Tujina

FOTO: V Albaniji zaradi večdnevnega dežja poplave, v Makedoniji naraščajo reke

Tirana/Skopje, 02. 12. 2017 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi obilnih padavin so jug Albanije zajele poplave. Številne prebivalce so evakuirali, zaradi poplav pa je umrla tudi ena oseba. Reke naraščajo tudi v sosednji Makedoniji. Ameriški vremenoslovci sicer napovedujejo, da Evropo to zimo čaka ekstremen mraz.

V Albaniji že več dni dežuje, zaradi česar je na jugu države prišlo do poplav. Evakuirali so številne prebivalce. Obilne padavine v zadnjih treh dneh so zahtevale tudi smrtno žrtev.

Albanski premier Edo Rama je sporočil, da je na terenu več kot 6400 reševalcev, vojakov in policistov, ki se soočajo z "zelo kritičnimi razmerami".

Po uradnih podatkih je pod vodo 3334 hiš in 3016 hektarjev obdelovalne zemlje. 23.000 prebivalcev je od petka zvečer tudi imelo prekinjeno dobavo električne energije. Narasla voda je uničila tudi most v vasi Mamuras, severozahodno od prestolnice Tirana.

Vaščan gleda uničen most, ki ga je spodkopala voda.
Vaščan gleda uničen most, ki ga je spodkopala voda. FOTO: AP

Zaradi katastrofalnih vremenskih razmer so odpovedali tudi nekaj letov. 

O naraslih rekah poročajo tudi iz Makedonije, kjer je zaradi večdnevnega dežja in zemeljskih plazov oviran promet. Najbolj so narasle reke na zahodu države. Za danes napovedujejo nove padavine, zaradi česar se bo gladina rek še naprej zviševala.

Kakšno zimo za Evropo napovedujejo ameriški vremenoslovci?

Evropo čaka najhladnejši december v zadnjih sedmih letih, kar pa najverjetneje ne bo imelo usodnega vpliva na to, da je bilo letošnje leto eno najtoplejših. Po napovedih različnih vremenoslovcev bo prva polovica letošnjega decembra neobičajno mrzla, nato bodo sledile za december običajne temperature, poroča Bloomberg.

Po napovedih vremenoslovne službe MDA iz ameriškega Maraylanda bo najhladneje v prvi polovici decembra na Norveškem in na jugozahodu Evrope.

Na izredno nizke temperature v letošnjem decembru bo vplival arktični veter, ki se bo z območja visokega zračnega pritiska v bližini Islandije in severozahoda Rusije pomikal proti jugu, je napovedal vremenoslovec Tyler Roys iz podjetja Accuweather v ameriški Pennsylvaniji.

"Ekstremen, celo nevaren mraz je mogoče pričakovati letošnjo zimo, vključno z decembrom. Na vzhodu Evrope bo zapadel sneg in hladno vreme se bo razširilo tudi nad srednjo Evropo in morda celo v Veliko Britanijo," je napovedal vodja vremenoslovcev na inštitutu WeatherBell Analytics Joe D'Aleo.

Da bo december dejansko res hladen, kažejo že današnje temperature v Nemčiji, kjer naj bi bile dnevne temperature okoli nič stopinj Celzija, kar je bistveno manj od desetletnega povprečja, ki je 3,4 stopinje Celzija. Na Češkem naj bi se živo srebro v prihodnjih dneh spustilo pod nič stopinj Celzija, še navaja Bloomberg.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
03. 12. 2017 12.21
+2
Pr nas pa rastejo smc-jvi davki!
hotchilipoper
03. 12. 2017 08.02
Se sam sprašujem kdaj bomo spet mi na vrsti,ker po zadnjih poplavah se ni ni saniralo nič
exyu
02. 12. 2017 21.23
+8
v mesecu Januarju sem pred leti nazaj bil na terenskem delu preko firme na montaži v največjem mestu v Sibiriji Yakutck. To je skrajni severni del Sibirske Rusije in tudi najbolj mrzel. Za tisti čas je bilo čisto normalna temperatura -64°C. Tam sem bil celo leto in če tole berete sem še živ:)
Tucci
02. 12. 2017 21.06
+3
Zakaj podrt most, mi pa ni jasno.
pieta
02. 12. 2017 17.43
+2
Chemtrailsi in HAARP v prazničnem decembru delata prave čudeže !!
Ramzess
02. 12. 2017 17.26
+7
Ekstremen, celo nevaren mraz, ... par stopinj pod ničlo temu ne pač ne ustreza, sicer pa smo pri Američanih vajenih superlativov.
Ramzess
02. 12. 2017 17.24
+6
Ameriški vremenoslovci, kaj pa Evropski, zlasti vzhodno evropski, glede na to, da Američani ciljajo na vzhodno Evropo.
snacks
02. 12. 2017 17.11
+13
sej znajo vsi zidat, edini problem je da so vsi pri nas.
Kaktus111
02. 12. 2017 16.35
+19
da te kap. decembra pa pod nič stopinj. Včasih je bilo že oktobra.