mogoče speljati na drugo pot, a to je odvisno od geološke sestave tal, virov in tudi sreče.

Pred desetletji so na Havajih skušali lavo preusmeriti z bombami, a se je krater le napolnil z lavo, ki je nato nadaljevala svojo pot. Na Islandiji so na staljeno kamnino zlili milijone litrov mrzle vode, da bi jo ohladili. Lavo z italijanske Etne pa so preusmerjali s pregradami. A še največ lahko k ustavitvi rušilne moči lave, naredi narava sama, ko vulkani prenehajo bruhati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Demination
30. 10. 2014 13.08
+4
Naučte se pisat. V osnovni šoli bi bolje napisali članek. Velike začetnice ipd.
mocareli
30. 10. 2014 11.19
-9
Ker bom moral reševati našo državo, tajkune, banke ter lopove z davki in zmeraj nižjo plačo, teh Havajev sploh ne bom nikoli verjetno videl zato me boli k.lin.ac za nekaj lave po otoku ter dva boga revna američana:D
Ramzess
30. 10. 2014 10.38
-9
Brez bogov pa res ne gre, ... bi potem vsaj lahko omenili ali so potemtakem imeli obrede in darovanja.
me987
30. 10. 2014 08.37
+3
ja kaj zdej.. če se to ne bi dogajalo v preteklosti tudi teh hiš ne bi bilo tukaj. a sedaj ko so pa hiše in we americans are here.. pa tega ne bo več?
the kop
30. 10. 2014 08.28
+25
sej bodo five-0 vse rešli!