Tujina

FOTO: Tako hudo so gozdni požari prizadeli turistični biser Madeiro

Funchal, 24. 08. 2016 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
4

Satelitski posnetki razkrivajo opustošenje, ki so ga na Madeiri povzročili gozdni požari. Ognjeni zublji so poškodovali kar tretjino celotne pokrajine Calheta, močno je uničena tudi okolica glavnega mesta Funchal. Obnova bo dolgotrajna, portugalske oblasti pa so temu turističnemu biseru že ponudile pomoč.

Satelitski posnetki požarov, ki so 8. avgusta izbruhnili na portugalskem otoku Madeira, razkrivajo razsežnosti katastrofalnih požarov. Gozdni požari so namreč zajeli kar 3200 hektarjev površine, kar je skoraj tretjina celotne pokrajine Calheta. V požarih so umrli trije ljudje, materialna škoda je ogromna. Gasilci so se s požari borili več dni, ogenj pa je med drugim uničil 150 hiš ter poškodoval tovarne in druge objekte.

 

Gašenje je bilo zelo zahtevno, saj sta gasilcem nagajala močan veter in vročina. Najhuje je bilo v prestolnici Funchal, kjer je tudi vseh 150 uničenih hiš. Po navedbah lokalnih oblasti je moralo okoli 400 evakuiranih prebivalcev mesta dve noči preživeti v vojaških objektih, zaradi požarov pa so evakuirali tudi več sto turistov.

Slaba dva tedna po požarih na Madeiri poteka sanacija najbolj prizadetih območij. Portugalske oblasti si prizadevajo, da bi med turisti znova vzpostavile zaupanje, ki so ga omajali gozdni požari. Satalitski posnetki območja pred in po požarih pa razkrivajo, da čaka prebivalce tega turistično zelo priljubljenega otoka še veliko dela. 

 

Copernicus EMS je program EU, namenjen razvoju evropskega informacijskega sistema, ki temelji na satelitskih posnetkih. Glavni cilj programa je opazovanje in napovedovanje stanja okolja na tleh, morju in atmosferi, da bi tako lahko dobili vpogled v klimatske spremembe, posledično pa v strategije prilagajanja na le-te. Prav tako je namen programa učinkovito upravljanje v izrednih razmerah.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EMINENT
24. 08. 2016 17.50
+3
A danes pa ni nobene novice o Trumpu?
NiVseRes
24. 08. 2016 16.34
+1
Ja sej..ce nemorejo uniciti turizma z panicnimi obvestili o teroristicnih napadih..jih pa enostavno zazgejo...zanima me kaj bo do naslednjega leta z Hrvask.....
Fukofakic
24. 08. 2016 12.39
+10
ste malo zafrknili ane? Prva in zadnja slika bi se morali pomerjati ne pa obratno kjer se na daleč vidi zamaknjenost zemljevida...
coca.eskim
24. 08. 2016 12.39
+11
Slike nekoč-danes so pomešame.