Tujina

FOTO: Tunizijski policiji je 'spektakularno spodletelo': zaradi prepoznega posredovanja umrlo vsaj 17 ljudi več

Sousse/London, 02. 07. 2015 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Proti osmim osebam, ki jih sumijo vpletenosti v napad na turiste v mestu Sousse, že pišejo obtožnice. Medtem pa so arabski mediji objavili natančen časovni pregled morilskega pohoda 23-letnega Tunizijca, ki je ubil 38 turistov. Ta je pokazal, da bi bilo žrtev občutno manj, če policija ne bi potrebovala 47 minut, da je posredovala.

Pregled vseh razpoložljivih posnetkov morilskega pohoda, v katerem je 23-letni Seiffeddine Rezgui ubil 38 ljudi, je razkril natančnejšo časovnico dogajanja. Ta je prikazala tisto, o čemer se govori in sprašuje že vse od napada - policije predolgo ni bilo na spregled. Ker je trajalo toliko časa, preden so posredovali, je imel morilec dovolj časa, da se je vrnil nazaj na plažo in usmrtil tiste žrtve, ki jih je na začetku svojega pohoda le ranil.

Po časovnici, ki jo je oblikoval arabski časnik Dawn, se je grozovit napad začel ob 11.45 uri, ko je strelec prispel na plažo, v roki pa je nosil senčnik, v katerem je skrival puško.

Izpiski telefonskih klicev kažejo, da se je ob 11.53 uri deset sekund pogovarjal z zaenkrat še neidentificiranim sostorilcem. Najverjetneje mu je sporočil, da bo pričel z ubijanjem.

Najprej je v pesek izstrelil dva testna strela, nekaj sekund kasneje pa je že ubil osem turistov.

Ko so prestrašeni turisti kaotično začeli tekati na varno, je med njimi izbral še več žrtev in jih ustrelil. Po poročanju prič naj bi takrat na prizorišču že bila policija, a naj ne bi storila nič. "Spektakularno jim je spodletelo, da bi ga ustavili," so dejali. A možno je, da je šlo za pripadnike nacionalne garde, ki niso oboroženi, zato proti strelcu niso mogli učinkovito ukrepati.

Fred Lassoad, 44-letnik, ki izposoja vodne skuterje, je povedal, da sta v času napada v napihljivem čolnu blizu obale plula dva policaja narodne garde, ki sta videla začetek napada. "Narodna garda ga je videla prva. Mislim, da so sprožili alarm, a niso imeli pušk, zato se niso mogli spopasti z napadalcem," je povedal.

Ker ga ni nihče zaustavil, je Rezgui sledil svojim tarčam, ko so s plaže bežale v hotel Imperial Marhaba, pri tem pa se je smejal.

Ob 11.58 uri je prišel na območje zunanjega hotelskega bazena, ob katerem se je trlo gostov. Nekateri so plavali v bazenu, ko je mimo njih pritekel pravi stampedo kričečih ljudi. Mnogi gostje so pomagali starejšim in preveč prestrašenim na poti na varno.

A v minuti od prihoda k bazenu je napadalčeva morija zahtevala že deset novih življenj.

Ob 12.03 uri se je napadalec namenil v hotel. Pri tem si je pomagal z znanjem o razporeditvi prostorov, saj naj bi nekoč v tem hotelu delal kot animator. Tako je hitro našel notranji bazen ter recepcijo.

V tem delu kompleksa je ubil še tri ljudi, saj je streljal po hodnikih, metal pa je tudi doma narejene ročne bombe. Ob 12.05 uri se je vrnil na plažo, kjer je še enkrat ustrelil 17 žrtev, ki jih je pred tem s streli le ranil.

Priče so za Daily Mail povedale, da je Rezgui nosil štiri šaržerje za naboje, kar zadostuje za 120 strelov. Možno je, da je streljal tudi s pištolo, saj so tunizijski kirurgi povedali, da so rane, ki so jih utrpele žrtve, povzročili naboji različnih kalibrov.

Zadnjo rundo nabojev je porabil za to, da je ubil tiste preživele, ki jih je lahko našel. Od začetka masakra je minilo že 20 minut, a je trajalo še pol ure, preden ga je zaustavila policija. 27 minut je očitno lahko prosto pohajkoval naokrog.

Tudi po tem, ko je prenehal s streljanjem, se policija še ni pojavila, zato je imel napadalec veliko časa, ki ga je porabil za to, da je poziral za "selfije" z ljudmi, ki jih je ubil, med tem pa se smejal. Nato je svoj mobilnik vrgel v morje.

Vendarle je v akcijo stopila policija, ki ga je pregnala mimo sosednjega hotela v stranske ulice, tam pa ga je ob 12.32 uri ubil ostrostrelec. Vse kaže, da je strelcu že veliko prej zmanjkalo nabojev in je pravzaprav čakal, da ga ujame policija.

Tunizijske oblasti so nameravale poostriti varnost na plažah obalnih letovišč, a šele s 1. julijem.
Tunizijske oblasti so nameravale poostriti varnost na plažah obalnih letovišč, a šele s 1. julijem. FOTO: Reuters

Obdukcija njegovega trupla je razkrila, da je bil pod vplivom drog. Britanski Daily Mail je poročal, da je bil Rezgui v času napada pod vplivom kokaina.

Šele po tem, ko je policija ubila strelca, so reševalcem dovolili vstop v kompleks, pred tem so jih dobrih 10 minut zadrževali pred ograjo.

Tunizijski predsednik Beji Caid Essebsi je oznanil, da bodo raziskali, zakaj je prišlo do takšne polomije pri zagotavljanju varnosti in zakaj je tako dolgo trajalo, preden je posredovala policija. Dodal je še, da so sicer že pred napadom nameravali poostriti varnost v obalnih letoviščih, a na žalost šele s 1. julijem.

Objemala je moževo truplo

Ko so reševalci le uspeli priti do žrtev, so jih pričakali pretresljivi prizori. Eden izmed njih je bil, ko so našli žensko, ki je tesno objemala moževo truplo. Zdravnica, ki ju je našla, je povedala, da je par padel pod streli, ko sta tekla na varno. "Ni ga hotela zapustiti. Ko smo jo želeli prenesti v reševalno vozilo, se ga je še bolj oprijela. Morda ni vedela, da je mrtev," je povedala zdravnica.

30-letna Britanka Gina Van Dort je bila, ko so ju našli, pri zavesti, a ni mogla govoriti, saj jo je napadalec ustrelil v obraz, pri čemer je izgubila levo oko. Ko je zdravnica Van Dortovo obiskala v bolnišnici, je ta zbrala moči in jih napisala zahvalno sporočilo ter jo prosila, naj ji prinese možev prstan.

Zaslišali 12 osumljencev

Za tem streljanjem je stala ista teroristična skupina, kot za streljanje pred muzejem Bardo, so sporočili predstavniki oblasti. Sporočili so, da so že aretirali 12 osumljencev, ki naj bi bili povezani z napadom. Od tega naj bi štiri že izpustili. Proti osmim pa naj bi izdali obtožnice.

Po navedbah tunizijskega ministra za ustavne institucije in civilno družbo Kamala Jendoubija je pridržana osmerica – sedem moških in ženska – neposredno povezana s krvavim napadom v mestu Sousse prejšnji teden.

"Varnostne službe so uspele razkriti in uničiti mrežo, ki je stala za napadom," je povedal Jendoubi, ki pa ni izdal podrobnosti o vlogi, ki naj bi jo aretirani odigrali pri napadu.

Iščejo pa še dva moška, ki sta se v Libiji urila z napadalci, ki so zakrivili zadnja dva napada v Tuniziji.

V Soussu je napadalec ubil 38 ljudi, pred muzejem Bardo pa so jih ubili 21. Storilce obeh napadov so ubili streli policistov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PIKAPOLONICA1994
02. 07. 2015 18.34
+0
To niso policisti ampak totalni amaterji....
veliki svizec
02. 07. 2015 17.38
+6
Po domače povedano...so bli hitri ko moker pulfer.
NaJebiteSiMaterAdmini
02. 07. 2015 17.22
+2
zeloo glasnoooooooooo
Ramzess
02. 07. 2015 16.44
+8
Nenavadno da narodno gardo od nesposobnosti do sposobnosti loči samo puška, skratka orožje. To sicer (tudi med besedami) marsikaj pove. Brez orožja so uniformiranci nič.
vesolec1
02. 07. 2015 16.13
+5
policija ni smela posredovat to je jasno vsakemu frocu,lahko bi to v naslov napisali pa nesmete...
kapljač1
02. 07. 2015 15.59
-2
Naše državljane, ki bodo še kdaj letovali na območjih te visoke nevarnosti, in tega hitrega ukrepanja policije ( so s e ja razbežali, so jih morali najprej skup polovit , da bi šele stopili v akcijo) ) , kot se je pokazalo v Tuniziji, "Tam pozabit", tudi če bodo kričali mi bi domov. S takšnimi ljudmi si pa res noben narod nima kaj pomagat. Neumnost namreč ni opravičilo in tudi osel gre namreč samo enkrat na led (Podobno, Kot ni opravičilo se pjan vsesti v vozilo )
brutal9999
02. 07. 2015 15.13
+25
zanimivo ane, ko pa bi en turist verižito na štantu ukradu bi ga pa v dveh minutah prijel. Tle ni izgovorov, intervencija ne more pol ure hodit sploh v državah kjer je ogroženost s teroriznom velika. Očitno je da so namerno čakali, vprašanje je samo ali so se res bali ali so imeli tak ukaz
Lakiluk
02. 07. 2015 15.05
+27
V Libiji so se urili! Od kod že priplujejo begunci, za katere se šele zadnje čase nekaj šušlja, da jih je veliko organiziranih teroristov?
TvojPrijatelj
02. 07. 2015 14.56
-10
Ubogega Tosića, ki zgolj opravlja svojo službo, so aretirali že Xkrat. Tega norca, ki je ubil 38 nedolžnih ljudi, pa tunizijske oblasti niso niti aretirale. Žalostno.
mikmik 2
02. 07. 2015 14.39
+10
Tko butastega naslova ste edin popovci zmožni skup sestavit.
schrodingerScat
02. 07. 2015 14.35
-1
jennifer lopez jih je s svojim nastopom tako razvnela, da se še do danes niso pomirili
Našvasan_zob
02. 07. 2015 13.56
+29
11.9. 2001 se je šlo v Vojno prot Afganistanu z razlogom, da se izkorenini terorizem.. Danes skoraj 15 let pozneje je s terorizmom prežetega skoraj polovica sveta.... BRAVO....
schrodingerScat
02. 07. 2015 14.33
+7
afganistancev ni veliko med temi, povečini so tunizijci, čečeni, albanci in bosanci, kak slovenec ali dva. cilj torej dosežen.
taft01
02. 07. 2015 15.24
+5
pozabil si še omeniti, da do 11.9. večina za terorizem še slišala ni
Našvasan_zob
02. 07. 2015 13.54
-4
Me zanima kaj lahko da današnje svetovne razmere poreče kak Slovenski popotnik ala Janin Klemenčič... Kakih 15 let nazaj je lahko mirno potoval po večini sveta, danes smo pa razjebali polovico Azije in S. Afriko.. Dobro nam gre, ni kaj....
schrodingerScat
02. 07. 2015 14.34
+3
veliki svizec
02. 07. 2015 17.37
+3
Še danes se lahko svobodno sprehajaš sam...mal se pa moraš pozanimat kam greš in kaj lahko pričakuješ.
JTM-admin
02. 07. 2015 13.46
+8
Tunizija je gotova, Grčija dve se stavim brez kake podpore... Napovedujem upad turizma za vsaj 80% obiskov in rezervacij vsaj, če ne več.... 10 let si ne bodo opomogli....
milesahead
02. 07. 2015 13.35
+40
Mene predvsem zanima: ZAKAJ SE ISLAMSKI VODITELJI NE DISTANCIRAJO IN HKRATI NE OBSODIJO FUNDAMENTALIZMA? ?? ZAKAJ??? PROSIM ZA ODGOVOR KAKŠNEGA POZNAVALCA .
kiboko
02. 07. 2015 13.59
+7
Zato, ker se distancirajo in obsojajo, samo to pa res ni zanimiva novica.
human 2
02. 07. 2015 14.09
-11
ni resnica da so vsi isti! imam zelo veliko prijateljev muslimanov.. in kva oni zdj lahko naredijo? mislis da bo kaksen protest pomagov al kva
Salamandros
02. 07. 2015 16.58
+9
Večino jih je kupljenih iz strani zahoda in podpirajo terorizem, ker jim je tako naročeno, saj potem Američani lahko prodajo več orožja in porabijo bombe, ki se nabirajo v skladiščih. Asad pa je obsodil terorizem in hotel obračunati z njimi, vendar so ga potem mediji označili za krvoločnega diktatorja. Teroristom pa smo skupaj z NATO paktom dostavljali orožje in tako se je rodil ISIS. simpl k pasulj.
2DarkManX2 .
03. 07. 2015 11.58
Bravo za napisano, res je simpl k pasulj pa zalostno ko cebula ..... mogoce se velja pred tem omeniti da amerika na vsak nacino hoce rusijo spraviti v vojno ker so totalno v krizi tako da zgleda da se temu svetu res slabo pise in kot je Nostradamus ze napovedal da 3. svetovna vojna nebo vojna kot vojne ki smo jih do sedaj poznali ........... sedaj mi je jasno da je verjetno mislil na to situacijo z teroristi ko so dejasnko lahko med nami ko najmanj mislis in potem buum ......... pa se samo za konec bi rekel tako ..... ce mene vprasate se tukaj ne gre za vero in v koga verjames ampak za res ze od nekdaj dejansko od samega zacetka sveta bitko med dobrim in zlim ......... jas se vedno verjamem za dobro na tem svetu in vedno bom in vedno bom borec za dobro na tem svetu z dobrimi dejanji ........ ce pa bi videl morilca pa bi lahko to preprecil .... bi pa ga sam pokoncal za dobro na tem svetu ............. its simple as that ..
pogan
02. 07. 2015 13.16
+33
Kaj sedaj turistom nuca da imajo 1000 varnostnih sil, cepa so prestraseni bolj od turistov.
schrodingerScat
02. 07. 2015 14.34
+5
pri 1000 na 1 imajo nekoliko boljše šanse
ChelseaFC :)
02. 07. 2015 12.53
-23
Kako zavraga lahko v senčnik skriješ puško?
eiffel
02. 07. 2015 13.15
+13
vertex
02. 07. 2015 13.32
+23
jesenvoyo
02. 07. 2015 13.33
+11
Enostavno, odpreš dežnik, puško položiš ob palico dežnika in zapreš dežnik, vse daš na ramo in neseš.
Našvasan_zob
02. 07. 2015 13.40
+15
Če je 2metrski senčnik loh not skriješ bazooko..
Ardus
02. 07. 2015 14.41
+9
če je marela za mizo pokrit, pa lahko skriješ cel kanon....
ChelseaFC :)
03. 07. 2015 12.18
očitno ne dojamete, da je širina puške bistveno večja od zaprtega senčnika za za na plažo. glede na to, da je ta hotelski kompleks zaprt kompleks in varovan, bi moral to varnostiki brez probleme odkrit. kar pa se tiče bazuke, očitno je še nisi videl haha. morda pa vsi živite v pravljici, v kateri lahko v v senčnik skriješ vse kar ti zapaše
Ferdo Crni
02. 07. 2015 12.48
+3
Ne nafta - zadnja slika lepo prikaže povod in razlog skrajnosti islamskih klerikov - arabska policija hodi mimo toples turistke v mikro bikiniju.
Mirkoca
02. 07. 2015 13.35
+3
aaaaaa122121
02. 07. 2015 15.04
+0
ce ze 40 let nisi bil na plazi je mini bikini:)
Ferdo Crni
02. 07. 2015 16.26
mojcd
02. 07. 2015 12.44
-6
24 ur - vedno poiskati najbolj negativno stran negativne situacije.
schrodingerScat
02. 07. 2015 14.31
+3
namesto da bi se fokusirali na pozitivno, ki jo je ta nečloveški napad povzročil. ki je kaj že? aha, novi džihadisti, na poti v evropo
2DarkManX2 .
03. 07. 2015 12.12
Antropozofija
02. 07. 2015 12.43
+26
Tunizijski polliciji ni nič spodletelo, saj je bil to del načrta, kakor je del načrta neobsojanje evropskih (tudi slovenskih) muslimanov terorističnih napadov države ISIS.
blackhawk 1
02. 07. 2015 13.35
+3