Tujina

FOTO: 'Zgodovina bo govorila o veliko boljšem Riu po olimpijskih igrah'

Rio de Janeiro, 22. 08. 2016 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Z barvito zaključno slovesnostjo so se uradno končale 31. poletne olimpijske igre v Rio de Janeiru. Organizatorji so pripravili skoraj triurni prikaz bogate brazilske kulture, vrhunec pa je bilo kot vedno vkorakanje športnikov na stadion Maracana.

Z barvito zaključno slovesnostjo so se uradno končale 31. poletne olimpijske igre v Rio de Janeiru. Organizatorji so pripravili skoraj triurni prikaz bogate brazilske kulture, vrhunec pa je bilo kot vedno vkorakanje športnikov na stadion Maracana, ki so se še enkrat poslovili od gledalcev. Slovensko zastavo je nosila gorska kolesarka Tanja Žakelj.

Na zaključni slovesnosti je sodelovalo več sto profesionalnih plesalcev, ki so se poklonili bogati tradiciji brazilske glasbe. Več tisoč športnikov iz 207 reprezentanc, med njimi prvič na olimpijskih igrah tudi ekipa beguncev, je s ponosom napolnilo stadion in se pridružilo zabavi v ritmih elektro-popa in sambe. Glasba je imela osrednjo vlogo že na otvoritveni slovesnosti 5. avgusta.

Na ogromnem zaslonu so prikazali nekatere nepozabne trenutke minulih 16 dni. Še posebej glasno je 50.000 gledalcev pozdravilo posnetek dobitnice zlate medalje v judu Rafaele Silva, ki prihaja iz favele in se ji je uspelo prebiti prav na vrh. Z navdušenjem so podoživeli tudi Neymarov gol na finalni tekmi proti Nemcem, tek devetkratnega olimpijskega prvaka Usaina Bolta in plavanje najbolj uspešnega olimpijca Michaela Phelpsa.

V skladu z olimpijsko tradicijo so ob tej priložnosti podelili še zadnje medalje. Iz rok predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha so jih prejeli maratonci, zmagovalec iz Kenije Eliud Kipchoge ter dobitnika srebrne in bronaste medalje: Ethiopijec Feyisa Lilesa in Američan Galen Rupp.

Preden je olimpijski ogenj ugasnil, je Bach olimpijske igre v Riu označil za čudovite. "To so bile čudovite olimpijske igre v čudovitem mestu," je dejal pred plešočimi športniki, prostovoljci in gledalci. "Prišli smo kot gosti, odhajamo kot prijatelji," je dodal.

"Zgodovina bo govorila o Rio de Janeiru pred in o veliko boljšem Rio de Janeiru po olimpijskih igrah," je dejal Bach in spomnil na številne infrastrukturne projekte, ki so jih zgradili za potrebne ogromnega športnega dogodka.

Pred tem je župan Ria Eduardo Paes olimpijsko zastavo predal Bachu, ta pa naprej Yuriko Koike - guvernerki Tokia, kjer bodo leta 2020 naslednje poletne olimpijske igre.

Zaključek olimpijskih iger v Riu - 7
Zaključek olimpijskih iger v Riu - 7 FOTO: AP

Gledalce, ki so v vetru in močnem dežju sedeli na tribunah, je nepričakovano pozdravil japonski premier Shinzo Abe, ki mu je uspelo iz Tokia priti skozi središče Zemlje na drugi konec sveta v le nekaj trenutkih zahvaljujoč preobrazbi v junaka iz video igric Super Maria. Sledila je kratka predstavitev Tokia v stilu visoke tehnologije. "Japonska vlada bo ... trdo delala, da bodo to najboljše igre kdajkoli," je dejal.

Zaključek olimpijskih iger v Riu - 8
Zaključek olimpijskih iger v Riu - 8 FOTO: AP

Olimpijske igre v Riu so se soočale s številnimi težavami, od praznih sedežev na prizoriščih tekmovanj do varnostnih skrbi v času, ko se država gostiteljica prebija skozi najhujšo gospodarsko krizo po letu 1930. Brazilija so sooča tudi s politično krizo, medtem ko jo vodi nepopularni začasni predsednik Michel Temer, ki so ga na otvoritveni slovesnosti izžvižgali in nocoj na stadionu Maracana ni bil navzoč.

Pav tako ni bilo na stadionu nogometne legende Peleja, ki je iz zdravstvenih razlogov odpovedal že udeležbo na otvoritveni slovesnosti, kjer so mu ponudili, da prižge olimpijski ogenj. Je pa med zaključno slovesnostjo objavil več tvitov, posebne čestitke pa namenil nogometašem z Neymarjem na čelu, ki so osvojili prvo zlato olimpijsko medaljo. "Brazilija je sprejela svet z odprtimi rokami in vsem pokazala naš poseben življenjski slog," je zapisal 75-letni Pele.

Predsednik organizacijskega komiteja olimpijskih iger Carlos Nuzman je priznal, da je bila organizacija prvih olimpijskih iger v Južni Ameriki izziv. "Ponosen sem na Rio, državo in ljudi," je dejal in zatrdil, da se je Rio medtem spremenil. "Zdaj je boljše mesto in še vedno čarobno." je menil.

Ob 22.26 po lokalnem času je olimpijski plamen ugasnil. Nato so še enkrat nastopili plesalci iz šol sambe, manjkal ni niti barvit voz s pomanjkljivo oblečenimi plesalkami.

Zdaj se bodo olimpijske igre za nekaj časa preselile v Azijo. Leta 2018 bodo zimske olimpijske igre v Pyeongchangu v Južni Koreji, naslednje poletne olimpijske igre pa bodo leta 2020 v Tokiu. Dve leti pozneje bodo zimske olimpijske igre v kitajskem Pekingu. Mednarodni olimpijski komite od Korejcev, Japoncev in Kitajcev pričakuje perfektno organizacijo.

V Riu se sicer še ne poslavljajo povsem od športnikov. Od 7. do 18. septembra se bodo namreč v mestu merili še športniki invalidi na paraolimpijskih igrah. Tik pred začetkom organizatorjem manjka 50 milijonov evrov, prodanih je šele dvanajst odstotkov vstopnic.

Ana Velenšek, Marjan Fabjan in Tina Trstenjak.
Ana Velenšek, Marjan Fabjan in Tina Trstenjak. FOTO: 24ur.com

Olimpijske igre uspešne tudi za Slovenijo

Olimpijske igre pa so bile uspešne tudi za Slovenijo, saj so slovenski športniki osvojili štiri medalje. Judoistka Tina Trstenjak je postala olimpijska prvakinja v kategoriji do 63 kilogramov, kajakaš Peter Kauzer in jadralec Vasilij Žbogar sta bila srebrna, judoistka Ana Velenšek pa bronasta.

Peter Kauzer.
Peter Kauzer. FOTO: STA

Tako so bile igre v Riu uspešnejše kot tiste pred štirimi leti v Londonu, saj se je takrat slovenska odprava sicer tudi vrnila s štirimi medaljami, a z z zlato, srebrno in dvema bronastima medaljama.

Vasilij Žbogar.
Vasilij Žbogar. FOTO: STA

Ne smemo pozabiti tudi na tiste, ki so bistveni za uspehe športnikov – trenerje. Marjan Fabjan že dolgo dokazuje, da je judo mojster, v nedeljo ob 13.30 pa je krenil še na pešpot iz Celja na Brezje, kar je obljubil po končanih igrah v Riu.

Prav tako pa so se izkazali tudi Peter Kauzer starejši, Jure Žbogar, ki je dokazal, da se razvija v vrhunskega trenerja, in Andrej Hajnšek.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
22. 08. 2016 21.36
+1
Jaz bi OI v taksni obliki ukinil, ker so postale prevec megalomanski projekt z ogromnimi stroski in posegi v okolje. Poleg tega pa je tudi vecina sportnikov dopingiranih ...
Kollerik
22. 08. 2016 18.55
+1
vse za prestiž
alicante123
22. 08. 2016 12.45
-5
Zahodni mediji so popljuvali te igre še preden so se začele. Ameriška faušija, ker so izgubili organizacijo iger v Chicagu in ker se Brazilci preveč spogledujejo z Rusijo in Kitajsko. Panično poročanje o virusu Zika in laži o okradenih plavalcih. Brazilci so pač takšni kakšni so, uživajo svoje življenje pa tudi če so na robu preživetja. Priporočam pa jim, da naj hitro obnovijo svoj jedrski oboroževalni program, ker jim drugače sledi kakšna žametna revolucija s strani ZDA.
Iniesta
22. 08. 2016 21.31
martinov
22. 08. 2016 11.53
+7
S koncem iger blišč prizorišč odhaja iz Brazilije, beda pa ostaja tam, ker je že prej bila!!
Salah al-Din
22. 08. 2016 11.39
+8
Zahvaljujemo se SLO 2, da je utegnila med vse tiste silne oglase umestiti tudi nekaj neposrednih prenosov iz Ria. Še enkrat HVALA.
martinov
22. 08. 2016 11.49
+2
Čudi me, da tega komentarja moderator ni zbrisal, ko hvališ drugo TV hišo !
FoglofffTunekkk
22. 08. 2016 10.18
+11
'Zgodovina bo govorila o veliko boljšem Riu po olimpijskih igrah' ... A res?... Ne nakladt brezveze !!!... A bojo favele izginile?...a se bo kriminal zmanjšal?...a bo okolje bolj čisto?...a se bo mentaliteta folka spremenila?... NIČ !!!... Nič od tega se ne bo zgodilo... Fse bo spet po starem !!!
mackon08
22. 08. 2016 10.49
+8
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
o22
22. 08. 2016 13.47
+1
Ja ,vse bo spet po starem tako kot povsod ,le narod bo še bolj lačen in siromašen ob pokrivanju pufa .Vse kar so zgradili pa bo propadalo (Sarajevo za primer.)
FoglofffTunekkk
22. 08. 2016 10.15
+6
Športniki so svoje dosegli...pa čisto fseeno kje bi ble olim. igre... Tudi otvoritef in zaključek sta bili dobri... Če to odbijemo pa je blo fse oatalo eno navadno šalabajzersko sranje... Tudi brazilski folk je večkrat izzvižgal tuje vrhunske športnike???... Upam, da nikoli več v "katoliški" Južni Ameriki... Spadajo med folk tretjga sveta...Ad acta!!!
Uporabnik483970
22. 08. 2016 09.46
+10
Mene pa zanima koliko jih je na novo zanosilo in koliko kondomov so porabili? Lahko prosim novinarji še te podatke najdete? To se bo sigurno veliko klikalo in bralo!
CastrumFF
22. 08. 2016 09.25
-23
Slovenija zelo slabo na OI! samo 4 medalje! Celo Hrvati so bili boljsi (10 medalj)!!!!
ficfiric 1
22. 08. 2016 09.32
-1
Nism niti vedu da je slovenija dobila 4medalje....tolk nc me ne zanima...;-)
honsej
22. 08. 2016 09.42
+7
tipična slovenca, polna faušije in nevoščljivosti :)
CastrumFF
22. 08. 2016 09.45
-7
Ma zakaj?? To so DEJSTVA! Slo 4 medalje,Hr 10. A ni tako?
tedoVV2HCmedo
22. 08. 2016 09.48
+7
Hrvatov je 2.5 krat toliko kot Slovencev, 10÷4=2.5 torej enako razmerje.
CastrumFF
22. 08. 2016 09.50
-4
Ni res. Tudi ce se gleda medalje na prebivalca je Hrvaska boljsa. Hr 6 mesto, Slo 7 mesto Poglej medalsperapita
tedoVV2HCmedo
22. 08. 2016 09.54
+2
Pa pojdi kaj spremeniti, če ti ni prav. Saj ne moreš kaj narediti. Slovence ne moreš izboljšati... lahko pa poslabšaš Hrvate.
CastrumFF
22. 08. 2016 09.55
-2
Ma briga me. Sem samo povedal za statistiko.Predvsem tistim ki si stalno izmisljujejo,da naj bi imela slo najvec medalj/na prebivalca. Ni res.
CastrumFF
22. 08. 2016 10.14
-3
Zakaj?? A ni morda res to kar sem napisal?? 10 - 4
mackon08
22. 08. 2016 10.51
+3
Desnipretepac Nas prave Slovence ne briga koliko medalj so dobili Hrvati.
macro
22. 08. 2016 11.03
+2
Desn@ so bli pa Americani boljsi od hrvatov.
CastrumFF
22. 08. 2016 11.46
+0
Briga me za Hrvate.Ravno toliko kot za slovence. NIC.
fiftgear
22. 08. 2016 13.20
očitno te še kako briga, ker ne mine dan, da ne bi omenjal kako je hrvaška boljša od slovenije - pa pojdi nazaj dol živeti, le kdo te je prosil, da si v slo in tam hvali hrvaško
Svalbard
22. 08. 2016 09.14
+15
Zdej pa delat MInioni! Gospoda vam že pripravljajo naslednje igre.
tedoVV2HCmedo
22. 08. 2016 09.08
+1
Organizatorji olimpijskih iger porabijo največ denarja za začetno in končno predstavo, to se tudi najbolj gleda. Niso se nič posvečali npr. vodi za potapljače.
?asjeza
22. 08. 2016 08.52
+13
in revni bojo ostali revni....karavana gre dalje
korintos23
22. 08. 2016 09.03
-6