FOTO in VIDEO: Ne samo Američane, tudi Slovence je na črni petek zajela nakupovalna mrzlica

S črnim petkom se je uradno začelo obdobje, ki se ga trgovci najbolj veselijo. Na ta dan vsak Američan v povprečju namreč zapravi več kot 800 evrov. Evforija nakupovanja znižanih izdelkov pa je zajela tudi Slovenijo, kjer je večina trgovin svoje artikle znižala do 30 odstotkov.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (12)

 • Black Friday v ZDA - 1
 • Black Friday v ZDA - 2
 • Black Friday v ZDA - 3
 • Black Friday v ZDA - 4
 • Black Friday v ZDA - 5
 • Black Friday v ZDA - 6
 • Black Friday v ZDA - 7
 • Black Friday v ZDA - 8
 • Black Friday v ZDA - 9
 • Black Friday v ZDA - 10
 • Black Friday v ZDA - 11
 • Black Friday v ZDA - 12

S tako imenovanim črnim petkom se je v ZDA uradno začela sezona praznikov – obdobje, ki ga trgovci že težko pričakujejo.

Gospodarski pogoji so letos v ZDA sorazmerno dobri. Brezposlenost je najnižja v zadnjih 17 letih, tudi kreditno sposobnega je čedalje več prebivalstva, poroča CNN.

Po pričakovanjih so kupci danes tako zapravili več kot kdaj koli prej – po podatkih Nacionalne maloprodajne federacije (NRF) je vsak Američan v povprečju v trgovini predvidoma tako 'pustil' 823,05 evra (967 dolarjev), kar je približno tri odstotke več kot lani.

Toda prvič v zgodovini tega 'praznika nakupovanja' predvidevajo, da bodo kupci večino nakupov opravili po spletu. Prehod na spletno nakupovanje je v porastu sicer že zadnjih 20 let, a tolikšnega dejanskega vpliva na zmanjšanje obiska prodajaln in nakupovalnih centrov, kot ga ima letos, še nikoli do zdaj ni bilo čutiti.

Posledično so bile številne manjše prodajalne prisiljene zapreti vrata – podatki, ki jih je objavil podjetje, ki analizira prodajo Fung Global Retail & Technology (FGRT), kažejo, da se je število malih prodajaln letos zmanjšalo za kar trikrat. Zahtevo za stečaj je letos tako vložilo kar 6.700 manjših in večjih trgovcev, med katerimi so denimo tudi Toys R Us, Gymboree, Payless Shoes in RadioShack.

Številni strokovnjaki tako menijo, da bo prav preusmeritev trgovcev na splet v prihodnjih tednih vplivala na to, katere trgovine bodo po tem obstale in katere bodo ameriški trg prisiljene zapustiti.

Večje trgovske verige so posledično letos popuste ponudile celo že dan prej, na večer dneva zahvalnosti. V še večji ekstrem pa so šli denimo pri družbi Sears Holdings (SHLD), kjer so popuste v sklopu črnega petka ponudili že na začetku novembra.

Pestra ponudba znižanih izdelkov tudi v Sloveniji 

Črni petek postaja vse bolj priljubljen tudi v Sloveniji. Mnogim predstavlja idelano priložnost, da ujamejo popuste, ki se gibljejo od 20 do 40 odstotkov. 

Čeprav pri nas ta običaj ni tako razširjen kot v ZDA, je veliko trgovin izkoristilo priložnost in kupce razveselilo s popusti. 

"Opazi se razlika v ceni. Popust mi je omogočil, da sem nakupila stvari za fanta in otroka," je bila zadovoljna obiskovalka ljubljanskega nakupovalnega središča. 

Še pred nekaj leti v Sloveniji črnemu petku veliko pozornosti niso posvečali niti kupci niti trgovci, letos pa je precej drugače. Nakupovalna središča so se napolnila že v dopoldanskih urah, popuste pa je mogoče uveljaviti še do polnoči. 
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 202
CAFFEespresso 27.11.2017 17:03:16
A danes je črni ponedeljek????
Več komentarjev