Tujina

FOTO: Dunajčani v akcijo poslali ledolomilec, v Dubrovniku po več letih potrebovali plug

Ljubljana, 11. 01. 2017 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mraz Evrope kar ne izpusti iz krempljev, poročajo tudi o novih smrtnih žrtvah. Hudo je v Zenici, kjer so pri minus osmih stopinjah Celzija ostali brez gretja. V albanski Sarandi je prvič po 32 letih zapadel sneg, po osmih letih je znova pobeljen tudi Dubrovnik. Avstrijci pa so morali po petih letih spet uporabiti ledolomilec.

Ledeni mraz še vedno vztraja nad Evropo, tudi tam, kjer so že temperature okoli ničle redek pojav. V Dubrovniku so tako zjutraj izmerili -4 stopinje, mesto pa je prvič po osmih letih pobelil sneg. Na ceste so poslali oba pluga, hrvaški mediji opisujejo za to dalmatinsko mesto nenavaden prizor.

Še bolj hladno je bilo zjutraj v Splitu, kar pet stopinj pod ničlo so izmerili. V Reki je bilo ob sedmih zjutraj skoraj devet stopinj minusa, v Poreču osem, na Krku šest, prav tako v Zadru, v Šibeniku pa še stopinja manj. Tri stopinje pod ničlo so imeli na Hvaru, štiri pa na Mljetu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V notranjosti Hrvaške je mraz še hujši. Tako so se Zagrebčani prebudili v ledeno jutro, imeli so -14 stopinj Celzija. V Gospiću se je živo srebro spustilo celo na 17 stopinj pod lediščem.

Ledeni oklep je vklenil številne reke, med drugim Donavo, Savo in Dravo. Plovba po njih je prepovedana, kako nevarna je, nazorno kaže posnetek iz okolice Osijeka, kjer je Drava odnesla leseno hišico. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Če je sneg Dubrovničane presenetil po osmih, je prebivalce kraja Saranda na jugu Albanije celo po 32 letih. Medtem je v kraju Bulquize v osrednjem delu države živo srebro padlo na -22 stopinj Celzija, številna območja pa so zaradi velikih količin snega odrezana od sveta. Poročajo o pomanjkanju vode in izpadih elektrike, vojska s helikopterji dovaža pomoč.

Na Balkanu vztraja ledeni mraz, poročajo o žrtvah

Snežni metež je onemogočil tudi dostop do več vasi na jugu Srbije. V državi sicer vztraja peklenski mraz, podobno kot v Makedoniji in Bosni.

Razmere so še posebej težke v Zenici. Potem ko so v torek po dveh dneh le vzpostavili sistem ogrevanja, so danes znova ostali brez. Pokvaril se je namreč še drugi od dveh kotlov podjetja Arcelor Mittal, ki mesto oskrbuje s toplotno energijo. V mestu so danes namerili minus 8 stopinj Celzija, ponoči pa pričakujejo minus 14. V BiH je sicer hladni val zahteval že pet življenj.

V Srbiji je po poročanju lokalnih medijev mraz zahteval šest življenj, po uradnih podatkih pa dve, medtem ko morajo pri dveh osebah šele potrditi vzrok smrti.

Zaradi izjemno nizkih temperatur, tudi do minus 27 stopinj Celzija, in visokih nanosov snega veljajo izredne razmere v 13 srbskih občinah. Ponekod so nanosi snega visoki tudi več kot štiri metre. V Beogradu, kjer je neprekinjeno snežilo več kot 20 ur, vlada prometni kaos, saj mestne službe ulic ne uspejo sproti čistiti. Sneg se zaradi nizkih temperatur drži cestišča, sol pa ni učinkovita.

Begunce bodo preselili v hotele in na vojaško ladjo

Mraz - 7
Mraz - 7 FOTO: AP

Pobeljeni so tudi grški otoki, med njimi Lesbos, kjer na pot naprej proti severu v šotorih čakajo številni begunci in migranti. Po ostrih kritikah, da ne storijo nič, da bi jim pomagale, so se oblasti le zganile. 250 oseb nameravajo iz šotorov preseliti v prazen hotelske sobe, na poti proti otoku pa je tudi vojaška ladja, ki bo služila kot začasno zatočišče.

Sneg je pokril Atene, večina šol je zaprtih, v Solunu so zaradi meteža odpovedali več poletov, v številnih delih države so razglasili izredne razmere. Iz grške prestolnice poročajo tudi o izjemno nehumanem ravnanju nekega občinskega uslužbenca. Brezdomcem je ukazal, naj zapustijo zatočišče, ker se je njegova izmena končala in ga nihče ni prišel zamenjat. Obravnava ga disciplinska komisija.

Takole so s hriba na otoku Evia reševali moškega, ki je ostal ujet v globokem snegu.
Takole so s hriba na otoku Evia reševali moškega, ki je ostal ujet v globokem snegu. FOTO: AP

Iz turškega Istanbula poročajo o nesreči, ki je zahtevala življenje ene osebe, več kot deset je ranjenih. Zaradi snega in močnega vetra se je porušil nadstrešek ene od mošej. Na glavnem mestnem letališču Atatürk pa so znova odpovedali več sto poletov, zato so številni potniki obtičali.

Šole v romunski prestolnici Bukarešta bodo vsaj do konca tedna zaradi hudega mraza ostale zaprte.

Za podoben ukrep so se odločili tudi v Rybniku na jugu Poljske, le da je vzrok smog. V mestu je javni prevoz zato brezplačen, za enak ukrep so se odločili tudi v Varšavi. Smog je posledica nizkih temperatur, proti katerim se predvsem revnejši prebivalci borijo s kurjenjem vsega, kar jim pride pod roke – od premoga nizke kakovosti do plastike. Svoj delež dodajajo tudi industrijski izpusti in promet.

Na Poljskem je med tokratnim hladnim valom, med katerim so zabeležili tudi minus 25 stopinj Celzija, umrlo že 27 ljudi, od novembra lani skupno 73. Žrtve nizkih temperatur so predvsem brezdomci in osebe pod vplivom alkohola.

V Avstriji na delu ledolomilec

Zamrznilo je rečno pristanišče na Dunaju. Za razbijanje ledu, ki je debel 15 centimetrov, so prvič po petih letih uporabili ledolomilec.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tepee
11. 01. 2017 20.56
+2
Upam,da jim je vsaj eden od plugov užgal....kje so pa dobili sol?
Ramzess
11. 01. 2017 17.41
-1
Ima Avstrija ledolomilec ali je najet, ... nič o tem čigav je dejansko.
JanzeLjj
11. 01. 2017 17.49
+1
KardinaIFrancRodeVKristusu2
11. 01. 2017 15.05
+8
Al Gore je napovedal, da v Evropi v lahko pričakujemo arktične zime zaradi upočasnjevanja labradorskega toka.... Taljenje ledu na Grenlandiji znižuje slanost morja, zaradi česar se labradorski tok upočasnjuje, severnemu Atlantiku temperatura pada in polarni mraz s severovzhoda lažje prodre v severno in srednjo Evropo.... Kaj se bo zgodilo, če se labradorski tok popolnoma zaustavi, pa si raje ne predstavljajmo.....
BildiTheEmperor
11. 01. 2017 15.07
+3
Al Gore's 2007 prediction that all arctic ice would be gone by 2014 ...........najdeš na netu in najdeš tudi kako se republikanci norčujejo iz njega na ta račun. On pa ne zanika. Danes je tam več ledu kot kadarkoli. A kdo misli da republikanci ne premorejo strokovnjakov na tem področju?
KardinaIFrancRodeVKristusu2
11. 01. 2017 15.15
+2
Arktični led se tanjša, to je neizpodbitno dejstvo.... Tega ne trdi le Al Gore, ampak vsi znanstveniki s tega področja, tudi neodvisni in tisti, ki želijo zavreči teorijo globalnega segrevanja... Dandanes je mogoče v poletnih mesecih z ledolomilcem priti do severnega pola, v Rusiji se grejo turizem, kjer turiste vozijo na severni pol.... Pred 20-imi leti so z istim ledolomilcem (Lenin class) prišli zgolj do 80° zemljepisne širine..... Danes pa je severni pol z istim ledolomilcem dostopen praktično cel avgust....
KardinaIFrancRodeVKristusu2
11. 01. 2017 15.23
+0
FranzJosephHabsburg: Al Gore je leta 2007 povedal: ˝Nekateri znanstveniki napovedujejo, da bi lahko v roku 22 let, severni tečaj v poletnih mesecih ostal popolnoma brez ledu....˝ (citat iz Yutub videa ˝Al Gore Predicts No Arctic Ice˝)..... Vse ostalo so vaše izmišljotine.... Nikjer pa nisem zasledil, da bi to napovedal za leto 2014, torej gre za vaš konstrukt, takoimenovane fake news....
KardinaIFrancRodeVKristusu2
11. 01. 2017 15.32
+1
.....kaj se res dogaja s polarnim ledom je lepo prikazano v posnetku ˝TimeLapse: 27 Years of 'Old' Arctic Ice Melt Away in Seconds˝....... Vse ostalo so fake news, ki nimajo nobene znanstvene podlage....
BildiTheEmperor
11. 01. 2017 15.38
+0
A ti veš o arktičnem ledu več kot NASA? Oni pravijo da ga še nikoli ni bilo toliko kot sedaj.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
11. 01. 2017 16.03
+1
1. Ne mešaj Arktike in Antarktike..... 2. Citiraj članek, kjer so to napisali za ARKTIKO.... Pa ne citiraj govoric (je rekel da je rekel da je rekla) 3. Arktični led se tali, to je konsenz vseh znanstvenikov, ki se ukvarjajo s tem področjem, tudi NASE.... 4. Taljenje arktičnega ledu je glavni vzrok upočasnjevanje labradorskega toka in posledično polarnih zim v Evropi......... Najhuje je, ko kvazi strokovnjaki mislijo, da vse vejo, v resnici pa niti NE RAZLOČIJO MED ARKTIKO IN ANTARKTIKO.....
BildiTheEmperor
11. 01. 2017 16.17
+1
To kar ti pišeš je veljalo do zadnjih ugotovitev NASE ki so objavljene sedaj. Led se veča na antarktiki in na arktiki. Vztrajam kot sem napisal. Arktika. Malo si za časom ker gledaš stare objave na netu. Malo poglej kaj pisarijo zadnja sva dni republikanci pa ti bo vse jasno. Tole o arktiki je povsem sveže. Dejansko ni bilo pravih podatkov dokler se niso dobili zadnji posnetki iz vesolja.
BildiTheEmperor
11. 01. 2017 16.19
-1
Daj v iskalnik naslednje pa ti bo vse jasno: Low sea ice extent continues in both poles
KardinaIFrancRodeVKristusu2
11. 01. 2017 16.37
+3
Sem dal v iskalnik in prebral članek/poročilo izpred 6 dni..... Če ne znaš angleško ti bom prevedel tu (prevod je z gugl translate): ˝Morski led na Arktiki in Antarktiki je dosegel rekordno nizke stopnje vsak dan v decembru, nadaljeval vzorec, ki se je začela novembra. Tople vremenske razmere nadaljevale v Arktičnem oceanu, zlasti v skrajnem severnem Atlantiku in severnem delu Beringovega morja. Temperature zraka v bližini Antarktike morje ledu robu so blizu povprečja. Za leto 2016 je bil morski led meri v obeh polarnih območjih na ravni, ki je precej pod tisto, kar je značilno za zadnjih nekaj desetletjih.˝.............. Če ne razumeš naj ti povzamem: OBSEG LEDU NA OBEH POLIH JE BIL V DECEMBRU BISTVENO POD POVPREČJEM ZADNJIH DESETLETIJ....
KardinaIFrancRodeVKristusu2
11. 01. 2017 16.41
+3
Že sam naslov ˝Low sea ice extent continues in both poles˝ v prevodu pomeni ˝Zmanjševanje obsega ledu na obeh polih se nadaljuje˝.......Kvazistrokovnjaki, ki niti osnov angleščine ne razumete.....
BildiTheEmperor
11. 01. 2017 17.05
+1
Ma očitno si ti admin ker ko nekaj popravim in izbrišem daste to nazaj. Jaz sem objavljal več citatov in popravljal vmes in brisal, in tudi uspešno vse zbrisal, potem ste pa dali nazaj gor kar vam paše. Tole kar zgoraj piše tega NISEM JAZ OBJAVIL! To je dal gor admin. Ker tudi ti brišeš odgovore na moja pisanja, ko ti jaz že odgovorim, sem potem tudi jaz brisal in popravljal. Sedaj ste pa objavili tole nebulozo kao kot da sem to jaz napisal. Lepo prosim da se ne objavljajo posti pod mojim imenom, nekaj kar jaz nisem objavil. Kakšne manipulacije se tu greste?!? Vi lahko iz vsakega mojega posta, tudi izbrisanega, objavite kak stavek kjer bo izpadlo da sem napisal nekaj bebavega.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
11. 01. 2017 17.09
+1
In našel si najslabši izgovor: ˝tega nisem napisal jaz, ampak admin˝....
BildiTheEmperor
11. 01. 2017 17.13
-2
BildiTheEmperor
11. 01. 2017 17.17
-1
Potem so pa zadnje objave ki jih objavljajo republikanci od včeraj. Več ledu kot kadarkoli na danajšnji dan!
BildiTheEmperor
11. 01. 2017 17.29
-1
Evo on je admin. ne dovoli mi objavit dokazov. Objavlja pa neumnosti kot da sem jih jaz., Objavil sem dokaze svojih trditev pa jih briše. Sramota. To so za vas komentarji. Prirejate in cenzurirate in to stalno počnete ko izgubite v bitki argumentov., Zakaj ne dovolite da objavim dokaze svojih trditev, istočasno pa dovolite pisanje raznim spammerjem?!
JanzeLjj
11. 01. 2017 17.29
+0
bilde ti si tudi klimatolog??? bilDe a si že kupil hotel Slon??? :)))
BildiTheEmperor
11. 01. 2017 17.31
+0
Objavil sem jaz izsledke NASAe in to na obširno pa admin briše. SRAMOTA! Objavlja pa stvari ki jih jaz nisem objavil. BANDA
JanzeLjj
11. 01. 2017 17.33
+3
Hlapec bilDe in njegova pravica, bilDe a si se kdaj vprašal zakaj te le Rožman razume??? :)))
BildiTheEmperor
11. 01. 2017 17.35
-2
V glavnem v iskalnik vpišite angleško da je nasa potrdila (zadnje poročilo) da led ne upada na nobenem polu. Pa boste dobili ven vse. Zgodbo o globalnem segrevanju so si izmislili zaradi ene kratke periode nekaj let ko se je malenkost otoplilo. To je vse. O tem je vse detajlno razloženo po obdobjih in letih s pravimi podatki. Danes je več ledu kot kadarkoli. na obeh polih. Dokaza mi ne dovolijo objavit ker je zanje preveč boleče.
JanzeLjj
11. 01. 2017 17.39
+3
A ti NASI verjameš??? A ni bila pod vladavino levakov ali kako jim ti praviš??? :)))
JanzeLjj
11. 01. 2017 17.40
+0
bilDe bolj se hvališ, večje neumnosti pokaš in to dan za dnem večje! Utapljaš se v svojih lažeh in izmišljotinah... :)))
JanzeLjj
11. 01. 2017 17.41
+0
BildiTheEmperor
11. 01. 2017 17.44
-1
Tole kar se tu gredo je zrelo za prijavo na ustrezno inštitucijo. To nima nobene veze z novinarsko etiko. Gre za navadno manipuliranje z javnostjo. Izmišljujejo si zgodbe in dejstva, ko jim dokažeš nasprotno pa te blokirajo, potvarjajo tvoje poste in brišejo argumente.
JanzeLjj
11. 01. 2017 17.45
+0
bilDe zahtevaj drugo mnenje, naj ti zamenjajo medikamente... :)))
BildiTheEmperor
11. 01. 2017 17.53
-1
tega spamma seveda ne bo brisal ali ga blokiral, ker sta sodelavca. briše pa resne argumente, strokovne analize in dokaze. Potem pa pogledaš na forum in se človeku zdi da je ves narod bebav. Ja kako nebi ko pa resne poste, argumentirane, vse brišejo. Sami pa s sodelavci spammajo.,
JanzeLjj
11. 01. 2017 17.58
+3
bilDe nočem te žalit ampak največji beebo tukaj si ti! Resnega posta nisi napisal, še manj pa argumentiranega! Zato se pa ljudje tukaj delajo norca iz tebe! :)))
BildiTheEmperor
11. 01. 2017 18.00
-2
Ker nekatere angleške stavke dovoli navajat drugim bom še enkrat objavil samo naslov ene od teh objav in ga prevedel: Updated NASA Data: Global Warming Not Causing Any Polar Ice ... (najnovejši NASA podatki: Globalno segrevanje ne vpliva na led na nobenem od polov). Potem je pa not malo morje resnih navedb kako je bilo s tem po obdobjih. V glavnem dokazano je da se led na obeh polih povečuje. V nobenem primeru pa led na polih ni bil nikoli ogrožen zaradi nekega segrevanja.
JanzeLjj
11. 01. 2017 18.02
+0
bilDe ali si že kupil hotel Slon ali si samo malo janševal??? :)))
KardinaIFrancRodeVKristusu2
11. 01. 2017 19.40
+3
FranzJoseph: Sem prebral ta članek, objavljen na Forbes, avtorja ki ni znanstvenik in v članku ne navaja nobenih empiričnih dokazov, članek je vsega skupaj dolg nekaj odstavkov, niti ne gre za znanstveni članek, ampak poljudni članek (če si delal naravoslovno fakulteto veš, kakšna je razlika).... Sem pa prebral tudi t.i. peer review tega članka na strani climatefeedback, kjer so ta članek povsem demantirali z empiričnimi podatki in mu podelili oceno znanstvene kredibilnosti -2 (very low).....
bakiras
12. 01. 2017 10.17
KardinaIFranc in FranzJoseph. Prepirljivca poglejta si na stran: nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/. Mislim da bo potem konec prepira.
BildiTheEmperor
11. 01. 2017 14.45
+9
Oni velik guru globalnega segrevanja Al Gore je napovedoval da bo do leta 2014 Antarktika brez ledu. Danes je tam več ledu kot kadarkoli kar pomni človek. O tem pričajo posnetki NASE iz vesolja.
bondjanez
11. 01. 2017 14.54
+1
BildiTheEmperor
11. 01. 2017 15.02
+8
Se opravičujem. Tipkarska napaka. Na Arktiki ja.
Praškovarit
11. 01. 2017 14.37
+24
važn da so begunci prišli do hotela
Praškovarit
11. 01. 2017 14.35
+5
hahahaha oba pluga
BildiTheEmperor
11. 01. 2017 14.35
+4
Dajte nam opalit še kak davek ker smo krivi za globalno segrevanje :) Javni paraziti nas spet prepričujejo da se nam samo zdi da je hladneje in da ona ogromna masa ledu (največja v moderni zgodovini) na Antarktiki, samo fatamorgana. Še malo pa bomo imeli v Evropi ledeno dobo, in istočasno plačevali penale zaradi globalnega segrevanja. Jaz ne pomnim kdaj je južni Jadran zmrzoval. Grčija je pokopana v snegu, ko bo v Sahari 2m snega, pa nam bodo razlagali da je to zaradi globalnega segrevanja.
hondica
11. 01. 2017 14.27
+8
Warmerji me spominjajo na butalskega kovača: "Butalski možje so spoštljivo zijali in se čudili: «Mojster Naca, kaj bo to?» Mojster Naca je imel prvikrat klešče v rokah in kladivo, oboje je bilo težko In je čutil, da mu kladivo in klešče po svoji volji obračata roki, in je dejal:»Pokazalo se bo. Če bo špičasto, bodo vile, če široko, bo lopata."
VonLaibach
11. 01. 2017 14.06
+4
Vidim, da določeni osebki ne razumejo kaj pomeni globalno segrevanje. Zemlja se globalno definitivno segreva, lahko pa debatiramo o razlogih. Jih je več, Gore in podobni njemu pa verjetno res to kar precej izkoriščajo tudi v smislu globalizacije svetovnega gospodarstva. Tolk o tem.
GlavniModerator
11. 01. 2017 14.03
+3
haha 24ur, koncno en dobr naslov, sej mate smisu za humor
Bruhalnica24
11. 01. 2017 13.43
+1
Globalno segrevanje na polno..Al Gore je napovedoval da bo 2008 na S polu trava....
jebalvisvoju
11. 01. 2017 13.52
+2
Al Gore pa ni povedal koliko ga placajo za take izmisljotine hehe
jebalvisvoju
11. 01. 2017 13.14
+6
Koncno zima kot se spodobi.
TheMafiaDon
11. 01. 2017 12.38
+5
se pravi so še bolj nori kot pri nas?
butalistan
11. 01. 2017 12.35
+11
Banane v panami rastejo navzgor
Ramzess
11. 01. 2017 12.34
+12
"Brezdomcem je ukazal, naj zapustijo zatočišče, ker se je njegova izmena končala in ga nihče ni prišel zamenjat. Obravnava ga disciplinska komisija." No, če bi odšel in jih pustil same, bi ga ravno tako potem obravnavala ista komisija, ... kaj tam dela samo eden ali kako, ... kdo pa obravnava tistega, ki bi ga moral zamenjati, pa bi prišel, ...
Ramzess
11. 01. 2017 13.49
+1
kurcvasgleda01
11. 01. 2017 12.08
-40
eno mesto lepše kot pa cela slovenija s zlovenci skupaj...
toukr
11. 01. 2017 11.58
+55
Oba pluga? Kot pri nas oba tanka...
BRAVO7115
11. 01. 2017 12.03
+46
:):):):):):) smeh zagotovljen.......al pa oba pilatusa.....
SDS_je_poden
11. 01. 2017 11.40
+36
Dubrovnik - čudovito mesto, samo za ta dva centimetra snega pa res ne vidim potrebe, da so aktivirali OBA pluga.
Ramzess
11. 01. 2017 12.32
+21