Tujina

Francoski premier se bo odpovedal položaju. Gre v tekmo za predsednika

Pariz, 05. 12. 2016 19.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoski premier Manuel Valls je sporočil, da se bo januarja na strankarskih volitvah socialistov potegoval za nominacijo stranke za predsedniške volitve v Franciji, ki bodo aprila prihodnje leto. Ob tem je napovedal, da bo odstopil s položaja.

"Sem kandidat za predsednika republike," je danes sporočil 54-letni francoski premier Manuel Valls in obenem napovedal, da bo v torek odstopil s položaja, da se bo lahko potegoval za predsedniško nominacijo socialistov.

Francoskemu premierju je ob napovedi za kandidaturo za predsednika prva čestitala mama Luisangela Galfetti.
Francoskemu premierju je ob napovedi za kandidaturo za predsednika prva čestitala mama Luisangela Galfetti. FOTO: AP
"Moja kandidatura bo kandidatura sprave," je v govoru v pariški četrti Evry dejal Valls, ki pravi, da želi združiti močno razdeljeno francosko levico.

Valls je odločitev sporočil, potem ko je sedanji predsednik Francois Hollande prejšnji teden naznanil, da se ne bo potegoval za še en mandat v Elizejski palači. Hollande je izjemno nepriljubljen in na volitvah ne bi imel nobenih možnosti za uspeh.

Tudi Valls si težko obeta predsedniški položaj. Glede na ankete se bosta namreč v drugi krog predsedniških volitev uvrstila kandidatka skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen in kandidat desnice Francois Fillon, medtem ko kandidatu socialistov ankete napovedujejo izpad v prvem krogu.

Socialisti bodo imeli strankarske volitve 22. oziroma 29. januarja, doslej pa je kandidaturo vložil le nekdanji minister Arnaud Montebourg. Valls naj bi imel sicer dobre možnosti, da dobi nominacijo stranke.

Kandidat socialistov se bo moral v predvolilni kampanji soočiti s konkurenco skrajno levega kandidata Jeana-Luca Melechona ter sredinskega Emmanuela Macrona, ki je bil minister v Hollandovi vladi, a bo na volitvah kandidiral kot neodvisen kandidat.

Socialisti bodo imeli strankarske volitve 22. oziroma 29. januarja, doslej pa je kandidaturo vložil le nekdanji minister Arnaud Montebourg. Valls naj bi imel sicer dobre možnosti, da dobi nominacijo stranke.

54-letni francoski premier Valls je bil rojen v Španiji očetu Špancu, sicer slikarju, in materi Švicarki, francoski državljan pa je postal pred dvema desetletjema. Od leta 2010 je poročen z violinistko Anne Gravoin, iz prvega zakona pa ima štiri otroke.

V stranki je vseskozi veljal za zagovornika reform in se je uvrščal na njen desni pol. Že leta 2007 je želel spremeniti ime socialistične stranke, češ da je preživeto, zavzemal se je za odpravo 35-urnega delovnega tedna in davka na bogastvo.

Valls se je za strankarsko nominacijo potegoval že pred petimi leti, a je izpadel v prvem krogu. V Hollandovi vladi je bil najprej notranji minister, leta 2014 pa je postal premier. Kot notranji minister je bil znan po svojih za levico ostrih stališčih, zaradi katerih je bil precej priljubljen pri volivcih desnice.

V francoskem tisku ga zadnje dni označujejo za Bruta, češ da je prav on zadal zadnji udarec Hollandu in ga odvrnil od vnovične predsedniške kandidature.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trumpet2018
05. 12. 2016 20.44
Renzi popušil po celi ćrti, Hillary popušila pri ponovnem štetju, Hoolland in Merklova, vidva sta naslednja, zakaj sta nepopularna, vsi vemo. Temo se reče Trump efekt ! Pop tv, Marine le pen je patriotka kot je pr. Trump patriot, ni skrajna desnica, ne zavajate ljudi, vsak ki ne deli vašega prepričanja, je skrajna desnica, In kaj je potem Obama? l..... f........
trumpet2018
05. 12. 2016 20.59
pa še kakšen članek napišite o Obami in ping pong pizzi, žal je to za vas tabu tema, a ne?