Lobnikar: IS spreminja taktiko. To verjetno ne bo zadnji napad te vrste

Barcelona je zadnja v vrsti večjih evropskih mest, ki so ga za tarčo vzeli teroristični skrajneži. Izbira te lokacije za terorističen napad na nedolžne državljane je logična, opozarja strokovnjak, saj je odmevnost napada zelo velika. Takšne napade z vozili je težko preprečiti, opozarja varnostni strokovnjak Lobnikar in dodaja, da to verjetno ne bo zadnji napad te vrste.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (6)

  • Ulica La Rambla v Barceloni
  • Ulica La Rambla v Barceloni
  • Ulica La Rambla v Barceloni
  • Ulica La Rambla v Barceloni
  • Napad v Barceloni
  • Napad v Barceloni

Teroristi so v četrtek popoldan zarezali v srce Barcelone, kjer se skozi celo leto tre turistov, v poletnih mesecih pa je to špansko pristaniško mesto z 1,6 milijona prebivalci še posebej številčno obiskano. La Rambla je turistična točka Barcelone, ki velja za eno od tistih znamenitosti, ki je nikakor ne smeš izpustiti, ko si v Barceloni. Gre za sistem šestih ulic, med seboj povezanih, ki tvorijo 1,2 kilometra dolgo ulico, ki je v sredini namenjena zgolj pešcem, ob strani pa je dovoljen motorni promet. Zaznamuje jo lep drevored, ulica pa je polna čudovitih lokalov in trgovin. Tu se tre obiskovalcev, ki se po tej ulici sprehajajo od osrednjega trga Plaza de Cataluña do Kolumbovega spomenika v samem pristanišču. Na tej lokaciji se nahaja tudi nekaj najbolj obiskanih barcelonskih znamenitosti.

La Rambla

Mozaik znanega španskega umetnika Joana Mirója sredi La Ramble, kjer se je po 500 metrih krvavega pohoda ustavil bel kombi, ki se je zaletel v kiosk na ulici. (Foto: iStock)

La Rambla je eden najbolj enigmatičnih simbolov Španije. Znameniti španski pesnik Federico García Lorca je za to priljubljeno ulico nekoč dejal: "La Rambla je edina ulica na svetu, za katero si želim, da se nikoli ne bi končala."

Ulica La Rambla v Barceloni

Ulico zaznamuje čudovit drevored, na njej pa boste našli veliko turističnih znamenitosti. (Foto: iStock)

Mesta po svetu izražajo svojo solidarnost z Barcelono. Nekatere znamenitosti so se odele v barve španske zastave, druge pa v temo.

Teroristi so tako svojo lokacijo napada izbrali zelo premišljeno. Tudi časovno, saj je v tem času, napad se je zgodil okoli 17. ure popoldan, ulica polna obiskovalcev. Na splošno je izbira Barcelone za terorističen napad zelo logična, pravi Boštjan Perne, obramboslovec in nekdanji direktor Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo. Lokacija namreč nekoliko spominja na Nico, pravi Perne in dodaja, da je odmevnost napada v Barceloni oziroma na njeni znameniti turistični točki zelo velika.

Lobnikar: Napade z vozili je težko preprečiti, izbira tarč pa odmevne lokacije

Slovenija je v primerjavi z ostalimi državami varna, ampak je varnostna ocena v Sloveniji takšna, da lahko rečemo, da je napad možen, ni pa zelo verjeten, pravi Lobnikar.

Podobnega mnenja je tudi varnostni strokovnjak Branko Lobnikar, ki ocenjuje, da to verjetno ne bo zadnji napad te vrste. Skrajna skupina Islamska država je namreč po izgubi terena v Siriji in Iraku spremenila svojo taktiko in se osredotočila na napade v Evropi in drugje.

IS izgublja oziroma je že izgubila vojno na območju Sirije in Iraka, zato je spremenila način bojevanja in se osredotočila na napade v Evropi in drugje ter na tak način nadaljuje svojo vojne aktivnosti. V prihodnje bodo zelo verjetno uporabljali različne metode napadov, od najbolj priročnih, kot so napadi z noži, izkazali pa so se tudi napadi z vozili. "Zelo težko preprečiš tak napad," je pojasnil Lobnikar in dodal, da ne moremo izključiti niti samomorilskih bombnih napadov.

Branko Lobnikar

Lobnikar ocenjuje, da bo podobnih napadov še več. (Foto: Miro Majcen)

Lobnikar je še pojasnil, da ima vsaka država oceno varnostnega tveganja in da so med večjimi evropskimi mesti enako ogrožena tudi velika mesta v Španiji. Obveščevalne službe pa niti ne govorijo več o stopnji verjetnosti za napad v takšnih mestih, ampak o tem, kdaj se bo zgodil, in ga skušajo preprečiti.

Pojasnil je, da nekatere analize napadov nakazujejo na to, da napadalci niso popolni tujci v krajih, kjer izvedejo napad. To niso ljudje, ki pridejo od zelo daleč in ne vedo nič o okolju, vendar je v primeru Barcelone možno tudi to, saj vsak med nami ve, kje je najbolj turistični predel Barcelone, ki je tudi eno od evropskih turističnih središč. "Če hočeš doseči učinek, verjetno ne boš šel v manjše mesto," je povedal.

Teroristi dandanes ne sejejo več strahu, kot je bilo to pred desetimi leti, glavni motiv je predvsem sovraštvo - sovraštvo do okolja in načina življenja. "Vseeno jim je za otroke, kot je bilo v Manchestru, vseeno za turiste, kot je bilo v Barceloni in vseeno za obiskovalce koncertov, kot je bilo v Parizu," je pojasnil.

Po Lobnikarjevem mnenju se je svet v zadnjih letih radikaliziral. Po valu levega terorizma smo pred 20 leti živeli v mirni Evropi, sedaj pa se je svet radikaliziral - islamistično, desno in levo. Posebej islamski radikalizem zelo hitro vodi v ekstreme, kar se navezuje na novo taktiko delovanja IS.

Napad v Barceloni

V napadu je umrlo najmanj 13 ljudi, a obstaja možnost, da bo številka še narasla, saj je ogromno ranjenih v kritičnem stanju. (Foto: AP)

V terorističnem napadu je umrlo najmanj 13 ljudi, najmlajša med žrtvami pa je komaj triletna deklica. Več kot 100 je ranjenih. Policija je prijela že tri osumljence za napad. Odgovornost za napad je prevzela džihadistična Islamska država. Je pa policija ponoči preprečila nov napad z avtomobilom v bližini Barcelone. Več ljudi je bilo ranjenih, policija pa je ubila pet napadalcev.

Preberite več o grozljivem dejanju teroristov.

Barcelona je zadnja v vrsti večjih evropskih mest, ki so ga za tarčo vzeli teroristični skrajneži. Napadi so se med drugim zgodili že v Parizu, Nici, Londonu, Manchestru, Berlinu, Münchnu, Stockholmu in Bruslju. V večini primerov teroristi izbirajo tiste lokacije, kjer se zadržuje največ ljudi, še posebej turistov, saj je odmevnost takšnih napadov bistveno večja.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 320
AlternativeFacts 19.08.2017 18:25:13
Kaj pa če ti napadi sploh nimajo veze z IS-om, a je Branko kaj razmišljal v to smer?......2005 neredi v Franciji, zaprtih 2760 izgrednikov, protestniki ubijejo 2 civilista in ranijo 126 policistov....Sarkozy takrat optoži levico ali čehočete antifa, pa čeprav je vsakomur jasno, da so protestniki francoski muslimani in migrantje iz S.Afrike, kar je poročal tudi BBC, ki je tudi navajal razlog za te proteste, to je brezposelnost, revščina, družbena isključenost, getoizacija...Ti protesti se nadaljuje vse do leta 2012, ko politiki zmanjka argumentov da bi optoževali levico, ko se ti isti izgredniki spravijo na judovsko sinagogo. Takrat politika začne govoriti o islamskih skrajnežih, nič pa o kakšnem ISISU, pred tem pa se je 7 let mižalo na oba očesa....Isis se je začel omenjati šele, ko so ti isti izgredniki prešli iz manjšin, kot je recimo judovska, na avtohtono prebivalstvo.....danes beremo kako so ti teroristi stari nekaj čez 30 let in stari znanci policije.....Še enkrat, leta 2005 so francozi zaprli 2760 izgrednikov, leta 2005 so bili izgredniki v povprečju stari nekaj čez 20 let......Torej kdo so ti današnji stari znanci policije? nekdo ki je kradel paštete, ali izgrednikli iz leta 2005?
Več komentarjev