Tujina

Moška, ki sta na severu Francije ubila duhovnika, na posnetku prisegata zvestobo IS

Pariz, 27. 07. 2016 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./STA/U.Z.
Komentarji
0

Po napadu na cerkev na severu Francije, kjer sta napadalca umorila tamkajšnjega duhovnika, je policija razkrila, da je bil eden od napadalcev pogojno izpuščen in je nosil elektronsko zapestnico, a je kljub temu uspel izvesti napad. Islamska država pa je objavila posnetek, na katerem ji napadalca prisegata zvestobo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Varnostni posvet
    02:18
    Iz 24UR: Varnostni posvet
  • Iz 24UR: Ali teororizem vpliva na izbiro turistične destinacije?
    03:21
    Iz 24UR: Ali teororizem vpliva na izbiro turistične destinacije?

Po včerajšnjem terorističnem napadu na severu Francije, ko sta dva oborožena moška v kraju Saint-Etienne-du-Rouvray v bližini Rouena med jutranjo mašo vdrla v cerkev in zajela talce, enega ubila, eno talko pa hudo poškodovala, na dan prihajajo nove podrobnosti o napadu in napadalcih.

Policist pred cerkvijo v kraju Saint-Etienne-du-Rouvray, kjer sta dva napadalca v imenu IS umorila 84-letnega duhovnika.
Policist pred cerkvijo v kraju Saint-Etienne-du-Rouvray, kjer sta dva napadalca v imenu IS umorila 84-letnega duhovnika. FOTO: AP

Ena od nun, ki je bila zajeta, a je uspela pobegniti in o napadu obvestiti policijo, je policiji povedala, da sta napadalca dejala, da gre za povračilne ukrepe. "Kristjani, vi pobijate nas," naj bi dejal eden od napadalcev preden je dvema talcema z nožem prerezal vrat. V napadu je bil ubit 84-letni duhovnik Jacques Hamel, ki je moral pred umorom poklekniti pred oltarjem, druga žrtev pa je bila nuna, ki sta ji napadalca prav tako prerezala vrat, a je preživela.

Sveče in rože pred cerkvijo in župniščem.
Sveče in rože pred cerkvijo in župniščem. FOTO: AP

Napadalca, ki sta usmrtitev duhovnika snemala, vse skupaj pa spremenila v poseben obred v arabskem jeziku, so policisti ustrelili, ko sta zapuščala cerkev in vzklikala 'Alah je velik'.

Kdo sta bila napadalca?

Eden od napadalcev, Adel Kermich, naj bi bil star 18 oziroma 19 let (mediji navajajo različno starost). Zanj so vedeli, da ima skrajna nagnjenja, eno leto pa je preživel v zaporu, ker je nameraval leta 2015 kar dvakrat odpotovati v Sirijo, da bi se pridružil IS, a je bil na turški meji zaustavljen in vrnjen v Francijo. Po letu dni zapora je bil marca letos pogojno izpuščen in je nosil elektronsko zapestnico za sledenje. Dovoljenje za prosto gibanje je imel vsak dan med 8.30 in 12.30 uro, v tem času pa se je tudi zgodil napad.

Fotografija enega od napadalcev - Adela Kermicha - iz leta 2011.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Skrajna sunitska skupina Islamska država (IS) je kmalu po napadu prevzela odgovornost za napad. Prek svoje tiskovne agencije Amak je namreč sporočila, da sta napad izvedla dva njena "vojaka". Danes je objavila tudi videoposnetek, na katerem ji moška prisegata zvestobo.

Drugega napadalca so identificirali kot 19-letnega Abdelmalika Petitjeana iz mesta Savoy v Franciji. Policija je potrdila, da ji je bil poznan, ker naj bi imel skrajna nagnjenja.

Kmalu po napadu aretirali še 17-letnika

Policija je kmalu po napadu aretirala 17-letnika, prebivalca kraja Saint-Etienne-du-Rouvray, ki naj bi bil povezan z napadalcema. Tudi njega naj bi policija nadzorovala, saj je tudi on skušal odpotovati v Sirijo in se pridružiti IS.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nosila lažno orožje in eksploziv

Britanski obveščevalci opozorili katoliško skupnost
Britanska obveščevalna služba je opozorila britansko katoliško skupnost, da naj poostri nadzor in varnost v svojih cerkvah, saj bi se podobni napadi lahko zgodili tudi v Veliki Britaniji.

Policija je razkrila, da sta imela napadalca na sebi pas z eksplozivom, ki pa je bil lažen. Izdelala sta ga doma kar s pomočjo aluminijaste folije in kuhinjske ure, prav tako sta imela pri sebi nahrbtnik poln lažnih pištol. Zajete nune pa sta pri izhodu iz cerkve uporabila kot živi ščit.

Mediji: cerkev na seznamu teroristov

Francoski mediji poročajo, da je bila omenjena cerkev ena od morebitnih tarč teroristov. Seznam cerkev naj bi varnostne sile odkrile lani med aretacijo 24-letnega alžirskega študenta Ahleda Ghlama, za katerega je policija sumila, da je po naročilu IS in Abdelhamida Abaaouda, ki je bil glavni načrtovalec terorističnih napadov v Parizu, poskušal napasti cerkev v kraju Villejuif v pariškem predmestju, pri čemer je bila ubital ena ženska.

Cerkev, v kateri je bil umorjen duhovnik, naj bi bila na seznamu teroristov, seznam pa naj bi bil poznan francoskim varnostnim silam.
Cerkev, v kateri je bil umorjen duhovnik, naj bi bila na seznamu teroristov, seznam pa naj bi bil poznan francoskim varnostnim silam. FOTO: AP

Notranji minister napovedal dodatne okrepitve policiji

Francoske varnostne sile so tarča kritik, saj je cerkev napadel 18-letnik, ki je bil na seznamu simpatizerjev IS, prav tako je bil obsojen, ker se je dvakrat poskušal pridružiti enotam IS v Siriji. Najhuje pa je, da je bil 18-letnik pogojno izpuščen in nadzorovan z elektronsko zapestnico, a mu je vseeno uspelo izvesti napad.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je danes sporočil, da bodo povečali število vojakov, ki bodo okrepili vrste policije. Kot je pojasnil, so v zadnjih 10 dneh pozvali kar 2500 državljanov Francije, da se odzovejo pozivu in pridružijo rezervistom. Ta poziv je sledil terorističnem napadu v Nici, v katerem je umrlo 84 ljudi. Prav tako je dejal, da bodo na različne lokacije po Franciji poslali dodatne pripadnike spacialne protiteroristične enote.

Francoski predsednik Francois Hollande je sicer včeraj zavrnil pozive opozicije, da bi po drugem terorističnem napadu v Franciji v zadnjih dveh tednih zaostrili protiteroristično zakonodajo. Dejal je, da sedanja zakonodaja daje oblastem zadostne možnosti za ukrepanje.

Na njegove izjave se je odzval nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki je predsednika obtožil, da je "izgubil stik z realnostjo". Prav tako je zahteval, da bi z elektronskimi zapestnicami označili vse domnevne simpaterje IS, četudi niso storili še nobenega kriminalnega dejanja.

Nič več fotografij napadalcev, da bi se izognili njihovem poveličevanju
Francoski dnevnik Le Monde in novičarska televizija BFM-TV sta po torkovem napadu na severu Francije, zadnjem v nizu terorističnih dejanj v državi, sprejela odločitev, da ne bosta več objavljala fotografij oz. posnetkov terorističnih napadalcev. O takšni politiki razpravljajo tudi v drugih francoskih medijih.

Cazeneuve je Sarkozyju danes odgovoril, da bi s takšnim dejanjem posegli v ustavne pravice in v tisto, kar je najdragocenejše - svobodo. "S tem bi teroristi zmagali," je bil odločen Cazeneuve.

Na plažah v Cannesu odslej prepovedane velike torbe

V Franciji sicer že vladajo poostrene varnostne razmere, ki so jih ponovno uvedli po napadu v Nici, kjer je storilec s tovornjakom umoril 84 ljudi.

Na plažah mesta Cannes, ki leži na francoski Azurni obali, so na primer od danes prepovedane velike torbe, s čimer želijo mestne oblasti preprečiti nevarnost napadov. Ukrep, ki so ga sprejeli v okviru izrednih razmer po terorističnih napadih v Parizu novembra lani, vključuje velike nahrbtnike, kovčke in druge torbe, v katerih bi lahko skrili nevarne predmete, orožje ali eksplozivna sredstva. Kršitelje bodo lahko oglobili ali pa prosili, naj zapustijo plažo.

Ukrep bo na vseh obalah Cannesa veljal do 31. oktobra, so sporočili iz urada župana Davida Lisnarda. Z njim bodo okrepili tudi boj proti potujočim prodajalcem, ki na mestnih plažah delujejo nezakonito, ocenjujejo na občini.

Francoski verski voditelji zahtevajo okrepljeno varovanje

So se pa voditelji verskih skupnosti v Franciji danes sestali s francoskim predsednikom Hollandom in se zavzeli za okrepljeno varovanje verskih objektov. "Zelo si želimo, da bodo naša mesta čaščenja pod trajnim okrepljenim varovanjem," je po srečanju s Hollandom dejal vodja islamske skupnosti v Franciji Dalil Boubakeur.

Boubakeur je v imenu muslimanov v Franciji izrazil globoko obžalovanje po napadu in ga opisal kot "bogoskrunstvo, ki je v nasprotju z vsemi nauki naše vere".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1