Tujina

FOTO in VIDEO: Pretresljiva podoba sirskega dečka, ki je preživel zračni napad

Alep/Bejrut/Ženeva, 18. 08. 2016 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sirski opozicijski aktivisti so objavili pretresljiv posnetek, ki prikazuje dečka, ki so ga rešili izpod ruševin po uničujočem zračnem napadu na predel Alepa, ki ga obvladujejo uporniki. V napadu je umrlo osem oseb, med njimi pet otrok. Podoba, ki ponazarja grozljiv vsakdanjik sirskih otrok, je zaokrožila po družbenih omrežjih.

Sirski opozicijski aktivisti so objavili pretresljiv posnetek, ki prikazuje dečka, ki so ga rešili izpod ruševin po uničujočem zračnem napadu na predel Alepa, ki ga obvladujejo uporniki.

Napad naj bi v sredo zvečer izvedle vladne sile, po navedbah upornikov pa je v njem umrlo osem oseb, med njimi pet otrok.

sirski deček
sirski deček FOTO: AP

Deček, ki je videti osupel in utrujen, sedi na oranžnem stolu v rešilnem vozilu, prekrit je s prahom in krvjo. Podobo, ki ponazarja grozote, ki jih doživljajo tamkajšnji prebivalci, množično delijo uporabniki družbenih omrežij.

Dečka so tamkajšnji zdravniki identificirali kot 5-letnega Omrana. Zdravili so ga zaradi poškodb glave. Zdravnik Osama Abu al-Ezz je potrdil, da so dečka po napadu sprejeli v bolnišnico "M10" , a ker ni imel poškodb možganov, so ga kasneje odpustili.

Zdravniki v Alepu namreč za bolnišnice uporabljajo tajna imena, saj pravijo, da jih vlada cilja v zračnih napadih. Abu al-Ezz je dejal, da to počno, ker se bojijo, da se bodo varnostne sile pomešale v zdravniško mrežo in napadale rešilce, ko ljudi prevažajo iz ene bolnišnice v drugo.

Konvoji že mesec dni ne morejo dostaviti pomoči v Siriji

Posebni odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura pa je danes opozoril, da konvoji z nujno potrebnimi zdravili in hrano obleganih območij v Siriji ne morejo doseči že mesec dn. Zaradi tega je danes po zgolj osmih minutah protestno prekinil sestanek posebne skupine, katere naloga je usklajevati dostavo pomoči v Siriji.

Ta skupina za humanitarno pomoč, ki so jo oblikovali februarja, načelujejo pa ji ZDA in Rusija, v Ženevi zaseda tedensko, danes pa je de Mistura njen sestanek na hitro prekinil.

Kot je povedal novinarjem, je njeno delo prekinil, poudaril pa, da gre za simboličen ukrep in da se bo skupina znova sešla prihodnji teden.

Ob tem je ponovil poziv ZN za 48-urno prekinitev ognja v Alepu, kjer je po ocenah med dvema ognjema ujetih okoli 1,5 milijona ljudi.

Nekdanja gospodarska prestolnica Sirije Alep je glavna skrb ZN in drugih človekoljubnih organizacij, odkar so režimske sile sredi julija prevzele nadzor nad zadnjo potjo za dostavo pomoči na območja pod nadzorom upornikov.

Da Mistura je povedal, da bodo imeli predstavniki 17 držav, ki sestavljajo mednarodno skupino za podporo Siriji - te so tudi članice omenjene skupine za pomoč - danes poseben sestanek, namenjen vprašanju humanitarne prekinitve ognja v Alepu.

ZN in Rdeči križ sta od začetka leta dostavila pomoč skoraj 1,3 milijona Sircem, ki živijo na območjih, ki so oblegana ali sicer težko dostopna. A konvoje s pomočjo močno ovirajo omejitve, ki jih je uvedla sirska vlada.

Kot je danes pojasnil de Mistura, je mesto Deir Ezor, ki ga deloma nadzirala Islamska država, prejšnji mesec iz zraka še naprej prejemalo pomoč Svetovnega programa za hrano. A štirih obleganih območij - Madaje, Zabadanija, Foaha in Kafraje, konvoji s pomočjo niso dosegli že 110 dni.

Sirske sile bombardirale kurdske položaje v državi

Letalstvo sirskih vladnih sil je danes bombardiralo kurdske položaje v razdeljenem mestu Hasakeh na severovzhodu Sirije. Gre za prvi tovrsten napad na območje v Siriji pod nadzorom Kurdov. Letala so zadela najmanj šest položajev, navaja Sirski observatorij za človekove pravice.

V mestu že nekaj dni divjajo srditi boji med kurdskimi borci in provladno milico. Razmere so se po navedbah nemške tiskovne agencije dpa slabšale, med drugim so aktivisti poročali o močnem obstreljevanju v nočnem času.

Sirski observatorij o številu žrtev letalskega napada vladnih sil ni poročal. Po navedbah prokurdske tiskovne agencije Firat je bilo v zadnjih dneh ubitih precej pripadnikov provladnih sil.

Večina Hasakeha je pod nadzorom kurdskih sil, ki so se jim pridružile Ljudske zaščitne enote (YPG). Slednje v boju proti skrajni skupini Islamska država z letalskimi napadi podpirajo tudi ZDA. Del območja še vedno nadzorujejo vladne sile.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni