Tujina

FOTO: 'Resnično veliko je solza ta božič, skupaj s solzami malega Jezusa'

Vatikan, 25. 12. 2014 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Papež Frančišek je z balkona papeške palače v Vatikanu vsem zbranim in vsem vernikom po svetu voščil ob božiču in vsem zaželel predvsem mir. Na trgu Svetega Petra se je zbralo več tisoč ljudi. V božični poslanici je še posebej izpostavil nasilje džihadistov Islamske države v Iraku in Siriji.

Papež Frančišek je danes v blagoslovu mestu in svetu (urbi et orbi) opozoril na trpljenje in nasilje na Bližnjem vzhodu, v Afriki in Ukrajini. "Rešitelj sveta, prosim te, da vidiš naše brate in sestre v Iraku in Siriji, ki že dolgo časa trpijo posledice konflikta in grozljivega preganjanja s strani drugih etničnih in verskih skupin," je dejal.

Še posebej je izpostavil nasilje džihadistov Islamske države v Iraku in Siriji. Kot je dejal, tamkajšnji ljudje že predolgo trpijo učinke tega dolgotrajnega konflikta in skupaj s tistimi, ki pripadajo drugi etnični in verski skupini, trpijo brutalna nadlegovanja.

Sicer pa je celotni Bližnji vzhod pozval k miru in nadaljnjim prizadevanjem za dialog med Izraelci in Palestinci. Spomnil se je tudi nedavnega napada na šolo v Pešavarju v Pakistanu, v katerem so talibani ubili 149 ljudi, od tega 133 otrok.

Dotaknil se je tudi ukrajinske krize in Ukrajince pozval, naj "premagajo napetosti, sovraštvo in nasilje ter se podajo na novo potovanje bratstva in sprave".

Opozoril je tudi na nasilje v Libiji, Južnem Sudanu, Srednjeafriški republiki in v Demokratični republiki Kongo. Izpostavil je tudi epidemijo ebole, obsodil pa zlorabe otrok in kritiziral splav, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Resnično veliko je solza ta božič, skupaj s solzami malega Jezusa," je dejal Frančišek.

V božični poslanici z balkona papeške palače v Vatikanu je sicer vsem zbranim in vsem vernikom po svetu voščil ob božiču in vsem zaželel predvsem mir. "Naj Sveti duh danes napolni vaša srca," je dejal.

Zbralo se je več tisoč ljudi

Papežev božični blagoslov mestu in svetu je eden vrhuncev božičnih praznikov. Na trgu Svetega Petra se je danes opoldne zbralo več tisoč ljudi, tisoči pa so ga spremljali tudi preko televizijskih prenosov.

Papež tovrsten blagoslov, ko se dotakne tudi perečih razmer v svetu, sicer poda dvakrat letno, ob božiču nato še ob veliki noči, največjem krščanskem prazniku.

Med polnočnico o božični luči, ki preganja temo

Med sredino polnočnico je papež Frančišek vernike pozval naj sprejmejo božje potrpljenje, bližino in nežnost. Nekaj ur pred mašo pa je poklical po telefonu iraške begunce pred nasiljem Islamske države in jih primerjal z Jezusom.

Papež je begunce v taborišču Ankava v predmestju Erbila na severu Iraka blagoslovil in jim dejal, da so kot Jezus prisiljeni bežati, ker zanje ni prostora. Zato jim je to noč še posebej blizu.

Papež Frančišek je pred dnevi kristjanom na Bližnjem vzhodu namenil pismo s pozivom naj vztrajajo v regiji, kjer so že 2000 let in pomagajo muslimanskim bratom pri predstavitvi bolj avtentičnega obraza islama, kot vere miru.

V baziliki Sv. Petra, znotraj in zunaj katere se je zbralo okrog 11.000 ljudi, pa je poudarjal kako svet danes potrebuje veliko božje nežnosti, njegovo potrpljenje in bližino.

Po njegovih besedah je svet zavit v temo, ki jo je začel prvi zločin proti človeštvu, ko je Kajn zaradi nevoščljivosti ubil Abela ter pahnil svet v stoletja nasilja, vojn, sovraštva in zatiranja.

Vendar pa temo odganja plamen vere, ki je verne tudi letos popeljal do polnočnic v čast rojstva božjega sina Jezusa Kristusa.

Bog bi že lahko odnehal nad človeštvom vendar je, po papeževih besedah, potrpežljivo čakal, kar je tudi sporočilo božične noči. Namreč, da sta božja potrpežljivost in zvestoba, močnejša od teme in pokvarjenosti.

Na polnočnici so bili tudi predstavniki rimske birokracije oziroma kurije, ki jo je papež nekaj dni prej ostro oštel zaradi sle po moči in "duhovnega Alzheimerja".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (159)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MIGLA
26. 12. 2014 10.46
+0
za božič bi moral vatikan in rkc nahranit reveže in jim tudi materialno pomagat, ne pa da z vofrom polnijo svoje žepe, papež tudi stalno govori o lačnih otrocih po svetu, da bi pa vatikan ki je poln milijonov dal kakšen milijonček za te lačne vernike pa malo morgen
LepistaNuda
26. 12. 2014 08.34
-1
Bog akbar. Večji od vesolja (pffff).
Manu Cocker
26. 12. 2014 07.56
-1
Vse v kumrovskem stilu...
Hary6
26. 12. 2014 07.34
-2
manj naj kradejo bo manj solz
Mamas&Papas
26. 12. 2014 01.18
+0
Ko sm dons ob Ljubljanici vidu slamnate jasli, sm prvo mislu, da ma SDS sestanek ........ slamnati mesija, okol pa ovce ....
Mamas&Papas
26. 12. 2014 02.08
+0
Kako so se pa imenovali prebivalci Noriškega kraljestva? Norci in norišnice? Ti bi to mogu vedet, Rožle ..... sej ste janšisti njihovi potomci, prau Janez ....
Jožajoža
25. 12. 2014 22.49
+0
frančišek, a še ne veš, da nas ima,nas slovence, desna opcija za Udbo mafijo,, nas,klene slovence.
Jožajoža
25. 12. 2014 21.45
+2
papež frančišek, a veš, kaj delajo cerkveni velemožje s slovenskim narodom in njegovim premoženjem. a veš, da ljudje trpijo tudi zaradi tega, ker so tvoji opustošili banke s pomočjo desnih politikov.
komarec
25. 12. 2014 22.27
+4
In tudi zaradi tega je za ta božič veliko solza.
k_komet
25. 12. 2014 21.29
+6
Česa točno naj se veseli 1/3 naših državljanov, ki živijo na pragu ali celo pod pragom revščine, druga tretina, pa je tik na tem, da se tudi sama znajde na tem pragu. Pa uživajte v veselem Božiču tisti, ki imate vsega preveč...tisti pod pragom revščine bodo pa poskušali preživet še en Božič in še eno leto, polno obljub, manipulacij, zlorab in izkoriščanja.
LaFemme
25. 12. 2014 21.03
+0
Božič je za RKC res poseben dan. Takrat pobašejo največ denarja v svoje žepe. Še velika noč in Marijino vnebovzetje, potem pa na banko fehtat za 2 MRD eurov posojil. Tudi jaz bi veselo mahala iz okna, če bi vedela, da s tem služim denar.
bb5a
25. 12. 2014 21.12
+3
Tehnično gledano, če kokr tok zgledaš, lohk mahaš češ okn, pa boš služila denar... celo ime za to obstaja... :D Podobn biznis.
bb5a
25. 12. 2014 20.50
+5
Jutri bo veliki dan toasta - naš največji verski praznik, upam da ga boste slovenci spoštovali in cel dan jedli samo toast... Kdor ne bo je heretic in ne bo prišel po smrti v mcdonalds...!
Verbena
25. 12. 2014 20.38
+3
Ah , ljudje..enostavno verujejo in verjamejo, ker sigurno brez obojega ni tiste prave vere !!....ne razumem, zakaj toliko negativnih komentarjev....pustite ljudem to zadovoljstvo, če so našli smisel in način življenja v tem....saj, navsezadnje ne verujejo najbrž v ljudi, ki pridigajo, ampak v Boga, Jezusa.....men ni problem spoštovati verujočih, neverujočih, če opazim, da so dobrega srca.....
Raspunin777
25. 12. 2014 20.20
-7
Vsem sovražnikom vere v Jezusa, Ateistom in drugim želim praznike z čim manj pretresi in negativizma. Naj vam da srečo,zdravje ali denar gospod NLP, rdeča zvezda , ZK oz. ono v kar vrjamete
Dule Med
25. 12. 2014 20.29
+1
Nisem sovražnik do nikogar ker potem bi sovražil sam sebe - častiti pa jih tud nemorem za njihova bresčutna dela !
Dule Med
25. 12. 2014 20.13
+0
Mir iz balkona vse gorje ki se dogaja na planetu pa gre is Vatikana - vse je to Španska nadaljevanka za vodene * !
CarMechanic84
25. 12. 2014 20.07
+2
ojej ste se eni razpisal naj verjame vsak v kar hoče glavn da sm se včeri fajn najedo napil pa škatlo čikov skadil pa šou spat dons sm se pa odpočil po napornem letu in to je to. zarad mene če ste satanisti ko me boli k. :) VSEM ENO FAJN LETO 2015 PA ČIM MANJ OBREMENJAVANJA FAJN SE MEJTE PA SE NE SEKIRAT PREVEČ .
TRUTH 1
25. 12. 2014 19.58
-8
Krščanstvo: največja zgodba vseh časov povzeto po: Duh časa - dodatek (Zeitgeist - Addendum) Bolj ko začnete razmišljati o aktualnih razmerah (krizi, gospodarstvu, politiki), o tem kar mislimo da razumemo, od kje prihajamo, bolj spoznavate, da so nam lagali. Lagala nam je vsaka institucija. Zakaj sploh pomislite, da je verska institucija edina brez grehov? Vera je dejansko prepričala ljudi, da na nebu živi nevidni mož, ki gleda vse, kar počnete, vsako minuto vsakega dneva. In ta nevidni mož ima posebni seznam desetih stvari, ki jih ne smete početi. In če napravite eno teh stvari, ima poseben kraj, poln ognja dima in žganja in mučenja in bolečin, kamor vas bo poslal živeti in trpeti in goreti in kričati in jokati na veke vekomaj! A vas ima vseeno rad. Rad vas ima. Rad vas ima in rabi denar. Vedno rabi denar! Je vsemogočen, popoln, vseved in moder, a... pri denarju se zatakne! Vera pobere milijarde dolarjev, ne plačuje davkov in vedno potrebujejo še malo več. Krščanstvo: največja zgodba vseh časov Sonce: Od leta 10.000 pr.n.št. dalje, je zgodovina polna raznih zapisov, ki odražajo človeško spoštovanje in občudovanje tega predmeta. Ni težko razumeti zakaj, saj vsako jutro vzide sonce, ki prinese svetlobo, toplino in varnost in s tem rešuje človeka pred hladno, skrivnostno in nevarno temo noči. Brez sonca pridelki ne bi poganjali in življenje na planetu ne bi obstalo. Zaradi teh dejstev je sonce najbolj občudovan predmet vseh časov. Prav tako so se ljudje dobro zavedali pomena zvezd. Spremljanje zvezd jim je omogočilo prepoznavati in napovedati dogodke, ki so se pojavljali v daljših razdobjih, kot na primer mrki in polne lune. Po vrsti so popisovali nebeške skupine, ki jim pravimo sozvezdja. Križ zodiaka je ena najstarejših shematičnih slik v človekovi zgodovini. Predstavlja simbolični obhod sonca okoli 12 večjih sozvezdij v enem letu. Odraža pa tudi 12 mesecev v letu, 4 letne čase ter sončne solsticije (čas, ko doseže Sonce najsevernejšo ali najjužnejšo lego na nebu; sončni obrat) in enakonočja. Izraz zodiak se nanaša na dejstvo, da so bila sozvezdja počlovečena ali poosebljena kot podobe ali živali. Povedano drugače, zgodnje civilizacije niso samo sledile soncu in zvezdam, temveč so jih poosebljale z miti glede na gibanje in razmerja. Sonce je bilo s svojo vrednoto dajanja in reševanja življenj poosebljeno kot podoba nevidnega stvarnika ali boga. "Božje sonce", luč sveta, rešitelj človeštva. Prav tako je 12 sozvezdij predstavljalo potovanje Božjega sonca in posamezne dele so poimenovali, običajno so bili to naravni dogodki, ki so se zgodili v tem času. Na primer Vodnar, prenašalec vode, ki prinaša pomladno deževje. Horus: To je egipčanski sončni bog iz okoli 3.000 pr.n.št. Pooseblja sonce in njegovo življenje je niz prispodob mitov, ki se nanašajo na sončevo gibanje na nebu. Iz egipčanskih hieroglifov vemo veliko o tem sončnem mesiji. Horus, kar pomeni sonce ali luč, je imel sovražnika Seta in Set je poosebljal temo ali noč. Legenda pravi, da se je vsako jutro Horus boril s Setom in ga premagal, medtem ko je zvečer Set premagal Horusa in ga poslal v podzemlje. Vedeti je treba, da sta "tema proti svetlobi" oz. "dobro proti slabemu" ena najpogostejših mitoloških dvojnosti in se še dan danes pojavljata marsikje. Na splošno povedano, je zgodba o Horusu sledeča: Horus se je rodil 25. Decembra devici Izidi Mariji. Njegovo rojstvo je spremljala zvezda na vzhodu, ki so ji sledili trije kralji, da bi pozdravili novorojenega rešitelja. Pri 12 letih je bil čudežen otroški učitelj, pri 30 ga je krstil tako imenovani Anap in začelo se je njegovo poslanstvo. Horus je imel 12 apostolov, s katerimi je potoval, izvajal je čudeže, kot sta zdravljenje bolnih in hoja po vodi. Horus je bil poznan pod več imeni kot npr. Resnica, Luč, Božji maziljeni sin, Dobri pastir, Božje jagnje in mnoga druga. Ko ga je izdal Tifon, je bil Horus križan, tri dni pokopan in nato je oživel. Te lastnosti Horusa, izvirne ali ne, so prevzele
TRUTH 1
25. 12. 2014 20.00
+0
Na splošno povedano, je zgodba o Horusu sledeča: Horus se je rodil 25. Decembra devici Izidi Mariji. Njegovo rojstvo je spremljala zvezda na vzhodu, ki so ji sledili trije kralji, da bi pozdravili novorojenega rešitelja. Pri 12 letih je bil čudežen otroški učitelj, pri 30 ga je krstil tako imenovani Anap in začelo se je njegovo poslanstvo. Horus je imel 12 apostolov, s katerimi je potoval, izvajal je čudeže, kot sta zdravljenje bolnih in hoja po vodi. Horus je bil poznan pod več imeni kot npr. Resnica, Luč, Božji maziljeni sin, Dobri pastir, Božje jagnje in mnoga druga. Ko ga je izdal Tifon, je bil Horus križan, tri dni pokopan in nato je oživel. Te lastnosti Horusa, izvirne ali ne, so prevzele številne kulture sveta, za mnoge druge bogove je ugotovljena ista splošna mitološko zgradba: Atis iz Frigije, rojen devici Nani 25. decembra, bil je križan, položen v grobnico in po treh dneh vstal od mrtvih (Grčija 1200 pr.n.št.) . Indijski Krišna, sin device Devaki, rojstvo je oznanila vzhodna zvezda, z apostoli je izvajal čudeže in po smrti vstal od mrtvih (Indija 900 pr.n.št.). Dioniz iz Grčije, rojen devici 25. decembra, je bil potujoči učitelj, ki je lahko spremenil vodo v vino, znan tudi kot "Kralj kraljev" "Božji edini sin", "Alfa in omega" in veliko drugega, po svoji smrti je vstal od mrtvih (Grčija 500 pr.n.št.). Mitra iz Perzije, rojen devici 25. decembra, imel je 12 apostolov in izvajal je čudeže, po smrti je bil zakopan tri dni, nakar je vstal od mrtvih, bil je poznan tudi kot "Resnica", "Luč" in veliko drugega. Zanimivo je, da je bil Mitrin sveti dan nedelja (Perzija 1200 pr.n.št). Dejstvo je, da obstajajo številni rešitelji iz različnih obdobij, s celega sveta, ki imajo podobne glavne značilnosti. Vprašanje ostaja: zakaj ravno te lastnosti, zakaj porod device 25. decembra, zakaj tridnevna smrt in neizogibno vstajenje, zakaj 12 apostolov oziroma privržencev? Poiščimo odgovor pri najkasnejših sončnih odrešenikih: Jezus Kristus se je rodil devici Mariji 25. decembra v Betlehemu, njegovo rojstvo je oznanila zvezda na vzhodu, sledili so ji trije kralji, da bi našli in častili novega odrešenika. Pri 12 je bil učitelj, pri 30 ga je krstil Janez Krstnik in takrat se je začelo njegovo poslanstvo. Jezus je imel 12 apostolov, s katerimi je potoval in izvajal čudeže, kot so zdravljenje bolnikov, hoja po vodi, obujal mrtve, poznan je bil tudi kot "Kralj kraljev", "Božji sin", "Luč sveta", "Alfa in omega", "Božje jagnje" in veliko drugega. Potem ko ga je izdal apostol Judež in ga prodal za 30 srebrnikov, so ga križali, položili v grob in po treh dneh je vstal od mrtvih in se povzpel v nebesa. Kot prvo, datum rojstva je popolnoma astrološki. Zvezda na vzhodu je Sirij, najsvetlejša zvezda na nočnem nebu, ki se 24. Decembra poravna s tremi najsvetlejšimi zvezdami v Orionu. Te tri zvezde ozvezdja Orion imajo danes isto ime kot so ga imele včasih: Trije kralji. Trije kralji in najsvetlejša zvezda, Sirij, skupaj kažejo na sončni vzhod 25. decembra. Zato Trije kralji "sledijo" zvezdi na vzhodu, da bi našli sončni vzhod - rojstvo sonca. Devica Marija je sozvezdje Device, znano tudi kot Virgo (Virgo v latinščini pomeni devico). Sozvezdje Device se imenuje tudi Hiša kruha in podoba Device je devica, ki drži snop pšenice. Hiša kruha in njen simbol pšenica predstavljata avgust in september, čas žetve. Pa po vrsti, Betlehem v dobesednem prevodu pomeni "hiša kruha". Betlehem se torej nanaša na sozvezdje Device, na prostor na nebu, ne na Zemlji. Še en zanimiv pojav se zgodi okrog 25. decembra oziroma zimskega sončnega obrata (najkrajši dan v letu). Od poletnega do zimskega sončnega obrata so dnevi krajši in hladnejši. Z vidika severne poloble pa se sonce pomika proti jugu in postaja manjše ter manj toplo. Krajši dnevi in čas brez pridelkov, ko se približuje zimski sončni obrat, že iz davnine simbolizira proces smrti. 22. decembra se
TRUTH 1
25. 12. 2014 20.03
-2
22. decembra se Sončeva smrt povsem uresniči, saj je sonce po 6 mesečnem nenehnem pomikanju proti jugu doseglo svojo najnižjo točko na nebu (najkrajši dan v letu). Tu se zgodi nekaj čudnega: sonce se preneha pomikati proti jugu, vsaj na videz, za tri dni. Med tem tridnevnim premorom se sonce nahaja v bližini Južnega križa oziroma sozvezdja Crux. In po 25. decembru se sonce premakne za eno stopinjo, tokrat na sever, kar pomeni prihod daljših dni, toplote in pomladi. In tako je bilo rečeno: sonce je umrlo na križu, bilo tri dni mrtvo, da bi se potem ponovno oživelo oziroma rodilo. Zato si Jezus in številni ostali Sončni Bogovi delijo pojem križanja, tridnevne smrti in vstajenja od mrtvih. To je prehodna doba sonca, preden se začne pomikati nazaj proti severni polobli, prinese pomlad in s tem odrešitev. Vendar vstajenja sonca niso praznovali do pomladnega enakonočja oziroma Velike noči. In sicer zaradi tega, ker ob pomladnem enakonočju sonce uradno premaga zlobno temo, saj so od tedaj dnevi daljši od noči in se pojavijo pomladni pogoji za oživljanje. Tako, najbrž najbolj očitna astrološka simbolika glede Jezusa se nanaša na 12 apostolov. Ti so preprosto 12 sozvezdij zodiaka, s katerimi Jezus, v podobi sonca, potuje. V bistvu se številka 12 v Bibliji omenja vsevprek: 12 PLEMEN IZRAELA, 12 JOŽEFOVIH BRATOV, 12 IZRAELSKIH SODNIKOV, 12 VELIKIH PATRIARHOV, 12 PREROKOV STARE ZAVEZE, 12 IZRAELSKIH KRALJEV, 12 IZRAELSKIH PRINCES. Če se vrnemo h križu zodiaka, simboličnemu življenju sonca, ta ni bil le umetniška prispodoba ali orodje za sledenje gibanju sonca. Bil je tudi poganski duhovni simbol, videti je bil nekako tako kot prikazuje slika na levi strani. To ni krščanski simbol. To je poganska priredba križa zodiaka. Zato je Jezus v umetnosti zgodnjih kultov prikazan s križem na glavi. Kajti Jezus je sonce, "Božji sin", "Luč sveta", "Vstali odrešenik", ki bo "ponovno prišel", tako kot se vsako jutro, "Božja slava", ki nas brani pred "silami teme", in ga je mogoče opaziti, ko prihaja "izza oblakov", "visoko iz nebes", z "vencem iz trnja" oziroma sončnimi žarki. Med mnogimi astrološko-astronomskimi metaforami se v Bibliji ena najpomembnejših nanaša na "dobo". V Bibliji je veliko sklicevanj na "dobo". Da bi to razumeli, moramo poznati pojav, poznan kot pomikanje enakonočij. Stari Egipčani so, tako kot že kulture pred njimi, ugotovili, da se približno vsakih 2150 let sončni vzhod zjutraj na pomladno enakonočje zgodi v drugem znaku zodiaka. Vzrok je v počasnem kotnem nihanju Zemlje, ko se vrti na svoji osi. Pravimo, da se pomika naprej, ker se sozvezdja pomikajo nazaj in ne po normalnem letnem ciklu. To pomikanje skozi vseh 12 znakov traja približno 25.765 let. Temu se reče tudi "Veliko leto" in stare civilizacije so se tega dobro zavedale. 2150 let trajajočem obdobju so pravile "doba". Od 4300 pr.n.št. do 2150 pr.n.št. je bila doba Taurusa-Bika. Od 2150 pr.n.št. do leta 1 n.št. je trajala doba Ariesa- Ovna. Od leta 1 do leta 2150 bo trajala doba Rib, doba v kateri smo dandanes. Okoli leta 2150 bomo vstopili v novo dobo, v dobo Vodnarja. Poenostavljeno povedano, Biblija simbolično predstavlja premik skozi tri dobe, katerim se približuje četrta. Ko se Mojzes v Stari zavezi spusti iz gore Sinaj z desetimi zapovedmi, je zelo razburjen, ko vidi, da ljudje častijo zlato tele. Razbije kamnite plošče in ukaže svojim ljudem, naj se pobijejo med seboj, da bi se oprali krivde. Večina svetopisemskih učenjakov bi to jezo pripisala dejstvu, da so Izraelci častili napačnega idola ali nekaj v tem smislu. Dejansko pa je zlati bik Turus, znak Bika, Mojzes pa predstavlja novo dobo Ariesa-Ovna. Zato Judje še danes trobijo v ovnov rog. Mojzes predstavlja novo dobo Ariesa in zaradi nove dobe morajo vsi opustiti staro. Tudi ostala božanstva imajo te prehode, tako kot na primer Mitra, predkrščanski bog, ki na podoben način ubije bika. T
TRUTH 1
25. 12. 2014 20.04
-2
Tako je Jezus lik, ki uvaja dobo, ki sledi dobi Ovna, dobo Pisces ali dobo dveh Rib. Simbolika ribe je pogosta v Novi zavezi, ko Jezus nahrani 5.000 ljudi s kruhom in z "dvema ribama". Ko začne poslanstvo in hodi ob Galileji, se je zavzel za ribiča, ki mu sledita. Mislim, da smo vsi že videli nalepko v obliki ribe Jezus živi. Malo ljudi ve, kaj pravzaprav pomeni. To je poganski astrološki simbol Sončnega kraljestva v dobi Rib. Torej je Jezusov domnevni rojstni dan začetek te dobe. V Evangeliju po Luku 22:10, ko Jezusa apostoli vprašajo, kje bo po njegovi smrti naslednja pasha (pasha - judovska velika noč), Jezus odgovori: "Glejta, ko prideta v mesto, vama bo prišel naproti človek, ki bo nosil vrč vode... sledite mu v hišo, v katero bo vstopil." Ta odstavek najbolj zgovorno namiguje na astrologijo. Moški, ki nosi vrč vode, je Aquarius-Vodnar, ki je vedno prikazan, kot da vodo izliva iz vrča. Predstavlja dobo za Ribama, ko pa sonce (Božje sonce) zapusti dobo Rib (Jezusa), bo stopilo v hišo Vodnarja, saj Vodnar sledi Ribama v pomikanju enakonočij. Jezus pravi le, da dobi Rib sledi doba Vodnarja. Seveda smo že vsi slišali za konec časa in za konec sveta. Če pozabimo na karikature iz Knjige razodetja, ta ideja izvira iz Evangelija po Mateju 28:20, kjer Jezus pravi: "Z vami bom vse dni do konca sveta." V anglikanski verziji kralja Jamesa pa je beseda 'svet' napačno prevedena kot še mnoge druge. Dejansko je bila uporabljena beseda 'aeon', ki pomeni "dobo". "Z vami bom vse dni do konca dobe." To drži, saj se bo Jezusova poosebitev Rib končala, ko bo sonce vstopilo v dobo Vodnarja. Celotna predstava o koncu časa in konca sveta je napačna razlaga astrološke prispodobe. Pa povejmo to približno 100 milijonom Američanov, ki verjamejo, da se bliža konec sveta. Še več, lik Jezusa v literarnem in astrološkem smislu je nedvoumno plagiat egipčanskega sončnega boga Horusa. Na primer, pred 3500 leti so narisane na stenah luksorskega templja v Egiptu risbe oznanjenja, brezmadežnega spočetja, rojstva in čaščenja Horusa: Risbe se začnejo z naznanjanjem devici Izidi, da bo spočela Horusa, nato je Neith, Sveti duh, ki oplodi devico, in nato porod device in čaščenje. To je tudi zgodba Jezusovega čudežnega spočetja. V bistvu so literarne podobnosti v egipčanskem verovanju in krščanski veri pretresljive. In plagiatov je še več. Zgodba o Noetu in njegovi barki je vzeta naravnost iz izročila. Zamisel o veliki poplavi je navzoča povsod v starih civilizacijah z več kot 200 verzijami v različnih časovnih obdobjih. Vendar, če iščemo vir, ki je nastal pred krščanskim, je to Ep o Gilgamešu, ki je bil napisan 2600 pr. n. št.. Zgodba govori o veliki poplavi, ki jo je povzročil Bog, o barki, na kateri so rešene živali in celo o osvoboditvi in vrnitvi golobice, kar je vse skupno biblični zgodbi poleg mnogih drugih podobnosti. In tu je še plagiat zgodbe o Mojzesu. Mojzesa naj bi po rojstvu dali v pleteno košaro in ga poslali po reki, da bi se izognili detomoru. Kasneje ga je rešila hči iz kraljeve družine in vzgojila v princa. Zgodba o otroku v košari je vzeta iz mita o Sargonu iz Akada iz okoli 2250 pr. n. št.. Sargona so po rojstvu položili v pleteno košaro, da bi se izognili detomoru in ga spustili po reki. Rešila in vzgojila ga je Akki, dojilja iz kraljeve družine. Mojzes je poznan kot Zakonodajalec, izdajatelj desetih zapovedi, Mojzesove postave. Tudi motiv predaje zakona od boga k preroku na gori je zelo star. Mojzes je le eden izmed mnogih zakonodajalcev v mitološki zgodovini. V Indiji je bil Manou veliki zakonodajalec. Na Kreti se je Minos povzpel na goro Dikta, kjer mu je Zevs dal svete zakone. V Egiptu je Mises nosil kamnite plošče, na katerih so bili zapisani božji zakoni. Manou, Minos, Mises, Mojzes in tudi deset zapovedi je vzetih iz 125. Uroka v egipčanski Knjigi mrtvih. Kar je bilo v Knjigi mrtvih 'Nisem kradel', je postalo 'Ne kradi'. 'Nisem ubijal' je
TRUTH 1
25. 12. 2014 20.05
-2
Kar je bilo v Knjigi mrtvih 'Nisem kradel', je postalo 'Ne kradi'. 'Nisem ubijal' je postalo 'Ne ubijaj'. 'Nisem lagal' je postalo 'Ne pričaj po krivem' in tako dalje. Nasploh je egipčanska vera temelj judejsko-krščanske teologije: KRST, POSMRTNO ŽIVLJENJE, SODNI DAN, POROD DEVICE, SMRT IN VSTAJENJE, KRIŽANJE, SKRINJA ZAVEZE, OBREZOVANJE, ODREŠENIKI, OBHAJILO, VESOLJNI POTOP, VELIKA NOČ, BOŽIČ, PASHA (židovska velika noč) in veliko drugega je povzeto po Egipčanih, ki so obstajali veliko pred krščanstvom in judovstvom. Mučenik Justin, eden prvih krščanskih zgodovinarjev, je zapisal: "Ko pravimo, da je bil Jezus Kristus, naš učitelj, spočet brez spolne zveze, križan, umrl in zopet vstal in se dvignil v nebesa, ne trdimo nič drugega, kar vi verjamete glede čaščenja sinov Jupitra." V nekem drugem spisu je Justin Mučenik dejal: "Rodil se je devici, podobno kot vaš bog Perzej." Justin in drugi kristjani so vedeli, kako podobno je krščanstvo poganskim verovanjem. Vendar je imel Justin rešitev. Po njegovem mnenju je bil vsega kriv hudič. Hudič se je pojavil še pred Kristusom in ustvaril te podobe v poganskem svetu. Pravoverno krščanstvo, neverjetno. Ti ljudje dejansko verjamejo, da je svet star 12.000 let. Dejansko sem vprašal enega takšnih: "Dobro, pa fosili dinozavrov?" Rekel je: "Fosili dinozavrov? Nastavil jih je Bog, da bi preizkusil našo vero!" "Mislim, da je Bog nastavil tebe, da bi preizkusil mojo vero, frajer!" Biblija je samo astroteološki in literarni križanec, tako kot skoraj vse verske legende pred njo. Dejstvo je, da lahko podobnosti med lastnostmi dveh likov, najdemo tudi v Bibliji sami. V Stari zavezi je zgodba o Jožefu. Jožef je bil prototip Jezusa. Jožef se je rodil čudežno, Jezus se je rodil čudežno. Jožef je bil eden od 12 bratov, Jezus je imel 12 apostolov. Jožefa je bil prodan za 20 srebrnikov, Jezus je bil prodan za 30. Brat "Judah predlaga prodajo Jožefa, apostol "Judež" predlaga prodajo Jezusa. Jožef je začel s poslanstvom pri 30, Jezus je začel s poslanstvom pri 30. Vzporednic je še in še. Pa obstaja kakšen nebiblični zgodovinski dokaz o osebi, ki ji je bilo ime Jezus, Marijin sin, ki potuje z 12 privrženci, zdravi ljudi in podobno? Veliko zgodovinarjev je živelo ob Sredozemlju med ali kmalu po domnevnem obdobju življenja Jezusa. Koliko teh zgodovinarjev je omenjalo njegov obstoj? Niti eden. Seveda pa to ne pomeni, da zagovorniki obstoja Jezusa niso trdili nasprotno. Štirje zgodovinarji naj bi zagovarjali Jezusov obstoj. Plinij mlajši, Svetonij in Tacit so prvi trije. V njihovih zapiskih najdemo največ le par stavkov, ki omenjajo samo Kristusa ali Krista, kar v bistvu ni ime, ampak naziv. Pomeni 'maziljenec'.
TRUTH 1
25. 12. 2014 20.06
-1
Četrti je Jožef in ta vir je že stotine let dokazana prevara. Žal še vedno velja za resničnega. Mislili bi, da je moški, ki je vstal od mrtvih, se povzpel v nebesa pred toliko pričami in izvedel ogromno čudežev, zapisan nekje v zgodovini. Pa ni, kajti ko enkrat pretehtamo dokaze, je zelo malo verjetno, da je lik Jezusa sploh obstajal. Thomas Paine (1737-1809): Krščanstvo je parodija na čaščenje sonca, v kateri namesto sonca nastopa človek z imenom Kristus in ga častijo namesto sonca. Nočemo biti neprijazni, temveč hočemo predstaviti dejstva. Nikogar nočemo prizadeti, temveč hočemo biti akademsko pravilni glede tega, kar verjamemo in vemo, da je res. Besede Jordana Maxwella: Krščanstvo preprosto ni zgrajeno na resnici. Ugotovili smo, da je bilo krščanstvo samo zgodba Rimljanov, nastala iz političnih namenov. Jezus je bil v resnici Sončno božanstvo gnostične krščanske sekte in kot vsi ostali poganski bogovi, je bil mitološki lik. Politična garnitura je bila tista, ki je ustvarila Jezusovo podobo za družbeni nadzor. Leta 325 je rimski cesar Konstantin sklical koncil v Niceji. Na tem sestanku so uvedli politično motivirane krščanske nauke in začela se je dolga zgodovina krščanskih pokolov in prevar. Naslednjih 1600 let je Vatikan obdržal politično moč nad Evropo, ki je vodila do tako prijetnih obdobij, kot je srednji vek, skupaj s poučnimi dogodki, kot so križarske vojne in inkvizicija. Krščanstvo je skupaj z ostalimi verskimi sistemi prevara dobe. Njihov namen je ločiti človeštvo od narave in drug od drugega. Podpira slepo poslušnost do oblasti. Zmanjšuje človeško odgovornost, ker naj bi "Bog" nadziral vse, tako da se lahko okrutni zločini upravičijo v božjem imenu. Robert G. Ingersoll (1833 – 1899): Religija ne more nikoli preobraziti človeštva, ker je religija suženjstvo. Najpomembneje pa je, da daje moč tistim, ki poznajo resnico, vendar izrabljajo mit za upravljanje in nadzor nad družbo. Verski mit je najmočnejši izum vseh časov in služi kot psihološko seme, s katerim uspevajo ostali miti. Mit je ideja, ki je kljub splošnemu prepričanju napačna. V globljem, verskem smislu služi kot zgodba, ki usmerja in mobilizira ljudi. Ni pomembna resničnost zgodbe, temveč njen učinek. Zgodba ne deluje, če skupnost oziroma narod ne verjame, da je resnična. Ni stvar razprave, če si kdo drzne podvomiti v resničnost svete zgodbe. Čuvaji vere se ne spustijo v razpravo z njimi. Preslišijo jih ali pa jih označijo za bogokletnike.
TRUTH 1
25. 12. 2014 20.24
+2
komarec
25. 12. 2014 22.30
+5
Against
25. 12. 2014 22.53
+2
Preberi, ker je zanimivo. Cela RKC relgija oz. sveto pismo je plagiat epipčanov, njihove Knjige mrtvih, pa še marsičesa.
MARIHUANANANA
25. 12. 2014 19.52
+10
VESEL BOŽIČ! tisti, ki pa ste tu da pišete da boga ni pa naj vas bog blagoslovi.
Dule Med
25. 12. 2014 20.15
+2
Vsak ima boga v sebi na žalost se tega večina ne zaveda !
LaFemme
25. 12. 2014 21.05
+1
Tisti, ki ima boga res v sebi, sigurno ne hodi v cerkev. Cerkev nima z bogom nič, papež, škofje, župniki in podobni pajaci pa še manj.
suzuki bandit1200
26. 12. 2014 09.21
+0
Marihuana, res si bog in to je edina resnica.
Frejtonarca
25. 12. 2014 19.47
-2
Snoči sem šo f polnočnico... malo smo peli še malo molili...dobro in veliko pili...na koncu som f pušco stotaka€ ...spustili...pa to ...
DeBill
25. 12. 2014 19.44
-4
Ljudi na zemlji so ustvarili vesoljci, ki so leteli mimo. ustvarili so vso floro in favno in tudi vseskozi skrbijo, da zgleda vse ok. zdaj pa naj nehajo flancat o bogu ker je to resnica! potem se pa neha, ne? ni dokazov, ne? Enako kot jih ni za boga. Tako se ukine une iz jaslic!
DonMiltonFriedman
25. 12. 2014 19.47
+0
Raspunin777
25. 12. 2014 20.25
+1
se mi je zdel da so eni k so podobni spakam sorodniki vesoljcev hahahja
DeBill
25. 12. 2014 19.39
+1
dokler ne prileti en par kilometrski kamen na zemljo
seljak**
25. 12. 2014 19.16
+5
Črni papež "najmočnejši" mož na svetu
Ruska avantura.
25. 12. 2014 19.44
+3
BRAVO STARI EDN KI SAJ MALO POZNA OZADJE VATIKANA,PAZITE DA VAS NE PREVARAJO,KER SE BOJO MED VAMI SPRHAJALI VOLKOVI PREOBLEČENI V OVCE.