Tujina

Novi francoski premier je Bernard Cazeneuve

Pariz, 06. 12. 2016 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Francoski premier Manuel Valls odstopa s položaja, da se bo lahko potegoval za nominacijo socialistične stranke za predsedniške volitve v Franciji, ki bodo spomladi prihodnje leto. Novi francoski premier bo dosedanji notranji minister Bernard Cazeneuve.

Manuela Vallsa (levo) bo nasledil Bernard Cazeneuve (desno).
Manuela Vallsa (levo) bo nasledil Bernard Cazeneuve (desno). FOTO: AP

54-letni Manuel Valls je v ponedeljek sporočil, da bo kandidiral za francoskega predsednika, obenem pa je napovedal, da bo odstopil s položaja, da se bo lahko posvetil kandidaturi za predsedniško nominacijo socialistov.

Vallsa bo nasledil Bernard Cazeneuve. 53-letnik, ki je bil notranji minister od leta 2014, bo vlado vodil do parlamentarnih volitev junija prihodnje leto.

Odločitev je Valls sporočil, potem ko je sedanji predsednik Francois Hollande prejšnji teden naznanil, da se ne bo potegoval za še en mandat v Elizejski palači. Hollande je izjemno nepriljubljen in na volitvah ne bi imel nobenih možnosti za uspeh.

Tudi Valls si težko obeta predsedniški položaj. Glede na ankete se bosta namreč v drugi krog predsedniških volitev uvrstila kandidatka skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen in kandidat desnice Francois Fillon, medtem ko kandidatu socialistov ankete napovedujejo izpad v prvem krogu.

Socialisti bodo imeli strankarske volitve 22. oziroma 29. januarja, doslej pa je kandidaturo vložil le nekdanji minister Arnaud Montebourg. Valls naj bi imel sicer dobre možnosti, da dobi nominacijo stranke.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trumpet2018
06. 12. 2016 16.59
število komentarjev se je zmanjšalo, to je posledica vaših laži in cenzure. zato pišem samo še dvostavčne komentarje
orcus
06. 12. 2016 08.58
+2
Predsedniska funkcija postaja stratesko zelo pomembna, saj je verjetnost vojnega stanja v Evropi relativno visoka. Zdaj pa jaz vprašam: Zelite da vas vodi Pahor???
contadino
06. 12. 2016 15.24
Pahor še sam sebe ne zna vodit , kaj šele državo .
trumpet2018
06. 12. 2016 08.37
+3
Marine le pen ni skrajna desnica, ne zavajajte ljudi, ti vaši članki res niso za nkamor. malo sem primerjal vaše pisanje s pisanjem CNN-a in seveda , v vsem se ujemate.