Tujina

Futuristična kitajska podmornica bi lahko prišla v San Francisco prej kot v dveh urah

Peking, 26. 08. 2014 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če bi izumili podvodno plovilo, ki potuje hitreje kot pod vodo potuje zvok, bi lahko od kitajske obale do ameriške prišli v manj kot dveh urah. Kitajski znanstveniki menijo, da so na dobri poti, do odkritja tehnologije, ki to omogoča.

Kitajska podmornica
Kitajska podmornica FOTO: Reuters

Pripotovati iz Šanghaja do San Francisca v manj kot dveh urah se morda zdi iluzija, a Kitajska meni, da je odkrila način za tak podvig. To naj bi namreč omogočalo podvodno plovilo, ki naj bi plulo hitreje, kot zvok potuje pod vodo, to pa pomeni, da naj bi plulo s hitrostjo 5800 kilometrov na uro.

Tehnologijo so razvili znanstveniki tehnološkega inštituta Harbin, tehnologijo pa bi lahko uporabili tudi pri izdelavi novih torpedov. Prav to je zaskrbljujoče, saj bi lahko s tem razvili nova, še bolj nevarna orožja.

Ideja za plovilo sicer temelji na stari sovjetski zasnovi superkavitacije, ki vključuje ustvarjanje velikega zračnega balona okoli objekta, s čimer naj bi se izognil prevelikemu trenju in tako hitreje plul v vodi.

Profesor Li Fengčen je dejal, da ko plovilo pride v stik z vodo, poseben mehanizem nenehoma po vsej površini objekta ustvarja posebno tekočo membrano. Ta se sicer sčasoma izrabi, ko pa plovilo doseže hitrost 75 kilometrov na uro, je hitrost dovolj velika, da plovilo preide v stanje superkavitacije in ustvarja zračni balon, ki mu omogoča prepluti prej nedosegljive razdalje.

V teoriji to lahko pomeni, da bi Tihi ocena prepluli v približno 100 minutah. Kljub trditvam o napredku, pa Li dodaja, da so na tej poti še številne ovire, ki jih morajo znanstveniki premostiti. Treba je naprimer skonstruirati posebno in natančno krmilo, hkrati pa tudi dovolj močan motor, ki bo takšno plovilo poganjal.

Številne podrobnosti, ki naj bi spremljale to tehnologijo so še vedno neznane, saj je projekt označen kot vojaška skrivnost. Kot omenjeno, bi lahko superkavitacijo uporabili tudi pri izdelavi zelo hitro premikajočih se torpedov in drugih orožij, s tem pa naj bi se ubadale tudi ZDA, Rusija, Nemčija in Iran.

Li pa meni, da bi lahko ta preboj izkoristili tudi v druge namene. Lahko bi utrl pot v hiter podvodni transport, ali pa v oblikovanje potapljaške obleke, ki bi omogočala za zdaj še nepredstavljivo mobilnost. "Če bi lahko potapljaška obleka ustvarila in zadržala več manjših mehurčkov v vodi, bi lahko znatno zmanjšala trenje, plavanje v vodi, a bi bilo tako lahko, kot je letenje po nebu," pojasnjuje kitajski znanstvenik.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nowotny
27. 08. 2014 09.56
+3
poseben motor... aha tukaj pa se kitajcem zatakne, oz. konča zgodba. Kitajci niso sposobni izdelati, zaenkrat, niti kvalitetnega letalskega motorja. Prav tako pa si upam trditi, da takšna neumnost, bo tudi za podvodno živlenje imela katastrofalne posledice. Samo to nobenega ne zanima.. samo da imamo dobro plovilo!
Space Voyager
27. 08. 2014 07.43
-2
Če koga zanima fizika za kitajskim "izumom", naj malo preišče internet za ruski torpedo Škval (Shkval na Wiki). Da bi Kitajci naredili kaj podobnega na ravni npr. podmornice, bo še malo trajalo...
Philips Peja
26. 08. 2014 22.32
+2
če to tehniko izumijo...potem se zacne doba Star trek ;) ...vojna za nadzor oz. oblast nad vesoljem. kaj to pomeni da si sami krojimo usodo..ceprav smo jasnovidni! ;)
puspan
26. 08. 2014 17.31
+8
Torej nekaj podobnega, kot tisti fizikalni cudez, ko se podelas v 20. nadstropju, teces po stopnicah navzdol, pogledas navzgor in, ce si dovolj hiter, lahko celo vidis svojo rit. Cudo od tehnike.
Paleozoik
26. 08. 2014 17.16
+3
Princip se sliši preprost, fizika pa sploh ne. Zakaj bi plin zmanjševal trenje z vodo, poleg tega se za razliko od tekočine tudi dobro stiska, pomeni morajo biti prisotne še neke druge sile poleg trenja. Tesla je izumil zanimivo turbino, ki lahko pospeši fluid v stanje, ko teče kot celota, namesto fluktuacij v toku in trenja, sile pospešujejo tok, vendar le pri določeni centrifugalni sili, zato je taka turbina učinkovita le v stabilnih pogojih. Če združimo princip s kavitacijo, bi morala verjetno vsaka pora pospeševati plin do superviskozne hitrosti. Kaj se potem zgodi pri stiku z vodo, ker fluid odteka hitreje kot voda pritiska na izjemno tanek sloj med njima, potisk torpeda praktično ne čuti upora in ga sila še pospešuje oziroma srka v nasprotno smer. Vprašanje kaj se zgodi, če se tok plina prekine, takrat bi se v hipu pojavilo trenje na določenem delu torpeda ter mu spremenilo smer, pri nadzvočni hitrosti bi ga centrifugalne sile v vodi raztrgal ne kose. Morski pes se lahko izogne naglim spremembam, ker lahko ukrivlja telo in prilagodi položaj s plavutmi, kar mu omogoča tudi izogibanje, verjetno še ne bomo tako kmalu videli plovil, ki lahko med delovanjem spreminjajo svojo zunanjo obliko.
GR.GO.
26. 08. 2014 15.34
+3
Članek je popoln prevod iz strani RT.com
AnonimniSlo
27. 08. 2014 03.07
-1
hvalabogu so začel vsaj od njih kopirat namesto od CNN, BBC in od ostalih zahodnjakov - počasi napredujemo.
glej ovega
26. 08. 2014 15.10
+2
To so samo sanje...ze pri 100km/h pod vodo je isto kod bi pluzil pod zemljo..saj mores premaknit vecjo tezo vode..vecja kot je hitrost vecvode izpodrines v1 sekundi..in kaksen material bi pa zdrzal 5000 km/h? Noben...prednji nos podmornice bi pr riti podmornice ven pogledal... Vstreli z pusko v vodo...metek zgleda isto kod da bi ga v beton vstrelo..sploscen.. To je ena kitajska risanka vse skup..lp
dreko123
27. 08. 2014 03.27
+0
tudi jaz nisem mogel verjet da lahko en torpedo doseže 400km/h pod vodo dokler nisem začel mal raziskovati kako so sovjeti rešili ta problem s torpedi skval... da zadeva pred sabo dela zračni žep s posebnim plinom in leti pod vodo skoraj ko po zraku brez trenja ali zaviranja vode... edini problem teh torpedov je bil kratek doseg v primerjavi s klasičnimi torpedi... zadevo so baje že precej izpopolnili - javnost pozna zanekrat samo skval 111 - zasnovan že v 60. letih in v uporabi od 70. let naprej - strah in trepet zahodne mornarice... trenutno se vse države ukvarjajo z razvojem svoje variante dobrega starega ruskega torpeda... morda so kitajci nagruntali kako cako kako zadevo izpopolniti...
dreko123
27. 08. 2014 03.28
-1
tudi o novi generaciji ruskih torpedov se govori da dosežejo hitrosti preko 700km/h - govori se da so ravno zato reskirali Kursk da tehnologija ne bi prišla v zahodne roke...
threep
26. 08. 2014 14.30
+1
hahahah kera zajebancija, mogoče čez 50 let
F55
26. 08. 2014 14.22
+7
he he pogon bo pa verjetno na riž, pol pa še svizec zavije.
fujjjjjj
26. 08. 2014 13.58
+4
Kitajska futuristična podmornica bi lahko prišla v dveh urah v San francisko ,če ne bi imeli Američani futurističnih torpedov.
blokirani
26. 08. 2014 14.26
+4
Torpedi so že mimo! Kar s HAARP-om je treba take futuristične zadeve!
Trend01
26. 08. 2014 13.26
+2
Kolikor pripomb, opomb itd. s strani vrhlih Slovencev na tem forumu. Ni vrag, da ne bi še sami nekaj podobnega naredili. Če že mi toliko vemo, zraven pritaknemo še štromarje, šlosarje pa inštitut Jožefa Štefana, naredimo eno "ornk" veliko podmornico in začnemo turizem zganjat. Koper - Lastovo - Malta - Gibraltar in naprej po želji. To bo denarja!
dreko123
26. 08. 2014 13.49
+7
ko bi ti vedel kaj vse slovenci razvijajo in izdelujejo za visokotehnološka podjetja po celem svetu... vojaška industrija- merilni sistemi, svoje čase termovizija katro so nam američani ukradli... laserski sistemi, telekomunikacijske zadeve tudi za naso... slovenci so razvili marsi kaj zelo pomembnega na področju računalništva - hp, ibm... imeli smo svoj osebni računalnik ki je prekašal IBM na vseh področjih imenovan - Triglav - skupek Iskra - delta in inžinirjev iz jožefa štefana... krmilni sistemi za velike satelitske arraye po ameriki... najboljše elektromotorje... elan carwing tehnolgija - elan... auspuhi akrapović - pipi strel ultralahka letala... seway najboljše jadrnice... laserske naprave za operacijo oči itd itd... veliko podjetij ki razvijajo in izdelujejo zadeve za tujino oz. velike folk sploh ne pozna... da o slovencih v tujini ki so razvili velike stvari tudi ne vemo - vključno s projektantom slavnega boeinga 747...
dreko123
26. 08. 2014 13.52
+5
tudi v sloveniji smo svoje čase izdelovali podmornice in baje sploh niso bile slabe za tiste čase oz. so imele kar nekaj inovativnih prijemov katere še tuje niso imele! - problem je le ker vse kar smo kdaj dobrega naredili oz. izdelovali - smo uničili sami ali pa so nam jamo skopali tuji kapitalisti ki so se nas ustrašili...
Trend01
26. 08. 2014 14.18
+3
po navadi smo se sami usr.ali. Zato obstajajo patetnti in, če zaupaš v projekt, ga pač patentiraš. Za slo podmornico še nisem slišal. Bom pogledal
guruguru
26. 08. 2014 23.35
+6
Slovenski patentni urad je en velik skupek birokratskih, mafijskih imbicilov. Vsi, ki nekaj pogruntajo ali izumijo raje ta patent prodajo tujim koorporacijam. Našim ljudem se ne da ukvarjati z registracijo. So pa tudi posamezniki Akrap. Pipi, ... Še električni avto, ki ga je izdelal Slovenec je bil na tekmovanju boljši od Tesla mobil. Pa naši tega ne cenijo, ne pišejo... Se ti začne pomalem fučkat...!
dreko123
27. 08. 2014 03.31
+2
Smo vsi videli kako je Elan patentiral tehnologijo carwing katero uporablja sedaj cel svet in vsi izdelovalci smuč! - NI JE MOGEL!!! - izgovor patentnega urada da tega pač ne morejo patentirati ker bi morali patentirati vse možne variante kotov smuči kar "kao" ni mogoče... med tem ko lahko nek ameriški Apple patentira toplo vodo ali pravokotno obliko z zaobljenimi robovi in toži vse po spisku... čudno da ne tožijo proizvajalcev daljincev za televizije ali ploščic... tolk o tem! Zmagajo vedno korporacije ki imajo vse v lasti...
Mil?007
26. 08. 2014 13.01
+1
Neverjetno, pa to ni res kakšen izkoristek energije mora to bit. Juhu vsi se lahko veselimo zastojn energije.
Mr.Somebody
26. 08. 2014 12.47
+10
To je že zelo stara tehnologija, na tem istem principu temelji nek nemški prototip "Barakuda" torpedo oziroma kokr mu nemci pravjo, Superkavitierender Unterwasserlaufkörper (te so prvaki v dolgih besedah). V osnovi gre za nek posebni "stožec" na nosu torpeda, ki nato odvaja vodo stran od stranic torpeda in nato pri visoki hitrosti ustvarja nek zračni balon okoli njega, ki z raketnim pogonom nato drvi po vodi z okoli 400km/h ker je upor zaradi tega zelo mejhen... Nič novega ubistvu, če bi bilo pa to tako enostavno za podmornice sem pa prepričan, da bi američani že zdavnej imeli neki takega. 24ur pa spet prevaja neke tuje članke, ubistvu se jim pa še sanja ne o čem sploh govorijo.
dreko123
26. 08. 2014 12.56
+1
edini uradno delujoči je stari sovjetski svkal torpedo razvit v 60 letih... doseže hitrosti do 370km/h
Misija1
26. 08. 2014 23.03
+4
Uradno, neuradno pa ga ima ze lep cas tudi Nemcija ter Iran, Amerika pa zagotovo tudi, sami trdijo da ga imajo, podatkov pa ne dajo.
dreko123
27. 08. 2014 03.41
+0
Misija1 - res je baje so staro sovjetsko tehnologijo in princip prekopirale tudi zgoraj naštete države... kako dobro jim gre oz. deluje ne ve nihče... vem pa da amerika baje še vedno testira prototipe... kot vemo že iz zgodovine jim sovjetska ali ruska tehnologija ni vedno najbolj ležala na koži ker zadeve preveč komplicirajo in ker enostavno nimajo dovolj pameti da bi kdaj naredili nekaj tako funkcionalnega kot naredi rusija... vključno z vesoljsko tehniko - mednarodna postaja je v osnovi narejena komplet na ruski tehnologiji... tudi vsi najbolj pomembni moduli so ruski... LHC v cernu tudi funkcionira samo zaradi sovjetsko/ruske tehnologije - sem bral pred leti članek da so Ruse povabili k sodelovanju samo zaradi tega ker so imeli sami že razvite določene sisteme za trkalnik, vendar so jih razpadu sovjetske zveze počasi opustili... in ravno ti sistemi in tehnologija je bila bistvena za izdelavo LHC-ja v Cernu! - podobno velja za SURO... ionosferski grelec katerega so kakih 15 let kasneje američani skopirali in naredili zloglasni HAARP... ampak ovčke sploh ne vedo da so to rusi imeli že 15 let pred američani... bog ve kaj še vse imajo - ker karkoli so do sedaj naredili je bilo vedno kako generacijo pred zahodom... pa tud če jih zahod prikazuje kot revčke...
dreko123
27. 08. 2014 03.48
+1
potem imamo tukaj F-117 ameriško nevidno letalo oglate oblike ki odbija radarske valove - zopet narejen na podlagi tehnologije ki jo je nek ruski inženir opisal v svoji knjigi kako bi se lahko letalo efektivno odbijalo radarske valove in postalo "nevidno" knjiga je bila splošno dostopna... kasneje pa je razložil še kontra princip kako tako tehnologijo uspešno zaznati z radarji... smo videli v Srbiji kako so stari ruski radarji brez problema zaznali to letalo - po tem "incidentu" so kavboji letala F-117 upokojili ker so se izkazala za neuporabna!... isto velja za krš 5. generacije F22 in F35 - zadnji ruski radarji naj bi letala brez problema zaznali na več kot 200km in to že v samih letalih... tko da je spet stran vržen denar! - Sistemi S300 ki so dejansko zastareli so še vedno strah in trepet zahoda... da o S400 ne bi govorili ker med svetovno stroko veljajo za najboljšo protizračno obrambo... kmalu pa bodo izdali že S500 sisteme ki bodo poleg vsega sposobni sestreliti tudi satelite... - z ruske tehnologije ni bilo nikoli za podcenjevat
Vulje
26. 08. 2014 12.31
+5
24.ur kaj to je rubrika VIC dneva? pol ste zmagali
bohinj je zakon
26. 08. 2014 12.27
+4
Ne vem zakaj bi tudi kitajci napadli ameriko? Kdo jim bo potem vrnil miliarde dolarjev? Amerik ima "glavo nad vodo" samo zahvaljujoč kitajskemu posojilu.
F55
26. 08. 2014 14.23
+0
TheGrayMask
26. 08. 2014 12.19
+0
24.ur ste me pa nasmejali "Kot omenjeno, bi lahko superkavitacijo uporabili tudi pri izdelavi zelo hitro premikajočih se torpedov in drugih orožij, s tem pa naj bi se ubadale tudi ZDA, Rusija, Nemčija in Iran." Če se oni nebodo ukvarjali z tem kdo pa se bo to je njihovo poslanstvo bombardiranje, uničevanje to je nacionalni šport predvsem za ZDA, Rusije, Irana :).
mišekmali
26. 08. 2014 12.05
+2
Kitajci so znani po tem, da radi pobijajo kite. Očitno so na dobri poti, da bodo to počeli še naprej.
FeelsGoodMan
26. 08. 2014 12.38
+1
Mislš Japonci. Drgač pa priporočam ogled Whale Wars.
jd1321
26. 08. 2014 12.02
+12
HAHAHAHAHAHA kitajska podmornica, ki bi plula s hitrostjo skoraj 5 machov (če bi primerjal s hitrostjo zvoka v zraku). Kitajski PR je še bolj napihnjen od severnokorejskega. " poseben mehanizem", "posebna tekoča membrana", "posebno in natančno krmilo", "poseben motor",... edino kar je posebno je droga, ki jo ta kitajski profesor snifa! Kavitacija gor ali dol, pri taki hitrosti bi podmornico sploh pa kitajsko, v trenutku uparilo. Aja mogoče je pa to "posebna" superkavitacija, ki omogoča posebne zakone fizike, kjer nestisljiva tekočina dejansko deluje kot mehanizem za pospeševanje teles. Sramota, da sploh objavljate take neumnosti!
Ramzess
26. 08. 2014 11.59
+2
V dveh urah pri vzhodu. Z naše točke gledišča.
frako
26. 08. 2014 11.21
+0
prekoperajo naj kožo morskega psa, evolucija je to že zdaunej pogruntala, pač tko je hrapava da ko plava se okol njega naredi zračni mehur in drastično zmanjša trenje s vodo in tako drastično poveča njegovo hitrost.
Mikrostruktura
26. 08. 2014 11.48
+11
platon26
26. 08. 2014 11.55
+2
Cmrlj3
26. 08. 2014 11.59
+0
koža morskega psa je že super evolucijska zadeva ampak se da vse še dodatno super izpopolnit. je pa fina osnova, na kateri se lahko začne delat.
Adolph
26. 08. 2014 12.57
+1
Morski pes z petkrat nadzvocno hitrostjo, to je novica za bedake . .. .. . . .