Tujina

FOTO: Slovenec na Costi Allegri: Tako je zaudarjalo, da je bilo nevzdržno

Victoria, 02. 03. 2012 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

36-letni Slovenec Igor Magajne je član posadke Coste Allegre. Zaupal nam je, kaj se je dogajalo tistega dne, ko je na ladji izbruhnil požar in so ostali brez elektrike. Za kapitana ima le dobre besede. "V spominu mi je ostal kot zelo dobra oseba. Kar pa ne morem reči za kapitana Schettina," pravi.

Notranjost ladje Costa Allegra.
Notranjost ladje Costa Allegra. FOTO: Igor Magajne

V uredništvo 24ur.com se je oglasil 36-letni Igor Magajne, ki je na ponesrečeni ladji Costa Allegra opravljal delo lučkarja v gledališču. Opisal je svoje izkušnje na ladji in kaj se je zgodilo 27. februarja, ko je izbruhnil požar.

Sicer je na ladjo prispel 20. februarja, pred tem pa je delal na ladjah Costa Magica, Costa Fortuna, Costa Atlantica, Costa Serena, Costa Concordia, Costa Romantica in Costa Classica. Vedno je opravljal iste delovne naloge. Pravi, da je bil na Costi Allegri edini slovenski član posadke, se je pa pogovarjal in družil s slovenskimi potniki. Med njimi je bila tudi Slovenka, ki sicer živi v Švici. V stiku je bil tudi s hrvaškimi potniki.

Kaj se je dogajalo, ko je na ladji izbruhnil ogenj?

Magajne nam je razložil, da se je okoli 13.20, ravno ko je s kolegi končal kosilo, v menzo začel valiti dim. Nemudoma so se vsi odpravili proti izhodu, ko pa so odprli vrata, je v prostor vdrlo še več dima. Zato so se odpravili v nasprotno smer. Ko so se po hodniku pomikali proč od dima, so preostalim kolegom, ki so bili v kabinah in niso vedeli, kaj je narobe, povedali, da je očitno nekje zagorelo. Pozvali so jih, naj se raje umaknejo iz kabin, in prav takrat je odjeknil alarm za požar.

Costa Concordia se je novembra 2008 zaletela v pomol v Palermu, Costa Europa se je februarja 2010 zaletela v pomol egiptovskega letovišča Sharm el-Sheikh, Costa Classica se je oktobra 2010 v bližini kitajskega pristaniškega mesta Šanghaj zaletela v belgijsko tovorno ladjo, letošnjega januarja pa je v bližini toskanske obale nasedla ladja Costa Concordia z več kot 4000 potniki in člani posadke. V nesreči je umrlo najmanj 25 ljudi, sedem jih še vedno pogrešajo.

Takrat je Magajne s kolegi zagledal gasilce, ki so jim tekli nasproti, in sicer na gasilsko zbirno mesto. "Ko smo prispeli na varno, smo se odpravili proti zbirnim mestom. Tam so se že začeli zbirati gostje. Po nekaj minutah pa se je po ozvočenju zaslišal znak za splošno nevarnost. Takrat smo začeli zbirati potnike, vsem, ki niso imeli rešilnih jopičev, pa smo delili rezervne,“ nam je razložil slovenski član posadke.

Magajne pravi tudi, da so bile zaradi požara določene cone ladje zaprte. Tako so morali potnike premestiti na rezervno mesto zbora. "Od tam naprej pa se je stanje boljšalo,“ je zapisal v odgovorih na naša vprašanja in dodal, da je tudi sam potnike miril, saj je vedel, da gre za požar in da je očitno že pogašen oziroma pod kontrolo, saj se dim ni več krepil. Na mestu zbora so ostali še približno uro in pol, nato pa je prispel oficir, ki je potnikom sporočil, da je požar pogašen. A potnike je pozval, naj ostanejo na svojih mestih vsaj še eno uro, saj mora gasilska ekipa pregledati območje požara in ga seveda še dodatno zavarovati, nam je sporočil Magajne.

Na začetku malce panike, a nato so potniki videli, da je vse pod nadzorom

Na palubi ladje.
Na palubi ladje. FOTO: Igor Magajne

Našega sogovornika smo povprašali tudi o tem, kako so se potniki odzvali na izredne razmere. "V glavnem so bili potniki dokaj mirni. Na začetku so bili malo prestrašeni, saj je misel na Concordio začela povzročati nemir. Kot posadka smo vedeli, za kaj gre, saj je bilo po ozvočenju, sicer v kodi, sporočeno, da gre za požar in kje je izbruhnil. Tako smo potnikom razlagali, kaj se dogaja. Prav tako, da so ekipe gasilcev že na mestih in da se s požarom borijo. Kot sem že omenil, je bilo precej potnikov brez rešilnih jopičev, tako da smo jim jih prinašali, dokler jih niso imeli vsi,“ pravi Magajne in dodaja, da mu je kar nekaj potnikov dejalo, da niso bili panični in so ostali dokaj mirni prav zato, ker na obrazih posadke niso videli strahu.

In prav tu dodaja, da so lahko hitro in dobro ukrepali tudi zato, ker so od vodilnih na ladji prejemali prave in ažurne informacije. Tudi pred požarom je imel dobro mnenje o glavni posadki, kapitana je celo poznal od prej. "V spominu mi je ostal kot zelo dobra oseba. Kar pa ne morem reči za kapitana Schettina (Francesco Schettino, kapitan Coste Concordie, op. p.), s katerim sem delal prejšnjo pogodbo, in sicer na ladji Costa Atlantica v času od maja 2011 pa vse do julija ali pa morda avgusta,“ je dejal.

Pravi, da so vodilni tudi po tem, ko so ostali brez elektrike in ozvočenja, potnikom sporočali informacije, kakšno je stanje na ladji, kakšni bodo nadaljnji postopki, kako bodo ukrepali in podobno. "To je potnike tudi pomirilo, saj so videli, da se kljub vsem težavam vsi člani posadke, in sicer od čistilca pa do kapitana, trudimo, kolikor se le da,“ je dodal.

Koliko jih je še na ladji?

Posadka - 3
Posadka - 3 FOTO: Igor Magajne

Slovenski član posadke nam je zaupal, da je trenutno na ponesrečeni ladji, na kateri izredno zaudarja zaradi fekalij in smeti, še od 100 do 150 članov posadke. Natančnega števila ne ve, razlaga pa, da so oficirji ostali na ladji, saj jo poskušajo znova usposobiti, prav tako morajo oddati poročilo o nesreči. V pomoč so jim tudi zunanji tehniki, ki bodo na ladjo dodali nove začasne generatorje.

Čistilci in sobarji so na krovu, saj morajo ladjo počistiti. Druge člane posadke počasi pošiljajo domov, težava pa je v tem, da morajo poiskati proste sedeže na letalih. Magajne pravi tudi, da so nekateri člani posadke trenutno v hotelih, kjer pomagajo pri namestitvi potnikov, sam pa čaka na prost sedež na letalu, s katerim bi se vrnil v domovino. Delodajalec jim je sicer organiziral avtobuse, ki jih trikrat na dan z ladje prepeljejo do restavracij, kjer pojedo, imajo pa tudi možnost uporabe stranišča in kopalnice. Pot jim plača delodajalec.

Pravi, da se bo večina posadke odpravila domov, nekateri pa se bodo odpravili na druge ladje, saj želijo zaključiti svoje pogodbe.

Čiščenje se je začelo danes zjutraj

Magajne je za 24ur.com sporočil tudi, da so ladjo začeli čistiti šele danes zjutraj, do takrat pa je bilo po njegovih besedah kritično stanje, predvsem zaradi smeti in stranišč. "Ker nismo imeli elektrike, je bilo v notranjosti ladje zelo toplo in soparno, saj klimatske naprave niso delovale. Prav tako ne voda. To pa sta bila najnevarnejša sovražnika, saj je bilo na ladji zelo veliko starejših ljudi,“ je dejal.

Stranišča so bila polna urina in blata, vročina in vlaga pa sta razmere še poslabšala, pravi. V nekaterih hodnikih je po njegovih besedah tako močno zaudarjalo, da je bilo že nevzdržno. Večina potnikov in posadke je zato spala na palubi. Ko so prispeli na Sejšele, so oni ostali na palubi, kar zamerijo vodstvu, saj bi jim lahko postavili kemična stranišča in vojaške šotore. Tako bi lahko spali na kraju, kjer ne bi smrdelo po fekalijah, prav tako pa jih ne bi bilo strah, da se bodo začele širiti kakšne nalezljive bolezni.

Kaj bo z ladjo?

Posadka - 4
Posadka - 4 FOTO: Igor Magajne

Po informacijah, ki nam jih je posredoval Magajne, vodstvo namerava usposobiti ladjo in jo tako prepeljati do Italije. Tam bi zamenjali generatorje in jo tako znova spravili v vode.

Na vprašanje, ali je kje videl preiskovalce, ki preučujejo vzroke požara, je odvrnil, da jih še ni videl, saj vstopa, kjer so motorji, nima nihče drug kot pa tisti, ki tam delajo. Se je pa pogovarjal z gasilcem in tehniki, ki so na ladjo prišli priklopit generatorje. Povedali so mu, da so imeli srečo, saj ogenj ni prišel do olja. To bi razmere izredno poslabšalo, poudarja pa tudi, da so gasilci pravočasno ukrepali. "Gasilec mi je povedal, da ko so vstopili v ta pekel in začeli gasiti, so kmalu videli, da samo voda ne bo zadosti, tako so se odločili evakuirati sobo in jo pogasiti z ogljikovim dioksidom. To je bila prava odločitev, požar pa so tako uspeli pogasiti,“ je razložil.

Nato pa je sledil izpad elektrike. Rezervni generator, ki se po Magajnovih besedah nahaja daleč stran od glavnih, je namreč po štirih urah odpovedal. "To pa je bila tista nesreča, ki nas je pustila popolnoma brez elektrike in tako brez kontrole motorjev. Če bi ta generator delal, bi bili sicer brez zraka in vode, a bi s plovbo nemoteno lahko nadaljevali in tako prispeli v Mahe s štiriurno oziroma peturno zamudo,“ pravi naš sogovornik in dodaja, da ogled generatorjev na Sejšelih ni mogoč, saj jih morajo popolnoma razstaviti in pregledati. Dokler tega ne storijo, ne bodo mogli potrditi vzroka okvare in požara.

Z družbo je sicer zadovoljen

Vprašali smo ga tudi, ali je zadovoljen z delom pri lastnici ladje, družbo Costa Crociere. Pravi, da je na splošno zadovoljen, saj v zadnjih sedmih letih niso niti enkrat zamudili z izplačilom plač, kar pa je po njegovem mnenju v današnjih časih izredno redko.

"Kot sem vam že omenil, razen tega, da so na nas včeraj malo pozabili in nas tako pustili izpostavljene možnosti kakšne okužbe, nimam posebnih pripomb na družbo Costa. To je tako mene kot mnoge druge artiste, glasbenike, animatorje in ostalo posadko zelo vznemirilo. Zato smo se odločili, da bomo vsak po svojih močeh to tudi sporočili javnosti,“ je zaključil 36-letni Igor Magajne.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maam
03. 03. 2012 08.07
-4
Res nimate o ničemer pomembnejšem poročati? KRIZA! Poslušamo in beremo vedno isto in isto in isto....
Tonček Balonček
02. 03. 2012 23.13
-10
Kako so pa seksali, kar umazani in posrani?
antonino
03. 03. 2012 08.18
+2
verjetno so ugotovili, da se da tudi drugače
przelmuding
02. 03. 2012 21.57
+13
Tukaj na tem forumu poka od zavisti. Saj niste normalni, če pač kdo gre na križarjenje naj gre, saj to ni neko luksuzno križarjenje po drugi strani pa mogoče so nekateri krvavo varčevali da so lahko na to križarjenje šli. Ladja se res ni potopila, vendar bi vas rad videl v tej situaciji kot so bili ti potniki. Sem že enkrat napisal, problem je bila higiena, drugo je vse zanemarljivo.
Draža
02. 03. 2012 21.19
+2
Letos bodo baje Costa nadaljevanke,prvi kapetan se je pokakal,gremo dalje.
skydrol7
02. 03. 2012 21.14
+36
odlicno pripravljen clanek ! glavno da se je vse srecno koncalo :-)
kerlci
02. 03. 2012 20.49
-3
Folk a vi veste da je Janša jedo ćufte k je biu na Roški.
on39
02. 03. 2012 21.49
+4
a že takrat je imel močna poznanstva notri
Djsajmy
02. 03. 2012 20.42
-4
Nam mi nekdo razloži kako ne bi zaudarjalo po vsem možnem ? Stranišča ne delujejo, prav tako vse kar je povezano z generatorji od vode do najmanjše lučke, do el. vrat...
wunder_kind
02. 03. 2012 20.51
+20
ja in kaj teb tu ni jasno da ti je treba se detajle obrazlozit?
Tone 12345
02. 03. 2012 20.37
+2
Tipično za 24 ur potenciranje dogodka v tragedijo ki je ni!!!Kot da bi bila ladja sredi džungle že mesec dni!AMPAK LJUDJE LADJA JE PLAVALA!!!gotov so bili na krovu razvajenci ki niso nikoli nič delalali ali pa bili kdaj v življenju na taborjenju!!!!
Tonček Balonček
02. 03. 2012 20.35
-2
Še so pošteni Slovenci, ki en dopustujejo na Hrvaškem, kot komunisti recimo.
cmn
02. 03. 2012 20.49
+2
ha ha tonček ti res streljaš take komentarje da umiraš od smeha... ampak najbolj žalostno pa je to, da kar napišeš je resnično. seveda bova dobila 100 minusov, ampak sej veš kako pravijo "resnica boli"
t.i.g.r.
03. 03. 2012 01.14
+10
jah sm bl za komuniste kt pa vs bele izdajalce ampak se usen ne hodm na morje na hrvasko......toncek dej povej kdaj gres argentino svojo domovino branit ko jo bojo britanci napadl? toncek res si najvecji kekec kar jih poznam.....beli izajalc...........
FU2
03. 03. 2012 05.24
+3
tudi drugam boste nekateri hitro nehali hoditi in bodo kao vsi proti vam, ko boste ugotovili da ne morete polne prtljažnike in torbe hrane vlačit s sabo...
Tonček Balonček
02. 03. 2012 20.05
+2
Pa nehajte nas že enkrat utrujati s to ladjo, lepo prosim!!!
t.i.g.r.
03. 03. 2012 01.15
+11
Tanja Hauptman 1
02. 03. 2012 19.36
-4
halooo pop tv a veste d sam še wi poročate o tej ladji drugi mediji pa ne weč.....a res ne znate nehat??????????????? se pač zgodi če greš na tako križarjenje je 1:100000000000000000000 da se ti to zgodi....ni weliko ampak ena je še wseeno.......še wedno bom potovala z to agencijo ker je super
hellbastard666
02. 03. 2012 19.30
+24
nekateri doma nimajo elektrike pa se nobenmu ne smilijo
periot22
02. 03. 2012 19.20
+24
Meni se niti malo ne smilijo bolj se mi tisti ki nimajo za položnice, hrano in ki jih še bolezen spremlja tisti so pa zeloooo bogi ne pa ti!!!!!!!!!!
hellbastard666
02. 03. 2012 19.28
+4
Igor Hari 1
02. 03. 2012 19.20
-1
Alexxsaso@yahoo.ca
03. 03. 2012 09.10
Desktop.Messiah
02. 03. 2012 19.16
-4
Grozljivo. Kje so meje človeške vzdržjivosti?
Spetsnaz
02. 03. 2012 19.15
-2
Fumare, mio cazzo!
Spetsnaz
02. 03. 2012 19.14
-3
Doma bi ostali....
defacto
02. 03. 2012 19.06
-2
ni elektrike, vidi se pa na slikah, da luči gorijo :S
Varstvo Medo Pu
02. 03. 2012 19.28
+0
Varstvo Medo Pu
02. 03. 2012 19.28
-3
Igor Hari 1
02. 03. 2012 18.27
+3
Ja ewni malo , nisem morja videl že 12 let , pa če verjamete al ne ...Me ne zanima ...
graf
02. 03. 2012 18.56
+27
imaš čist prav ... bodi doma , bo poleti manj gužve na cesti in na plaži !
Dzingiskan
02. 03. 2012 17.25
+9
A imajo tudi Costa Atlantido ?
sweetmadness
02. 03. 2012 22.27
+5