Tujina

Francosko sodišče je odpravilo prepoved nošenja burkinijev v eni občini

Pariz, 26. 08. 2016 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Najvišje francosko upravno sodišče je odpravilo prepoved nošenja burkinijev na plažah francoske občine Villeneuve-Loubet. Trije župani drugih mesto so že sporočili, da bo pri njih prepoved še veljala. V Nici bodo tako še naprej kaznovali ženske, ki bodo na plažah oblečene v burkini.

burkini
burkini FOTO: AP

Najvišje francosko upravno sodišče je danes odpravilo prepoved nošenja burkinijev - islamskih kopalnih oblačil za ženske - na plažah francoske občine Villeneuve-Loubet. Kot je razsodil francoski Državni svet, lahko lokalne oblasti svoboščine posameznikov omejijo le, če obstaja "dokazano tveganje" za javni red.

Sodišče je ugotovilo, da v obravnavanem primeru takšno tveganje ne obstaja. Dejali so, da gre za "resno in jasno kršitev pravice do svobode in verskega prepričanja".

Prepoved nošenja kopalnih oblačil, katerih ime izhaja iz kombinacije besed burka in bikini, v občini Villeneuve-Loubet sta na sodišču spodbijali dve organizaciji za človekove pravice. V eni od njih, Francoskem svetu za muslimansko vero (CFCM), so odločitev označili za "zmago zdrave pameti".

Odločitev so pozdravili tudi v nevladni organizaciji Amnesty International. "Z odpravo diskriminatorne prepovedi, ki jo poganjajo in hkrati še dodatno spodbuja predsodke in nestrpnost, je današnja odločitev potegnila pomembno črto v pesku," je dejal direktor Amnestyja za Evropo John Dalhuisen.

Čeprav se ta razsodba nanaša le na eno lokalno skupnost, pa predstavlja pravni precedens tudi za okoli 30 drugih občin, ki so uvedle podobno prepoved.

Trije župani drugih mesto so že sporočili, da bo pri njih prepoved še veljala. Tudi v Nici, kjer bodo še naprej pisali kazni vsem, ki bodo na plažo prišle oblečene v burkini. 

Sodišče bo končno odločitev o zakonitosti prepovedi sporočilo kasneje.

Burkinije je na svojih plažah prepovedalo več mest na francoski rivieri. Kot prvi so se za to 28. julija odločili v Cannesu, nazadnje je burkinije pred tednom dni prepovedala Nica.

V Cannesu je župan iz varnostnih razlogov prepovedal dostop na tamkajšnjo plažo vsem, ki ne nosijo oblačil, spoštljivih do splošnih navad in sekularizma. Župan David Lisnard se je za prepoved odločil v luči terorističnih napadov, ki so pretresli Francijo v zadnjem času.

Takrat so to odločitev na sodišču izpodbijale tri ženske iz skupine Skupaj proti islamofobiji v Franciji, a pri tem niso bile uspešne. Sodišče je namreč sklenilo, da je prepoved skladna s francosko zakonodajo, ki prepoveduje ljudem, da uporabljajo svoja verska prepričanja za to, da bi zaobšli splošna pravila, ki se nanašajo na odnose med javnimi oblastmi in posamezniki.

Francoski premier Manuel Valls je za tovrstne odločitve izrazil razumevanje, saj burkini po njegovem mnenju temelji na podrejanju žensk. "Obstaja ideja, da so ženske po naravi nespodobne in nečiste, zaradi česar jih je treba v celoti zakriti. To ne sovpada z vrednotami Francije in republike," je dejal takrat. 

Od uvedbe prepovedi so policisti več žensk na plažah zaradi nošenja burkinijev kaznovali.

Predsednik Francois Hollande je v četrtek dejal, da življenje v Franciji "predvideva, da se vsi držijo pravil in da ni ne provokacij ne stigmatizacije".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3