Tujina

FOTO: Preverite, kakšen bo most na Pelješac, ki ga je projektiral slovenski inženir

Zagreb, 16. 07. 2015 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Most na Pelješac, ki bo prometno povezal hrvaški jug, bo dolg skoraj 2,5 kilometra in širok okoli 22 metrov. Uporaba mostu bo brezplačna, vsaj tako obljublja prometni minister. Med projektanti mostu na Pelješac je tudi slovenski inženir, ki pravi, da bo to eden najlepših mostov v Evropi.

Potem ko je hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Siniša Hajdaš Dončić v torek v Zagrebu potrdil, da bodo v zadnjem letošnjem trimesečju objavili razpis za gradnjo mostu na polotok Pelješac, je Dnevnik.hr objavil grafiko bodočega mosta. Celoten projekt, skupaj s pristopnimi cestami, je vreden 2,8 milijarde kun (368,5 milijona evrov), minister pa pričakuje, da bo levji delež financirala EU. Minister je zatrdil, da bo uporaba mostu brezplačna.

Vrednost projekta je ocenjena na skoraj 370 milijonov evrov.
Vrednost projekta je ocenjena na skoraj 370 milijonov evrov. FOTO: Dnevnik.hr

Pričakuje, da bodo z evropskimi sredstvi pokrili najmanj polovico projekta, če ne celo 85 odstotkov, kar je največji možni delež sofinanciranja. Hrvaška ima za projekte cestnih objektov do leta 2020 na razpolago 330 milijonov evrov. A so iz Bruslja že sporočili, da je še prehitro govoriti od deležu financiranja s strani EU.

Most bo dolg skoraj 2,5 kilometra in širok okoli 22 metrov. Maksimalna hitrost vožnje bo 90 km/h.

Gradnja mostu bo trajala od dveh in pol do treh let, je še povedal Hajdaš Dončić, ki ni želel natančneje odgovoriti, kdaj bo vlada objavila razpis za gradnjo. V pogovoru za hrvaški radio prejšnji teden je dejal, da se bo gradnja lahko začela konec leta 2015 ali v začetku prihodnjega leta. V tem času je na Hrvaškem sicer mogoče pričakovati tudi parlamentarne volitve. Most, ki bo prometno povezal hrvaški jug s preostalo državo, naj bi odprli leta 2019.

Slovenski inženir med projektanti mostu na Pelješac

Ko bo zgrajen, bo most na dalmatinski polotok Pelješac med petimi največjimi mostovi v Evropi ter eden najlepših na stari celini, je ocenil mariborski projektant, inženir gradbeništva, Marjan Pipenbaher, ki je eden glavnih projektantov velikanskega hrvaškega prometnega objekta. Po njegovih besedah bo življenjska doba bodočega mostu več kot 100 let.

Pipenbaher je eden najbolj priznanih evropskih projektantov mostov in je s svojim sodelavci projektiral več kot 200 mostov v Sloveniji in drugih evropskih državah, danes piše hrvaški časnik Jutarnji list in omenja most na reki Dravi pri Osijeku ter most čez Savo v Beogradu.

Njegovo podjetje že od leta 2012 sodeluje z gradbeno fakulteto v Zagrebu pri izdelavi projekta mostu na Pelješac. Skupaj z znanim hrvaškim projektantom Jurom Radićem sta izdelala načrte za most, ki ga bodo verjetno začeli graditi prihodnje leto.

Pipenbaher je kot značilnost mostu izpostavil, da bo trup mostu slonel na vseh stebrih in ne na ležajih. Most bo imel tudi šest kvadratnih pilonov, ki bodo podobni šestim jamborom jadrnice. Višina pilonov, merjeno do morske gladine, bo znašala tudi prek 90 metrov.

Most bo povezoval celino s polotokom Pelješac na avtocesti med Splitom in Dubrovnikom. "Med pripravo projekta smo imeli zgolj dva problema, možnost potresov na območju, zaradi česar smo morali načrtovati globoke temelje za stebre, ter ekološke omejitve v Malostonskemu zalivu," je povedal Pipenbaher. Dodal je, da je bilo treba paziti tudi na ekonomičnost celotnega projekta.

Pipenbaher je še dejal, da bo most v vizualnem smislu enkraten, ker bo "zračen in bo imel določeno lahkotnost". Zato meni, da bo to eden najlepših mostov v Evropi.

Prebivalci Pelješčca na rešitev čakajo že 10 let

Med možnostmi, kako prometno povezati ta del s preostalo državo, se je omenjalo več rešitev, med njimi tudi schengenski cestni koridor skozi BiH pri Neumu ter gradnjo predorov pod njenim ozemljem ali pod morjem na trasi bodočega mosta. Vse so bile označene za neustrezne. Kot neustrezna v primerjavi z mostom se je pokazala tudi možnost, da bi okrepili trajektne linije ob polotoku Pelješac in se na ta način izognili prehodu čez ozemlje BiH.

Most bo dolg skoraj 2,5 kilometra, spodaj pa bodo lahko pluli tudi trajekti.
Most bo dolg skoraj 2,5 kilometra, spodaj pa bodo lahko pluli tudi trajekti. FOTO: Dnevnik.hr

Minister za promet in komunikacije BiH Slavko Matanović je v ponedeljek dejal, da s Hrvaško sodelujejo pri analizi izvedljivosti projekta s ciljem zadovoljiti tako hrvaško potrebo po infrastrukturnem povezovanju ozemlja kot tudi pravico BiH do nemotenega pristopa do odprtega morja. V Sarajevu ocenjujejo, da je potrebno zagotoviti pogoje za mednarodno plovno pot med pristaniščem v Neumu in odprtim morjem, ki bo potekala pod bodočim mostom.

Gradnja mostu na Pelješac odpira tudi spor o meji med Hrvaško in BiH, ker mora biti most najmanj 500 metrov oddaljen od državne meje. Sporno ozemlje, ki si ga lastita obe državi, so skrajni zahodni vrh polotoka Klek, ki se nahaja med obalo in Pelješcem ter zapira neumski zaliv, kot tudi dva otočka pred južno obalo Kleka.

Pogodbo za gradnjo mostu do največjega dalmatinskega polotoka, ki bi fizično povezal skrajni jug Hrvaške s preostalo državo, je leta 2007 podpisala takratna desnosredinska vlada. Čeprav je bil rok za izgradnjo mostu 12. maj 2012, so bila opravljena le manjša pripravljalna dela. Gradbišče so medtem nekajkrat odprli in zaprli, most na Pelješac pa je bil na Hrvaškem vedno vroča tema pred volitvami. Vrednost mostu je bila v času vlade premierja Iva Sanaderja ocenjena na 320 milijonov evrov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
30. 07. 2018 15.03
+19
Bravo! Kitajci bodo to naredili 123. Še drugi tir bi morali Kitajci . Na ključ. Nič se ne bi podražil. Naredili ga bi v dveh mesecih.
korintos23
30. 07. 2018 09.43
+19
Jaz bom pa lepo po stari jadranski magistrali užival, sem v penziji in imam čas! In to z motorjem, če bom še dovolj pri močeh, zaenkrat še sem.
graf
16. 02. 2017 16.04
+4
zametke mostu na Pelješac sem videl že pred tremi leti , upajmo da bo šlo zdaj zares in se most v resni zgradi ! Zelo se vleče vožnja mimo Stona na Pelješac ...
RealniOptimist
17. 07. 2015 10.56
+2
?rnogled
17. 07. 2015 07.43
+16
Marjan,čestitke.Še en presežek v gradbeništvu,kot Črni kal.Čestitam,še enkrat.Mladen.
Kukulkan
17. 07. 2015 01.43
-26
Potem se bo kmalu porušu
BorcPrimorc
17. 07. 2015 00.26
-1
Arguss
16. 07. 2015 23.51
-3
Samo še to me zanima res ej.
manolo31
17. 07. 2015 00.14
+6
NiMiLahko
16. 07. 2015 23.30
+8
Saj dela že potekajo lep čas , zakaj pa so potegnili AC samo do Ploč ? Niso nori da bodo vlekli preko bosne teh 21 km da bodo plačali bosancem kot nori . ! Ko delajo delajo Pri nas pa tak samo računajo kolko se da ukrast , no nekaj pa se na pol naredi napol , da dobi folk kost za glodanje !
4krogci
16. 07. 2015 23.19
+6
Teli nasi juzni sosedi res zivijo v oblakih!! Za tak dnar se pri nas zgradi en steber a oni sanjarijo o celem mostu?? pa naj se zbudijo ze enkrat!!
NiMiLahko
16. 07. 2015 23.32
+3
Prinas bi samo štart bagera dražje stal ! Ja kdo pa bo zdaj v SLO politikom , sodnikom , tožilcem , županom gradil ko je ivanček onemogočen ? Papa francessco ? hehe
dule5
16. 07. 2015 22.34
+17
mi pa ene proge na zemlji ne moremo narediti, ko so jo ročno pred 100 leti pa so še danes ok.
korintos23
30. 07. 2018 09.40
+3
tali?ni tom
16. 07. 2015 22.20
+6
ampak , jug hrvaške danes ni bil nikol hrvaški! se mi zdi da mal okupirajo!je pa res da ima hrvaška najlepše morje,otoke,obalo,dalmatinski narod je zakon , ampak kaj ko vse pokvarijo celinski hrvati! ttttttttttto pa so gama.!
NiMiLahko
16. 07. 2015 23.34
-4
Pa ti si skregan sam s sabo ! Ti tudi verjetno nisi od mame on očeta ampak od kake krave ha ?
tali?ni tom
16. 07. 2015 23.57
-2
zakaj skregan?? daj poglej malo stare zemljevide uin zapiske! in ne piši bedarij če ne poznaš zgodovine! tge je pa krava! porodila! ko take pišeš , take fašeš! si slišal za italijo,pa podobno? hrvaška kot "ebnklava plačancev" nazaj v zgodovini je bila samo tam okol zagreba ko so dobili plac za nagrado ko so varovali kot najemniki folk ki je mel denar tedaj , plemiče in eminentmeže! izhajajo nekje iz azije al podobno , se mi ne da brskat in , so pač priseljenci , tečni in pohlepni po tuji zemlji! vse je na youtubeu in wikipediji! pa še kje! zato , ne ga lomit! da je jug hrvaške hrvaški dlje od razdelitve ozemlja v jugoslaviji ko so pacali traparije!
tali?ni tom
16. 07. 2015 23.57
-3
pa še tako dober se zdiš sam sebi da si si dal plus! beda!
manolo31
17. 07. 2015 00.10
+0
dej waco ne blebeči. Poznam hrvaško zgodovino ZELO dobro in to tvoje laprdlanje tukaj nima ne repa ne glave. Ne bom se s tabo spuščal v debate o zemljevidih ker potem bo tole slo do jutra. Ni pa vse tako preprosto in poenostavljeno črno belo po kmečko kot ti tukaj razlagaš zgodovino. stvari so kompleksne in veliko bolj zahtevne.
tali?ni tom
17. 07. 2015 01.36
-4
hrčki , "avrtohtoni" okol "centra" na pohodu! pač , ko stopiš mačku na rep zamijavka! kakorkoli , da razčistimo tako , popolnoma nič nimam proti hrvatom , avtohtonim da, se razumemo in , če njim paše je njihova obala zaradi mene do egipta,tunizije,namibije! za ostalo v tej zgodbi pa , me tut nič ne briga , je pa zgodovina jasna ko beli dan! lahko pa zatrdim da hrvati , taki ali onaki dobiojho od mene vsako leto tisoč evrov ali več! če pa se tl gor pojavi kakršen koli napačno intrepertiran zapis , denar dobi slovenija,grčija.italija,avstrija! moj namen ni bil žalit ampak opomnit na dejstva! MARCO POLO ,le kaj je bil po državljanstvu?? hrvat??? hecno , rednično , italijan in rojen na hvaru! da ne gremo naprej , kaj piše na zidu v korniću na krku in tako dalje!
manolo31
17. 07. 2015 08.15
-2
daj ne modruj, jemlješ stvari iz konteksta, sprevrač in obračaš po slovenceljsko, zavistno, z dolgim nosom, s slepoto na resnico. Če misliš da poznaš zgodovino si natankaj avto in se zagrizi v univerzitetne knjižnice. Da ne bom jaz začel tu razlagat o nemškem knežnjem kamnu, o frankovskem trgovcu samu, o mitu o karantaniji, ki je pravljica za otroke, o nemžki zgodovini na prostorih Slovenije ind itd. Ne napihuj se, ker si samo uboga mala sapica, ki gre hrvatom samo skozi uho in ne ve točno a si to bil ti ali južni veter.
Iniesta
16. 07. 2015 22.03
-2
Ni ga cez Golden Gate Bridge v San Franciscu ...
NiMiLahko
16. 07. 2015 23.36
+1
To pa bo Briljantni gate ! Kaj češ rečt da si ga edini videl ? Ja na sliki ali pa v sanjaaah .
Ciymbalta
16. 07. 2015 21.42
+13
Uporaba mostu bo brezplačna ta je dobra danes ni nič zastonj. Ja ko bo otvoritev tisti dan bo brezplačno.
tali?ni tom
16. 07. 2015 22.17
+2
ko je bila otvoritev mostu na otok krk , sem se z fotrom peljal mal pred polnočjo tistega dne čez most zastonj! en dan je bila brezplačna vožnja,nazaj smno plačali! lepi spomioni , na mladost in Jugoslavijo ter mir v njej!
NiMiLahko
16. 07. 2015 23.38
+1
ja kako pa prinas so odprli AC a4 in brez vinjeti nisi moral gor , ja na riziko edino !
graf
16. 02. 2017 15.59
+3
samo sanja se vam lahko da bo uporaba mosta brezplačna , most na Krk obratuje od leta 1980 pa se še zdaj plačuje prehod ...
bohinj je zakon
16. 07. 2015 21.41
+6
Nekaj ustvarjalnega in lepega..........promocija ljudi ki nekaj znajo narediti za človeštvo.....................kaj ni Kardashijanov zraven?.....................seveda ne...............one samo kažejo riti.............
TRUMPP
16. 07. 2015 20.03
-6
Okostnjak.Nikakav most.
NiMiLahko
16. 07. 2015 23.38
+3
nemix
16. 07. 2015 18.25
+35
ARHITEKTI še nikoli niso projektirali mostov! Pipenbaher pa je eden najboljših projektatntov mostov in je uni. dipl ing. GRAD!
NiMiLahko
16. 07. 2015 23.40
+2
So zmešani z pojmi saj ne vedo kaj pomeni ARHITEKT . Ja 24ur ni kaj ....
NiMiLahko
16. 07. 2015 23.42
+0
Edino če ga že obnavljajo , samo jaz se ne spomnim da bi kdaj tam kaj bilo razen morja ali pa sem ga spregledal ko sem 10 let 4 tedensko jadral za HaniHoti .
ceta69
16. 07. 2015 18.22
+8
upam da nimajo dovoljenje pisati toliko aneksov v pogodbi kot je v sloveniji ker na zahodu je samo 3 procente
NiMiLahko
16. 07. 2015 23.44
+1
samo 1x je aneks in nič več po zakonu no v slo je možno po lastni volji dodajat neomejeno število ane....
Frane Šajn
16. 07. 2015 16.57
+10
Če prvzame granjo Zidar bo vse kot prej zanj in brate v poslu zelo donosen!
NiMiLahko
16. 07. 2015 23.46
+2
Se ne bodo nikoli učakali mosta v , bi on za sebe in naš politično zdrho poriktal kak nobl naselje 10k km2 , da se bi utrudli od nedela !
kreatiw
16. 07. 2015 16.57
-2
Fino, lepo se Slovenčeki pokažejo da znajo risat in dat na mizo in rečt tako bi to bilo. zakaj pa nebi imeli drugi San Francisko malo bliže