Tujina

FOTO: Španski kralj ne želi, da bi njegov sin 'venel' kot princ Charles

Madrid, 08. 06. 2014 16.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Španski kralj naj bi dejal, da bo prestol predal sinu, ker ne želi, da bi se mu zgodilo to, kar se dogaja britanskemu princu Charlesu, ki je najstarejši britanski prestolonaslednik. Protestniki pa so na ulicah zahtevali referendum o obstoju monarhije.

Juan Carlos pravi, da britanski princ Charles veni, med tem ko čaka, da bo nasledil prestol.
Juan Carlos pravi, da britanski princ Charles veni, med tem ko čaka, da bo nasledil prestol. FOTO: Reuters

Španski kralj Juan Carlos, ki je že napovedal, da bo prestol predal svojemu sinu Felipeju, je dejal, da bo to storil, ker ne želi, da bi se njegov sin postaral ob čakanju na prestol, tako kot "veni" britanski princ Charles.

Princ Charles je namreč pri svojih 65 letih v zadnjih 300 letih najstarejši naslednik za britansko krono. Španski kralj naj bi omenjene besede izrekel Rafaelu Spottornu, šefu kraljeve palače. Predstavnik španskega kralja pa jih za javnost ni želel potrditi, je pa o njih pisal španski časopis El Mundo.

Juan Carlos na zadnji vojaški slovesnosti kot kralj

Sicer pa se je kralj Juan Carlos udeležil svoje zadnje vojaške slovesnosti kot kralj. Monarh, ki je po španski ustavi tudi vrhovni poveljnik vojske, se je danes skupaj s svojim sinom in naslednikom, princem Felipejem, ter kraljico Sofijo v Madridu udeležil slovesnosti v čast padlim vojakom.

Slovesnost je bila vrhunec ob dnevih oboroženih sil, ki jih v Španiji obeležujejo letno. Juan Carlos je nosil uniformo vojaškega generala. Več sto ljudi je kralja ob slovesnosti pozdravilo z vzkliki.

Današnja svečanost je bil sicer prvi skupni nastop kraljevega para ter princa Felipeja in njegove princese Letizie v javnosti, odkar je Juan Carlos v ponedeljek nepričakovano napovedal, da bo abdiciral.

Felipe naj bi po doslej še uradno nepotrjenih načrtih 19. junija v parlamentu prevzel špansko krono. Še prej mora parlament sprejeti zakon, ki bi omogočil abdikacijo Juana Carlosa, saj španska zakonodaja trenutno abdikacije ne dovoljuje. Svečanega kronanja naj ne bi bilo, bo pa vojaška parada.

Juan Carlos je tretji evropski monarh, ki bo v zadnjem letu dni abdiciral. Belgijski kralj Albert je julija lani prestol prepustil sinu Philipu, aprila lani pa je abdicirala že nizozemska kraljica Beatrix, njeno mesto pa je zasedel sin Willem-Alexander.

Na tisoče protestnikov zahtevalo referendum o obstoju monarhije

Sicer pa je včeraj na tisoče Špancev v približno 40 mestih po državi protestiralo, ker zahtevajo referendum, na katerem bi se lahko državljani odločali o statusu države. Želijo si namreč, da bi Španija postala republika in ne bi bila več monarhija.

V Madridu naj bi se po poročanju organizatorjev zbralo 15.000 ljudi, policija pa pravi, da jih je bilo okoli 4000. Demonstranti so vzklikali "Španija bo jutri republika," nosili pa so rdeče-zlate-vijolične zastave v barvah druge španske republike, ki je obstajala med letoma 1931 in 1939. Protesti so med drugim potekali tudi v Barceloni, Bilbau, Valencii in Oviedu.

Združena levica, tretja najmočnejša stranka v španskem parlamentu, je napovedala, da bo v parlamentu vložila predlog za sklic referenduma v prihodnjih treh mesecih. Predlog ima sicer po poročanju dpa malo možnosti za uspeh v parlamentu, saj najmočnejša Ljudska stranka, pa tudi opozicijski socialisti, zagovarjajo monarhijo.

Še prej mora parlament sprejeti zakon, ki bi omogočil abdikacijo Juana Carlosa, saj španska zakonodaja trenutno abdikacije ne dovoljuje.

Večina Špancev sicer podpira referendum o prihodnosti monarhije. Kot kaže javnomnenjska raziskava, objavljena v današnji izdaji španskega dnevnika El Pais, skoraj 62 odstotkov vprašanih meni, da bi morali o tem odločati na referendumu. Če bi referendum potekal danes, bi se 49 odstotkov Špancev odločilo za monarhijo, 36 odstotkov pa bi jih podprlo republiko. 15 odstotkov vprašanih je bilo neodločenih, izsledke ankete povzemajo tuje tiskovne agencije.

Španski kralj je novico o odločitvi za abdikacijo sporočil v ponedeljek, ko je pojasnil, da s predajo žezla želi omogočiti prenovo monarhije. Juan Carlos je postal kralj po smrti diktatorja Francisca Franca novembra 1975 in odigral pomembno vlogo pri prehodu Španije v demokracijo oz. obnovljeno ustavno monarhijo.

Konec njegovega vladanja pa so zaznamovali poslabšanje zdravja in škandali, vključno s korupcijsko afero, ki vključuje njegovo hčerko Cristino in njenega soproga. Vse bolj je začela upadati njegova priljubljenost in vse več Špancev je podpiralo idejo, da bi kralj prestol predal svojemu sinu Felipeju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
09. 06. 2014 15.07
+5
Kakšni kralji neki. Malo so se izgubili v času in prostoru. Delat naj gredo banda lena.
Heretik1
09. 06. 2014 01.06
+2
Kaj pa če španski parlament ne sprejme zakona o abdikciji? A se bo kralj fental?
PolitKomisar`
08. 06. 2014 20.44
+8
Za Tretjo Špansko Republiko! Tudi Slovenska kri je bila prelita zanjo med špansko državljansko vojno. Dol z monarhijami !
Fredy Meserati
08. 06. 2014 20.30
-13
Kaj če bi mi tudi glasovali ali želimo monarhijo. Janša naj bo naš kralj. Živel Janez Janša in hvala, ker si nas lastnoročno osamosvojil in popeljal ven iz gnile JUGE!!! Levaki bojo pa zdaj po men butal. Smrt komunistom.....
felix59 drugič
08. 06. 2014 23.09
+8
morkonja
08. 06. 2014 18.45
+8
kupim suha drva
sundancer
08. 06. 2014 17.51
+13
Prodam suha drva.
Bu?ko Štru?ko
08. 06. 2014 18.48
+10
Jaz pa kravo simentalko, zelo malo rabljeno, garažirano z komaj 1500 prehojenih kilometrov!