Tujina

Lobnikar: IS spreminja taktiko. To verjetno ne bo zadnji napad te vrste

Barcelona, 18. 08. 2017 09.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Barcelona je zadnja v vrsti večjih evropskih mest, ki so ga za tarčo vzeli teroristični skrajneži. Izbira te lokacije za terorističen napad na nedolžne državljane je logična, opozarja strokovnjak, saj je odmevnost napada zelo velika. Takšne napade z vozili je težko preprečiti, opozarja varnostni strokovnjak Lobnikar in dodaja, da to verjetno ne bo zadnji napad te vrste.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Teroristi z vedno novimi izvedbami terorističnih akcij
    02:01
    Iz 24UR: Teroristi z vedno novimi izvedbami terorističnih akcij
  • Iz 24UR ZVEČER: Boštjan Perne o napadu v Barceloni
    04:52
    Iz 24UR ZVEČER: Boštjan Perne o napadu v Barceloni

Teroristi so v četrtek popoldan zarezali v srce Barcelone, kjer se skozi celo leto tre turistov, v poletnih mesecih pa je to špansko pristaniško mesto z 1,6 milijona prebivalci še posebej številčno obiskano. La Rambla je turistična točka Barcelone, ki velja za eno od tistih znamenitosti, ki je nikakor ne smeš izpustiti, ko si v Barceloni. Gre za sistem šestih ulic, med seboj povezanih, ki tvorijo 1,2 kilometra dolgo ulico, ki je v sredini namenjena zgolj pešcem, ob strani pa je dovoljen motorni promet. Zaznamuje jo lep drevored, ulica pa je polna čudovitih lokalov in trgovin. Tu se tre obiskovalcev, ki se po tej ulici sprehajajo od osrednjega trga Plaza de Cataluña do Kolumbovega spomenika v samem pristanišču. Na tej lokaciji se nahaja tudi nekaj najbolj obiskanih barcelonskih znamenitosti.

Mozaik znanega španskega umetnika Joana Mirója sredi La Ramble, kjer se je po 500 metrih krvavega pohoda ustavil bel kombi, ki se je zaletel v kiosk na ulici.
Mozaik znanega španskega umetnika Joana Mirója sredi La Ramble, kjer se je po 500 metrih krvavega pohoda ustavil bel kombi, ki se je zaletel v kiosk na ulici. FOTO: iStock

La Rambla je eden najbolj enigmatičnih simbolov Španije. Znameniti španski pesnik Federico García Lorca je za to priljubljeno ulico nekoč dejal: "La Rambla je edina ulica na svetu, za katero si želim, da se nikoli ne bi končala."

Ulico zaznamuje čudovit drevored, na njej pa boste našli veliko turističnih znamenitosti.
Ulico zaznamuje čudovit drevored, na njej pa boste našli veliko turističnih znamenitosti. FOTO: iStock

Teroristi so tako svojo lokacijo napada izbrali zelo premišljeno. Tudi časovno, saj je v tem času, napad se je zgodil okoli 17. ure popoldan, ulica polna obiskovalcev. Na splošno je izbira Barcelone za terorističen napad zelo logična, pravi Boštjan Perne, obramboslovec in nekdanji direktor Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo. Lokacija namreč nekoliko spominja na Nico, pravi Perne in dodaja, da je odmevnost napada v Barceloni oziroma na njeni znameniti turistični točki zelo velika.

Lobnikar: Napade z vozili je težko preprečiti, izbira tarč pa odmevne lokacije

Slovenija je v primerjavi z ostalimi državami varna, ampak je varnostna ocena v Sloveniji takšna, da lahko rečemo, da je napad možen, ni pa zelo verjeten, pravi Lobnikar.

Podobnega mnenja je tudi varnostni strokovnjak Branko Lobnikar, ki ocenjuje, da to verjetno ne bo zadnji napad te vrste. Skrajna skupina Islamska država je namreč po izgubi terena v Siriji in Iraku spremenila svojo taktiko in se osredotočila na napade v Evropi in drugje.

IS izgublja oziroma je že izgubila vojno na območju Sirije in Iraka, zato je spremenila način bojevanja in se osredotočila na napade v Evropi in drugje ter na tak način nadaljuje svojo vojne aktivnosti. V prihodnje bodo zelo verjetno uporabljali različne metode napadov, od najbolj priročnih, kot so napadi z noži, izkazali pa so se tudi napadi z vozili. "Zelo težko preprečiš tak napad," je pojasnil Lobnikar in dodal, da ne moremo izključiti niti samomorilskih bombnih napadov.

Lobnikar ocenjuje, da bo podobnih napadov še več.
Lobnikar ocenjuje, da bo podobnih napadov še več. FOTO: Miro Majcen
Lobnikar je še pojasnil, da ima vsaka država oceno varnostnega tveganja in da so med večjimi evropskimi mesti enako ogrožena tudi velika mesta v Španiji. Obveščevalne službe pa niti ne govorijo več o stopnji verjetnosti za napad v takšnih mestih, ampak o tem, kdaj se bo zgodil, in ga skušajo preprečiti.

Pojasnil je, da nekatere analize napadov nakazujejo na to, da napadalci niso popolni tujci v krajih, kjer izvedejo napad. To niso ljudje, ki pridejo od zelo daleč in ne vedo nič o okolju, vendar je v primeru Barcelone možno tudi to, saj vsak med nami ve, kje je najbolj turistični predel Barcelone, ki je tudi eno od evropskih turističnih središč. "Če hočeš doseči učinek, verjetno ne boš šel v manjše mesto," je povedal.

Teroristi dandanes ne sejejo več strahu, kot je bilo to pred desetimi leti, glavni motiv je predvsem sovraštvo - sovraštvo do okolja in načina življenja. "Vseeno jim je za otroke, kot je bilo v Manchestru, vseeno za turiste, kot je bilo v Barceloni in vseeno za obiskovalce koncertov, kot je bilo v Parizu," je pojasnil.

Po Lobnikarjevem mnenju se je svet v zadnjih letih radikaliziral. Po valu levega terorizma smo pred 20 leti živeli v mirni Evropi, sedaj pa se je svet radikaliziral - islamistično, desno in levo. Posebej islamski radikalizem zelo hitro vodi v ekstreme, kar se navezuje na novo taktiko delovanja IS.

V napadu je umrlo najmanj 13 ljudi, a obstaja možnost, da bo številka še narasla, saj je ogromno ranjenih v kritičnem stanju.
V napadu je umrlo najmanj 13 ljudi, a obstaja možnost, da bo številka še narasla, saj je ogromno ranjenih v kritičnem stanju. FOTO: AP

V terorističnem napadu je umrlo najmanj 13 ljudi, najmlajša med žrtvami pa je komaj triletna deklica. Več kot 100 je ranjenih. Policija je prijela že tri osumljence za napad. Odgovornost za napad je prevzela džihadistična Islamska država. Je pa policija ponoči preprečila nov napad z avtomobilom v bližini Barcelone. Več ljudi je bilo ranjenih, policija pa je ubila pet napadalcev.

Preberite več o grozljivem dejanju teroristov.

Barcelona je zadnja v vrsti večjih evropskih mest, ki so ga za tarčo vzeli teroristični skrajneži. Napadi so se med drugim zgodili že v Parizu, Nici, Londonu, Manchestru, Berlinu, Münchnu, Stockholmu in Bruslju. V večini primerov teroristi izbirajo tiste lokacije, kjer se zadržuje največ ljudi, še posebej turistov, saj je odmevnost takšnih napadov bistveno večja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (320)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AlternativeFacts
19. 08. 2017 18.25
-1
Kaj pa če ti napadi sploh nimajo veze z IS-om, a je Branko kaj razmišljal v to smer?......2005 neredi v Franciji, zaprtih 2760 izgrednikov, protestniki ubijejo 2 civilista in ranijo 126 policistov....Sarkozy takrat optoži levico ali čehočete antifa, pa čeprav je vsakomur jasno, da so protestniki francoski muslimani in migrantje iz S.Afrike, kar je poročal tudi BBC, ki je tudi navajal razlog za te proteste, to je brezposelnost, revščina, družbena isključenost, getoizacija...Ti protesti se nadaljuje vse do leta 2012, ko politiki zmanjka argumentov da bi optoževali levico, ko se ti isti izgredniki spravijo na judovsko sinagogo. Takrat politika začne govoriti o islamskih skrajnežih, nič pa o kakšnem ISISU, pred tem pa se je 7 let mižalo na oba očesa....Isis se je začel omenjati šele, ko so ti isti izgredniki prešli iz manjšin, kot je recimo judovska, na avtohtono prebivalstvo.....danes beremo kako so ti teroristi stari nekaj čez 30 let in stari znanci policije.....Še enkrat, leta 2005 so francozi zaprli 2760 izgrednikov, leta 2005 so bili izgredniki v povprečju stari nekaj čez 20 let......Torej kdo so ti današnji stari znanci policije? nekdo ki je kradel paštete, ali izgrednikli iz leta 2005?
Supervillain
19. 08. 2017 17.24
+2
In čudaki bodo spet pisali,da je vse nateg in laž pa,da ni bil in ne bo IS.
db66
19. 08. 2017 10.49
+1
Religija sama po sebi ne ustvarja problema (terorizma),imajo pa znotraj muslimanske vere velike probleme.Nekaj ni vredu med kleriki in to se odraža tudi med verniki,ki so radikalizirani.Tudi njihovi verski voditelji ne naredijo dovolj ,ali pa nimajo interesa za rešitev težave-terorizma .
nevica
19. 08. 2017 18.19
To pa zato, ker v resnici nimajo težave - nekateri se samo prilizujejo sistemom krščanskih držav in govorijo to, kar bi ljudje radi slišali od njih. Malo je takih, ki se znotraj svojih vrst res zgražajo nad terorizmom. Saj vsi delajo sveto delo, ki vodi naravnost k Alahu.
ZaZaZuu
19. 08. 2017 09.56
+8
Če se znajdemo v središču terorističnega napada, se umaknemo na kraj, kjer se počutimo varne? Pa zakaj ni to on že prej povedal. Koliko življenj bi s tem rešili...
Strelja?ko
19. 08. 2017 10.20
+0
kako češ vedet, kak razmišljejo ti isisfreniki?
asgml
18. 08. 2017 22.00
+2
KAJ SEDAJ PRAVI ANGELA???????
Strelja?ko
19. 08. 2017 10.21
+1
number46
18. 08. 2017 19.02
-4
Ubistvu v današnjih časih je dobtr biti majhen, ker nisi zanimiv. Skratka isiil isis kakorkoli že, če boste slučajno imeli ambicijo to početi v slo vas prosim, da se obrnete na ta naslov Šubičeva ulica 4, Ljubljana. Drugače moje sožalje vsem ljudem na svetu, ki ste žrtve novodobne politike. Svečko za vas bom prižgal jutri, ko se odpravim na hrib.
Strelja?ko
19. 08. 2017 10.22
+1
oni ne mislijo imet samo šubičeve, ampak vso evropo pod kalifatom. in tudi ne tebe kot nevernika, oz, nas vse ki itak smo tudi.
Tinito Castro
18. 08. 2017 18.55
+5
Strokovnjaki.....ha.
korintos23
18. 08. 2017 18.33
+5
Mariji svečo prižgite desnjaki, Putin vas je par pošiljk rešil!
Strelja?ko
19. 08. 2017 10.23
-1
Ravno h putinu gledamo od vsega začetka isis. Zakaj misliš?. Vse od mcainovega hilarijinega obama isis spominja na neki drug režim v nemčiji. ane rdeči. in ja merkla je bila rdeča v honekerjevi nemčiji in danes je le preoblečena v desničarko.
kritika1
18. 08. 2017 18.08
+15
Vsi so pametni, vsi vse vedo, vsi imajo rešitve, ljudje pa še kar umirajo? Kdaj bomo priznali, da je zahod z ZDA na čelu naredil katastrofalno napako z destabiliziranjem arabskih držav. Je morda kdo mislil, da bodo ljudje s "tretjega" sveta, kot se rado piše, trpeli v nedogled ekspanzijo zahoda? Se kdo vpraša, zakaj tako sovraštvo, zakaj to pobijanje. Ne zavajati ljudi, povejte resnico, povejte kje je ključni problem. Če kdo misli, da bo z idejami in dejanji ZDA ter "zaveznikov" ustavil to norijo, potem ni s tega planete in se kompleksnosti problema niti ne zaveda. Je terorizem kot najbolj gnusno početje, kjer je tarča civilno prebivalstvo, ki z zablodami elite nima nič skupnega naša usoda, naša stalnica? Kako neprizadeto smo pred desetletjem gledali novice o spopadih, pobijanju .. saj je bilo vse to daleč stran. Danes je to na našem dvorišču, danes umirajo napi prijatelji, znanci, sorodniki, zakaj??? Ne mi moralizirati s tem, da navad ne bomo spremenili, ker bi s tem priznali poraz? Zakaj potem poostreno varujete družbene elite, naj se predsedniki, mogotci .. sprehajajo brez varovanja kot raja, ki naj se pusti klati, da ne bo priznala poraza? Kaj boste vi naredili, da bomo varni, vi ste profesionalci, vi najbrž veste. Povejte na glas, da ste postali povsem nemočni, da prti tej obliki terorizma obveščevalne službe nimajo orožja! Povejte, da naj varnost vzamemo v svoje roke, naj se branimo sami ali čakamo, da nas slej ali prej pokončajo. Ne vem, samo sprašujem, teh puhlic "strokovnjakov" s področja varnosti mi je rahlo dovolj, to kar vi počnete je kot bi vam zdravnik za zdravljenje raka predpisal lekadol in ne spreminjajte navad, sicer boste priznali poraz! Zakaj ljudem ne svetujete kako naj se v primeru napada odzovejo ..... naj mirno čakajo na kroglo ali naj se spustijo v spopad. Saj vendarle strokovnjaki učijo: če je možni se skrij, takoj sporoči kaj se dogaja in na koncu spopadi - bitka za lastno preživetje in preživetje vseh, ki so na prizorišču!
korintos23
18. 08. 2017 18.36
-2
Kaj boš te čakal na kroglo, pridi k meni v Prlekijo na špricar in boš videl kak se strelja!
Apostol1
18. 08. 2017 21.55
-1
kritika.....Skoraj v vsem kar si napisal se strinjam edino kar me zanima je tvoja vizija rešitve tega problema , moja je strpnost in dialog in ne sovraštvo , me pa zanima tvoja. ++
db66
19. 08. 2017 10.30
Kritika1,postavil si pomembno vprašanje:Je terorizem kot najbolj gnusno početje, kjer je tarča civilno prebivalstvo, ki z zablodami elite nima nič skupnega naša usoda, naša stalnica?
batom@pinkponk.com
18. 08. 2017 17.21
+6
Ne rabmo strokovnjakov za to, to vsak vidi
korintos23
18. 08. 2017 18.32
+2
Tako je, ljudi druge veroizpovedi in z ogromno nafte se ne sme leta in leta ubijati in bombardirati! Bravo batom.....
2realforu
18. 08. 2017 17.11
+3
Seveda spreminjajo taktiko če so urjeni iz strani CIE.
HumanNOTsheep
18. 08. 2017 17.22
+7
sej bi to tudi nekateri omejenci vedeli če bi znali angleško ali rusko ko je putin na konferenci rekel da ve da ZDA financira ISIS in ve tudi kok denarja , kateri računi ... tega pa ni na 24.ur niti ni močnega javnega odziva od amerike ...
deratizacija
18. 08. 2017 17.06
+5
Zelo pametna ugotovitev. To ISIS že ves čas napoveduje. Zgolj vprašanje časa pa je, kdaj bomo Slovenci po zaslugi naše podrepne politike prejeli svojo porcijo. So naglavne rute res del mulikulture ali pa so enostavno kulturno nasilje?!
batom@pinkponk.com
18. 08. 2017 17.22
-4
asgml
18. 08. 2017 22.03
+1
ravno sem bila par dni na dunaju.POLOVICA ljudi na ulicah so bile zakrite muslimanke, vsaka s 4 otroci, tam zivijo, dopoldne so se sprehajale po parkih, njihovi mozje so tacas delali.hvala, merkelca
HellWolf
18. 08. 2017 16.46
+14
OK... takile dogodki nej nebi motli vsakdanjega življenja ampak je sam par žrtev v statistiki. Al nas majo za bebave da misljo da se bomo navadli da na lastni celini ne bomo smel več svobodno hodet? Merklca, pijanica Juncker pa nej jokajo... hinavci frdamani. Sami so navozli te radikalce gor s svojo politiko zdej pa neki žalujejo.
batom@pinkponk.com
18. 08. 2017 17.24
+3
Ze velik prej so jih navozile kolonialisticne drzave
Luka738191
18. 08. 2017 16.23
+1
Drzavljanom naj dajo pravico do nosenja orozja, da se lahko zavarujemo pred raznoraznimi napadi
Luukas123
18. 08. 2017 16.27
+0
Too bravo in potem bomo kot Američani se vse na povprek strelali ane...pa seveda nam bodo prodajali orožje, ker to nujno rabimo...
paxvobiscum
18. 08. 2017 17.07
+0
Dobra ideja! Jaz bom kar RPG s seboj okoli nosil. Ziher pa za ziher.
valjhunsinkajtimara
18. 08. 2017 16.20
+14
Lobnikar se moti... To ni bil ISIL... To so bili čisto navadni Arabci.gre za napad Arabcev na Evropejce ne ISILa na Šanijo.
batom@pinkponk.com
18. 08. 2017 17.25
+5
VZORNIK
18. 08. 2017 16.16
+4
Ker niso bili sankcionirani zahodni voditelji, ko so delal zdraho po bližnjem vzhodu, severni Afriki in nenazadnje tudi na Balkanu, je zaradi povračilnih ukrepov, sedaj spet nastradal narod ................ ker se ti voditelji "skrivajo" z pomočjo davkoplačevalskega denarja, smo raja zato najbolj priložen kamom futr ....... Ne podpiram teh dejanj, a je logična posledica dejan naših voditeljev ...... Teroristi delujejo kot države ...... za 10 km/h prekoračeno hitrost, se mi država maščuje z globo .....
batom@pinkponk.com
18. 08. 2017 17.26
+4
Ja, saj jim druga ne preostane. Ce hocjo kaj po legalni poti, pride "demokracija" in jih povozi
KrucefixKarabol
18. 08. 2017 16.16
+21
Blablabla... pray for Barcelona...pa spet blablabla... pray for _____ .... napadalci pa vedno iste vere... mi pa veselo v zanikanje, da vera nima nič s tem... število napadov se z leta v leto povečuje, voditelji pa tiščijo glave v pesek in krivce iščejo v ksenofobih, islamofobih, fašistih.... rešitev je torej v večji toleranci al kako že... haha, katere bučke...
Degnar
18. 08. 2017 16.04
+4
0,0001% ljudi ima v lasti 99% vsega na zemlji. Pokradli so nam na stotine miljard zacenjajo vojne po vsem svetu in hujskajo ljudi enega proti drugim. 99,999% ljudi pa ugotavlja kaj se dogaja in po glavi tepe en drugega. Nihce od nas nemore proti tej globalni eliti storiti prav ničesar. Gre za ogromen aparat ki melje vse pred seboj. Zato srcno upam da vsi skupaj spoznamo resnico in enkrat za vselej skupaj pokoncamo to svetovno satanisticno kabalo. Samo skupaj imamo moznost to enkrat in za vselej koncati. Zato pa odrezimo kaci glavo in ne delimo se na manjse in manjse koscke ki so en drugemo volk,
paxvobiscum
18. 08. 2017 17.01
+4
Še svojih malih pijavk ne zmoremo naučit kozjih molitvic, ti bi se pa kar starodavnih nad - vampirjev lotil? Ambiciozen ali pa naiven. Ali pa oboje. Slaba kombinacija.
batom@pinkponk.com
18. 08. 2017 17.28
+1
BigBoss
18. 08. 2017 16.02
+3
NGO jim pa pomaga, da pridejo brez težav v Evropo
batom@pinkponk.com
18. 08. 2017 17.28
modrook
18. 08. 2017 15.58
+8
sedaj pa rozice in jokcanje pa bo problem islamskega terorizma resen.... sorodnike (do 5. kolena) napadalcev treba prijeti in zapreti do konca zivljenja.
batom@pinkponk.com
18. 08. 2017 17.29
+3