Tujina

FOTO: Predsednik Burkina Fasa odstopil

Ouagadougou, 31. 10. 2014 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Burkina Fasa je po nemirih, ki so izbruhnili zaradi njegovih načrtov, da spremeni ustavo in si tako zagotovi podaljšanje že 27 let trajajoče vladavine, uradno odstopil. Oblast je prevzel načelnik generalštaba vojske, s čimer pa vsi niso zadovoljni.

Compaore naj bi že zapustil prestolnico Ouagadougou in zbežal proti jugu države. Namenjen naj bi bil proti mestu Po blizu meje z Gano, ni pa še jasno, ali zdaj že nekdanji predsednik namerava ostati v državi.

Predsednik Burkina Fasa Blaise Compaore je po nemirih – ti so izbruhnili zaradi njegovih načrtov, da spremeni ustavo in si tako zagotovi podaljšanje že 27 let trajajoče vladavine – danes uradno odstopil. V svoji izjavi je opozoril, da je z njegovim odhodom v vrhu države nastal vakuum, in ob tem pozval k izvedbi svobodnih in poštenih volitev v roku 90 dni. "Odstopam v želji, da bi zaščitil demokratične vrednote, socialni mir in omogočil tranzicijo. Prepričan sem, da sem opravil svoje dolžnosti," je dejal.

Vojska pa je že pred tem sporočila, da je predsednik zapustil položaj. "Od danes naprej Compaore ni več na oblasti," je večdesettisočglavi množici protestnikov, ki so se zbrali pred sedežem vojske in zahtevali odstop predsednika in prevzem oblasti s strani vojske, povedal polkovnik Boureima Farta.

Predsednik Burkina Fasa Blaise Compaore je odstopil.
Predsednik Burkina Fasa Blaise Compaore je odstopil. FOTO: Reuters

Compaore je sicer nazadnje še ponoči zavrnil pozive k odstopu in zatrdil, da bo na položaju ostal še leto dni oziroma do konca 12-mesečnega mandata v četrtek oblikovane prehodne vlade. Se je pa s tem že ponoči odpovedal načrtom o tem, da bi se na volitvah prihodnje leto znova potegoval za nov predsedniški mandat.

Oblast prevzel načelnik generalštaba

Načelnik generalštaba vojske Navere Honore Traore je pozneje sporočil, da prevzema oblast v državi. "V skladu z ustavnimi ukrepi in zaradi vakuuma v državnem vrhu bom prevzel odgovornosti voditelja države," je zapisal in dodal, da bodo nemudoma začeli posvetovanja z vsemi stranmi, da povrnejo politično stabilnost v državi.

Francoski predsednik Francois Hollande je pozdravil odstop Compaoreja ter pozval k miru in zadržanosti v državi. Zavzel se je tudi za hitro izvedbo demokratičnih volitev. Burkina Faso je bil sicer nekoč francoska kolonija. Iz Bruslja so sporočili, da je po mnenju EU na ljudeh Burkina Fasa, da sami izberejo, kdo naj jim vlada.

A nekateri niso zadovoljni z ukrepom vojske. Opozicijski voditelj Benewende Sankare je potezo vojske že označil za udar. Mnogi Traoreju tudi očitajo, da je preblizu Compaoreju. Številni si na položaju predsednika želijo upokojenega generala in nekdanjega obrambnega ministra Kouameja Lougueja.

Spomnimo. Burkina Faso so v zadnjih dneh pretresli siloviti protesti proti načrtom za sprejetje ustavnih sprememb, s katerimi bi lahko Compaore ostal v igri za še en petletni mandat.

V četrtek je v prestolnici Ouagadougou protestiralo več deset tisoč ljudi proti načrtovanemu glasovanju o ustavnih spremembah v parlamentu. Razjarjeni demonstranti so vdrli v parlament in poslopje opustošili. Ubitih je bilo okoli 30, ranjenih pa kakih sto ljudi. Del vojske se je pridružil protestnikom, del pa jih je skupaj s policisti nastopil proti njim, tudi s solzivcem in orožjem. Glasovanje so nato odpovedali.

63-letni Campaore se je z udarom leta 1987 s 36 leti zavihtel na oblast v državi in tam vztrajal vse do danes. Od leta 1991 je bil štirikrat izvoljen za predsednika – dvakrat za sedemletni mandat, dvakrat pa za petletni. Leta 2005 so z ustavo omejili vodenje države na največ dva petletna mandata.

V 17-milijonski državi, kjer je kar 60 odstotkov prebivalcev mlajših od 25 let in so torej izkusili le vladavino enega samega človeka, so predsednikovi načrti povzročili hudi jezo. Državo pesti huda revščina, gospodarstvo stagnira, po indeksu človeškega razvoja je Burkina Faso med 186 državami na 183. mestu. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bruhalnica24
31. 10. 2014 16.20
-1
Postal je premalo pro Ameriški in so ga zamenjali, za narod bo to še korak nazaj v revščino, saj to je jasno.... Le Putina ne znajo zamenjat...
Mb128
31. 10. 2014 16.03
-3
Ja, še en diktator je padel v nemilost od nekoga! Vprašanje je zakaj? Ker, če bi se šlo tukaj za demokracijo, svobodo ga ta nekdo ne bi toleriral celih 27. le in narod ne bi doživel prebliska inteligence kar naenkrat, po 27. letih. Ja, pretežno katere tuje firme pa so v Burkina Faso, pod kateri "plašč" pa sodi Burkina Faso? Ko si boste odgovorili na to boste si tudi odgovorili kdo je ta nekdo, ki mu sedaj kar naenkrat sedaj že ex predsednik ni všeč. Zakaj? Tukaj pa vam neznam podati natančnega odgovora, lahko vam podam samo splošnega. Kaj se dogaja v državi sami oz. okrog države. Pa ne sedaj, kaj se je dogajalo vsaj kak mesec prej.
Krta?a 21
31. 10. 2014 15.45
-2
Kdo ga je faso? Aja narod. Itak ameriska politika - skregaj in kradi.
METKA102
31. 10. 2014 15.33
+4
zdaj se pa bosta cedila med in mleko, kot pri nas, ko imamo vsako leto novega.
Martian
31. 10. 2014 14.18
+1
počasni ste... je že odletel iz prestola..