Tujina

Zunanji ministri EU podprli oboroževanje iraških Kurdov

Bruselj, 15. 08. 2014 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zunanji ministri EU so na izrednem zasedanju v Bruslju podprli oboroževanje iraških Kurdov s strani posameznih članic, ki se za to odločijo. Ministri so najostreje obsodili napade sunitskih skrajnežev in kršitve temeljnih človekovih pravic, pri katerih bi lahko šlo tudi za zločine proti človečnosti.

Zunanji ministri EU so danes na izrednem zasedanju v Bruslju podprli oboroževanje iraških Kurdov s strani posameznih članic, ki se za to odločijo, je ob robu sestanka prvi uradno sporočil vodja nemške diplomacije Frank-Walter Steinmeier.

Pozdravljamo odločitev posameznih članic, da se na poziv kurdskih regionalnih oblasti k takojšnji pomoči z vojaškim materialom odzovejo pozitivno. Članice se bodo na poziv odzvale v skladu z nacionalnimi zmožnostmi in zakonodajo ter v soglasju z iraškimi oblastmi, piše v sklepih, ki so jih danes sprejeli ministri.

Ministri so ob tem najostreje obsodili napade sunitskih skrajnežev in kršitve temeljnih človekovih pravic, pri katerih bi lahko šlo tudi za zločine proti človečnosti. Poleg tega so napovedali, da bodo preučili možnosti, kako skrajnežem preprečiti, da bi imeli koristi od prodaje nafte, ter pozvali evropsko zunanjo službo, naj zagotovi močnejšo prisotnost EU v Erbilu.

K pomoči pozval predsednik iraškega Kurdistana

K pomoči pri oboroževanju iraških Kurdov za boj proti sunitskim skrajnežem Islamske države, ki so zasedli že približno tretjino iraškega ozemlja, tudi strateško pomembne jezove in naftna polja, je mednarodno skupnost v nedeljo pozval predsednik iraškega Kurdistana Masud Barzani.

Prva se je na poziv z vojaško podporo odzvala Francija, ki je z namenom mobilizacije celotne Evrope tudi zahtevala sklic današnjega izrednega sestanka na praznični petek. Na poziv k pomoči pri oboroževanju iraških Kurdov sta se pripravljeni odzvati tudi Velika Britanija in Češka.

Pomoči Iraku z orožjem ne izključuje niti Nemčija. Steinmeier je danes pojasnil, da bo Nemčija Iraku in kurdskim silam pomagala v mejah tega, kar je pravno in politično mogoče, ter napovedal, da bodo končno odločitev sprejeli po njegovem obisku v Iraku ta konec tedna.

Večina članic je sicer zadržanih, med njimi nevtralne države Švedska, Avstrija in Irska. Švedski zunanji minister Carl Bildt je danes poudaril, da je Švedska velika humanitarna, ne vojaška sila, ter da se bo tako pri pomoči Iračanom osredotočila na humanitarni in politični vidik.

Kurdska vojska se spopada z vojsko Izila
Kurdska vojska se spopada z vojsko Izila FOTO: Reuters

Slovenija ne bo sodelovala

Slovenija je zavzemala stališče, ki so ga v četrtek sporočili z ministrstva za zunanje zadeve - da je v prizadevanjih za preprečitev humanitarne katastrofe in ohranitve enotnega Iraka začasno oboroževanje Kurdov politična nujnost, a da sama v tem trenutku ne načrtuje sodelovanja pri tem, je povedal državni sekretar na ministrstvu Bogdan Benko, ki se je udeležil zasedanja.

Državni sekretar Benko je še pojasnil, da so ministri danes največ razpravljali o oboroževanju iraških Kurdov, saj se je prvotno besedilo dalo brati, kakor da je dobava orožja oziroma vojaške opreme na podlagi zahteve kurdskih oblasti v soglasju z iraško državo zavezujoča za vse.

To je bilo za nekatere članice, na primer za Švedsko, Avstrijo, Irsko in tudi Slovenijo, nesprejemljivo, zato so preoblikovali besedilo, tako da so pozdravili odločitve tistih držav, ki so že ali ki želijo poslati orožje iraškim Kurdom, je pojasnil Benko in ocenil, da je končna rešitev ustrezna.

Vojaški izvoz je sicer v pristojnosti članic, kodeks EU pa med drugim določa, da članice pri tem ne smejo prekršiti veljavnih embargov na orožje, da morajo spoštovati človekove pravice, upoštevati varnostne razmere in poskrbeti za to, da orožje ne pristane v napačnih rokah.

Pomoč pri oboroževanju iraških Kurdov je bila ena osrednjih tem izrednega zasedanja, s katerega je sicer EU Bagdadu in iraškim Kurdom poslala tudi sporočilo politične podpore. "Irak je pomemben partner, ki v časih velikih izzivov potrebuje odločno podporo," so poudarili ministri.

"EU pozdravlja imenovanje Haiderja al Abadija za mandatarja za iraško vlado (...) in izraža prepričanje, da bo zanj oblikovanje nove vlade nujna zadeva in da bo vztrajal pri tem, da je ta vključujoča," še piše v sklepih.

Prav tako so ministri izrazili globoko zaskrbljenost zaradi resnega poslabšanja humanitarnih razmer ter pozdravili napovedane dodatne ukrepe EU, na primer v pomoč pri vzpostavitvi humanitarnega zračnega mostu do severa Iraka.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarkT
17. 08. 2014 08.02
Seveda da naši ne. V bosno dol pošiljajo pomoč ko nas izkoriščajo kurdom pa nebi pomagali ker resnično potrebujejo pomoč. Če so izraelcom pošiljali še dajte poslat njim da se bodo lahko branili.
TheGrayMask
16. 08. 2014 01.12
Saj neki bravo EU sm že mislu, da ste za trenutek zaspal ne samo za trenutek kar nekaj časa so drnjohali !
luciluk
15. 08. 2014 23.55
-1
Švedska velika humanitarna, ne vojaška sila,........... Švedi so dejansko še največji skriti hinavci. Med WW1 in WW2 obilno zalagajo Nemčijo z železovo rudo in redkimi kovinami, v ostalih vojnah pa ponujajo Bofors topove, municijo, .... . Z propagando (Nobelova nagrada) se izdajajo za čistune. Švedi so dejansko nekakšni Izraelci v Evropi vse izdelujejo od metka do letal ter vojnih ladij!
walter2
15. 08. 2014 20.58
+0
Ti zahodnjaki bi za denar oborožili vse!Ne vem pa kako bo Turčija spremljala to oboroževanje Kurdov!
calypsek
15. 08. 2014 18.06
+3
NAJ ON FRANCOZE MOBILIZIRA
gospodkaplan
15. 08. 2014 17.54
-1
Dejte filozofirat no,...vam bo kakšen naiven otrok še verjel. Kdor je starejši od 13let ve, da je Sadam prvo napadu Kuvajt, tam pobijal civiliste in razporedil ogromno armado za napad na Savdsko arabijo. S tem bi si prsvoju skor 3/4 svetovne nafte. Da o tem, da je zaplinjal kurde niti ne govorimo. Če ga Američani takrat ne bi ustavli bi zdej mi pasl ovce,... Zarad takih bebčkov, kot ste potem niso posredovali v Siriji in sedajsna situacija je pač posledica tega...
mr.wu
15. 08. 2014 19.07
+0
Franci Kos 1
15. 08. 2014 20.38
+0
V Siriji niso posredovali, ker so uporniki sami uporabili bojni strup sarin.
Katjamucka
15. 08. 2014 17.28
ma nej se on mobilizera
Franci Kos 1
15. 08. 2014 17.18
+4
Pomagati, demokratizirati, svobodne volitve so njihove besede, besede so dvo pomenske in v resnici pomenijo pokrasti, prilastiti in zasužnjiti z odplačevanjem vsiljenih kreditov. Američani so demokratizirali Irak (s podporo EU - NATO, še Rupel - Slovenija je požegnala) z usmrtitvijo aktualnega predsednika, enako so Francozi demokratizirali Libijo z usmrtitvijo Gadafija in rezultat v obeh državah je totalno razsulo. Pred vsiljeno demokratizacijo sta funkcionirale bistveno bolje, za večino prebivalstva. Del prebivalstva je nedvomno nastradalo, tudi s svojo glavo, Večina pa živela mnogo bolje kot danes. V obeh državah so delali ljudje iz naših prostorov in ti ljudje to potrjujejo. Sedanji kaos je idealen za plenjenje naravnih bogastev.
Justiceiscoming81
15. 08. 2014 17.16
+4
Francija in italija morata zaščititi svoj interes v iraku... Nafta seveda...
Misija1
15. 08. 2014 22.10
+3
Od teh milijard ki jih omenjas, pa je vecino denarja romalo kam? V lastno drzavo nazaj. Amerika je potrosila milijarde dolarjev za vojsko in boje, ampak zavedat se je treba, da s tem dvigajo ekonomijo, ki sloni na vojaski masineriji. Bolj kot ZDA trosijo v vojaske namene, vec dela imajo americani v maticni drzavi, vse privatne firme, katerih dalec najvec je usmerjenih v vojasko tehnologijo. Ob tem pa pridobijo se nekaj - ogromno nafte, ter sproti testirajo vso novo tehnologijo.
luciluk
16. 08. 2014 00.00
+1
kdo pa je med tem črpal Iraško nafto??? USA! tako da USA niso imele izgube :))
prlek 1
15. 08. 2014 17.07
+11
sadam je mel vse pošlihtano...99% naroda pa je zivelo v miru.Američani so popolnoma uničili celotno drzavo ter destabilizirali celotno regijo..milijone druzin trpi
luciluk
16. 08. 2014 00.03
-1
To čisto ne drži! Za stanje v Iraku, Siriji, Libanonu lahko krivimo tudi islamistične milice in verske skrajneže, ki želijo na vsako silo Šeriatsko pravo. V islamu poteka trnutno verska vojna (podobno kot rimokatoliki in protestanti v 16 st.) Svet pa seveda s pridom manipulira z obema stranema. Da v omenjenih državah ni reda so krivi verski fanatiki!
dakota100
15. 08. 2014 17.03
+1
Francozi naj kar svoje delomrzneže tja pošljejo.
Ka pa mislis
15. 08. 2014 17.03
+0
Ko vas ni bilo je bil mir. Imeli so domove, sluzbe in ni jih noben napadal. Za vse ste krivi, zdaj hocete biti pa dobrosrcnezi.
nastjamarko
15. 08. 2014 16.59
+6
Tale eu ni vredna počenega groša. Kar znajo je samo sestankovanje in politična kupčkanja,medtem ko umirajo otroci in nedolžni civilisti. Tle sploh ni časa za pogovore mobilizirat nato in saj 100.000 vojakov in razsipat islamske skrajneže do konca brez izjeme.
KomentatorPolde
15. 08. 2014 16.40
+1
Pa kaj še....
POWER2thePEOPLE
15. 08. 2014 16.31
+19
Dejstvo je, če ZDA ne bi začeli vojne z Irakom pod takratnim Sadamom Huseinom (ker naj bi ta imel orožje za množično uničenje, pa ga seveda ni imel), do te humanitarne katastrofe in do ustanavljanja islamske republike (ter do masovniih pobojev Iračanov, kot piščancev v tovarni, enega za drugim v vrsti) SPLOH NE BI PRIŠLO!!! Zato SRAMOTA ZA ZDA IN EU, in sramota za vse nas, da še vedno podpiramo TAKŠNO PRIMITIVNO POLITIKO IZ TEMNEGA SREDNJEGA VEKA!...Sedaj pa prodaja orožja in bogatenje že tako bogatih ljudi na račun ubogih, revnih, prestrašenih družin! Fej!
POWER2thePEOPLE
15. 08. 2014 16.33
+16
ŠE DO DANES SE NI NIHČE IZ ZDA OPRAVIČI, DA SO NAPADLI IRAK BREZ RAZLOGA, DA SO SE ZMOTILI. NOBENEGA OPRAVIČILA!!!!!!!!!!!!! SRAMOTA!!!!!!!!!!
POWER2thePEOPLE
15. 08. 2014 16.35
+6
IN KAKO NAJ PO VSEM TEM SKOZI VSA TA LETO MIRNO ŽIVIM IN PODPIRAM POLITIKO ZDA IN EU, ČE SE Z NJO NE STRINJAM, KER SEM ČLOVEK IN NE ŽIVAL, IMAM ČUSTVA, DUŠO IN RAZUM ter OBČUTEK ZA PRAVICO IN POŠTENJE!!!!!!!!
SlovenijamaTALENT
15. 08. 2014 17.21
+0
Power ne skrbi ura poplačila za vse hudobije bo obrnila igro tam od koder je sprožena, s 3x večjo mocjo.....
POWER2thePEOPLE
15. 08. 2014 18.18
-1
Hvala za vaša mnenja. Me veseli, da nimam le jaz takšnega mišljenja. Pozdrav vsem borcem za resnico, pravico in poštenje!
tali?ni tom
15. 08. 2014 16.28
+10
naj američani rešijo zadevo ker so strmoglavili Sadama huseina! je imel res trdo roko , kriminala pa ni bilo ker je takoj ukrepal na način ki je tam potreben! sedaj pa kar je buš storil naj pa evropa popravlja? kar naj ameriški mirovniki!
Maltežan
15. 08. 2014 16.26
+12
eu politike v prvo bojno vrsto
glej ovega
15. 08. 2014 16.17
+8
nafte nam primankuje?? al ameriška finta..pošlji evropejce..njih tak ni škoda.... :D jaz se bom sedaj mobiliziral na kavč z pirom v roki...
nik500
15. 08. 2014 16.25
+11