Tujina

FOTO in VIDEO: Kontrolorka letenja: Storila sem vse, kar je bilo možno

Medellin, 01. 12. 2016 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
J.S./STA/S.S./N.Š.
Komentarji
23

Vse več dokazov potrjuje domnevo, da je letalo z brazilskimi nogometaši strmoglavilo, ker ni imelo zadostne zaloge goriva. Oglasila se je tudi kontrolorka letenja. Na stadionu v Medellinu, kjer bi se morali nogometaši pomeriti z ekipo Atletico Nacional, se je umrlim poklonilo več deset tisoč navijačev.

Vse več je dokazov, ki potrjujejo domnevo, da je letalo, na katerem so bili brazilski nogometaši, novinarji in osebje, strmoglavilo zaradi pomanjkanja goriva, ko je skušalo pristati. V nesreči je umrlo 71 ljudi. 

Direktor kolumbijskega civilnega letalstva Alfredo Bocanegra je dejal, da je že prvi pregled kraja nesreče namigoval, da letalo ni imelo dovolj goriva. To potrjuje tudi objavljen posnetek pogovora pilota s kontrolnim stolpom, v katerem je zaprosil za dovoljenje za pristanek zaradi težav z elektriko in pomanjkanjem goriva. Rotil jih je, naj mu dajo koordinate za pristajalno stezo, a kontrolor je pri pristajanju dal prednost nekemu drugemu letalu, ki je prav tako imelo težave in pilota pozval, naj kroži nad letališčem. Ko mu je naposled le podal koordinate za pristanek, je bilo že prepozno. Malo pred koncem posnetka je še povedal, da leti na višini 2.745 metrov.

Bolivijske oblasti so medtem preklicale dovoljenja za obratovanje letalske družbe LaMia, od katere je bilo nesrečno letalo. Družba je sprva delovala v Venezueli, nato so se selili v Bolivijo, ker naj bi bila tam pravila ohlapnejša. Prav tako so lastnikom družbe zamrznili premoženje.

Oblasti verodostojnosti posnetka niso potrdile. Sporočile so le, da "kronološko ni točen".

Kontrolorka: Storila sem vse, kar je bilo možno

V usodnih trenutkih je bila kontrolorka letenja Yaneht Molina. V sporočilu je zapisala, da je naredila vse, kar je bilo možno, in kar je morala storiti v tehničnem smislu in da zdaj preživlja težke trenutke življenja, saj ni uspela rešiti potnikov na letalu.

''Danes me je življenje postavilo v neprijetno situacijo, v kateri se moram soočiti z okoliščinami, ki smo jim pri delu izpostavljeni vsak dan,'' je sporočila. Dodala je še, da obstajajo posamezniki, ki ignorirajo postopke v izrednih situacijah in namignila, da so kontrolorji izpostavljeni tudi grožnjam.

Malomarnost pilota? 

Bocanegra je pred tem za radio RCN dejal, da je med hipotezami nesreče tudi to, da je letalu zmanjkalo goriva.

"Ko smo prišli na kraj nesreče in ko smo lahko pregledali ostanke letala, smo lahko potrdili, jasno, da letalo v času strmoglavljenja ni imelo dovolj goriva," je dejal. "Zato smo začeli s preiskavo, da ugotovimo, kakšen je razlog za to."

Poudaril je, da je treba počakati ugotovitve preiskav črnih skrinjic letala in da je končen odgovor o vzroku nesreče moč pričakovati v pol leta.

Dodal je, da če je letalu dejansko zmanjkalo goriva, bi to kazalo na malomarnost pilota, ki je odgovoren za zadostno količino goriva.

Predstavnik za varnost agencije za civilno letalstvo Freddy Bonilla pa je potrdil, da letalo ob trku s tlemi ni imelo več goriva.

Pojasnil je, da pravila narekujejo, da mora letalo vedno imeti na zalogi dovolj goriva za dodatnih 30 minut leta, da lahko v primeru težav doseže alternativno letališče.

"V tem primeru pa letalo ni imelo te zaloge goriva," je dejal. Motorji so res vir elektrike, a seveda brez goriva pride do njenega izpada, je dodal.

Letalo je v ponedeljek zvečer strmoglavilo v bližini kolumbijskega mesta Medellin. Ob tem ni bilo eksplozije, zato so strokovnjaki že takoj namigovali, da je razlog nesreče pomanjkanje goriva.

Oblasti bodo črne skrinjice, ki snemajo podrobnosti leta, poslale v Veliko Britanijo, da jih odpre proizvajalec, britansko podjetje BAE. 

Namesto navijanja na tekmi so se navijači poklonili umrlim

Brazilska nogometna ekipa Chapecoense, ki je v strmoglavljenju izgubila 19 igralcev, bi morala v sredo zvečer v finalu južnoameriškega klubskega pokala igrati proti nogometašem Atletica Nacional. Na stadionu v Medellinu se je vseeno zbralo več deset tisoč navijačev, prav tako tudi na domačem igrišču ekipe v Chapecu. Veliko jih je v znak spoštovanja nosilo bela oblačila, nosili so tudi sveče in se poklonili tragično umrlim nogometašem.  

V tragediji je umrlo tudi 20 novinarjev. 

Preživela nogometaša sta v kritičnem, a stabilnem stanju, vratarju pa so amputirali nogo, morda mu bodo morali še drugo. Tudi poškodovani novinar je v kritičnem stanju, je sporočil nogometni klub.

Posmrtne ostanke žrtev nesreče bodo v petek prepeljali v Brazilijo, kjer bo opoldne organizirano skupno bdenje v areni Condá, sedežu ekipe Chapecoense, poroča El Espectador

Vsa trupla so že identificirali, v Chapeco pa jih bodo odpeljale brazilske zračne sile.  

V nesreči letala je med 71 ljudmi umrlo sedem članov posadke, 21 novinarjev in 19 nogometašev kluba Chapecoense Real. Preživeli so trije nogometaši, brazilski novinar in dva člana posadke.
V nesreči letala je med 71 ljudmi umrlo sedem članov posadke, 21 novinarjev in 19 nogometašev kluba Chapecoense Real. Preživeli so trije nogometaši, brazilski novinar in dva člana posadke. FOTO: AP

Štirje 'srečneži' se na letalo niso vkrcali

Štirje ljudje, ki bi se morali vkrcati na nesrečno letalo, so razkrili, kako so jim to spremembe v zadnjem trenutku preprečile.

50-letni Gelson Merico, goreč privrženec ekipe, je nameraval potovati z nogometaši in si v živo ogledati tekmo, ki se je je zelo veselil. Zaradi delovnih obveznosti pa je moral zadnji trenutek spremeniti svoje načrte.

Novinar Ivan Carlos Agnoletto je svoje mesto na letalu odstopil kolegu Gelsonu Galliottu, ki je že od nekdaj sanjal, da bi poročal s tako pomembne tekme. "Bolečina je ta trenutek še prevelika, da bi sploh lahko razmišljal o tem, ali bi jaz preživel nesrečo," je povedal. Agnoletto je dejal, da za strmoglavljenje sploh ni vedel, dokler niso njegove žene zasuli klici ljudi, ki so ji izrekali sožalje. "Bilo je, kot da sem umrl. Šel sem do televizorja in ga prižgal ter videl, da je letalo strmoglavilo," je povedal.

Tudi župan Chapeca, mesta, od koder prihaja nogometna ekipa, Luciano Buligon, in predsednik odbora kluba, Plinio David de Nes Filho, sta bila na seznamu potnikov, a sta let zamudila let, ker sta se udeležila nekega drugega sestanka.

"Samo bog lahko pojasni te stvari in to, da sem ostal doma," je povedal Buligon. "To je največja tragedija, ki jo je doživelo naše mesto. Z našim nogometnim klubom smo doživeli trenutek ekstaze," je dejal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

appollyon
01. 12. 2016 21.52
-6
Ja v socializmu treba šparat.
Audy
01. 12. 2016 20.23
+6
To je malomarnost letalske družbe. Tudi Ryanair so silili v letenje brez rezerve, da prišparajo.
1airbus
01. 12. 2016 20.49
+7
to ni šparanje,to je napaka pilota,če manj goriva natočiš se nič ne prihrani,lahko pride do nesreče kot sedaj.
appollyon
01. 12. 2016 21.52
+0
Ne bluzi, ker ne poznaš letalskih zakonov! Ryanair nihče ni silil oni so gulfali ko so z letali, ki jim je brez rezervnega goriva prepovedano leteti v evropi, vseeno leteli, in edini ki o tem odloča je pilot, ker je kapitan letala.
skydrol7
01. 12. 2016 20.04
+6
veliko napak je bilo narejenih , ljudje so umrli..........upam da se bo vse uzelo v upostev in da se te napake ne ponovijo
Ramzess
01. 12. 2016 19.52
+4
Kakšen naslov, storila vse kar je bilo možno, samo tistega ne kar bi dejansko morala. Če daš letalo na čakanje, kljub temu da je jasno da mora nujno pristati, potem za posledice tudi prevzemi odgovornost, oz. svoj delež odgovornosti.
1airbus
01. 12. 2016 20.51
+1
KungFuPanda
01. 12. 2016 22.25
+10
Bili sta dve letali v težavah. Tisto, kateremu je dala prednost, je poročalo o uhajanju goriva. Tale je najprej poročal samo o elektronskih napakah, o pomanjkanju goriva pa je poročal tik pred strmoglavljenjem. Vsaj tako je trenutna zgodba. Kako lahko torej na podlagi (skopih) informacij, ki jih plasirajo mediji sodiš, da ni delala prav glede na informacije, ki jih je imela?
baubax
01. 12. 2016 17.57
+8
Ja valda pilot sredini leta reče: jao mene mujo zaboravijo natočit bencina v areoplan. Bla bla možno je kar koli samo ta, da so kar tako pozabili nafilati letalo pa ni možno. In pilot tega ne vidi pa kaj ima samo ispit za mopet al kaj...
TEJCHY13
01. 12. 2016 18.32
+9
Spoštovanje do umrlih - a je to komu tukaj kaj znano, najbrž ne???
Ramzess
01. 12. 2016 12.55
-10
"Oblasti bodo črne skrinjice, ki snemajo podrobnosti leta, poslale v Veliko Britanijo, da jih odpre proizvajalec, britansko podjetje BAE." Aha, a je vedno tako, a je samo tokrat tako zapisano, ...
KungFuPanda
01. 12. 2016 22.29
+5
Črne skrinjice, kolikor vem, vedno odpre proizvajalec. V primeru politično spornih strmoglavljenj je to lahko tudi v prisotnosti druge stranke (recimo agencije zainteresirane države).
Kimberley-Echo
01. 12. 2016 22.56
+8
Samos, tebi bi morali z zakonom prepovedati komentiranje!
Ramzess
01. 12. 2016 12.52
-9
Štirje sploh niso bili na letalu, ... nič takega, to je pogostejše, kot bi mislili, pri večini letalskih nesreč je tako, skoraj vedno se najdejo posamezniki, ki niso bili na letalu. Tudi in tam seveda tudi kdo laže. Je pa sicer težava da se ob nesrečah gleda zgolj uradni seznam, ne pa tudi možnosti, da koga sploh ni bilo gor, pa ga označijo za mrtvega, kar ni nujno brez težav za svojce. Mediji o tem redkokdaj pišejo.
štrekeljc
01. 12. 2016 18.28
+6
Samo, tudi jaz nisem bil na tem letalu. In še kakih 7 milijard ljudi ne. Res nismo bili, ne lažemo!
KungFuPanda
01. 12. 2016 22.36
+2
Se dogaja, da se ne vkrcaš. Lahko let zamudiš (sem ga tudi že jaz, pa ne enkrat), lahko spremeniš načrte in zamenjaš karto... marsikaj se dogaja, če veliko letiš. Ni to nič nenavadnega. Kdo bi lagal in zakaj? Kaj bi sploh lagal, tega ne razumem. Kdo pa je bil na letalu pa vedo vedno. Vedno ti pred vkrcanjem:ali odtrgajo odrezek karte, ali karto skenirajo. Če se vkrcaš, si gor in si v sistemu.
Ramzess
01. 12. 2016 12.35
-10
Še vedno se sklicujejo zgolj na videno, če ni bilo požara, potem letalo ni imelo goriva, ... to ničesar ne dokazuje, ... če pa bilo gorelo, pa bi trdili da je imelo gorivo, ne da bi sploh pomislili, da lahko zagori tudi zaradi česa drugega. Tako se pač ne dela preiskava, na oko, ... ne da bi se zadeve preverile kot je treba.
KungFuPanda
01. 12. 2016 22.45
+4
Oni več vedo, kot ti. Če ne zagori, potem gorivo lahko je, pa se ni vnelo, ali ga pa ni. Če gorivo je in ne zagori, potem je vsepovsod vonj po kerozinu. Letalo, ki med strmoglavljenjem ne razpade, ampak se raztrešči ob stiku s tlemi in ima v tanku par ton kerozina, verjemi, da bi preiskovalci to opazili. In verjemi, da se takrat vžge. Če se pa letalo vžge, potem pa sigurno je kerozin. Ker zunanji aluminij se ne bo vžgal, sedeži pa prtljaga pa zelo težko. Tudi če se bodo, je to dosti manjši ogenj in počasi napreduje za razliko od tega, če če ti vžge par ton kerozina. Tako stvar izkušen in dobro izobražen preiskovalec vidi.
Ramzess
01. 12. 2016 12.28
-8
Kontrolor ne bi bil kontrolor, če drugemu, verjetno bolj važnemu, dal prednosti, ... govorijo o drugem letalu, ne povedo pa katero je in koga je prevažalo, kaj skrivajo. Ta nesreča me spomni na nesrečo in vso neumnost okrog nje, z nekega letališča na BV, ko je neko potniško letalo strmoglavilo, ker ni smelo pristati, ker je na letališču bil precenjen in prepriviligiran kralj s svojim letalom. Človek kar ne more verjeti v kakšnem svetu živi, in kakšni ljudje živijo v njem.
nesposobnež
01. 12. 2016 10.17
+23
Brazilija je nogometna velesila. In smrt teh nogometašev bo še dolgo odmevala. Naj počivajo v miru :(
emilzapata
01. 12. 2016 09.53
+9
življenje pa gre naprej, z nami, ali tudi brez nas. Saj vsako življenje pravzaprav tragedija.
barbamama
01. 12. 2016 09.31
+46
Nesreča je bila nepotrebna tragedija, saj letalo ni bilo namenjeno za tako dolge polete. Sicer pa lahko počasi prenehate dnevno objavljati po tri variacije na to temo. Se tudi v SLO dogaja veliko pomembnejših stvari, ki so tudi tragične.
Ramzess
01. 12. 2016 12.30
-8
To ni nobene zveze z dolgim poletom, moralo je krožiti nad letališčem, zaradi nekega drugega letala, in nepremišljenega kontrolorja, ki ne razume besede 'nujno'. Šolska 'napaka', ki se ne bi smela zgoditi.