Tujina

FOTO in VIDEO: Zaev prepričan, da je šlo za poskus umora

Skopje, 28. 04. 2017 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vodja makedonskih socialdemokratov Zoran Zaev je prepričan, da je bilo nasilje v parlamentu poskus umora. Razjarjena množica je v četrtek po imenovanju albanskega poslanca za predsednika parlamenta vdrla v hram demokracije. V nasilnih spopadih je bilo ranjenih več kot 100 ljudi, od tega več policistov in poslancev. Srbija je zaradi dogodkov dvignila bojno pripravljenost.

Več videovsebin
  • Protestniki vdirajo v makedonski parlament
    00:52
    Protestniki vdirajo v makedonski parlament
  • Iz SVETA: Igor Šoltes o razmerah v Makedoniji
    01:01
    Iz SVETA: Igor Šoltes o razmerah v Makedoniji
  • Iz SVETA: V Makedoniji vroče
    01:44
    Iz SVETA: V Makedoniji vroče
  • Iz SVETA: Je tudi EU posredno kriva za razmere v Makedoniji?
    01:04
    Iz SVETA: Je tudi EU posredno kriva za razmere v Makedoniji?
  • Iz SVETA: Slovenka v Makedoniji o razmerah v državi
    00:32
    Iz SVETA: Slovenka v Makedoniji o razmerah v državi
  • Iz SVETA: Vpliv Albancev v Makedoniji je že dolgo časa močan
    01:46
    Iz SVETA: Vpliv Albancev v Makedoniji je že dolgo časa močan
  • Iz 24UR: Nasilje v makedonskem parlamentu
    01:33
    Iz 24UR: Nasilje v makedonskem parlamentu
  • Iz 24UR: Vzeli oblast v svoje roke
    02:46
    Iz 24UR: Vzeli oblast v svoje roke
  • Iz 24UR: Predsednikove prošnje
    00:52
    Iz 24UR: Predsednikove prošnje
  • Iz 24UR: Kljub pozivom napetost ne popušča
    01:16
    Iz 24UR: Kljub pozivom napetost ne popušča

Vodja makedonskih opozicijskih socialdemokratov (SDSM) Zoran Zaev je danes dejal, da je bilo četrtkovo nasilje v makedonskem parlamentu poskus umora, načrtovan v dogovoru s policijo. Napovedal je, da bodo po imenovanju Talata Xhaferija za predsednika parlamenta oblikovali makedonsko vlado, ki jo vsi težko pričakujejo.

Odgovornost za nasilje je Zaev na novinarski konferenci, na kateri je planil v jok, pripisal vodji stranke VMRO-DPMNE Nikoli Gruevskemu, dosedanjemu predsedniku parlamenta Trajku Veljanoskemu, Mitku Čavkovu z makedonskega notranjega ministrstva ter predsedniku države Gjorgeju Ivanovu. "Včeraj je bil preizkus za državljane in Makedonijo," je poudaril.

Zoran Zaev je v čustvenem nastopu po četrtkovem nasilju v parlamentu izgrede označil za poskus umora.
Zoran Zaev je v čustvenem nastopu po četrtkovem nasilju v parlamentu izgrede označil za poskus umora. FOTO: AP

Znova je tudi zatrdil, da ne bo prišel na sestanek vodij parlamentarnih strank v uradu predsednika Ivanova, na katerem naj bi iskali izhod iz ene najglobljih kriz v zgodovini Makedonije. Da ga ne bo na srečanje, je danes sporočil tudi vodja albanske Demokratske unije (DUI) Ali Ahmeti. Ne bo niti vodje Zveze za Albance Zijadina Sele, ki je bil v napadu v sobranju huje poškodovan.

Je pa svojo udeležbo na srečanju že potrdil vodja VMRO-DPMNE Gruevski. Iz urada makedonskega predsednika so sporočili, da so nekateri vodje strank zaprosili za več časa, da bi pred srečanjem lahko opravili posvetovanja v svojih strankah.

Parlament v Skopju je danes zaprt, policija in tožilstvo pa sta o četrtkovem dogajanju uvedla preiskavo.

V nasilnih protestih ranjenih več kot 100 ljudi

Makedonsko notranje ministrstvo je sporočilo, da je po spopadih v sobranju 83 ljudi poiskalo zdravniško pomoč v skopskih bolnišnicah. Med njimi je 54 civilistov, 25 policistov, trije poslanci in en novinar. Večino med njimi so že odpustili iz bolnišnice, 20 pa so jih še zadržali na zdravljenju. Zaradi nasilja v sobranju so aretirali osem ljudi.

Pred tem je sicer makedonski notranji minister Agim Nuhiu potrdil, da sta bila v četrtkovih večurnih nasilnih protestih poškodovana najmanj 102 človeka, od tega 10 poslancev in več novinarjev ter policistov. Mediji so poročali, da se je na ulicah zbralo okoli 50.000 ljudi. 

V makedonski parlament so v četrtek vdrli podporniki stranke VMRO-DPMNE nekdanjega premierja Nikole Gruevskega, ki so želeli izraziti nasprotovanje po njihovem mnenju nepoštenim volitvam predsednika parlamenta. V kaosu je bil med drugim poškodovan vodja socialdemokratov (SDMS) Zoran Zaev.

Predsedujoči parlamentu Trajko Veljanovski je sprva prekinil sejo, ki na dnevnem redu sploh ni imela glasovanja o novem predsedniku parlamenta. Vodenje seje je nato prevzel najstarejši poslanec, ki je volitve dal na dnevni red. Poslanci socialdemokratov in albanske manjšine pa so nato izvolili Albanca Talata Xhaferija. V VMRO-DPMNE so to označili za puč.

Stanje se je normaliziralo 

Makedonsko notranje ministrstvo je sporočilo, da so razmere v središču Skopja normalizirane. 

Makedonski predsednik Gjorgje Ivanov je po nasilnih dogodkih v sobranju pozval državljane, naj bodo mirni in ne nasedajo različnim provokacijam, lažnim novicam in manipulacijam. Kot je še dodal, ni vprašanja, za katerega ne bi bilo mogoče najti rešitve z dialogom in v skladu z makedonsko ustavo in zakoni, zato je vodje parlamentarnih strank pozval na sestanek v urad predsednika.

Makedonija je že od volitev decembra lani v slepi ulici. Za dodatno zaostrovanje je poskrbel predsednik Gjorge Ivanov, ki že od začetka marca zavrača podelitev mandata za sestavo vlade Zaevu. Mandata mu ne želi podeliti, čeprav je vodja opozicije predal podpise podpore 67 od 120 poslancev. K spremembi odločitve so ga sicer pozvali tudi številni visoki predstavniki EU.

Na dogodke se je odzval tudi SDSM, ki je prav tako pozval k umiritvi razmer. Hkrati so dodali, da režim Nikole Gruevskega ne bo oviral demokratičnega procesa v državi. "V republiki Makedoniji je bil storjen velik napredek v demokratičnem procesu. Izbran je novi predsednik parlamenta in v obdobju, ki sledi, se bodo nadaljevali procesi, skladni z večinsko voljo državljanov," je v sporočilu za javnost zapisal SDSM.

Tudi predsednik stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski je močno obsodil četrtkovo nasilje v makedonskem parlamentu ter pozval oblasti, naj pridržijo odgovorne. Gruevski se je davi vrnil z Dunaja in se takoj sestal z izvršnim odborom stranke. Dejal je še, da je stranka SDSM namerno izzvala incident zaradi izvolitve novega predsednika parlamenta.

Gruevski je pozval pristojne makedonske ustanove in organe, naj hitro in učinkovito izpeljejo preiskavo, identificirajo storilce, zavarujejo dokaze in na sodišče pozovejo tiste, ki so poškodovali poslance. Posebej se je zahvalil članom VMRO-DPMNE v parlamentu, ki so osebno posredovali in zaščitili druge poslance, ter policiji, ki je hitro ukrepala ter umirila dogajanje.

Albanski premier Edi Rama in predsednik albanskega parlamenta Ilir Meta sta v odzivu na zadnje dogodke v Makedoniji pozvala k zadržanosti. Kot je še dejal Rama, morajo Albanci v Makedoniji ostati mirni in ne smejo nasesti provokacijam. Meta je izrazil zaskrbljenost in državljane in oblasti v Makedoniji pozval, naj se ogradijo od nasilja.

Srbija zaradi dogodkov v Makedoniji dvignila bojno pripravljenost vojske

Srbski premier in skorajšnji novi predsednik Srbije Aleksandar Vučić je v odzivu poudaril, da tisto, kar se dogaja v Makedoniji, ni samo makedonska težava, pač pa težava vseh, ki živijo v regiji. Makedonske državljane je tudi pozval, da težave rešujejo na miren način. Hkrati se je zavzel za najboljše odnose med Srbijo in Makedonijo.

Po sestanku urada za koordinacijo varnostnih služb pa je Vučić sporočil, da so dvignili pripravljenost vojske tam, kjer je potrebno. Dejal je, da po sestanku urada niso objavili sklepov, ker gre za vojaške in druge skrivnosti, a je zagotovil, da so srbski državljani lahko mirni.

"Dvignili smo funkcionalno interoperabilnost – oziroma bojno pripravljenost enot tam, kjer je potrebno. Pripravljeni smo odgovoriti na vsak izziv. Naš najvišji in vitalen cilj je ohranitev stabilnosti," je dejal.

Vojska in policija delata noč in dan, je zagotovil. "Taktične premike so izvedli tam, kjer je bilo potrebno in državljani lahko mirno spijo," je dejal. Ni pa želel jasno odgovoriti na vprašanje, ali so premike izvedli v smeri Makedonije in če obstaja nevarnost prelivanja nestabilnosti v Srbijo.

Po četrtkovem nasilju v makedonskem parlamentu, v katerem sta bili ranjeni 102 osebi, je ponovil, da bo Srbija ostala stabilna ter dodal, da ni lagal, ko je pred meseci opozarjal na probleme v regiji, ker je to sedaj razvidno.

'Nasilje ne sodi v parlament'

Na nasilje so se že odzvali tudi predstavniki EU in Nata. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je tvitnil, da je šokiran nad napadi in dodal, da bi morale vse stranke upoštevati demokratični proces in se vključiti v dialog in ne v nasilje. ''Nasilje nima prostora v parlamentu. Tam mora vladati demokracija,'' pa je tvitnil evropski komisar za širitev Johannes Hahn.

Slovensko zunanje ministrstvo je izrazilo obžalovanje zaradi četrtkovega nasilja v makedonskem parlamentu. "Najostreje obsojamo vsakršno uporabo nasilja ter pozivanje k nasilju. Napadi na poslance ter vdori v sobranje so nesprejemljivi in jih je treba preprečiti," so poudarili na MZZ. Dodali so, da mora biti parlament prostor mirnega in demokratičnega odločanja, zato še naprej pozivajo makedonsko policijo, naj varuje parlament in zagotavlja varnost vseh državljanov. "Spoštovanje demokracije in državnih institucij sta osnovi vladavine prava. Pozivi k delitvi državljanov Makedonije na osnovi nacionalne pripadnosti nimajo in ne smejo imeti mesta v moderni demokratični državi," so še sporočili z ministrstva.

Grško zunanje ministrstvo je v odzivu na razmere v Makedoniji izrazilo zaskrbljenost, da bi Makedonija lahko zapadla v globoko politično krizo. Hkrati so vse politične tekmece pozvali k sodelovanju. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, ki so ga objavili v četrtek zvečer, bi morali politični nasprotniki v Makedoniji pokazati "duha kompromisa in sodelovanja".

Evropski poslanec in poročevalec Evropskega parlamenta za Makedonijo Ivo Vajgl je v odzivu dejal, da je treba nasilje v makedonskem parlamentu najostreje obsoditi in natančno ugotoviti odgovornost za dogajanje. Po njegovih besedah četrtkovi dogodki v Skopju zahtevajo streznitev vseh političnih deležnikov v državi.

Vajgl je poudaril, da je treba ugotoviti odgovornost za dogajanje, ki je bila predvidljiva naslednja stopnja organiziranih in iz stranke VMRO-DPMNE vzpodbujanih množičnih demonstracij, s katerimi so politiki te stranke preprečevali miren in demokratičen prenos odgovornosti na novo večino v makedonskem parlamentu.

Pozivom k umiritvi razmer v Makedoniji po četrtkovem dogajanju se je danes pridružil tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez. Kot je zapisal v izjavi za javnost, je v četrtek z žalostjo sprejel novico, da so protestniki vdrli v poslopje sobranja. Vse strani v Makedoniji je predsednik parlamenta tudi pozval, da se usedejo za skupno mizo.

Tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu obžalujejo nasilje. Kot so zapisali na družbenem omrežju Twitter, je sobranje prostor miru in demokratičnega odločanja, policija pa naj zagotovi mir in varnost za vse.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (680)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sirius.2
29. 04. 2017 16.00
Ha ha ha vsi so narobe samo mi smo ta pravi.
U4
29. 04. 2017 15.01
+2
Kjer so Albatrosi, tam je sranje. Tam bo še pestro, ker jih razen Američanov in nas ( na žalost jih imamo zaradi tega po celi Sloveniji ), nihče ne mara. Tretja balkanska vojna je na vidiku, le Turke bodo zamenjali Albatrosi.
54321123452
29. 04. 2017 14.11
-2
Sej turških srbov je po nekaterih ocenah (že) 200.000 v Sloveniji. Sedaj imajo (že) svojo stranko, SSSS.! Pa jaz s njimi nisem imel nobenih problemov, nikol, resno.
vladaricaumov
29. 04. 2017 10.37
-1
Poglejte si, kdo so placanci od Gruevskega. Mogoce vam bo pol kej bolj jasno.
sniffff
29. 04. 2017 10.15
+1
Gre se samo zaradi nafte ZOPET, americani imajo ogromno oporisce na kosovu, imajo ga pa ker hocejo crpati nafto iz crnega morja. Zato se jim je zgodil Krim, seveda neuspesno, sedaj zelijo plan B in gredo po drugi strani, spremembe se bodo dogajale v drzavah na poti do crnega morja. Faking EU bo spet drzala skledo in obsojala drzavljane, v drzavah ki se borijo za svoj prav a skleda bo ostala prazna. Mislim da Rusiji to sploh nebo vsec.
sniffff
29. 04. 2017 10.31
+2
Dejstvo je, da je Cia, najvecja legalna mafijska organizacija v svetu. Naucili so se na potezah italo mafije, le da so ta posel dovrsili legalno z veliko podporo kapitala, vprasljivega izvora.
prošek
29. 04. 2017 08.40
+19
Albanci so lep primer, kaj se zgodi, če se ti muslimani naplodijo v državi.
prošek
29. 04. 2017 08.45
+11
Ne vem zakaj so Šipćarji neprimerna beseda, saj je to iz njihovega slovarja. Očitno so vsi Šipćarji neprimerni sploh 😀
Kollerik
29. 04. 2017 09.19
+11
+++++, povsem jasno je, da gre za skrito muslimanizacijo Evrope. Toliko bolj, ker tudi Erdogan, zaprisežen diktator in islamist (slednje je najhuje) menda tajno podpira tele albance v Makedoniji.
Kollerik
29. 04. 2017 09.24
+12
Tudi pri nas jih je že veliko in (kar je spet najhuje) iz dneva v dan več. V Velenju so nedolgo tega naredili pravo uzbuno, dokler niso končno dobili doktorja v ambulanti, ki zna tudi njihov jezik. Včeraj so prišli, danes se množijo, jutri bodo zahtevali svoje predstavnike v parlamentu, pojutrajšnjem pa še svojo državo. In ker imajo zelo velik razmnoževalni potencial, je samo še vprašanje let, kdaj bo do tega prišlo, če se ne bo začelo ukrepati. Kosovo nam je lahko konkreten primer, kaj se nam bo zgodilo, če jim bomo prepustili svoj svet.
vladaricaumov
29. 04. 2017 10.36
+3
Lepo so vam Srbi govoril, ampak ne, oni so agresorji.
Kollerik
29. 04. 2017 13.29
-2
Seveda niso, no..... marsovci so napadli Osijek, Vukovar itd... pa še pol Bosne in še prej Slovenijo za povrhu....
mastaflash
29. 04. 2017 08.07
+5
se ena libija/irak/sirija pred vrati
kaslc 1
28. 04. 2017 23.33
+8
kuku lele demokracija ze prodira,pa ti
Vrhovni
28. 04. 2017 22.59
+17
Dost je šale, vojne so se začele od Slovenije proti jugu, upor se bo začel od Makedonije proti severu, lewake je treba ustaviti za vsako ceno.
Kollerik
29. 04. 2017 09.15
+5
A ne šipce? In ti boš ustavil kerga, ussrane? Mene morda in da se ussereš od straha najprej?
Vrhovni
28. 04. 2017 22.57
+28
Sorošovi so bli mal tepen, zdaj pa jokcajo, mevže
BildiTheEmperor
28. 04. 2017 22.24
+30
Ne vem kaj se ima SLOvensko zunanje ministrstvo vtikovat v notranje zadeve Makedonije in drugih suverenih držav?! Zakaj se pa Monaco non stop ne oglaša?
obožeobože
28. 04. 2017 22.33
+9
BildiTheEmperor
28. 04. 2017 22.52
+7
obožeobože
28. 04. 2017 22.19
+20
Si predstavljate Jankoviča ko prisega v srbskem jeziku v slovenskem parlamentu?
BildiTheEmperor
28. 04. 2017 22.24
+2
baltasargracian2
28. 04. 2017 22.18
+13
Cist preprosto,bojkotirat njihove izdelke in se bodo sami vrnili od tam,kjer so prisli...
pizzamargerita
29. 04. 2017 00.20
+12
ne jem bureka in ne jemljem njihovega sladoljed
obožeobože
28. 04. 2017 22.17
+12
Komunisti naredijo vse davladajo. Spajdašijo se tudi z Albanci. Vse za oblast.
pizzamargerita
28. 04. 2017 22.55
+2
kaoslovenac
28. 04. 2017 22.03
+16
KAKO očitno se pokaže snobovski blišč in beda politikov, ki se z svojimi pokvarjenim in sprijenim načinom razmišljanja in prepričevanja preko PARLAMENTA, lotijo nategovat rajo, jaz bi se na njihovem mestu malo zamislil, kajti po svetu prihaja do vrelišč očitne neenakosti v vseh porah kao "normalnega" življenja, *SLOVENSKI POLITIKI V PARLAMENTU# tudi vi se malo zamislite, lahko se čez noč zgodi mala spontanost na ulici zaradi banalne politične odločitve, ki nato preraste v stampedo in boste polit-goflači plačali za vse NAZAJJJJJJ !!!???
no.name.
28. 04. 2017 21.55
+52
Podpiram Makedonce! Pa kaj si mislijo ti Albanci da dobijo svojo drzavo kjer se jim zahoce?!
Draža
28. 04. 2017 21.47
+38
Albanci večni problem po svetu,nobeden jih ne mara,kurdska plemena,kjer povsod delajo probleme.
no.name.
28. 04. 2017 21.52
+10
funk
28. 04. 2017 21.46
+23
Vajglu in Brglezu omogočit obisk makedonskega parlamenta, pa naj doli se..eta s temi izjavani, drugače pa šipce na...it
ddmmll
28. 04. 2017 21.45
+20
Način kako lahko soravimo tudi mi zalego iz parlamenta...
funk
28. 04. 2017 21.47
+14
Vrhovni
28. 04. 2017 21.30
+58
Kakšno izzivanje, prisegel je v Albanskem jeziku, še dober, da je živ
Kollerik
28. 04. 2017 21.35
-18
ej copy-paste talent, da ne boš užalil svojga šefa.... :))
Vrhovni
28. 04. 2017 21.41
+18
Kollerik
29. 04. 2017 09.20
+2