Tujina

FOTO: 'Skale so letele kot žoge skokice po pobočju. Če bi nas zadele, bi bili na mestu mrtvi'

Katmandu, 06. 05. 2015 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
12

10 Slovencev je hodilo po nepalskih gorah, ko se je začelo. "Slišalo se je bučanje, podobno močnemu grmenju. Tla so se močno tresla, kamni in skale so pred in za nami leteli preko poti, po kateri smo hodili,'' je eden od njih opisal občutke ob uničujočem potresu. Poglejte fotografije, ki sta jih posnela Slovenca pred in po potresu.

V Nepalu primanjkuje vode, hrane, zdravil, medicinskih pripomočkov, zlasti v nedostopnih vaseh potrebujejo šotore. Pomagate lahko tudi vi. Denar je med drugim moč nakazati na Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana; SI56 0214 0001 5556 761; Namen: Potres Nepal; Sklic: SI00 880; Koda namena: CHAR; BIC banke: LJBASI2X Prispevek v višini 5 evrov lahko uporabniki Telekoma Slovenije, Simobila, Tušmobila, Debitela, Izimobila in T-2 posredujejo tudi z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919. Sredstva za nujno pomoč prizadetim v potresu zbira Unicef Slovenija, pomoč lahko prispevajo preko njihove spletne strani. Prispevek lahko nakažete preko plačilnega naloga na Rdečem križu Slovenije, denar za pomoč zbirajo tudi na društvu Adra. Sredstva lahko nakažete na TRR Fundacije Študentski tolar: SI56 0510 0801 2265 739 (ABANKA d.d.) namen plačila: Nepal Fundacija Študentski tolar, Kersnikova 4, Ljubljana.

Slovenec, ki ni želel biti imenovan, je 20. aprila z agencijo TrekTrek odšel v Nepal na treking okoli Manasluja, ki je 8156 metri osma najvišja gora na svetu. Po prihodu v Katmandu so po približno treh urah vožnje z avtobusom zavili proti Dhadingu in naprej v Arughat, kjer so prespali. Prihodnji dan so se približno uro in pol vozili z lokalnim avtobusom do vasi Soti Khola, od koder so se naprej odpravili peš. Hodili so dva dni, tretji dan so startali v vasi Jagat. Po nekaj urah so se ustavili v vasi Philim, kjer so spili čaj in se odpravili naprej. Hodili so 10, največ 15 minut, ko so se stresla tla.

"Slišalo se je bučanje, podobno močnemu grmenju. Tla so se močno tresla, kamni in skale so pred in za nami leteli preko poti, po kateri smo hodili. Če bi nas zadele, bi bili na mestu mrtvi. Tudi, če bi nas zadela manjša skala, saj so se v dolino kotalile z veliko hitrostjo. Lahko pa bi se tudi vsula pot." Bili so na približno 1560 metrih nadmorske višine in 20 kilometrov zračne razdalje od žarišča potresa. Tla so se tresla približno pol minute, ''kar se mi je zdelo zelo dolgo glede na potrese, ki smo jih pri nas vajeni''. Na nasprotnem bregu so opazovali masovne podore skal različnih velikosti, ki so letele kot ''žoge skokice'' po pobočju. Takrat je bilo v skupini 12 oseb, vsi Slovenci in dva nepalska vodiča. Na območju so bili sami, drugih pohodnikov ni bilo v bližini.

Med potresom je poiskal zaklon pod veliko skalo in upal, da ne bo nič. Po umiritvi tal so se takoj odločili vrniti v najbližjo vas Philim, ki je bila zaradi lege edina daleč naokoli varna pred padajočim kamenjem in skalami ter plazovi. Na poti nazaj jih je dobil popotresni sunek in ''ponovila se je prejšnja groza''. V vasi ni bilo videti prevelike škode, opazil je poškodovano šolo. Velika večina hiš je ostala nedotaknjena, s streh je popadalo nekaj kamnitih strešnikov, vendar na srečo ni bilo hujšega. Med pohodniki ni bilo panike, bili pa so šokirani. Vodič je takoj poklical v izpostavo agencije TrekTrek v Katmandu, kjer so se še tresla tla, in matično agencijo v Ljubljani, ter javil, da so vsi nepoškodovani. Nato so informacije dobivali preko Slovenije, vodič je klical v agencijo po satelitskem telefonu.

Bili so odrezani od sveta. Izvedeli so, da pot ni prehodna niti navzdol niti navzgor. Prvih nekaj dni je bila neprevozna tudi cesta do Katmanduja, zato so ostali v vasi. Po štirih dneh se je osem pohodnikov z nosači in nepalskimi vodiči odpravilo v dolino, saj so izvedeli, da je pot vnovič prehodna, obenem jim je postalo jasno, da za njih ne bo helikopterskega prevoza. Slovenski vodič je ostal s pohodnikom, ki je zbolel. Vse helikopterje, tudi komercialne, je namreč prevzela vojska, namenjeni so bili zgolj ranjenim, bolnim in mrtvim. ''Tujcev iz vasi Philim niso odvažali.''

Pot je bila sprva dokaj normalna, le z nekaj kamni. Nižje ko so šli, bližje so bili žarišču potresa. Videli so velike zemeljske plazove, kamnite podore, podrte in s kamenjem zasute hiše. Večkrat so zaznali vonj po razkrajajočih se truplih, večinoma živalskih, pa tudi človeških. S pomočjo vodičev in nosačev so si utirali pot, vendar jim je uspelo. Tretji dan so se vkrcali na avtobus in se odpravili v Katmandu, od koder je tudi prvič poklical domače. V Nepalu je bil drugič, na treking se je odpravil pred tremi leti. ''Občutek je grozen. Prebijaš se skozi plazove, iščeš pot. Ves čas si v strahu, da se lahko vsuje pod tvojimi nogami, da te lahko zadane kamen ali skala. Ves čas čutiš adrenalin.''

Viseči most po potresu
Viseči most po potresu FOTO: Nataša Kocjančič

Prizadeti zaradi Šterovih izjav

Vsi v skupini so izkušnjo vzeli za pozitivno, saj se nikomur ni nič zgodilo. Vsi so preživeli, so celi in zdravi. Domov so se vrnili v nedeljo, 3. maja. Predčasno in takoj, ko je bilo mogoče. In vsi v skupini so bili prizadeti ob navedbah vodje konzularnega sektorja na zunanjem ministrstvu Andreja Štera, da so Slovenci nepremišljeni, da se neresno predajajo turističnim občutkom,  da se ne želijo takoj vrniti domov. Zelo jih je razjezil komentar, da je "žalostna ugotovitev, da Slovenci potujejo tako kot živijo - zelo lahkomiselno". Pri agencij Trektrek so imeli sklenjeno zdravstveno zavarovanje v tujini Coris z dvojnim kritjem in doplačilom za višino nad 3500 evrov. "Bili smo v dobri psihofizični kondiciji, dobro opremljeni za hojo čez 5160 metrov visok prelaz, vodič je imel s seboj satelitski telefon. Da se bo zgodil potres, nas ni nihče obvestil, in kolikor mi je znano, je potres do dneva in ure natančno nemogoče napovedati."

"S trekingom smo zaključili takoj po potresu, takojšnja vrnitev v dolino zaradi prožečih se plazov in letečega kamenja ni bila mogoča, prav tako še več dni po potresu ni bilo mogoče dobiti helikopterskega prevoza za tiste, ki nismo bili bolni ali poškodovani. Preko agencije je bilo zunanje ministrstvo ves čas obveščeno o našem stanju in lokaciji. Česa več, drugače ali hitreje v dani situaciji ni bilo mogoče storiti." Pričakujejo, da bo Šter glede njihove skupine umaknil izjave, "ki so ne samo povsem posplošene in neprimerne, ampak za nas tudi žaljive", je poudaril.

Na zunanjem ministrstvu so pojasnili, da so takoj po novicah o uničujočem potresu skušali pridobiti čim več informacij o morebitnih slovenskih državljanih, ki bi lahko bili na prizadetem območju. Nihče od njih namreč ni izkoristil možnosti, da svoj odhod v Nepal najavi na njihovi spletni strani, kar bi močno olajšalo vzpostavljanje prvih podatkovnih baz, so opozorili. V prvih dneh se je izkazalo, da je v Nepalu več Slovencev v različnih skupinah, zato so po različnih poteh skušali izvedeti njihovo pravo število. Hkrati so priporočili, naj zaradi nepredvidljivih razmer ob prvi možnosti takoj zapustijo državo. A ugotovili so, da so se številni odločili nadaljevati turistična potovanja, kljub hudi humanitarni stiski in razmeram. Zato so opozorili na njihove težko razumljive načrte in podprli tiste, ki so ostali, da bi nudili pomoč. "Ker smo se po najboljših močeh trudili pomagati vsem, ki so potrebovali in želeli pomoč, lahko z gotovostjo zatrdimo, da nismo želeli prizadeti čustev oseb, ki so bile v Nepalu v težkem položaju, pač pa le opozoriti na iz varnostnega vidika težko razumljive načrte," so še poudarili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alko82
07. 05. 2015 08.19
-3
A zdej pa mal slikajo posledice naravne katastrofe da se bodo doma v Slo. mal hvalili pa postavljali pred sosedi ženskega spola. Ni kej, en potres v Nepalu lahko zbliža nasprotna spola.
jakec1575
06. 05. 2015 23.30
+10
Zgleda, da so eni ze predolgo v foteljih na ministrstvu. V krizni situaciji, naprej poskrbis za osnovne potrebe.Mislim, da nihce ne isce prve spletne povezave do spletne strani ministrstva. Tako lahko razmislja le omejen javni usluzbenec. Sploh ne v vukohebini. Delo ministrstva je pridobiti stevilke satelitskih telefonov in preveriti situacijo. Tudi ce se zgodi iracionalna situacija o morebitnem nadaljevanju potovanja jo je v dani situaciji potrebno razumet (oblika šoka) in jo skusat spremenit. Najti racionalne resitve. ampak ne preko medijev. Po tiho in s pametjo. Šter je bizgec. Vedno bil.
pe?navodo
06. 05. 2015 21.32
-10
Prerok Gospoda Jezusa Kristusa Dr. David Owuor, katerega osebno poznam je dal 20 . Oktobra 2014 prerokbo kakor mu jo je pokazal Jezus v živo na radio - JESUS IS LORD RADIO - kjer je rekel da mu je Gospod pokaza zelo močan potres , gorskemu narodu, kjer bo skoraj vse porušeno in bodo SKALE PADALE NA LJUDI !! Vse to si lahko pogledate na repentancechannel in tukaj. h t t p s : / / w w w . y o u t u b e . c o m / w a t c h ? v = 6 k s 1 a A q b 6 q g ali vpišite : HORRIFIC NEPAL EARTHQUAKE: FULFILLED ON APRIL 25, 2015 - PROPHET DR. OWUOR Bog vas blagoslovi in prosim da mi ne brišete več komentarja ki je splošnega značaja in dan od Boga za celo človeštvo. Nerazumevanje ali nepoznavanje zadev , vam še ne daje nobene pravice da se tako obnašate do komentarja.
Ciymbalta
06. 05. 2015 21.06
-8
Kaj pa tam hodijo sedaj pa se vse trosijo od straha
proofreader
06. 05. 2015 19.05
+4
Pa so gratis dobili še adrenalinske užitke.
FAUSTOS1
06. 05. 2015 18.05
-6
če daš već tisoč evrov potem se ti pač ne more nič zgoditi-pravijo sedaj naši nepalski pohodniki
veselinko123
06. 05. 2015 18.02
+2
Tem novinarjem je zgleda na glavo pal se kr eno vecje stevilo kamnom pomojm
Ernest Šimon
06. 05. 2015 17.50
+4
... ne vem, zakaj je to zgodba 24.ur - so pač šli tja - če imajo denar, kar naj. Mislim pa da absolutno ni zgodba za naslovnico, ... koga briga...
vindstar977
06. 05. 2015 17.36
-6
sploh ni čudno da so padale opeke in kamenje, saj po sodeč fotografijah njihovi zidarji ne poznajo protipotresnih zakonitosti ampak ena opeka in malo blata in tako dalje, kot pri nas v Trubarjevih časih zgleda ta gradnja, še malo žrtev je bilo.
mic3
06. 05. 2015 17.29
+12
nekateri imajo še denar za take podvige ;) ... no, sam da so živi in zdravi
jamajaka
06. 05. 2015 16.51
+10
glede na to kako so zazidane hiše cegli brez malte da o kakšne betonskem temelju nit ne pišemo ni čuda toliko žrtev
.mdC.
06. 05. 2015 20.50
+7
Ja ampak poglej si zgornje slike. Kamen na kamen, in samo en podrta stena na šoli. Ni vse v materialu, ampak veliko tudi v gradnji.